Dodaj do ulubionych

co robicie na Wielkanoc?

29.03.11, 16:05
Chodzi o menu. To będą pierwsze święta w naszym domu (wyjątkowo nigdzie nie wyjeżdżamy) i nie wiem jak się do tego zabrać. Z Bożym Narodzeniem jest jakoś łatwiej... Wiem na pewno, że musi być barszcz i jajka. W moim domu rodzinnym mazurków się nie robiło, z resztą to chyba żadna rewelacja, ot kruche z jakimś nadzieniem, czy się mylę?
A co poza tym? Podpowiedzcie proszę.
Obserwuj wątek
    • keepersmaid Re: co robicie na Wielkanoc? 29.03.11, 16:45
      Przyjezdzaja rodzice z Polski, ale mam nadzieje namowic ich na wyciezki zamiast kucharzenia czy siedzenia przy stole. Dla odmiany.
    • budzik11 Re: co robicie na Wielkanoc? 29.03.11, 16:59
      Żurek z jajkiem, sałatka warzywna, jakaś domowa pieczeń (schab albo szynka), mazurek - głównie atrakcja dla dzieci, bo to one dekorują, zresztą smaczny też jest. I babka drożdżowa z bakaliami.
    • dolmadakia Re: co robicie na Wielkanoc? 29.03.11, 17:12
      Pasztet,szynka,pyszny chrzan,małe galaretki z warzywami i np.jajeczkami przepiórczymi.Małe babeczki pieczone w mufinkowych foremkach...ah! uwielbiam Wielkanocsmile
      • marionaud_1 Re: co robicie na Wielkanoc? 29.03.11, 21:36
        Żurek na białej kiełbasce i taż kiełbaska obsmażona z cebulką: na ciepło i zimno. Robione raz do roku, bo pracochłonne: pieczeń wołowa na dziko/ zimno, mazurek z prawdziwym kajmakiem (2 godziny gotowania!), czasami gęś z grochem. Sos chrzanowy i tatarski własnoręcznie kręcony. Same staropolskie i przepyszne rzeczy, bardzo tuczące i niezdrowe. Babka drożdżowa - koniecznie! JAk mnie napadnie (ale to raz na 5 lat) to i babka muślinowa ze starej książki kucharskiej.
        Potem rapacholin.
        • sajolina Re: co robicie na Wielkanoc? 29.03.11, 22:16
          Przede wszystkim serniksmile i jak dla mnie obowiązkowa jest rolada z piersi kurczaka i nadzienia z wątróbki jak do pasztetu, pycha. Do tego biała kiełbaska z ćwikłą i jajka z ręcznie robionym sosem tatarskim. Ale dla mnie menu mogłoby się skończyć na tej roladziesmile)
          • annakate Re: co robicie na Wielkanoc? 29.03.11, 22:46
            paschę! rewelacja, i jest u nas w domu tylko na Wielkanoc, i mazurek czekoladowy

gotowana w domu szynka i potem żurek na wodzie
            galaretka z kurczaka, sałatka albo dwie, biała kiełbaska
            klasyka bufetowa
          • bursztyn9 Re: do sajoliny 31.03.11, 19:52
            a możesz zdradzić jak robisz nadzienie do tej rolady?
      • dorota_11 Re: co robicie na Wielkanoc? 30.03.11, 10:10
        Jak dolmadakia smile tez uwielbiam Wielkanoc - i menu takie samo - a do tego jajka faszerowane w skorupkach, biała kiełbaska pieczona z cebulką, schab pieczony i boczek i szynka wiejska i sernik na zimno, a na obiad kaczka z jabłkami i wołowinka i tort bezowy na deser.... Ale my poscimy 40 dni, a od Wielkiego Piątku do Rezurekcji tym bardziej... Uwielbiam Wielkanoc smile
    • kotwtrampkach Re: co robicie na Wielkanoc? 29.03.11, 23:24
      u mnie był zwyczaj, ze do śniadania powinno być wszystko, co w koszyczku w sobotę wink Czyli trzeba zrobić babkę (ja uwielbiam drożdżową) i chrzan, resztę się kupuje gotowąwink
      A na obiad, I danie to tzw "juha" - żurek z wkładką z pokrojonych w kostkę wszystkich niesłodkich rzeczy ze sniadania - czyli chrzan, twaróg, chleb, wędlina, jajko wink uwielbiałam tę cudaczną potrawę. A drugie i deser to jakiekolwiek wink i tak już nie ma miejsca..
    • ania.rene Re: co robicie na Wielkanoc? 30.03.11, 16:46
      - jajka
      - szynka gotowana
      - szynka wędzona w plastrach
      - kiełbasa swojska na ciepło
      - kiełbasa biała
      - sałatka
      - galart
      - sosy : czosnkowy, ogórkowy, ćwikła z chrzanem
      - chleb

-sernik
      - babka

a tak poza tym to nic z tego nie robię bo idę do rodziców smile
      • marta23t Re: co robicie na Wielkanoc? 31.03.11, 17:28
        U mnie też pierwsze domowe święta ja plus mąż bo w tym roku rodzice moi wyjeżdżają więc na śniadanko się nie załapiemysmile planuję: jajeczka faszerowane, kiełbaska biała, szynka, sałatka jarzynowa, na obiad żurek z kiełbaską i jajem / nadal szukam fajnego przepisu/, pieczony kurczak lub polędwica z czosnkiem pieczona w całości, do tego pyzy i jakaś surówka- lub kapusta modra. no i pewnie zrobię sałatkę farmerskąsmile z ciast jeszcze nie wiem: babka może albo sernik- ale mały bo nie jemy za dużo słodkiego a na lany poniedziałek jedziemy do teściówsmile może zrobię śledzie w przyprawach korzennych z grzybkami i cebulką- niby nie wielkanocne ale zawsze mi się świątecznie kojarząsmile
    • majowa_kotka Re: co robicie na Wielkanoc? 31.03.11, 23:13
      U mnie na Wielkanoc zawsze jest coś, co ojciec nazywa "smażonką" - nie pamiętam składników, ale na pewno jest w tym sporo chrzanu, sera białego, jajek i podsmażonej białej kiełbasy. Nawet Google takiego specjału nie zna big_grin

Właściwie na Wielkanoc nie jemy specjalnych potraw. Jest sporo jajek i mięs, nie ma żurku ani białego barszczu. Z ciast jest zawsze sernik, innych ciast już nie, bo jakoś na wiosnę nam wypada odchudzanie wink

Generalnie Boże Narodzenie obchodzimy bardziej uroczyście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka