Dodaj do ulubionych

dziwne ciasto

20.11.10, 11:23
miałam kiedyś przepis na ciasto kruche z pomarańczami, i te pomarańcze były najpierw gotowane w całości a potem miksowane z masłem i cukrem i wychodziło takie dziwne, wytrawne ciasto o bardzo orginalnym smaku. ma ktoś z was może pomysł o czym piszę???? bo jakoś mi się zachciało.......
Obserwuj wątek
    • anka-ania Re: dziwne ciasto 20.11.10, 20:03
      Próbuję tego już od paru lat po Wielkanocy - koleżanka przynosi do pracy swoje wypieki. Szukaj w google pod hasłem "mazurek pomarańczowy".
      • f.l.y Re: dziwne ciasto 20.11.10, 22:22
        może ciasto mandarynkowe Nigelli Lawson?

• ladyjm Re: dziwne ciasto 21.11.10, 00:05
      hmm intrygujace...
    • jul-kaa Re: dziwne ciasto 21.11.10, 03:31
      Tu wpisałam:
      forum.gazeta.pl/forum/w,49213,118919389,118964261,prosze_.html
    • dwapsyikot Re: dziwne ciasto 21.11.10, 12:39
      żadna z propozycji to nie to. w tamtym moim gotowało się pomarańcze w całości i na pewno do masy było dodawane masło i cukier i oczywiście coś jeszcze ale właśnie nie pamiętam, a ta masa była wykładana na krucze ciasto i razem szło do pieca.........
      • f.l.y Re: dziwne ciasto 22.11.10, 12:22
        Ciasto mandarynkowe
        Składniki

* mandarynki 4 szt
        * jajka 6 szt
        * mielone migdały 250 g
        * cukier 250 g
        * proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Sposób przyrządzenia
        Mandarynki (lub 3 pomarańcze) (w całości, ze skórką) gotujemy w garnku z wodą przez ok. 2 godziny. Odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimne mandarynki miksujemy. Wcześnie można lecz nie trzeba wyjąć pestki. Dodajemy jajka, cukier, migdały i proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie dosyć rzadkie.

Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem a dno wykładamy pergaminem. Wlewamy ciasto. Pieczemy godzinę w temperaturze 190 – 200 stopni.

Najlepiej smakuje dnia następnego.

=================

http://ciasteczkolandia.blox.pl/2007/06/CIASTO-MANDARYNKOWE.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka