• evita32 Re: dzieci... 18.07.10, 10:25
      Skoro instynkt się odzywa to do roboty smile
      Ja jestem znacznie od Ciebie starsza niestety (36 lat) i z różnych względów
      dzieci nie mam.
      Pewnie już miec nie będę - tym bardziej, że wszyscy wokoło (włącznie z mężem)
      trąbią mi nad uchem, że teraz to już za późno na dziecko, że może sie chore
      urodzić i takie tam różne sad
      Tak już się tego gadania wystraszyłam, że się na macierzyństwo już chyba nie
      zdecyduję sad.
      • anula36 Re: dzieci... 18.07.10, 12:00
        zazdoszcze ci evita ,serio.
        Ja nie mam instynktu za grosz, lat tyle samo i wszyscy od ginekologa( kobieta sama urodzila 3 dziecko po 40-tce) , przez chlopa, po blizsza i dalsza rodzine trabia mi w kolko ze to super czas na dziecko. I caly czas mam wrazenie ze odbieram ludzkosci mozliwosc radowania sie moim potomkiemsad
        • princesswhitewolf Re: dzieci... 18.07.10, 15:01
          anula badz soba. Nie kazdy musi miec dzieci. To kwestia wolnego wyboru. To, iz
          nie czujesz takiej potrzeby nie czyni cie potworem.
      • princesswhitewolf Re: dzieci... 18.07.10, 15:00
        evita32 napisała:
        > Ja jestem znacznie od Ciebie starsza niestety (36 lat) i z różnych względów dzieci nie mam.
        > Pewnie już miec nie będę - tym bardziej, że wszyscy wokoło (włącznie z mężem) trąbią mi nad uchem, że teraz to już za późno na dziecko, że może sie chore urodzić i takie tam różne sad

Bzdury ci opowiadaja evita. Popatrz na Hollywood i ile kobiet tam rodzi po 40tce! pierwsze dziecko. A juz opowiesci o tym ze rodzice beda wygladac jak dziadkowie swiadczy o plytocie ducha i zajmowanie sie wygladem a nie tym ile mozemy dla innych, dla dziecka zrobic. Wyglad nie jest w ogole istotny.
        Mam 38 lat. Rok temu wyszlam za maz. Staramy sie o dziecko.
        Chore dziecko moze sie urodzic rowniez mlodej mamie. Ponadto sa badania prenatalne.
        Lepiej aby dziecko wychowywala dojrzala matka niz jakas smarkata mama wiecznie niezadowolona, ze na potancowke sobie chce skoczyc a nie moze bo dzieciak placze.
        Jak poszlam do ginekologa tu w UK i powiedzialam ze wlasnie skonczylam 38 lat i chcemy miec dziecko, a powiedzialam ze mam obawy co do wieku to mnie wysmial. Powiedzial, ze 35% jego pacjentek to wlasnie mamy powyzej tego wieku bo ... w UK kobiety sie nie spiesza.
        • anula36 Re: dzieci... 18.07.10, 18:33
          nie czuje sie potworem, tylko rozdartasmile dlugo by o tym pisac,ale w skrocie -rodzina i reszta to pikus,ale poznalam kogos kto autentycznie chce miec ze mna dziecko, jak sie juz 100 % pogodzilam z wizja mojej bezdzietnej egzystencji, polubilam ja i b. trudno mi podjac decyzje. U mnie instynkt jakos zanikl jak nieuzywany organ, 10 a nawet 5 lat temu mialam znacznie wieksza chec na dziecko, nawet wbrew pogladom potencjalnych tatusiow, tyle ze jakos nie udalo sie po cichu wpasc wtedysmile
          Moja Pani ginekolog w Polsce tez mnie wysmiala,pod tym wzgledem poczulam sie uspokojonawink
    • delicja11 brak instynktu 18.07.10, 20:39
      A ja skończyłam 36 lat i nie odczuwam instyktu macierzynskiego.....
      to normalne?
      • jul-kaa Re: brak instynktu 18.07.10, 23:58
        delicja11 napisała:

> A ja skończyłam 36 lat i nie odczuwam instyktu macierzynskiego.....
        > to normalne?

Tak.
      • green_shamrock Re: brak instynktu 20.07.10, 17:05
        delicja11 napisała:

> A ja skończyłam 36 lat i nie odczuwam instyktu macierzynskiego.....
        > to normalne?

malne , a czy uwazasz ze kazda chociazby z tu obecnych zaszła w ciąze po wybuchu
        wulkanu z instynktem macierzyńskim ? dzieci się ma z różnych powodów , bo tak
        ,bo wpadka , bo po slubie ,bo mąż chciał , bo jak to nie miec dzieci? , bo
        przedłużenie rodu , bo dziadkowie truli, no i oczywiscie bo sie czuje potrzebę/
        ma instynkt *
        * niepotrzebne skleślic

nie każda kobieta musi to czuć i nie kazda musi rodzic dzieci ,
        normalne jest nie robienie nic w brew sobie ,ja urodziłam córkę jak miałam 19
        lat nie miałam zadnego instynktu ,ale wziął sie jakoś i pojawił nie wiadomo
        kiedy później i maiłam wściekliznę na drugie dziecko , łącznie z płakaniem na
        widok noworodka , a teraz jestem w ciaży i super , chociaz czasem sie
        zastanawiam po co mi znowu pieluchy wink
    • wkretarka1234 Re: dzieci... 18.07.10, 21:24
      zeby miec dzieci trzeba ich po prostu chciec i byc tego pewnym.
      mysle ze nawet jesli sie boimy to gdzies w glebi serca wiemy czy naprawde tego
      chcemy czy tez nie.
      nie sadze by czas mial wielki wplyw...rownie wielki szczesciem moze byc dziecko
      dla 18 jak i dla 40latki. zalezy od osoby / okolicznosci miliona roznych czynnikow.
      jesli chodzi o kwestie zdrowotne dobry ginekolog dobrze wszystko ustawi .

dziecko jesli ma byc decyzja swiadoma , to decyzja dwojga ludzi. porozmawiaj
      szczerze ze swoim partnerem. szczerosc jest najwazniejsza.
      i najwazniejsze nic nie musisz, nie ma unwersalnego schematu na zycie.po prostu
      badz tak bys byla szczesliwa.
    • bzden Re: dzieci... 18.07.10, 23:29
      31 i 34 lata
      i nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa smile
      • marzena_gabi Re: dzieci... 18.07.10, 23:44
        36 i marzy mi się drugie.........
        • leluchow1 Re: dzieci... 19.07.10, 09:28
          I 26
          II 28
          Trzecie marzy mi się , ale chyba jak nie wpadnę to się nie zdecyduję. Teraz ma
          31 lat
    • eniigmaa Re: dzieci... 19.07.10, 10:14
      pierwsze prawie 35, drugie 37,5, w planach jeszcze być może trzecie...
      jak miałam 31,5 to w ogóle o dzieciach nie myślałam wink
      • ggmadzik Re: dzieci... 19.07.10, 22:58
        I 22 lata,
        II 26 lat,
        III 29 lat

i

wystarczy big_grin

• marta_pl69 Re: dzieci... 20.07.10, 00:09
          Core urodzilam majac 28 a synka 29.
          rok po roku...Szlenstwo na poczatku bylo,ale teraz maja 3,4 i
          21miesiecy i juz sie razem bawia,a za rok to juz zupelny chill out
          bedzie smile
          W UK rodzi sie pozno dzieci tak jak pisala pricess wiec jak
          jezdzilam do szpitala na badania wygladalam na najmlodsza ciezarna w
          poczekalni wink
          • marta_pl69 Re: dzieci... 20.07.10, 00:14
            Dodam,ze instynktu jako takiego to nigdy nie mialam,zawsze
            wiedzialam,ze chce miec dzieci,ale zawsze myslalam,ze jeszcze nie
            teraz... to u mojego meza predzej pojawil sie tacierzynski,bo to on
            mnie namawial,a ja odwlekalam... a drugie to juz wogole "mi
            zrobil"wink ,bo zaszlam w ciaze jak mala miala 9 miesiecy
    • bj27 Re: dzieci... 20.07.10, 10:08
      I - 30 lat
      II - w planach smile
    • sarna73 Re: dzieci... 20.07.10, 11:56
      29 i 33 - drugą ciążę zniosłam o wiele gorzej,
      • gazeta_mi_placi Re: dzieci... 20.07.10, 12:37
        Nie ma reguły.
        Moje dwie najbliższe koleżanki: pierwsza zaszła w ciążę (pierwszą) w wieku
        22-lat,zdrowa dziewczyna,zawsze pełna energii,żadna mimoza.
        Ciąża-koszmar...
        Przez całą ciążę (łącznie z ósmym miesiącem) ustawiczne wymioty kilkanaście razy
        dziennie,przez pierwsze miesiące na skutek wymiotów schudła a nie przytyła jak
        to bywa w ciąży.
        Nie mogła nic jeść.Na skutek wymiotów i odwodnienia kilka razy lądowała w
        szpitalu na kroplówkach.
        Druga-32 lata,pierwsza ciąża.
        Ani razu nie była w szpitalu,przez całą ciążę pracowała (aż do dwóch tygodni
        przed porodem),jeździła autobusami,prowadziła normalne życie.
        Poród szybki i bez powikłań (o wiele szybszy niż u 22-latki),po dwóch tygodniach
        jakby nigdy nic wróciła nieoficjalnie do pracy (miała możliwość tzw.prac zleconych).
    • anka-hanka Re: dzieci... 20.07.10, 13:11
      27 i 30 lat. więcej nie planuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka