Dodaj do ulubionych

kapusta z IKEA

17.10.10, 20:32
no właśnie, od jakiegoś czasu mamy w łodzi IKEA( odmienia się ?) i kiedyś trafiłam w restauracji na kapustę czerwoną na ciepło z jabłkami i chyba z goździkami, dla mnie absolutnie bomba, moze ktoś wie jak to się robi bo pierwsze próby wypadły marnie......
Obserwuj wątek
    • monika3411 Re: kapusta z IKEA 17.10.10, 21:11
      Nie wiem jak robią w Ikea, ja robię tak : rumienię w garnku pokrojoną w kostkę cebulę. Na to wrzucam pokrojoną kapustę. Podlewam trochę wodą. Wrzucam ze dwa spore jabłka obrane, wydrążone i pokrojone w ósemki (najlepsze są jabłka typu antonówka). Wrzucam goździki i przykrywam. Od czasu do czasu mieszam drewnianą łyżką (nie wiem dlaczego drewnianą, ale tak trzeba wink ). Jak kapusta jest miękka, odlewam wodę do małego garnuszka. Robię zasmażkę, do której zużywam tę wodę. Zasmażkę dodaję do kapusty. Przyprawiam solą, cukrem i sokiem z cytryny (ew. octem winnym). Gotowe smile
      • dwapsyikot Re: kapusta z IKEA 19.10.10, 15:23
        cebula odpada, zmienia smak, oprócz goździków musi być coś jeszcze, Twoja wersja to klasyczna czerwona kapusta tylko z dodatkiem goździków, moja pierwsza werja, niestety to nie to crying(((((
    • lola_kr Re: kapusta z IKEA 19.10.10, 17:42
      spytaj sie w ikea,na fb do nich napisz
      • gazeta_mi_placi Re: kapusta z IKEA 19.10.10, 18:44
        Lokale restauracyjne chronią swoje przepisy.Są one pod ochroną autorską i (oprócz wyjątków) nie przekazuje się ich osobom spoza personelu.
        Nie po to restauracje robią pyszne jedzenie żeby potem łakomy i zadowolony klient zamiast drugi i kolejny raz przyjść do restauracji (która sobie zarobi na nim) zrobił to samo w domu.
        • dwapsyikot Re: kapusta z IKEA 19.10.10, 19:27
          ale jadłodajnia w IKEA to nie restauracja, sprzedają to co gotują jako gotowce, pomysł z FB jest niezły, spróbuję. no i w koncu odmienia sie czy nie???????
          • brattby Re: kapusta z IKEA 19.10.10, 21:32
            Nie odmienia się smile
            Ja jeżdżę do IKEA w Jankach i u nas na parterze, przy hot-dogach jest sklepik szwedzki. A tam ogólnodostępne karty z przepisami na wszystkie przysmaki IKEA smile kapusty nie mam, ale będę w czwartek to zobaczę smile
            • allija Re: kapusta z IKEA 22.10.10, 22:58
              Wg Poradni Jezykowej Instytutu Filologii Polskiej odmieniac można,
              cytat:

"Witam, czy odmienia się nazwa IKEA? Kupić coś w IKEI czy IKEA?

Nazwę IKEA można odmieniać, lecz nie jest to konieczne. Poprawne formy to zarówno (w) IKEA, jak i (w) IKE-i. Pozostałe przypadki: M. (co?): IKEA, D. (czego?) = C. (czemu?): IKEA lub IKE-i, B. (co?): IKEA albo IKE-ę, N. (z czym?) (z) IKEA lub IKE-ą. M.M."
          • geesje Re: kapusta z IKEA 20.10.10, 07:54
            Odmienia się opocjonalnie.

IKEA <szw. Ingwar Kamprad z Elmatryd w parafii Agunnaryd> [wym. ikea] ż ndm a. ż I, DMs. IKE-i [wym. ikeji], B. IKE-ę, N. IKE-ą nazwa szwedzkiego koncernu meblowego: IKEA wydała nowy katalog. Pracować w IKEA (w IKE-i).

Nowy słownik poprawnej polszczyzny, wyd. PWN.
            • misself Re: kapusta z IKEA 20.10.10, 16:49
              geesje napisała:

> Odmienia się opocjonalnie.

Dodam, że słownik słownikiem, ale sama IKEA zaleca traktować jako skrót (bo to jest skrót) i nie odmieniać - czyli "jadę do IKEA", tak jak "jadę do BRW".
              • geesje Re: kapusta z IKEA 20.10.10, 17:30
                Mogę mieć zaufanie do potentata meblowego w kwestiach dotyczących wystroju wnętrz, w sprawach języka wolę jednak zalecenia słownika. Jakoś bardziej mi pasuje, jak każdy zajmuje się tym, na czym się zna wink
                • ewa9717 Re: kapusta z IKEA 20.10.10, 17:35
                  Wiele skrótów się odmienia, nie ma żadnych przeciwwskazań do odmiany IKEI, przynajmniej w mowie czy mniej oficjalnych tekstach wink
                  • misself Re: kapusta z IKEA 20.10.10, 17:44
                    ewa9717 napisała:

> Wiele skrótów się odmienia, nie ma żadnych przeciwwskazań do odmiany IKEI, przy
                    > najmniej w mowie czy mniej oficjalnych tekstach wink

Dlatego dałam porównanie do BRW, bo te skrótowce się nie odmieniają smile

Zauważ, że skróty typu ZUS, EMPiK, PKiN, UNICEF odmieniają się przez dodanie końcówki: ZUS-u, EMPiK-u, PKiN-u, UNICEF-u - przy skrócie IKEA nie ma takiej możliwości.
                • misself Re: kapusta z IKEA 20.10.10, 17:47
                  geesje napisała:

> Mogę mieć zaufanie do potentata meblowego w kwestiach dotyczących wystroju wnęt
                  > rz, w sprawach języka wolę jednak zalecenia słownika. Jakoś bardziej mi pasuje,
                  > jak każdy zajmuje się tym, na czym się zna wink

Słownik jednak daje alternatywę smile
                  Słowo Ikea weszło do języka potocznego i potocznie się je stosuje jako rzeczownik - a nawet podstawę dla przymiotnika, por. "ikeowski styl", "ikeowe meble". I w tym znaczeniu potocznym się odmienia.

Jeśli jednak miałabym pracować w Ikei czy też aplikować do tej firmy, napisałabym w liście motywacyjnym: "Chciałabym pracować w IKEA", bo to jest skrótowiec, tak jak BRW czy NATO.
                  Przecież nie napiszesz, że chcesz pracować "w Nacie" big_grin
                  • misself Jeszcze jedno... 20.10.10, 17:49
                    Sama mówię, że jadę "do Ikei" smile I odmieniam to smile
                    Tak jak mówię, że kupiłam coś "w Realu", mimo że ta firma używa raczej formy nieodmiennej.
                    Tyle że Real to nie skrótowiec smile Więc nieprawidłowo smile
                    • ewa9717 Re: Jeszcze jedno... 20.10.10, 18:26
                      misself napisała:

> Tyle że Real to nie skrótowiec smile Więc nieprawidłowo smile
                      Dlaczego nieprawidłowo?
                      A o odmianie IKEI napisałam, że przynajmniej w mowie i mniej oficjalnych tekstach nie widzę przeciwwskazań. No i jest jednak różnica miedzy "IKEA" a "NATO" - to pierwsze przez podobieństwo np. do "idea" aż się prosi o odmianę, zaś drugie ma zakończenie dość trudno jeszcze w polszczyźnie ulegające odmianie, takie "radio" czy "studio" jeszcze nie tak dawno były nieodmienne wink
                      • agnes1704 Re: Jeszcze jedno... 20.10.10, 19:00
                        no, a co z tą kapustą?
                        • dwapsyikot Re: Jeszcze jedno... 20.10.10, 19:08
                          no właśnie....wink)
                          • misself Re: Jeszcze jedno... 22.10.10, 20:56
                            dwapsyikot napisała:

> no właśnie....wink)

A pytałaś w Ikei o przepis? smile
                            Bo przepisów na czerwoną z jabłkiem i rodzynkami jest multum smile
                            www.google.com/search?source=ig&hl=pl&rlz=1G1GGLQ_PLPL306&=&q=kapusta+czerwona+z+jab%C5%82kami+i+rodzynkami&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=
                            Ja się w Ikei nie żywię, więc nie mam pojęcia, który jest właściwy - najlepiej zapytać ich bezpośrednio, np. na FB smile
                      • misself Re: Jeszcze jedno... 22.10.10, 20:54
                        ewa9717 napisała:

> > Tyle że Real to nie skrótowiec smile Więc nieprawidłowo smile
                        > Dlaczego nieprawidłowo?

Bo rzeczowniki w j. polskim się odmieniają. A skrótowce nie wszystkie.

Pod względem budowy między IKEA a NATO nie ma żadnej różnicy - bo to są oba nieodmienne skrótowce. Porównanie słów idea i IKEA jest równie sensowne co porównywanie słowa tato i NATO - podlegają innym zasadom, więc nie ma co ich porównywać smile
                        • irenazu Misself, 23.10.10, 11:49
                          ale jak to jest z tą kapustą,bo tyle piszesz postów a główny temat...
                          • misself Re: Misself, 23.10.10, 21:31
                            Ja zaczęłam dyskusję słownikową? Nie ja smile

forum.gazeta.pl/forum/w,49213,117669043,117877208,Re_Jeszcze_jedno_.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka