Dodaj do ulubionych

segregowanie prania ze względu na płeć?

25.02.11, 15:54
Dzisiaj właśnie dowiedziałam się, że prania nie segreguje się tylko na białe, czarne, czerwone,inne kolory jak komu pasuje ale jeszcze na męskie i żeńskie. Było ogromne zdziwienie, że ja pierwsze słyszę i że jak ja mogę tak nie robić? Co wy na to? Bo mi się wydaję, że po to piorę i wsypuję proszek żeby w rezultacie było tak samo czyste.
Obserwuj wątek
    • alex_k Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 25.02.11, 16:20
      Ale poważnie piszesz? smile
      Może to dla zabezpieczenia przed niechcianą ciążą wink tongue_out
      • anka-ania <rotfl> czyścisz mi monitor! n/t 25.02.11, 16:23
    • budzik11 Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 25.02.11, 16:21
      A poczytaj sobie ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,49213,112689103,,Z_czym_pierzecie_skarpetki_.html?v=2
      • mama.rozy Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 25.02.11, 16:27
        takie bzdurne pytanie-ze względu na płec ubrania czy właścicielawink?
        • otterly Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 25.02.11, 19:10
          No właśnie, dokładnie o tym samym pomyślałam! big_grin I co mam zrobić z tymi rzeczami, które kupuję dla siebie na męskich działach? wink
      • dzioucha_z_lasu Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 25.02.11, 17:25
        Rany, nie czytałam tego wcześniej. Ludzie to jednak miewają dziwne problemy...
    • kasiak37 Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 25.02.11, 16:48
      haha,a ze wzgledu na kolory wlosow,rozmiar butow ta osoba nie segreguje?
      • mama.rozy Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 25.02.11, 18:01
        a co w przypadku,jak nosimy z mężem jeden sweter?mamy taki ulubiony,jak któreś dorwie,to nie puści,dopóki nie trzeba wypracwink
    • karlakarla Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 25.02.11, 22:51
      Przeczytałam wątek który zalinkowąła budzik ... Chyba jestem nienormalna. Zdarzało mi się nawet z naszymi (dziecko, chłopak, siostra i ja) skarpetkami i majtkami prac bieliznę znajomych gdy akurat u nas zostawali na weekend, o dziwo kiedy w pralce jeszcze jest miejsce dorzucam wszystko co popadnie co mi pasuje kolorem i temperaturą - ręczniki, koszulki, pościel a nawet ścierki kuchenne ... ostatnio zauważyłam też że w porównaniu z moimi znajomymi zużywam strasznie mało proszku i pranie o dziwo jest czyste i pachnące...
    • madzioreck Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 25.02.11, 23:25
      Na płeć... moja teściowa do niedawna majtek i skarpetek nie wrzucała z resztą prania, bo przecież majtki się nosi na tyłku, to jak z bluzką wyprać? big_grin Jak dorzucić jeszcze podział na płcie, kolory, materiały, to wyjdzie, że każdą sztukę odzieży (poza PARĄ skarpetwink) powinno się prać osobno wink

Każdy ma swojego bzika wink
      • truscaveczka Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 27.02.11, 08:05
        Jesteś nie na czasie, lewe i prawe skarpetki się pierze oddzielnie, bo jak upierzesz razem, to narobisz dopiero!
    • beata985 Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 25.02.11, 23:36
      big_grin
      to może jeszcze do tego podziału na męskie i żeńskie dodać adult i children w rozbiciu na dziewczynki i chłopców....
      idź na całość!!!
      big_grin
    • kamw1807 Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 26.02.11, 00:01
      może nie ze względu na płeć, ale moja kuzynka np.opiekuje się ciotką (mieszka u niej odkąd mąż zmarł) i jej rzeczy zbiera osobno i osobno też pierze, zawsze mówi, że ciuchy starej ciotki nie będą się prały z jej.
      my mieszkamy w 2 osoby, segregacja dość szczegółowa, ale nie ze wzgl. na płeć, i tak wychodzi 5-6 pralek w tyg.smile
      • nowitutaj Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 26.02.11, 00:02
        moja babcia pierze osobno swoje i osobno dziadkasmile
        to też jakby ze względu na płeć
        • irenazu Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 26.02.11, 08:03
          A w łóżku też śpią osobno? Płeć się nie wymiesza???A łyżki i talerze,tudzież podobne też osobno zmywa?
    • nomasz-1 Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 26.02.11, 10:42
      to jakaś podpucha suspicious
      • smutas13 Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 26.02.11, 14:03
        Nomasz-1
        Masz u mnie wielkiego plusa smile kiss Uśmialam się serdecznie smile
        • krapheika Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 26.02.11, 16:04
          A co z ubraniami transwestytow?gdzie zaliczyc? dobrze, ze nie ma o podziale na orientacje seksualna, zaraz watek bylyb na glownej, jako dyskryminujacy, tylko kogo?smile
          • pola731 Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 26.02.11, 16:35
            znalazłam tam swoje wypowiedzi - i je podtrzymuję smile
            "ja pranie segreguję bardzo dokładnie - wszystko piorę w pralce - ale
            nas jest 5 osób , więc problemu ze "zbieraniem" nie mam - skarpetki
            chodzą w pralce tylko z bawełnianymi slipkami chłopaków czy z
            częściami piżamy , koszulki chodzą sobie oddzielnie a np moja
            bielizna też oddzielnie "

"ja sama o sobie mówię , że mam lekkiego pierdolca na punkcie prania -
            ale wolę powiesić pranie z 3 niepełnych pralek niż z jednej ubitej -
            lubię wyjmować ciuchy niewygniecione , pachnące płynem - wieszam od
            razu - większości nie muszę prasować
            nie dorabiam do tego ideologii - segreguję dokładnie , bo tak jest
            dla mnie wygodniej - a że jest nas pięcioro (w tym 2 nastolatków ,
            dojrzewających , kopiących piłkę , wf mają codziennie ) to nie jest
            problemem zebranie samych koszulek czy skarpetek "

• dariamax Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 26.02.11, 22:07
      Nie wiem z czego się śmiać, może osoba "dziwiąca się" jest z innej kultury. Jeżeli pamięć mnie nie zawodzi to romowie tak segregują pranie. Czytałam jakiś wywiad o małżeństwach mieszanych i to utkwiło mi w głowie, bo bardzo dziwiło nie-cygańską żonę jak się o tym dowiedziała.
      • orchidea26 Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 26.02.11, 23:11
        No to jestem świrnięta, bo ubrania moich chłopów (męża i syna) piorę razem, a moje osobno. Nie mówiac o tym, że mnóstwo rzeczy piorę w ręku. Chyba mało oszczedna jestem...
        • pola731 Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 26.02.11, 23:25
          ale dlaczego od razu świrnięta ? big_grin
          pranie to nie religia - nie trzeba iść na krucjaty bo sąsiad pierze białe z czarnym - jak tak lubi ?
          w moim przypadku taka a nie inna segregacja się sprawdziła , nie stanowi dla mnie wysiłku dodatkowego więc pozostanę przy mojej metodzie tongue_out
        • madzioreck Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 26.02.11, 23:47
          E tam, zaraz świrnięta, niech każdy sobie pierze jak lubi smile A swojego świra każdy ma, ja np. mam prawe i lewe skarpetki, jak założę odwrotnie, to mi niewygodnie... to dopiero świr, co? wink
          • marikooo OT skarpetkowy 27.02.11, 10:06
            Ja też mam prawe i lewe skarpetki. To nie wszyscy tak mają?? o.O
          • majcikg Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 27.02.11, 22:33
            madzioreck napisała:

ja np. mam prawe i lewe skarpetki, jak założę odwrotnie, to mi niewygod
            > nie... to dopiero świr, co? wink

iiiiiiii tam taki świr to nie świr, ja te mam prawe i lewe. I właśnie sobie uświadomiłam, że jak młodej (2 lata) zakładam skarpetki to też patrzę któa prawa, która lewa wink

A pranie dzielę na kolory i już. No dobra osobno piorę ręczniki, pościel i ciuchy do gry w piłkę męża.
            • kotwtrampkach Re: skarpetki 01.03.11, 16:22
              a mogę zapytać jak odróżniacie? Właśnie obejrzałam moje i nie potrafię rozróżnić - ani takich rajstopowych "antygwałtek", ani grubych wełnianych..
              • majcikg Re: skarpetki 01.03.11, 20:11
                Mam powypychane od dużego palca. Moje skarpetki mają taki kształt jak buty
                • madzioreck Re: skarpetki 01.03.11, 20:27
                  Haha, no właśnie miałam napisać, że tylko Ciebie znam, jako drugą, która ma prawe i lewe skarpetkibig_grin
                  Dokładnie tak - wypachne do przodu miejsce na duży palec smile
                  • kotwtrampkach Re: skarpetki 02.03.11, 09:11
                    przeglądnęłam jeszcze raz moje domowe. Będę musiała kupić jakieś nowe, zrobić naszywki i sprawdzić jak to wygląda big_grin - na razie wychodzi na to, ze mam krzywe palce smilesmilesmile
                    • karlakarla Re: skarpetki 02.03.11, 09:48
                      Też mam prawe i lewe, nie wszystkie, ale są . Może to zależy od wielkości dużego palca big_grin
        • jagoda85 Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 28.02.11, 18:04
          orchidea26 napisała:

> No to jestem świrnięta, bo ubrania moich chłopów (męża i syna) piorę razem, a m
          > oje osobno. Nie mówiac o tym, że mnóstwo rzeczy piorę w ręku. Chyba mało oszcze
          > dna jestem...

Świrnięta to może nie, ale powiedz mi po co w takim razie pralka Moim zdaniem masz "końskie zdrowie".
    • keepersmaid Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 27.02.11, 00:34
      Ludzie to maja problemy, ja cie krece...
      • madzioreck Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 27.02.11, 23:05
        keepersmaid napisała:

> Ludzie to maja problemy, ja cie krece...

Ale kto ma problemy, ten, co tak osobno pierze, czy ten, co się nad tym dziwuje? smile
    • ofelia1982 Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 27.02.11, 18:41
      No bez przesady..Chyba, żeby więcej proszku zużywać (mniejsze partie prania) i więcej go kupować? Założę się, że to jakieś lobby proszkowe rzuciło..smile
    • kotwtrampkach Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 01.03.11, 16:32
      kiedyś kupiłam płyn do płukania o intensywnym, orientalnym zapachu - ciuchy intensywnie pachniały, zapach zupełnie nie pasował do mojego faceta, wiec segregowaliśmy ze względu na płeć wink A jeszcze dawniej, jak rzeczy dziecięcia prane były w orzechach (uczulenia i te sprawy), segregowaliśmy ze względu na wiek. Też mozna smile
      • karlakarla Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 02.03.11, 09:45
        ciuchy int
        > ensywnie pachniały, zapach zupełnie nie pasował do mojego faceta,

przypomniało mi się jak poczułam kwiatowy zapach na bluzie mojego faceta , pomyślałam że się gdzieś szlajał i zrobiłam przesłuchanie... później okazało się że to wina płynu do płukania który sama kupiłam big_grin
      • turzyca Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 03.03.11, 01:19
        kotwtrampkach napisała:

> kiedyś kupiłam płyn do płukania o intensywnym, orientalnym zapachu - ciuchy int
        > ensywnie pachniały, zapach zupełnie nie pasował do mojego faceta, wiec segregow
        > aliśmy ze względu na płeć wink

Moje czerwone, fioletowe i rozowe bluzki pachna waniliowym plynem do plukania, a czarne, biale i szare - nie. smile Na szczescie odmienne upodobania kolorystyczne zalatwiaja problem segregowania prania wg plci.
    • ala1-23 Re: segregowanie prania ze względu na płeć? 01.03.11, 19:11
      To przesada,jakas obsesja tezsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka