Dodaj do ulubionych

Mole jak wytepic

03.06.11, 07:04
Super dom, tylko jeden mankament -mole..juz myslalam ze to jakis zwierzatka z krzwow, bo rok temu przy wietrzeniu na sloncu ciuchow nic w nich nie znalazla..niestety po poworcie, odkrywal teraz znow te okrotniki, i dzis jeden w recznikach...wryyyyyyyyyyyyyyy
Czym z tym walczyc, jak slonce bedzie to oczywiscie wszystko wyladuje--ale na razie u mnie z sloncem krucho...
Lawende mam ale juz z 2 letna czesc z woreczkach nierozpakowana.
Jakies zawieszki ktore przywiozlam..ale moze macie jeszcze jakies sposoby..
No i najwazniejsze gdzie tego szukac??
Co sprobowac z metaracami?? nie wyobrazam sobie wynoszenia ich na slonce-moze czym przetrzec??
Gdzies czuje ze to gdzies na strychu mieszka..mam jeszcze kulki juz od kilku dni strasza..
Najpierw to wylatwalo z szafy-na kabel ktory z strychu idzie rzucilo cien podejrzenia, potem odkrywal iz spod lozka..a dzis w recznikach...
A na dole jest kanapa skorzana-czym to potraktowac??
Mam jeszcze lampe z niebieskim swiatlem..ale one jakos niechetnie do niej lataja..

Gdyby nie zainteresowanie w tym roku recznikami znow tkwilabym iz to nie mole a inne cuda..
Ale skoro sie w recznikach chowalo to stawiam iz mole bo coz innego??, choc jako tako jaj zniszczen nie znalazlam..
Mam piekne slonce to poprzewietrzam..musze pomyslec gdzie kupic terpentyne...
I mydla naturalne bede wrzucac w wyslonecznonie rzeczy wlozone w worki hermetyczne.
Zastanawiam sie co z strychem i garazem...
Strych jest podejrzany, w garazu sa napewno...
Obserwuj wątek
    • apapon Re: Mole jak wytepic 03.06.11, 07:32
      Porozwieszaj wszędzie przewieszki. Ja lawendowek, których nie lubię umeiściłam na strychu, a w garderobach dałam takie przewieszki z drewna sandałowego (kupiłam we Flor Fabo), pachną bardzo delikatnie a skuteczne są. Mole się ode mnie wyprowadziły. W łóżkach też umieściłam antymolki smile
    • zla_wiedzma Pułapki 03.06.11, 08:02
      https://www.insektwarszawa.pl/foto/DSC_6345.jpg
      U mnie tez mnie się pojawiły uncertain generalnie wypadałoby znaleźć gniazdo wink ale nie ma pomysłu.... znalazłam feromonową pułapkę na mole ubraniowe i będę próbować.....
      • dorcia1234 Re: Pułapki 03.06.11, 09:16
        ech
        ja walczę ze spożywczymi
        wywaliłam całą spożywkę
        umyłam szafki wodą z octem ( i ich zawartość niejadalną też )
        porozkładałam pułapki
        a te świnie wciąż się pokazują
        niby pozostaje pokochać smile ale chyba nie dam rady
        • hela6 Re: Pułapki 03.06.11, 10:02
          A mnie przyszło do głowy że aqua może mieć spożywcze. Niby powinny siedzieć w żarciu ale moje przychodzą od sąsiadów brudasów stąd często zaczajają mi się właśnie w praniu wywieszonym na balkonie albo po zewnętrznej stronie firan sad
          Mam wrażenie ze to wyjątkowo przebiegłe bydlęta. Zdarzyło się że wjechały do mieszkania na moich włosach.
          Czy siatki na owady zainstalowane w oknach zatrzymają to bydło?
          • eponak Re: Pułapki 03.06.11, 12:11
            Nie, siatka nie pomoże. Mole lubią wchodzić do mieszkań przez przewody wentylacyjne. I można je mieć w niewielkiej ilości, a jednocześnie nie mieć ich siedziby głównej w mieszkaniu - przylatują sobie swobodnie od sąsiadów na zwiady. Ja mam podobny problem, u siebie wytępiłam do zera, zniszczyłam wszelkie larwy, a mimo mam je co jakiś czas - latają sobie po całym mieszkaniu, ale na pewno są to spożywcze, a nie ubraniowe. Jeżeli sąsiad się nie weźmie za walkę, to właściwie u siebie można to robić jedynie, żeby problem zwalczyć. Pewnie można we wspólnocie interweniować, ale nie wiem czy ktoś się tym poważnie zajmie i przejmie.
            • hela6 Re: Pułapki 03.06.11, 14:43
              Bozesz Ty mój toż ja nawet u prezydenta miasta interweniowałam bo prócz robaków to inne nieszczęścia od owego lokatora pochodzą. Facet od jesieni ma zasądzoną eksmisje i ma się dobrze.
              A wspólnota to min. ja i co ja mu mogę do sadu polecieć i sadzić się 10 lat o zanieczyszczenie żywności? I co? może jakieś odszkodowanie dostane? ten facet nie m nic prócz syfu z mieszkaniu. Całe szczęście przewodów wentylacyjnych z nim nie dzielę.

Swoją drogą dziś byłam w dużym spożywczaku /eko się siec nazywa/ i latały tam spore ilości moli sobie tak luzem na wysokości powyżej głowy. Znów kilka chciało mi się zaczaić we włosach. Świeżo myte były, żeby choć tłuste to bym zrozumiała. Bo gadziny jak mają wybór to preferują tłuste orzechy, migdały i simie lniane czyli oleiste rzeczy. Chyba orzechy to już tylko w puszkach trzeba kupować, ale w puszkach to fistaszki solone. A siemię? Kupuję tego sporo.
    • kol.3 Re: Mole jak wytepic 04.06.11, 19:05
      Do szafy najlepszy jest papier Baygon. Nie ma zadnego zapachu, a mól nie wejdzie.
      • annakate Re: Mole jak wytepic 04.06.11, 22:34
        ja walczyłam z nimi dlugo i nieskutecznie dopóki nie znalazłam kwatery głównej - pod tapeta w kuchni, przy samym suficie, w kilku miejscach. Traf chcial, że w poblizu jest szafka z art. sypkimi - parę razy wszystko wywalałam, myłam, przecierałam octem - i nic. na niedobitki pomogły takie przylepiane pulapki umieszczane wewnatrz szafki (chyba raid), po 2-3 tyg bylo po problemie.
        • aqua696 Re: Mole jak wytepic 05.06.11, 01:48
          Witam
          Postaram sie wykorzystac wszelkie rady.ale do bagienka np. nie mam dostepu.
          Chyba nie sa spozywcze mole, w szafce byla przyklejona plytka czy jak to sie wzie i tylko muszki sie poprzyklejaly.
          Co prawda szkod w ciuchac nie widac.ale popedze..towarzystwo.
          czy musi byc mocne slonce do wywierzania-wietrzenia??
          • ivonn44 Re: Mole jak wytepic 06.06.11, 10:33
            W sobotę odkryłyśmy z córką te szkodniki w orzechach- na śmierć zapomniałam o nich. Można zawału dostać. Tak to już jest gdy ma się pokój, do którego wkłada się wszystko co zbędne. Pokój czeka na zainwestowanie finansowe a te paskudy z tego korzystają.
            • ziellonka Re: Mole jak wytepic 07.06.11, 22:29
              Też kiedyś miałam mole - dostałam je razem z orzechami. W necie dostałam radę na nie - ktoś polecił mi płytki na owady. Kupuje się je np. w sklepach ogrodniczych, ale widziałam je też na stoiskach z różnymi środkami na owady. Stawia się je w pomieszczeniu, ja postawiłam na górnej szafce w kuchni. Jedna płytka "obsługuje" ok. 40 m3 mieszkania i działa 3 miesiące. Są płytki różnych firm. I powiem Wam, że pozbyłam się robactwa, także przy okazji tych odzieżowych. Do tej pory nie znalazłam lepszego środka, a o problemach z molami dawno zapomniałam.
            • eponak Re: Mole jak wytepic 07.06.11, 22:55
              Aż mi o moich odkryciach molowych przypomniałaś. Faktycznie - one uwielbiają orzechy. Znalazłam je również w ziołach i herbacie (te trzy miejsca to były ewidentnie centra dowodzeniowe). Warto też przejrzeć wszystko i wyrzucić co jest podejrzane - także woreczki z ryżem/soczewicą/kaszą. Te skubańce uwielbiają wchodzić przez dziurki i w woreczkach składać jaja.

Dla osób o słabych nerwach - najlepiej przez pewien czas nie korzystać z zapasów zgromadzonych wcześniej po szafkach. Kiedyś, jakiś czas po pozbyciu się moli, chciałam zrobić potrawę z kuskusem. Sięgnęłam po opakowanie, a potem prawie, że osłabłam: w środku były prawie rozwinięte mole. Kiedy robiłam przegląd zbiorów, nie było widać jajeczek. Te się rozwinęły i myk, prawie mnie zabiły swoją podstępnością. Raczej się tym nie da struć, ale lepiej poczekać niż odkryć po paru dniach, że się zjadło mole tongue_out
              • hela6 Re: Mole jak wytepic 08.06.11, 09:20
                A tam przez dziurki, te małe larwy wielkości niewidzialnej przegryzą się przez plastikowy pojemnik.
                Co do przypraw to podobno aromatycznych nie lubią i fakt, u mnie w szafce z przyprawami do łapki nie przylgnął ni jeden, za to w szafce gdzie ze spożywki tylko kawa za to zamknięta szczelnie w blaszanych puszkach to one przyklejają się masowo. chyba popełniają zbiorowe samobójstwo bo się do żarełka dostać nie mogą.
                • ivonn44 Re: Mole jak wytepic 09.06.11, 13:11
                  Fakt, naprawdę można dostać zawału w momencie odkrycia większej ilości . Z córką wystawiłyśmy lep- oj jest tego sporo a że znalazłyśmy te paskudy w pokoju, który jest niewykorzystywany to mamy tam zbiór rzeczy mało lub wcale niepotrzebnych. Po prostu jest to graciarnia. jak się domyślacie brak przestrzeni. Musimy co sie da powyrzucać ... tak powoli po jednye zbednej sztuce aby mąż sie nie zorientował... : )))) Widac ,że siedzą na suficie a tam nie ma jak sie dostać.
                  Jak sądzicie ta płytka tam na te spożywcze zadziała ( przypominam znalezione w orzechach ) ? Pozamykać okna ?
                  • eponak Re: Mole jak wytepic 09.06.11, 14:34
                    Płytka zadziała na spożywcze. Miałam kiedyś namiary na dobrą płytkę, jak się mi przypomni to dopiszę, bo szczęśliwie problem u mnie zniknął. Teraz tylko pojedyncze sztuki od sąsiada wlatują, a ja poluję i ubijam zanim się rozmnożą wink
                    • ivonn44 Re: Mole jak wytepic 09.06.11, 14:42
                      super, dziękuję już z góry

eponak napisała:

> Płytka zadziała na spożywcze. Miałam kiedyś namiary na dobrą płytkę, jak się mi
                      > przypomni to dopiszę, bo szczęśliwie problem u mnie zniknął. Teraz tylko pojed
                      > yncze sztuki od sąsiada wlatują, a ja poluję i ubijam zanim się rozmnożą wink
                      • eponak Re: Mole jak wytepic 09.06.11, 16:13
                        Przypomniało mi się! Płytka firmy Globol. Skuteczna smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka