Dodaj do ulubionych

Blender - Braun czy Bosch?

22.02.11, 09:55
Witam,
Planuję zakup prostego, niedużego blendera, głównie pod kątem miksowania zup dla dziecka i robienia koktajli. Zastanawiam się nad poniższymi 3 modelami:
www.euro.com.pl/porownanie.bhtml?p1=7164662&p2=74025904&p3=758653738
Braun uchodzi za dobrego producenta blenderów, za to Bosch ma metalową końcówkę i praktyczny zamykany pojemnik... no i nie wiem.
I jeszcze pytanie o funkcję turbo: korzystacie z niej?
Jeśli znacie lub użytkujecie któryś z nich, proszę o opinię.
Obserwuj wątek
    • mloda0242 Re: Blender - Braun czy Bosch? 22.02.11, 14:53
      ja mam Brauna, żadnego z tych które zalinkowałaś, mam tego , nie korzystam z niego długo, kilka tygodni zaledwie ale już wiem, że jest genialny;

metalowa końcówka blendera mnie jakoś bardziej przekonuje do miksowania wrzącej zupy - a taką miksuję, chociaż dziewczyny pisały, że rysuje garnki, ja jeszcze nie zuaważyłam;

dla mnie bardzo ważna była dołączzona trzepaczka do białek/śmietany/ciasta na naleśniki: jest;

rozdrabniacz - coś genialnego, jeśli - tak jak ja - nie lubi się kroić cebuli smile kroi w dosłownie 4 sekundy; ostatnio kruszyłam czekoladę do lodów - bez problemu, a tydzień temu zmieliłam pierś kurczaka na mielone - w 10 sekund zmielona jak w maszynce; ten mój ma też nóż do lodu - jeszcze nie próbowałam;

pojemnik do miksowania z miarką - też poręczna, sprytna rzecz bo odpada Ci np. odmierzenie ilości mleka potrzebnego do bitej śmietany - odmierzasz w pojemniku 400ml i od razu w tym miksujesz;

generalnie odkąd go kupiłam używam prawie non stop smile

a co do Brauna - ja się w ogóle przymierzałam do tego Multiquick ale w końcu doszłam do wniosku że trochę za drogo... Boscha kupiłam 130 zł taniej;

te które Ty zalinkowałaś mają mniejszą moc niż mój, jeśli będziesz sporo miksować - może być mało; żaden nie ma trzepaczki - ale jeśli masz mikser to nie jest konieczna, ja nie mam więc trzepaczka była priorytetem smile
      funkcja Turbo - używam, ale sporadycznie, do tej pory wystarczyły mi maksymalne obroty, tyle że 600w - przy 450 może jej trochę brakować;
      z zamykanego pojemnika korzystałam właśnie przy tym mięsie - mnie się fajnie przydaje, ten który ja zalinkowałam ma pokrywkę i do pojemnika tnącego i do tego drugiego z miarką;

hm, brzmię jak przedstawiciel handlowy Bosch ale - nic z tych rzeczy smile

• mloda0242 edit: 22.02.11, 14:56
        kurcze no...

źle zalinkowałam i źle nazwałam mojego, chodzi mi o Boscha MSM 6700, nie o Brauna - drugi na liście którą zalinkowałam;
      • kit-tah Re: Blender - Braun czy Bosch? 22.02.11, 17:30
        tez mam tego boscha - 1,5 roku napewno - nie wiem czy nie dluzej. zadnych powodow do narzekan. krojenie cebuli to teraz pestka;D zdarzylo mi sie w tym rozdrabniaczu wymieszac dosc plynna mase ktora weszla w mechanizm pokrywki. i ta oczywiscie umylam pod biezaca woda - mimo ze nie wolno. po dwoch myciach dziala bez zarzutubig_grin

polecilam go kolezance, ktora klela na blender moulinexa taki z kolorowymi koncowkami. ma ona talent do szybkiego psucia wszelkich urzadzen, ale blender sie trzyma smile tzn czasem sie jej przegrzeje, ale ona trzepaczka robi dosc geste ciasta...

no i jak napisala wyzej - metalowa koncowka to nie strach w goraca zupe wlozyc.
        • jagoda85 Re: Blender - Braun czy Bosch? 22.02.11, 20:39
          Do czego używasz pokrojoną w blenderze cebulę? Ja próbowałam taką cebulę zjeść z pomidorem i ogórkiem, ale nie nadawała się do jedzenia, sama gorycz. Dodam, że próbowałam cebuli z różnych źródeł z takim samym efektem.
          • mloda0242 gorzka cebula? 22.02.11, 21:36
            ja narazie tylko do smażenia/duszenia i w smaku po przyrządzeniu na pewno była ok, nie jadłam jej na surowo, aż normalnie spróbuję - ale kurcze, od czego ona jest gorzka? od ostrzy?
            • mikams75 Re: gorzka cebula? 23.02.11, 08:33
              tez nie zauwazylam, zeby cebula byla gorzka a ostrza niczym sie nie roznia od ostrza zwyklego noza. No tylko ksztaltem.
              • jagoda85 Re: gorzka cebula? 23.02.11, 16:29
                To znaczy, że jadłaś taką cebulę na surowo i nie była gorzka?
                • mikams75 Re: gorzka cebula? 24.02.11, 15:09
                  jadlam, nie byla gorzka, nie roznila sie w smaku od cebuli krojonej nozem.
    • mikams75 Re: Blender - Braun czy Bosch? 22.02.11, 20:03
      ja mam brauna z metalowa koncowka i z siekaczem - rewelacyjny jest.
      Przede wszystkim nie chlapie, mialam kiedys inny i chlapalo.
      Siekacz tez jest genialny, uzywam bardzo czesto.
      Do tego jak dziecko podrosnie to w chwile robi sie kotleciki mielone w tym - siekam miesko/rybe, warzywa, dodaje kasze manna, jajko, mieszam i robie pulpeciki dla dziecka w chwile w tym pojemniku.
      Mielilam tym zupki, papki i co sie tylko dalo dla dziecka i siebie.
      Siekacza jak sie nauczysz uzywac to tez bedziesz tylko tak siekac.
      • mloda0242 manna do pulpecików? 22.02.11, 21:38
        mikams, sypiesz suchą mannę do mięsa? powiedz jak to robisz, nie próbowałam a mnie zaciekawiłaś smile
        • mikams75 Re: manna do pulpecików? 23.02.11, 08:31
          tak, manna zamiast bulki czy bulki tartej. Mojemu dziecku nawet to smakuje. Dusze pozniej te pulpeciki w sosie smietankowym.
          Do siekacza wrzucam np. kawalek piersi indyka albo inny kawalek miesa czy ryby, jakies warzywka (kalafior, brokul, cukinia itp., nie wszystko na raz oczywiscie ), cebulka, natka pietruszki, marchewka, generalnie co tam masz. Wlaczam siekacz na pare sekund. Dodaje do tego pojemnika jajko, lyche suchej kaszy mannej (mozna tez wsadzic ugotowany ryz, makaron albo jakas inna grubsza kasze jak wlasnie masz, mozna tez dodac make ciemna).
          Mieszam lyzka papke, nakladam na patelnie, dodaje smietanke, wode, przyprawy i dusze.
          Te z kasza manna rosna troche.
          Robie bardzo czesto taki obiadek mojemu dziecku, a sumie przygotowuje sie bardzo szybko.
          • trusinka ja mam brauna 23.02.11, 10:26
            taki typ:Blender BRAUN MR 6550 MCA
            jestem z niego bardzo zadowolona, twarde ostrza, czesto uzywam trzepaczki do bialek, lub nawet wymieszania jakiejs plynnej konsystencji. Funkcja turbo bardzo sie sprawdza u mnie. Wszystkie pojemniki sa uzywane i myte recznie lub w zywarce. Polecam.
            kiedys mialam boscha, ale nie pametam typu. Popsyl siesad a poza tym mial ine ostzra, te w braunie uwazam za solidniejsze.
          • mloda0242 mikams... 23.02.11, 14:43
            obśliniłam się, właśnie kupiłam piersi kurczęcia, idę robić!

dzięki wielkie smile
            • mikams75 Re: mikams... 23.02.11, 16:32
              smacznego!
              dopraw mocno, czosnkiem i czym lubisz bo to samo w sobie jest troche mdle, ale to jedyny obiad ktory przelknie moje dziecko smile
    • wiki_303 Re: Blender - Braun czy Bosch? 23.02.11, 11:28
      Ja mam BRAUNA, trzy lata. Służył głownie przy robieniu posiłków dla dziecka, teraz znowu pracuje na okrągło przy następnym maluchu.
    • autumna Re: Blender - Braun czy Bosch? 23.02.11, 16:07
      Mam Brauna z plastikową końcówką. O ile wiem, i tak nie wolno miksować w garnku stojącym na ogniu, niezależnie od rodzaju końcówki.
      Bardzo sobie cenię przystawkę siekającą - kroję nią cebulę, pora, warzywa do zupy, rzodkiewki do twarożku, siekam koperek i nać pietruszki, orzechy i migdały do ciasta; miksuję twarożek do naleśników.
      Z turbo korzysta się wtedy, gdy coś ma być rozpaćkane na zupełną papkę lub bardzo drobno posiekane (np. koper).
      Pojemniki Brauna też mają pokrywki.
      Dostałam w prezencie ślubnym i w pierwszej chwili pomyślałam "o rany, po co mi to" - bo mieszadła do piany i końcówkę do miksowania miałam w zelmerze (ręczny z miską) - a teraz nie mogę się obejść. Prawie w ogóle nie kroję ręcznie.
    • mmena Re: Blender - Braun czy Bosch? 24.02.11, 15:00
      Mam Brauna. Starego jak swiat. Jeden z pierwszych modeli wiec ma pewnie z 10 lat. Z plastikowa koncowka. Miksuje gotujace sie zupy. Od zawsze. Absolutnie bezproblemowa maszyna.
    • poziomka001 Re: Blender - Braun czy Bosch? 25.02.11, 11:56

Mam taki zestaw mniej więcej tyle, że z plastikową końcówką. Boski sprzęt, używam ciągle. Gorące zupy miksuję, nic się nie dzieje.

A czy któraś z Was skusiła się może na któryś z tych reklamowanych bezprzewodowych . Bo ja się zastanawiam intensywnie.
    • keepersmaid Re: Blender - Braun czy Bosch? 15.11.17, 21:27
      mam tego pana:
      www.euro.com.pl/blendery/bosch-clevermixx-msm2650b.bhtml
      i jest genialny.
      Po prostu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka