Dodaj do ulubionych

drzwi do garderoby - jakie?

29.03.11, 10:58
Czym zamknąć garderobę, jeśli nie chcę, żeby to były tradycyjne drzwi w futrynie?

Mam maleńką garderobę w sypialni (1x1,5m). Teraz jest zamknięta bambusową roletą, która doprowadza mnie do szału, bo sznurek ciągle się plącze, spada z rolety, ona sama się wykrzywia - koszmar. Postanowiłam to w końcu wymienić, ale nie bardzo mam pomysł na co.

Drzwi otwierane tradycyjnie nie wchodzą w grę.

Drzwi przesuwane były brane pod uwagę, ale odpadły, bo przesunięte w lewo się nie zmieszczą (ścianka po lewej stronie jest węższa niż skrzydło drzwi), a w prawą wyjechałyby mi na środek zagospodarowanej, ładnej ściany, nie chcę tak.

Mam kilka pomysłów, ale do żadnego nie jestem przekonana na 100%:
- takie panele z Ikei: musiałyby być dwa, założone na zakładkę, żeby zasłoniły cały otwór "drzwiowy", przesuwałyby się w lewą stronę i, dzięki temu, że byłyby dwa, zmieściłyby się (w przeciwieństwie do pojedynczych drzwi przesuwanych). I to jest ogromna zaleta. Ale zastanawiam się czy te panele są wytrzymałe? Byłyby przesuwane kilka razy dziennie, niekoniecznie delikatnie.
- zwyczajna roleta, taka jak w oknie: łatwo się podnosi i opuszcza. Jej zaletą jest to, że jedzie do góry, nie zasłania ściany. Z drugiej strony, ten sam problem co z panelami: czy jest na tyle wytrzymała, żeby pełnić funkcją drzwi? I tu mam też wątpliwości natury estetycznej: czy to nie będzie beznadziejnie wyglądało? O ile panele wydają mi się estetyczne, to taka roleta na środku pustej ściany?

Pomóżcie, Dziewczyny smile Zawsze macie tyle fajnych pomysłów. Może coś zupełnie innego? Help. Ten bambus mnie wykończy!
Obserwuj wątek
    • misself Re: drzwi do garderoby - jakie? 29.03.11, 11:02
      Roleta w kasecie.
      Są firmy, które robią je na zamówienie - wzór do wyboru.

Te panele z Ikei są półprzejrzyste, nie bardzo się sprawdzają gdzie indziej niż na oknie.
      • otterly Re: drzwi do garderoby - jakie? 29.03.11, 11:10
        Półprzezroczystość mi nie przeszkadza, nawet fajnie wygląda (bambus też jest przezroczysty).

Wiem, że musiałabym robić taką roletę na wymiar, bo ten otwór ma 90/230cm. A myślisz, że taka kaseta nie będzie tandetnie wyglądała na środku ściany? I czy roletę w prowadnicach czy bez?
        • agnieszkaha1 Re: drzwi do garderoby - jakie? 01.04.11, 11:59
          Roleta w kasecie moim zdaniem nie będzie pasować... A nie da się tej rolety bambusowej jakoś inaczej przymocować??

karnisze metalowe
          • otterly Re: drzwi do garderoby - jakie? 01.04.11, 15:17
            agnieszkaha1 napisała:

> Roleta w kasecie moim zdaniem nie będzie pasować... A nie da się tej rolety bam
            > busowej jakoś inaczej przymocować??
            Nie da się. Taka już jej uroda, że zjeżdża na sznurkach, które się niemiłosiernie plącząuncertain

>
            >
            > karnisze metalowe
    • horpyna4 Re: drzwi do garderoby - jakie? 29.03.11, 11:05
      Drzwi harmonijkowe. Nie wjeżdżają na ścianę, tylko składają się "w sobie".

Są różne rodzaje, poguglaj trochę.
      • otterly Re: drzwi do garderoby - jakie? 29.03.11, 11:12
        Oj nieeee. Strasznie mi jadą komuną.
        • horpyna4 Re: drzwi do garderoby - jakie? 29.03.11, 13:04
          Toż przecież nie muszą być ze skaju, mogą być np. drewniane. I nie musi być to drobna harmonijka, mogą być złożone tylko z kilku elementów. Chodzi mi o to, żeby nie wyłaziły przy otwieraniu na boki, jak to jest w przypadku suwanych.

• czarnagraza Re: drzwi do garderoby - jakie? 29.03.11, 11:16
      A jak podobają się Tobie drzwi łamane?
      • otterly Re: drzwi do garderoby - jakie? 29.03.11, 11:43
        Całkiem fajne, muszę się zorientować ile kosztują i jak wyglądają białe (tak, toleruję w domu każdy kolor, pod warunkiem, że jest to biały wink). Pod zdjęciem jest napisane, że drogie, a ja poszukuję raczej taniego rozwiązania.

Wpadła mi do głowy jeszcze zasłona, ale to będzie do kitu, prawda?
        • kr_ka_11 Re: drzwi do garderoby - jakie? 29.03.11, 12:16
          a może drzwi łamane? https://static.porta.com.pl/images/products/doors/big/p96_2583_b.jpg
          mam takie w kolorze orzech, "łamane" na zewnątrz. są do malutkiego pomieszczenia gospodarczego gdzie mam pralke, odkurzacz, stojaki na pranie i inne pierdoły, normalnych drzwi nie chcieliśmy tam mieć, suwanych się nie dało
          • kr_ka_11 Re: drzwi do garderoby - jakie? 29.03.11, 12:18
            ahaa.. maja nie być w futrynie uncertain
            • baba-baba Re: drzwi do garderoby - jakie? 29.03.11, 12:34
              A np.żaluzje pionowe?
    • mloda0242 Re: drzwi do garderoby - jakie? 29.03.11, 13:28
      a może lamelki?
    • indra11 Re: drzwi do garderoby - jakie? 29.03.11, 13:56
      A gdybyś wykorzystała parawan: możnaby kupic gotowy parawan, na allegro chociażby jest bardzo duży wybór.
      Taki parawan może być co prawda za krótki na wysokość, ale myślę, że jak to garderoba to nie ma problemu.
      A inna sprawa że przy odrobinie zdolności manualnych i po wycieczce do castoramy, samemu można coś takiego zmontować. Np. z białej mlecznej plexi. Będzie to wtedy coś a'la drzwi harmonijkowe, ale nie mające prawa kojarzyć się z komuną.
      Konieczne z jakiegoś lekkiego materiału muszą być zrobione, bo inaczej totalnie przytłoczą wnętrze. Jak najbardziej w bieli. Ja bym jeszcze zaszalała z jakąś fototapetą.
      • otterly Re: drzwi do garderoby - jakie? 29.03.11, 14:14
        indra11 napisała:

> A gdybyś wykorzystała parawan: możnaby kupic gotowy parawan, na allegro chociaż
        > by jest bardzo duży wybór.
        > Taki parawan może być co prawda za krótki na wysokość, ale myślę, że jak to gar
        > deroba to nie ma problemu.
        > A inna sprawa że przy odrobinie zdolności manualnych i po wycieczce do castoram
        > y, samemu można coś takiego zmontować. Np. z białej mlecznej plexi. Będzie to w
        > tedy coś a'la drzwi harmonijkowe, ale nie mające prawa kojarzyć się z komuną.

Bardzo fajny pomysł, ale niestety nie do tego wnętrza, bo zajmie za dużo miejsca sad To musi być coś blisko ściany. Ale pomysł supersmile Już sobie wyobraziłam taki nowoczesny parawan z białej pleksi, a po drugiej stronie (tej wewnątrz garderoby) z lustrami.

Taki też jest piękny

> Konieczne z jakiegoś lekkiego materiału muszą być zrobione, bo inaczej totalnie
        > przytłoczą wnętrze. Jak najbardziej w bieli. Ja bym jeszcze zaszalała z jakąś
        > fototapetą.

Ta, pierwszy mój pomysł był taki, żeby zamówić roletę ze zdjęciem (nawet wyszukałam firmę). Miało to być nasz ślubne zdjęcie, czarno-białe, na którym stoimy z mężem zwróceni twarzami do siebie i oboje patrzymy do góry (piękna wertykalna perspektywa). Wycenili mi zrobienie takiej rolety na 700 zł sad
        >
        • sarah_black38 Re: drzwi do garderoby - jakie? 29.03.11, 21:21
          Ja mam do garderoby drzwi lamelowe. Stolarz zrobił na wymiar a'la futrynę, do której przymocowane są lamele. Otwierają się jak drzwi w dwudrzwiowej szafie. Moim zdaniem ładnie to wygląda, generalnie znajomi są zaskoczeni , bo myślą,że to szafa.
    • ivonn44 Re: drzwi do garderoby - jakie? 29.07.14, 13:49
      chciałabym jeżeli można "podpiąć się" do tematu. Analizujemy takze zakup drzwi do garderoby lub kupno gotowych szaf . Mamy do zagospodarowania ok. 5 metrów- muszę dokładnie wymierzyć raz jeszcze dzisiaj. Niestety materiał, który jest stosowany na drzwi jest ( mogę wypowiadać sie na temat tego co sami oglądaliśmy ) mało ciekawy. Z reguły pleksi ułożony w poprzeczne pasy.... Czy macie inne rozwiazania np. ze szkła ? Chociaż takie rozwiazanie może być chyba drogie ? Jakieś ciekawe wzory ?

• nataliawbrooklinie Re: drzwi do garderoby - jakie? 30.09.14, 08:57
        jedyne co będzie naprawdę fajnie wyglądało, to moim zdaniem system drzwi przesuwnych, wydaje mi się, że najlepiej się sprawdzi przy tak niedużej powierzchni. możesz wówczas wybrać sobie dowolne skrzydło z oferty producenta i zamontować je na systemie przesuwnym. z tym, że nie jest to najtańsze z możliwych rozwiązań...bez montażu, z najtańszym skrzydłem, możesz zapłacić za to ok 500zł - tak przynajmniej wyliczyłam sobie na podstawie katalogu porty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka