Dodaj do ulubionych

proszek do białego

14.06.11, 10:58
mam pytanie - czy Ariel i Persil bez oznaczenia color, to są proszki automatycznie do bieli, czy po prostu uniwersalne?
bo na przykład Wizir i E, mają oznaczenie: "do białego" i ja biedula wiem, ze prawdopodobnie mają wybielacze optyczne i ta nazwa na pudełku do mojej głowy przemawia
a Persil i Ariel, choć bywają w super promocjach, jakoś mnie nie przekonują, ze są przeznaczone do białego konkretnie
wytłumaczcie mi
Obserwuj wątek
    • kr_ka_11 Re: proszek do białego 14.06.11, 11:10
      persil gold jest do białego
    • nikoru Re: proszek do białego 14.06.11, 11:55
      To są niemieckie marki. Oglądałam kiedyś program właśnie na niemieckiej telewizji o praniu i proszkach. Oni odchodzą od typowych proszków do prania białych rzeczy i zalecają pranie rzeczy ciemniejszych w proszkach do koloru a jaśniejszych i pościeli w uniwersalnych.

Odradzają też pranie w 90* na korzyść 60*.

Często kupuję Ariel i Persil w promocjach i miałam podobne problemy do Twoich, widziałam proszki do koloru a do białego czasami tak, czasami nie.
      Domyślam się, że proszki do białego produkowane są specjalnie na nasz i podobne naszemu rynki, w Niemczech pewnie się od nich odchodzi, zgodnie z zaleceniami naukowców, czy Bóg wie kogo... Ale to tylko moje przypuszczenia.
      • kamw1807 Re: proszek do białego 14.06.11, 12:13
        Ariel jest przeznaczony do prania tkanin białych i w jasnych kolorach, a Ariel Color, wiadomo do kolorów
    • ookaa Re: proszek do białego 14.06.11, 19:24
      Możesz kierować się zakresem temperatury podanym na opakowaniu. Jak sięga 90 st. - to do białego i b. jasnych kolorów. Jak skala kończy się na 60 - to do kolorowych.
    • lirio Re: proszek do białego 14.06.11, 20:34
      Niemcy nie lubią proszków polskiego typu do białego, one w PL nie tyle mają wybielacze optyczne co "zafarbiacze" na niebiesko wink
      Ja używam niemieckich Arieli i Persili Color do koloru i polskiego Białego Jelenia w wersji do białego.
      Niemieckie uniwersalne są do białego.
      Kwestia czy masz idelalnie gładkie białe rzeczy w dużej ilości?? Ja mogę się doszukać kilku takich ciuchów. Polskie proszki z tymi niebieskimi dodatkami wg mnie nadają się wyłącznie do idealnej bieli, kolor ecru czy jasne pastele wyglądają po nich dziwnie.
    • kasiak37 Re: proszek do białego 14.06.11, 23:41
      tak,ariel i persil sa do bialego i do koloru.Np ariel do koloru jest w fioletowym opakowaniu i jest do koloru bo ma tam jakas ochrone.Ariel do bialego jest zielony i zawiera wybielacze.Wiec teraz pomysl co sie stanie jezeli do kolorowego prania bedziesz sypac proszek z wybielaczemwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka