Dodaj do ulubionych

poduszka do spania

21.10.10, 10:56
młode małżeństwo postanowiło kupić poduszki, pojechaliśmy do jyska i zwątpiliśmy. Przez 20 minut staliśmy przed regałem i nic nei wybralismy. Rozpiętość cen straszna, jakie polecacie, czy lepiej z naturalnym pierzem kaczym? silikonowe? z wkładem poliestrowym? zależy mi aby dało je się wyprać w pralce i aby nie kosztowaly majątku.
Liczę ,że podzielicie się z mną swoim doświadczeniem i pomożecie
Obserwuj wątek
    • dzioucha_z_lasu Re: poduszka do spania 21.10.10, 11:12
      Jak do prania w pralce, to wszystkie pierzowe odpadają. Ze sztucznych wypełniaczy lepsze są te z włóknem silikonowym, poliestrowe szybciej się zbija w grudy.
      • budzik11 Re: poduszka do spania 21.10.10, 11:33
        dzioucha_z_lasu napisała:

> Jak do prania w pralce, to wszystkie pierzowe odpadają.

Nie zgodzę się z tym. Mam też Ikeowe poduszki z pierza i można je prać nawet w 90stC. Te pióra są jakoś specjalnie preparowane, że pranie im nie szkodzi.
        • dzioucha_z_lasu Re: poduszka do spania 21.10.10, 15:29
          Jak trafisz na preparowane, to możesz, gorzej jak nie trafisz - wtedy kasa za poduszkę wyląduje w smieciach razem z glutem w poszewce. Poza tym - pióra alergizują - roztocza bardzo chętnie się w nich rozwijają.
          • misself Re: poduszka do spania 22.10.10, 21:05
            Przyłączam się do odradzających pierze - bardzo uczula!

Ja śpię na ikeowskiej profilowanej z wypełnieniem z pianki poliuretanowej.
            To jest pierwsza poduszka, dzięki której się wysypiam (mam wrodzoną lordozę i śpię na brzuchu, więc moja poduszka musi być płaska, ale podtrzymywać głowę). Nie mogę bez niej żyć, wożę ją ze sobą wszędzie (w worku próżniowym).
      • ladyjm Re: poduszka do spania 23.11.10, 10:43
        ja mam poduszki z jyska - antyalergiczne. nie polecam - strasznie szybko mi sie w srodku takie grudy porobily mimo ze ich jeszcze ani razu nie wypralam!
    • budzik11 Re: poduszka do spania 21.10.10, 11:32
      Ja polecam taką: www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=926&page= - teraz nie ma chyba w ofercie, ale ja kupiłam w wersji pachnącej - 50% to orkisz, 25% szyszki chmielowe, 25% lawenda. Jak ona pachniała! Ma właściwości nasenne. Była też wersja z lipą i rumiankiem - na uspokojenie. To jest najlepsza poduszka, jaką w życiu miałam (wcześniej używałam poduszki z pierza z IKEI).
      • korelia72 Re: poduszka do spania 21.10.10, 12:33
        budziku, na jak długo starcza taka poduszka (piszą o datach ważności)? jakoś trudno mi wyobrazić sobie jaki jest komfort spania (miękkość)? chociaż opisywane zalety są zachęcające, nawet jeśli marketing podzielić przez 2 wink
        • budzik11 Re: poduszka do spania 21.10.10, 13:08
          Nie wiem - kupiłam ją na początku maja tego roku, teraz już nie pachnie tak jak na początku, ale nadal jest bardzo wygodna - tu nic się nie zmieniło. Szczerze polecam, mimo że ja inaczej ją sobie wyobrażałam, właśnie jako "puchatą" a ona jest jakby wypełniona (nie do końca zresztą) mokrym piaskiem albo czymś takim - w każdym razie nie jest miękka, ale właśnie dlatego rewelacyjnie podtrzymuje głowę - nic się nie ugniata i nie spłaszcza, jak sobie uklepiesz poduszkę, ta ona zostaje. Dla mnie bomba. No i polecam wersję zapachową smile
          • budzik11 Re: poduszka do spania 21.10.10, 13:11
            O, tu masz podobne, tylko gryczane (gryka ma właściwości rozgrzewające): www.galena.jgora.pl/index.php?page=pl/ziolowe
            • kasiak37 Re: poduszka do spania 21.10.10, 15:22
              Budziku gdzie je mozna kupic i po ile?big_grin
              • budzik11 Re: poduszka do spania 21.10.10, 19:34
                Na linkowanych przeze mnie stronach?
                • furtive_kitten Re: poduszka do spania 02.04.16, 16:03
                  A to nie szelesci? smile
    • erichdaniken Re: poduszka do spania 21.10.10, 21:08
      lekarz polecił mojej córce poduszkę z gryki, od 2 dni na niej śpi(1 noc ja na niej przespałam), myślę że trzeba się do niej przyzwyczaić bo troszkę szeleścismile jest twardsza niż normalne poduszki ale dlatego też nie odkształca się w czasie snu.
      To moja druga poduszka z gryki, obie kupione w nowe klimaty.com.
      Bardzo dobre wykonanie, polecam
      www.noweklimaty.com/sklep/images/poduszki_0003.jpg
      "Najważniejszą ich cechą jest to, że nie zapadają się pod ciężarem naszego ciała, nie sprężynują. Są bardzo solidnym podparciem dla nas. Niemal wszystkie materace jakie możemy kupić w sklepie mają tą cechę, że wraz z każdym przemieszczeniem się naszego ciała wracają do swojej poprzedniej pozycji. Czyli odkształcenie materaca pod nami wymaga energii, która jest zawarta potencjalnie w naszym ciele. Natomiast łuska gryki zawarta w materacu bądź poduszce nie wraca do poprzedniej pozycji automatycznie, gdy zwolnimy nacisk. To mniej więcej tak, jakbyśmy leżeli na piasku - piasek odkształci się pod nami i nie wróci do poprzedniej pozycji. Taka jest właśnie zasada, którą się wykorzystuje w tego typu materacach i poduszkach. Łuska gryki zawarta w materacu przemieszcza się w nim, poddając się naszemu ciału - dzięki temu dopasuje się do niego. Materac inaczej będzie ukształtowany pod kimś, kto śpi na boku a inaczej pod kimś śpiącym na plecach czy na brzuchu.

Charakterystyczną cechą tego typu materaców i poduszek jest cichy szelest, do którego niektórzy potrzebują się przyzwyczaić. Niektórym osobom nie przeszkadza on w ogóle, niektórzy potrzebują jednak kilku dni na przyzwyczajenie się do niego. Potem jednak już praktycznie tego nie słychać. To jeden z naturalnych odgłosów, tak jak szum wiatru czy odgłos kropel deszczu. Ten szelest jest potwierdzeniem przemieszczania się wobec siebie setek tysięcy pojedynczych łusek.

• allija Re: poduszka do spania 22.10.10, 22:48
      ja dla całej rodziny kupiłam pościel, w tym poduszki, w Ikei, z pierza jak najbardziej. Mimo, że jeden z synów jest alergikiem to jednak taka poduszka jakoś mu specjalnie nie szkodzila ale to były małe poduszki, 50 x 60 cm. Pościel, w tym te poduszki ma jedną wspaniała cechę, mianowicie można ją wyprać więc roztocza i kurz nie zagnieżdżą się tam na długo, jeśli w ogóle. Drugą nie mniej ważną cechą jest jej cena, pojedyńczy komplet kołdra + poduszka kosztował ok. 100zl.
      W Ikei kupilam też dużą poduchę 70 X 80 /chyba/ do tradycyjnych poszewek, które też użytkuję ale ponieważ w Ikei wybór tego rozmiaru niewielki to była jedynie tzw poduszka do podpierania pleców, coś takiego miała w opisie, a generalnie chodziło o to że miała tego pierza więcej niż zwykle poduszka ma i było jej "więcej". Pomyślałam, że nawet lepiej, nie będzie płasko pod głową. Jednak po kilku nocach na tej poduszce mój syn - alergik obudził się z tak potężnym bólem głowy, że pogotowie chciałam wzywać. Przestraszona nie na żarty natychmiast kupilam poduszkę, też w Ikei, ze sztucznym jakims wypełnieniem, juz nigdy więcej pierza - dla syna oczywiscie- pomyślałam. Po jakimś miesiącu z poduszki zrobił się placek z nierówno poutykanymi kulami w środku, no, dramat jakiś, jak na tym spać?
      W końcu przemogłam się i zainwestowałam w poduszkę z jedwabnym wypełnieniem, dla syna i siebie. Dla syna bo te poduszki są polecane alergikom, w jedwabiu nie zalegaja się roztocza, dla mnie bo jedwab podobno ma doskonałe działanie kosmetyczne, dobrze wpływa na skórę no i połasiłam się. I powiem szczerze, ze jest to najlepsza poduszka jaką miałam, głowa nie "nagrzewa się" w czasie snu, nie poci, rano odczuwa sie jakąś taką lekkość , poduszka sprawia wrażenie przewiewnej przy czym zachowany jest komfort snu tzn. nie ma uczucia chłodu. Poduszka nie zbija się, jest puszysta. Szkoda, że to takie drogie bo chętnie kupiłabym także koldry. Ale poduszkę mogę polecić jakby co.
      Dla nie-alergików polecam też te z Ikei, z pierza - spełniają warunki, wygodne, ciepłe, tanie i prać mozna.
    • poziomka001 Re: poduszka do spania 22.11.10, 23:05

Poduszki to mój odwieczny problem. Dziś właśnie kupiłam 2 nowe i się boję wink

Ogólnie problem mam taki, że poduszki robią zazwyczaj dla śpiących na plecach/ na brzuchu/ na boku. Nie robią poduszek dla wiercących się.

Wypróbowałam prawie wszystkie z Ikei i nie polecam. Te ze sztucznym wypełnieniem, i drogie i tanie, dość szybko zbijają się w dziwne twory, a po praniu niestety zazwyczaj nadają się wyłącznie do wyrzucenia.
      Z pierza są nieco lepsze, ale znowu strasznie śmierdzą. Tak samo kołdry, nie wiem co oni z tym pierzem robią. Poza tym jest w nich tego pierza jakby trochę za mało, więc głowa wpada w poduszkę. Na profilowanych niestety nie mogę spać, bo budzę się (o ironio!) pokręcona i bólem karku, ale np. moja mama na takiej ikeowej profilowanej śpi i bardzo sobie chwali, więc to kwestia gustu.

Do Jyskowych poduszek też miałam kilka podejść z podobnym skutkiem.

Najlepiej jak dotąd sprawdzały mi się poduszki gryczane, ale trzeba się do nich przyzwyczaić. Niekoniecznie są wygodne w pozycji na brzuchu, ale oddychają, dobrze podtrzymują, dopasowują się do ciała i generalnie jako bardzo doświadczona testerka poduszek tylko takie mogę polecić. smile

Jak mnie nie pokręci od nowych poduszek, tym razem z wsadem poliestrowym, to jutro zdam relację smile
      • budzik11 Re: poduszka do spania 23.11.10, 11:22
        poziomka001 napisała:

> Ogólnie problem mam taki, że poduszki robią zazwyczaj dla śpiących na plecach/
        > na brzuchu/ na boku. Nie robią poduszek dla wiercących się.

No ale jakbyś się nie wierciła, to i tak spisz na plecach/ na brzuchu/ na boku w dowolnej kolejności - innej opcji nie ma.
        • poziomka001 Re: poduszka do spania 23.11.10, 23:57

Ech, no w sumie tak big_grin . Przydałby mi się tylko taki robot, ktory by mi podmienial poduszkę w zaleznosci od chwilowego ulozenia wink

A moje nowe poduszki takie sobie uncertain
      • kr_ka_11 Re: poduszka do spania 19.05.14, 18:52
        "Nie robią poduszek dla wiercących się".
        ja z tych wiercących smile spie na boku jednym, drugim i na brzuchu, zwykle jedna reka wyciagnieta - jak superman wink mam taka z tchibo z tunelami powietrza, czy jakos tak, sprawdza sie rewelacyjnie.
    • monik_a1988 poduszka 05.05.15, 16:27
      Ja osobiście używam poduszki sensomotorycznej już prawie od roku i powiem szczerze, że mam dosyć tanią, firmy armedical i sprawdza się rewelacyjnie. Wydaje mi się, że zakup poduszki w cenach, jakie ma producent sissel są stanowczo przesadne i zbyt wysokie. Na rehabilitacji róne tegotypu poduszki przetestowałam i naprawdę wiem co mówię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka