Dodaj do ulubionych

Ciasto krowka

30.03.11, 20:15
Macie jakis dobry przepis bez dodawania gotowej masy krowkowej (tej nie ma u mnie w sklepach) ani najlepiej tez bez krowek, bo to cos co zwie sie tutaj krowka jakios tak malo mi ja przypomina. Zachcialo mi sie krowki i snie o niej po nocachsmile ewentulnie jak zadna nie ma to moze byc przepis na rafaello, ale tez bez gotowych produktow, bo tu jakos urodzaju nie ma na masy do ciast z puszek i paczektongue_out
Obserwuj wątek
    • jarka63 Re: Ciasto krowka 30.03.11, 20:41
      Jeśli jest mleko skondensowane w puszkach, to wystarczy gotować taką puszkę kilka godzin, żeby powstał kajmak.
    • budzik11 Re: Ciasto krowka 30.03.11, 20:54
      A to TU to gdzie? Bo w większośc zachodnich sklepów można kupić masę krówkową - nazywa się dulce de leche.
      Ew. słodzone mleko skondensowane - gotuje się 2-3 godz. i już.
    • agus21075 Re: Ciasto krowka 30.03.11, 21:08
      ty to chyba w de mieszkasz??
      to mase krowkowa nawet polska dostaniesz w rosyjskich sklepach. przynajmniej w hamburgu w takich sklepach jest. u mnie jest tez w tureckim ale on ma kilka regalow 'narodowych' w tym polski
      • krapheika Re: Ciasto krowka 30.03.11, 21:15
        Rosyjski i polski sklep, a takze turecki jest na drugim koncu miasta, na razie sie tam nie wybieram, w polskim widzialam tylko krowke z packi, w rosyjskim nie bylam, tureckie omijam z daleka. Mieszkam w niemieckiej czesci, gdzie sa niemieckie sklepy i jakos poki co nie odnalazlam masy krowkowej. Chyba bede musiala to mleko skondensowane zagotowac.
        • joanna1984k Re: Rafaello na krakersach 30.03.11, 21:33
          może ten przeis ci sie spodoba:smile)
          Składniki:
          - opakowanie masła roślinnego (ja daję małe opakowanie ramy)
          - 1/2 kostki margaryny typu kasia
          - 5 łyżek mąki pszennej
          - 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
          - 3 szklanki mleka
          - szklanka cukru
          - 4 żółtka
          - torebka cukru waniliowego
          - 20 dag wiórków kokosowych (ja daję połowę)
          - 2 opakowania krakersów prostokątnych

Odlej jedną szklankę mleka do miseczki, rozrób w niej żółtka, dodaj mąkę
          pszenną i ziemniaczaną, rozcierając tak by nie było grudek. Resztę mleka
          zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej masę żółtkową, podgrzewaj
          powolutku na małym ogniu do chwili zgęstnienia. Zestaw gotowaną masę z
          ognia, postaw w chłodnym miejscu, by ostygła. Miękkie masło roślinne i
          margarynę przełóż do miski, powoli miksuj, dodając po łyżce
          przestudzonej masy budyniowej (ja dodaję masło i margarynę do masy i
          miksuję). Kiedy wszystkie składniki masy będą już połączone, wsyp wiórki
          kokosowe (odsyp trochę do dekoracji). W prostokątnej blaszce (mniejsza
          blaszka) ułóż krakersy, wyłóż na nie połowę masy, przykryj kolejną
          warstwą krakersów, na to znowu warstwa masy (trochę odłóż) i trzecia
          warstwa krakersów. Resztą masy cienko posmaruj wierzch, oprósz wiórkami
          kokosowymi. Wstaw na minimum godzinę do lodówki, by krem zgęstniał, a
          krakersy zmiękły.
          Smacznegosmile
          • krapheika Re: Rafaello na krakersach 30.03.11, 21:39
            O dzieki, lubie proste w wykonaniu rzeczy, bo nie przepadam za staniem w kuchni, na 100%skorzystam.Tutaj cukiernie raczej kiepskie ciasta maja.tzn mi niezbyt smakuja.
        • agus21075 Re: Ciasto krowka 30.03.11, 22:22
          w niemieckich sklepach nie spotkalam jeszcze mleka skondensowanego slodzonego na dodatek w puszkach. a takie gotowane w garnku nigdy mi nie wychodzi takie jak to z puszki. dlatego ciesze sie ze znalazlam sklepy gdzie gotowe mozna kupic.
          ale jak mi sie krowek chce to robie swoj prodkukt zastepczy - gotuje zwykle mleko z cukrem i odrobina masla
          • krapheika Re: Ciasto krowka 31.03.11, 12:10
            Owszem jest, wlasnie zakupilam, nazywa sie "Milch Mädchen" gezuckerte kondensmilch w puszce 400g firmy Nestlesmile
            • krapheika Re: Ciasto krowka 31.03.11, 12:12
              I co teraz z tym mlekiem, wrypac do garnka z woda i ma sie gotowac 3godziny tak? i jak otworze bedzie gotowe, tylko smarowac biszkopt. Nie trzeba juz masla dodawac?
              • mloda0242 i już :) 31.03.11, 12:46
                otwierasz puszkę i smarujesz, nic nie dodajesz smile
              • mala_mujer Re: Ciasto krowka 31.03.11, 13:46
                najpierw dobrze obejrzyj puszke - to mleko Nestle (przynajmniej w Belgii) pojawia sie tez w super delikatnej puszce z takim dzyndzelkiem do otwierania bez otwieracza - jak dla mnie, to taka puszka nie przezyje gotowania i wybuchnie w trakcie sad

• krapheika Re: Ciasto krowka 31.03.11, 15:28
                  Nie ma dzyndzelka, wlasnie 3godziny gotowania dobiegaja koncasmile puszce stalo sie tylko to, ze odeszla naklejkabig_grin
    • ladyjm Re: Ciasto krowka 31.03.11, 16:31
      stopic krowki z odrobina mleka
    • irenazu Re: Ciasto krowka 23.09.13, 15:59
      Ułatwiam sobie sprawę i od razu gotuję 3-4 puszki mleka i stoją sobie spokojnie aż najdzie ochota. Czasami tym mlekiem przekładam grube wafle i mam super wafelki. Ale robię to bardzo rzadko, bo taka puszka albo wafelki wołają mnie najpierw cichutko, delikatnie, potem coraz bardziej natarczywie i zwykle bardzo krótko stoją w spokoju sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka