Dodaj do ulubionych

tanie menu na parapetówę

31.01.11, 11:14
drogie kobietki, w najbliższym czasie szykuje nam się sporo imprez. Proszę podajcie swoje przepisy na tanie przekąski imprezowe. Gdzie kupujecie dobre nie markowe soki, ja polecam sok pomarańczowy z carrefoura. Proszę o pomoc,bo kasy mało a wydatków jak zawsze za dużo sad
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: tanie menu na parapetówę 31.01.11, 11:44
      Wpisz w wyszukiwarkę "parapetówka" i "przekąski" - było nie raz.
    • pocket.size Re: tanie menu na parapetówę 31.01.11, 12:16
      Sama planuję parapetówkę i zaczynam się nad tym zastanawiać. Planuję koreczki, kanapki na krakersach, warzywa w paski z rożnymi dipami. Nie chciałabym się opierać na samych chipsach i paluszkach, ale w związku z tym, że będzie ok. 30 osób, to nie mam zamiaru stać przy garach cały dzieńsmile. Jakieś owoce, deska serów, wędlin, może mini kotlety mielone?

Jeśli chodzi o soki - ja kupuję w Lidlu, wszystkie smaki.
      • dolmadakia Re: tanie menu na parapetówę 31.01.11, 12:32
        U nas hitem są parówki owiniete serem i ciastem francuskim.Posypane sezamem,albo grubym pieprzem. Szybkie i smaczne-jeśli się lubi parówki.
    • sadosia75 Re: tanie menu na parapetówę 31.01.11, 12:56
      A moze karkowka? Idealna na zimno, mozna polozyc na chleb albo zjesc sama.
      Przepis bardzo prosty, nie zajmuje duzo czasu.

Karkowka
      Maggi
      Cebula
      Pieczarki
      Keczup i maly sloiczek przecieru pomidorowego.

Karkowke pokroic na plastry, delikatnie rozbic.
      Natrzec maggi ( po natarciu miesa natychmiast umyc dlonie plynem do mycia naczyn,inaczej dlonie beda "pachniec" maggi caly bozy dzien ) wrzucic do naczynia brytfanny, pokroic cebule w plastry i ulozyc na miesie, to samo z pieczarkami. Na gore keczup wymieszany ze sliczkiem przecieru. Piec godzine w 200 stopniach.
    • hela6 Re: tanie menu na parapetówę 31.01.11, 15:58
      Jeśli chodzi o "tanie soki" to jeśli piwo "sarmackie" z biedronki sprzedawane w petach przelejesz do dzbanków i podasz jako piwo z bliżej nie określonego browaru lokalnego właśnie przysłane przez znajomych to stanie się hitem wieczoru. big_grin
      Raz że smaku tego piwa nikt nie zna a dwa to naprawdę niezłe piwo w porównaniu z puszkowymi koncernowymi "wynalazkami" sprzedawanymi za wiele większe pieniądze.
    • kol.3 Re: tanie menu na parapetówę 31.01.11, 18:25
      Marzeniem niespełnionym mojego męża jest party prostacze. Stół zasłany gazetami, na gazetach proste zakąski, podane na zwykłych talerzach - kaszanka,ogórki, kiełbasa, śledzie, kartofle w mundurkach, itp. do tego wino lub wódka w musztardówach (pytanie skąd je wziąć), wódka w litrowej butelce, zatkanej korkiem okręconym szmatką (jak bimber) itp.
      • lee_na Re: tanie menu na parapetówę 31.01.11, 20:42
        musztardówki w pepco
    • nina.t Re: tanie menu na parapetówę 31.01.11, 18:28
      mini klopsiki, mogą być z pieczarkami, albo do maczania w jakimś dipie, naleśniki faszerowane np. farsz ruski, szpinakowo-serowy, meksykański z mielonym, kukurydzą i fasolą.
      Albo ruloniki z tychże naleśników.
      • an.i.ka Re: tanie menu na parapetówę 08.02.11, 09:40
        Ja ostatnio zrobiłam naleśniki na 2 sposoby. Okazały się hitem imprezy. Jedne z pieczarkami i cebulką (pieczarki muszą być zarumienione), drugie ze szpinakiem, fetą i czosnkiem). Większe powodzenie miały te szpinakowe.

Żeby nie stać przy garach przygotowałam wcześniej, a potem poukładałam w naczyniach do zapiekania, posypałam żółtym tartym serem i w odpowiednim momencie przygrzałam w piekarniku.

Polecam!
        • an.i.ka Re: tanie menu na parapetówę 08.02.11, 09:45
          Jeszcze mi się przypomniało, że kiedyś zrobiłam jakąś sałatkę i raz wyjątkowo dołożyłam do niej takie bagietki czosnkowe. Ja nie przepadam, ale męska część gości rzuciła się na te bagietki.
    • kol.3 Re: tanie menu na parapetówę 31.01.11, 18:29
      Jeśli ma być dużo ludzi dobrze jest zrobić jedno sycące danie gorące np. rosotto. Można zrobić cały sagan tego, wcześniej, potem odgrzać i będzie dobrze.
      • kol.3 Re: tanie menu na parapetówę 31.01.11, 18:29
        risotto miało być.
    • ollus Re: tanie menu na parapetówę 31.01.11, 18:38
      dorzucę opcję z ciasta francuskiego, bo to banalnie proste w zastosowaniu a efekt spektakularny

robisz trochę dowolnego farszu
      szpinak z fetą
      pieczarki z cebulą
      pieczarki z kapustą
      mięso mielone etc
      dzielisz płat ciasta na części - ja opatentowałam 12 szt. z jednego płata - zawijasz toto i ładujesz do piekarnika. na zimno, na ciepło, z barszczem jak podasz, tak zjedzą

• kr_ka_11 Re: tanie menu na parapetówę 02.02.11, 12:07
        ollus napisała:
        > dzielisz płat ciasta na części - ja opatentowałam 12 szt. z jednego płata - za
        > wijasz toto i ładujesz do piekarnika. na zimno, na ciepło, z barszczem jak poda
        > sz, tak zjedzą

ale dzielisz jeden plat na 12 cienszych platow? czy kroisz plat w paski ?
        • ollus Re: tanie menu na parapetówę 03.02.11, 15:55
          kroję płat w paski smile
    • michalinaa80 Re: tanie menu na parapetówę 01.02.11, 08:56
      zapowiedz gościom żeby każdy przyniósł z sobą coś do jedzenia, jakieś sałatki najlepiej. Oczywiście ze swojej strony coś przygotuj, najlepiej coś właśnie sycącego, karkówkę, albo pieczone udka. Mnóstwo przepisów znajdziesz na kuchnia.o2. Mi też się szykuje parapetówka w najbliższym czasie z mnóstwem gości i mam zamiar poprosić o wsparcie kulinarne z ich strony. Życzę udanej zabawy smile
      • z_meetropolii Re: tanie menu na parapetówę 01.02.11, 15:20
        jeśli chodzi o przynoszenie jedzenia przez fosci to odpada, w naszym otoczeniu jest taki zwyczaj że na parapetówę przynosi się zawsze coś w prezencie. Dlatego dziwne byłoby prosić jeszcze o jedzenie
        • z_meetropolii Re: tanie menu na parapetówę 01.02.11, 15:23
          wymyśliłam jeszcze z tanich dodatków jajka faszerowane pieczarkami ,żółtkiem i pietruszka ( robie takie na wielkanoc zawsze) paszczeciki z pieczarkami pieczone w piekarniku
        • n_ina Re: tanie menu na parapetówę 08.02.11, 23:31
          smalec, domowy chleb [jest hitem], pasty do chleba z ryby albo z warzyw; bułka kanapkowa/wrocławska z masłem czosnkowym

zapiekanki - w stylu PRLu

zerknij też tutaj: www.cincin.cc/index.php?showforum=26
    • cria_cuervos Re: tanie menu na parapetówę 03.02.11, 21:38
      ja na imprezę zawsze piekę chleb (mam maszynę, ale możesz spróbować z gotowych mieszanek w piekarniku) i robię masło smakowe - zawsze schodzi. hitem są marchewki z dipem - kilo marchwi kroję w małe słupki, takie w sam raz do maczania, a dip - majonez (szklanka = duży słoik) plus po łyżce curry, musztardy i miodu. i wszyscy zachwyceni.
      a w ogólę nie lubię chipsów i niezdrowego żarcia, więc tego gościom nie podaję. kupuję też oliwki, korniszony etc i starczy.
      • ollus Re: tanie menu na parapetówę 04.02.11, 13:42
        -a gdzie są paluszki?
        -paluszki są w... dipie

pardon, tak mi się skojarzyło smile
        • anna4327 Re: tanie menu na parapetówę 07.02.11, 16:12
          małe zapiekanki
          pokroić szynkę (może być drobiowa) ,ogórek kiszony ,cebulę -zetrzeć ser żółty wymieszać wszystko z 1 łyżka majonezu ,Smarować na bagietce pokrojonej w małe kromki .Pycha
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka