12.04.11, 13:46
może macie jakieś sprawdzone sposoby na gotowanie jajek? chodzi mi o to żeby nie pękały podczas gotowania a już zwłaszcza żeby zawartość nie wylatywała na zewnątrz. jestem jakimś beztalenciem w tej dziedzinie, średnio 1/3 gotowanych przeze mnie jajek nie nadaje się do podania! próbowałam już solenie wody, nie pomogło... a niedługo święta...
Obserwuj wątek
    • kr_ka_11 Re: jaja 12.04.11, 14:16
      jajka maja być w temperaturze pokojowej i dobrze jest posolić wodę.

szkoda, bo bez soli woda z jajek dobra jest dla kwiatków...
    • awanturnica_73 Re: jaja 12.04.11, 14:46
      Do wody, w której będą gotowały się jaja włóż zapałkę.
    • yoostysia1 Re: jaja 12.04.11, 16:04
      ja dodaje dużo soli, albo octu, no i jajka z lodówki tylko do zimnej wody.
    • budzik11 Re: jaja 12.04.11, 17:03
      Jajka wkłada się do zimnej wody z solą (zapobiega pękaniu) i octem (zapobiega wylewaniu jajka jak jednak skorupka pęknie).
    • gazeta_mi_placi Re: jaja 12.04.11, 20:15
      Gotować w osolonej wodzie.
    • 0yotte Re: jaja 12.04.11, 22:02
      a czy ta osolona woda to przypadkiem nie ma ułatwiać obierania jajek? Zawsze taką wersję słyszałam...
      a żeby nie pękały, to gotować na małym ogniu i delikatnie wkładać jajka łyżką ogrzewając je najpierw przez chwilę na parze nad garnkiem
      no albo tak jak to ktoś już napisał, nie wkładać na wrzątek, a do zimnej wody i dopiero gotować na małym ogniu...

ja mam inny problem, nie umiem gotować jajek na miękko tak, aby żółtko było płynne, a białko przy nim już nie było glutowate...
      • sajolina Re: jaja 13.04.11, 10:40
        Ja najpierw wkładam jajka pod kran z ciepłą wodą, żeby się trochę ogrzały. Następnie wkładam do garnka i zalewam powoli wrzątkiem z czajnika. I gotuję na małym ogniu. Nie pękają, bez soli i bez octu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka