Dodaj do ulubionych

patelnia ceramiczna czy tefal?

30.09.10, 14:15
Dziewczyny, na szybko muszę kupic nową patelnie bo ze starej schodzi mi teflon. Od wczoraj przeglądam fora no i nadal nie wiem co robićsadinwestować 200zl w patelnie ceramiczną(28 cm) czy może za 100zł kupic 2 tefalowskie?
Na której się lepiej smaży? na ktorej mozna uzywać mniej tłuszczu?
poradźcie prosze, bo w weekend chcialabym coś zakupić...
Obserwuj wątek
    • morelka80 Re: patelnia ceramiczna czy tefal? 30.09.10, 14:18
      Ja szczerze polecam ceramiczne, są bardzo trwałe i wcale nie takie drogie (ok 100 zł). Ich zaletą jest też to, że bardzo szybko się nagrzewają i długo to ciepło utrzymują, więc można smażyć na małym ogniu. Tylko po smażeniu pamiętaj, żeby jej nie zalewać zimną wodą, bo powłoka może popękać wink
    • lexi_126 Re: patelnia ceramiczna czy tefal? 30.09.10, 15:24
      Przerabialam temat kilka dni temu,szukalam i szukalam az w koncu kupilam zeliwna z powloka tytanowo-ceramiczna z dodatkiem platyny (270zl). Nigdy nie kupie juz patelni teflonowej,choc do tej pory mialam tylko te.
      • loola_kr lexi_126 30.09.10, 17:33
        gdzie kupiłas swoją? jakie sa największe? szukam baaardzo dużej i dobrze byłoby gdyby była ze dwa razy wyższa od zwykłej...
        • lexi_126 Re: lexi_126 30.09.10, 22:48
          Nie chce robic reklamy ,ale Ja swoja kupilam z tej stronki-
          ermer-pol.pl/katalog/kategoria/katid/4
          Wzielam ta 28cm,jak na razie wiele nie moge powiedziec bo uzytkuje dopiero chwile.

• loola_kr Re: lexi_126 30.09.10, 23:44
            Dziękuję bardzo! mają taką głęboką, wygląda nieźle, tylko ma 28, żeby chociaz 30 miała... jeszcze pomyślę.
    • erichdaniken Re: patelnia ceramiczna czy tefal? 30.09.10, 17:03
      dzięki za dotychczasowe wpisy i czekam na więcejsmile prawdę powiedziawszy, to trochę nakręciłam się na kupno tej ceramicznejsmileale chciałabym być pewna, ze dobrze wydam te 100-200złsmile
    • erichdaniken Re: patelnia ceramiczna czy tefal? 30.09.10, 19:33
      a jak jest z tym tłuszczem? wystarczy niewielka ilość, tak jak na teflonie?? czy trzeba lać dużo?
      • morelka80 Re: patelnia ceramiczna czy tefal? 30.09.10, 21:37
        Wystarczy niewielka ilość tłuszczu, niestety legendy o patelniach beztłuszczowych to mit... tak naprawdę tylko na granitowych można smażyć bez tłuszczu, wystarczy łyżka wody, ale to koszt 300-400 zł.
        • maria10344 Re: patelnia ceramiczna czy tefal? 30.09.10, 22:51
          Pytałam na tym forum o granitową,ale jakoś nikt mi nie odpowiedział.Kupiłam jednak na własną odpowiedzialność i potwierdzam, r e w e l a c y j n e.Moje są ze szwajcarskiej firmy Vinzer.Podobno granitowe są lepsze od ceramicznych.Ceramicznej nie miałam,a ta granitowa jest super.
          • morelka80 Re: patelnia ceramiczna czy tefal? 01.10.10, 08:07
            bo ja dopiero wczoraj znalazłam to forum smile
            Z Vinzera są bardzo dobre te patelnie, powiedziałabym nawet, że najlepsze smile To bardzo solidna, szwajcarska firma.
    • erichdaniken Re: patelnia ceramiczna czy tefal? 30.09.10, 21:03
      upsmile
    • listekklonu Re: patelnia ceramiczna czy tefal? 01.10.10, 10:18
      Najbardziej lubię smażyć na żeliwnej. Teflonu nie lubię, więc z dwóch zaproponowanych wybrałabym taką z powłoką ceramiczną.
    • erichdaniken Re: patelnia ceramiczna czy tefal? 01.10.10, 20:47
      no i mi namieszałyściesmile teraz jeszcze o granitowej myślęsmile
    • stalchem1 Re: patelnia ceramiczna czy tefal? 11.10.10, 20:00
      witam

ZDECYDOWANIE CERAMICZNA

mam od paru miesięcy - REWELACJA
      z bardzo dobrych proponuję w dobrych cenach:

- Berghoff Cast line (można zobaczyć pod linkiem)
      BERGHOFF patelnia CERAMICZNA

- super fajne bo głębokie są z linii Berghoff VIRGO z pokrywkami i bez
      BERGHOFF patelnia VIRGO

z czystym sumieniem polecam!!
      Teflon się umywa!!

-----------------------------------------------------------------------------------------
      Najtańsze patelnie CERAMICZNE w Polsce
      • my_valenciana Re: patelnia ceramiczna czy tefal? 12.10.10, 00:03
        Uważam, ze tefal to strata pieniędzy - mialam patelnie i garnki i wszystkie się szybko zniszczyły. Sama szukam alternatywy, ale dla mnie ważna jest waga i żby pokrywkę miała - bo do takich ogromnych to bardzo trudno dokupić.
    • hani.pl Re: patelnia ceramiczna czy tefal? 12.10.10, 07:49
      obecnie najlepszym rozwiązaniem są chyba patelnie ceramiczne, ceramiczna powłoka zapobiegająca przywieraniu, jest sześciokrotnie bardziej wytrzymała niż tradycyjne powłoki tego typu, nie zawiera toksycznych lub niebezpiecznych dla zdrowia substancji a jeśli chodzi o cenę to można znaleźć patelnie ceramiczne w okolicach 100 zł np. patelnia 28 cm, Earthchef Berghoff
    • 987ania Re: patelnia ceramiczna czy tefal? 13.10.10, 19:39
      Miałam teflonowe i najlepsza jaką mam jest z Olkusza, dużo lepsza warstwa teflonu niż Tefala. Od kilku tygodni mam ceramiczną i jest super. Jakbym miała wybrać jedną patelnię, to ceramiczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka