Dodaj do ulubionych

Żrę słodycze

15.06.11, 14:31
Kobiety moje drogie, powiedzcie mi co się stało.
Od paru miesiącu odczuwam wielką potrzebę zjadania słodyczy.
Jestem szczupła, rozsądnie się odżywiam i nigdy nie miałam takich ciągotek, owszem czasem odrobinę, a tu nagle trrrach.
Martwię się ze to może jakiś poważniejszy problem ale nie pójdę do lekarza i nie powiem :mam ciąg na słodycze big_grin

A! Wiek 45 lat.
Obserwuj wątek
    • pitahaya1 Re: Żrę słodycze 15.06.11, 14:42
      hela6 napisała:

> Martwię się ze to może jakiś poważniejszy problem ale nie pójdę do lekarza i ni
      > e powiem :mam ciąg na słodycze big_grin
      >
      > A! Wiek 45 lat.

A dlaczego nie możesz pójść i powiedzieć: pochłaniam słodycze jak odkurzacz. Może to niedobór czegoś po prostusmile Powiedz, że Cię to niepokoi i tyle.
      • jestemeco Re: Żrę słodycze 15.06.11, 15:06
        stawiam na niedocukrzenie.
    • budzik11 Re: Żrę słodycze 15.06.11, 15:14
      Do głowy przychodzi mi cukrzyca, grzyb (słynna Candida), brak jakiegoś pierwiastka. Suplementowanie chromu ogranicza łaknienie słodyczy, więc może chromu ci brakuje?
      • mama.rozy Re: Żrę słodycze 15.06.11, 16:02
        zima idzie,trzeba tłuszczyk odkładacwink
        a tak serio-możesz zrobic zwykły poziom cukru we krwi,czyli iśc do lekarza i pogadac
        • hela6 Re: Żrę słodycze 15.06.11, 16:06
          W listopadzie miałam poziom cukru 86 mg% cokolwiek to znaczy.
          • pitahaya1 Re: Żrę słodycze 15.06.11, 16:40
            cokolwiek to znaczysmile

U zdrowych osób prawidłowe stężenie cukru we krwi wynosi 5 mmol/l (90 mg/%). Krótko po posiłku wzrasta do 7 mmol/l (126 mg/%). Stężenie rzadko spada poniżej 3,5 mmol/l (63 mg/%). W momencie rozpoznania choroby większość chorych na cukrzycę ma stężenie cukru we krwi powyżej 10 mmol/l (180 mg/%); w moczu wykrywalny jest wówczas już cukier.

Czyli być może masz za niski poziom cukru we krwismile
            • hela6 Re: Żrę słodycze 15.06.11, 18:08
              Hmm 86 to prawie 90 smile ale pielęgniarka była zdziwiona wynikiem, niestety dostałam na małej karteluszce która się zagubiła i nie pokazałam lekarzowi.
              Ale to było jesienią , nawet nie pamiętam powodu tych badań.
              W zimie kiedy intensywnie trenowałam i jeździłam co weekend na nartach nie miałam takiego zapotrzebowania na słodycze.
              Teraz prowadzę mniej wyczerpujący tryb życi a choć narty zastąpiło kolarstwo górskie.
              Muszę sobie zrobić rachunek sumienia co się w tym czasie wydarzyło.
              • kasia-em Re: Żrę słodycze 15.06.11, 22:27
                Cukier masz ładny, ale nie zaszkodzi powtarzać co jakiś czas. Zbadaj tarczycę. W pierwszych momentach choroby też miałam słodyczowe jazdy.
      • hela6 Re: Żrę słodycze 15.06.11, 16:12
        budzik11 napisała:

> Do głowy przychodzi mi cukrzyca, grzyb (słynna Candida),

A weź przestań, matkę mi zeżarła Candida. Faktycznie pamiętam jak chodziłam w jej imieniu do cukierni po całe torty które szybko znikały bo nie znalazł się rozgarnięty lekarz który powiedziałby że nie wolno tego żywić. Chuda była jak ja wiec nikt jej nie żałował. Dopiero po latach w internecie wygrzebałam jak to działa.
        Nawiasem mówiąc był to pierwszy symptom białaczki.

Chyba jednak trzeba się przejść do lekarza.
        • kr_ka_11 Re: Żrę słodycze 16.06.11, 07:54
          ja bym jeszcze zbadała poziom hormonów
    • claratrueba Re: Żrę słodycze 16.06.11, 07:58
      W zimie kiedy intensywnie trenowałam i jeździłam co weekend na nartach nie miałam takiego zapotrzebowania na słodycze.
      Teraz prowadzę mniej wyczerpujący tryb życi a choć narty zastąpiło kolarstwo górskie.
      I tu jest prawdopodobnie pies pogrzebany. Słodycze działają podobnie jak sport- podnoszą poziom serotoniny- "hormonu radości". To nie przypadek, że poziom cukru we krwi rośnie po intensywnym wysiłku fizycznym tak samo jak po zjedzeniu cukierka.
      Miewam ten problem, jestem uzależniona od pływania. Kiedy nie mogę zrobić tych swoich paru km w basenie to przeszukuję szafki w poszukiwaniu słodyczy, a i słoik dżemu zdarza się zjadać jak nie znajdę. Podobnie mają moi znajomi sportowy kiedy kontuzja wykluczy treningi. Co więcej, w takim okresie fizycznego bezruchu, badania krwi wykazują znaczne niedocukrzenie, przy normalnym poziomie cukru w okresie dużej aktywności fizycznej przy takiej samej diecie.
      • hela6 Re: Żrę słodycze 16.06.11, 08:27
        Bardzo cenna informacja.
        Co prawda trenuje systematycznie ale nie jestem już tak "skatowana" fizycznie bo charakter treningu inny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka