Dodaj do ulubionych

dziwne truskawki

26.06.11, 12:31
że może WDPD wie,to piszę
małż wczoraj kupił na targu truskawki,cobym je zaprawiła
zrobiłam kilkanaście słoików(chwalę się) i od razu taki szybki kompot do picia
i otóż-ten kompot ma smak płynu do naczyń.dzbanek był umyty i wypłukany.otworzyłam jeden słoik i tez mi zalatuje płynem...
czy te truskawki mogły byc czymś pryskane,dlatego śmierdzą?
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: dziwne truskawki 26.06.11, 12:46
      Naprawdę dopuszczałaś opcję, że mogą nie być pryskane?To raczej niemożliwe. Widzę jak wyglądają niepryskane truskawki u rodziców na działce-nie maja nic wspólnego z tymi olbrzymimi, dorodnymi kupowanymi na targu.
      • jagoda85 Re: dziwne truskawki 26.06.11, 13:09
        Nie do końca masz rację. Wielkość zależy od gatunku truskawki. Dostaliśmy sadzonki od działkowego sąsiada. Truskawki były bardzo duże i bardzo smaczne. Nasze "stare" truskawki były mniejsze, ale dlatego, że to już dwuroczne krzewy.
        • jagoda85 Re: dziwne truskawki 26.06.11, 13:12
          Dodam jeszcze, że nie pryskaliśmy niczym.
    • bestraga Re: dziwne truskawki 26.06.11, 12:49
      tez o to pytałam! bardzo chemiczny smak !Pewnie coś przeciwko psuciu się, ale chciałabym wiedzieć dokładnie co to takiego - obrzydliwe to !W innych owocach czy warzywach (papryka!) tez się zdarza.
    • budzik11 Re: dziwne truskawki 26.06.11, 12:59
      Raczej nic, co jest hodowane na skalę przemysłową (na handel) nie jest niepryskane.
    • happy_time Re: dziwne truskawki 26.06.11, 13:06
      Pryskane były na pewno, ale może przesadzili z ilością tego środka.
      • mama.rozy Re: dziwne truskawki 26.06.11, 13:42
        truskawy nie były wielkie i dorodnesmile
        sama mam trochę krzaczków to wiem,jak powinny wyglądac kupne
        ale...
        zobaczę co z tego wyjdzie
        dzieci jadły wczoraj na żywca,nic im nie jest,innego smaku nie czuły.tylko ten kompot.
        • aniuta75 Re: dziwne truskawki 26.06.11, 17:33
          Mi truskawki poza tym z krzaka, czy też "na surowo" albo w cieście ogólnie zalatują nawet nie płynem do mycia naczyń ale benzyną wprost uncertain. A i wcale nie kupne tylko swoje. W nalewce. I chociaż kolor piękny i zapach nawet nawet to pić jakoś mnie nie ciągnie. I tak stoi...
    • hela6 Re: dziwne truskawki 26.06.11, 20:44
      Truskawki tego roku nie jechały mi płynem do naczyń a uryną po prostu, ale to na drugi dzień kiedy robiły się takie jakby odparzone i do tego nie tyle śmierdzące co śmierdzące w smaku. Pewnie nawóz a nie żadne pryskanie.
      Truskawki sklepowe są duże bo nikt nie trzyma plantacji przez lata aż przestanie owocować tylko w momencie zmniejszenia plonu plantacje się likwiduje i zakłada się nową. największe truskawki są z młodych krzaczków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka