Dodaj do ulubionych

Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!!

03.08.11, 10:04
Jak ja sobie poradzę Czy ktoś z was ma aż tyle dzieci? Córka ma 10 lat,syn 3 latka.Ne dam rady,dopiero zaczęłam odpoczywać od synka bo już starszy,prędzej się sam pobawi a teraz? teraz znowu pieluchy itd... Jak wy sobie radzicie,mamusie 3 dzieci.
Obserwuj wątek
    • at.at Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 10:28
      Nie napiszę Ci dobrej rady, ale chciałam Cię trochę wirtualnie wesprzeć smile Sama nie mam dzieci, ale mam nadzieję, że to się niedługo zmieni, bo bardzo bym chciała smile Dlatego życzę Ci dużo siły, wytrwałości, zdrowia i pozytywnego myślenia. Mój szwagier i szwagierka mają czwórkę, dzieci kochane i dają sobie radę. Wam tez się uda! Trzymam kciuki.
    • hela6 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 10:39
      Dasz radę, może trochę z perfekcyjności spuścisz, to trzecie już nie będzie takie wychuchane ale na pewno szczęśliwe jeśli tylko przestaniesz się bać.
      Bez paniki bo ona może zaszkodzić wszystkim.
      • kr_ka_11 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 10:47
        hela6 napisała:

> Dasz radę, może trochę z perfekcyjności spuścisz,

a propos, na wesoło big_grin

Twoje ubrania:
        Pierwsze dziecko: Zaczynasz nosić ciążowe ciuchy jak tylko ginekolog
        potwierdzi ciążę.
        Drugie dziecko: Nosisz normalne ciuchy jak najdłużej się da.
        Trzecie dziecko: Twoje ciuchy ciążowe STAJĄ się Twoimi normalnymi
        ciuchami.

Przygotowanie do porodu:
        Pierwsze dziecko: Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy.
        Drugie dziecko: Pieprzysz oddechy, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku.
        Trzecie dziecko: Prosisz o znieczulenie w 8. miesiącu ciąży.

Ciuszki dziecięce:
        Pierwsze dziecko: Pierzesz nawet nowe ciuszki w Cypisku w 90 stopniach, koordynujesz je kolorystycznie i składasz równiutko w kosteczkę.
        Drugie dziecko: Wyrzucasz tylko te najbardziej usyfione i pierzesz ze swoimi ubraniami.
        Trzecie dziecko: A niby czemu chłopcy nie mogą nosić różowego?

Płacz:
        Pierwsze dziecko: Wyciągasz dziecko z łóżeczka jak tylko piśnie.
        Drugie dziecko: Wyciągasz dziecko tylko wtedy, kiedy istnieje niebezpieczeństwo, że jego wrzask obudzi starsze dziecko.
        Trzecie dziecko: Uczysz swoje pierwsze dziecko jak nakręcać grające zabawki w łóżeczku.

Gdy upadnie smoczek:
        Pierwsze dziecko: Wygotowujesz po powrocie do domu.
        Drugie dziecko: Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz mu do buzi.
        Trzecie dziecko: Wycierasz w swoje spodnie i wsadzasz mu do buzi.

Przewijanie:
        Pierwsze dziecko: Zmieniasz pieluchę co godzinę, niezależnie czy brudna czy czysta.
        Drugie dziecko: Zmieniasz pieluchę co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby.
        Trzecie dziecko: Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan.

Zajęcia:
        Pierwsze dziecko: Bierzesz dziecko na basen, plac zabaw, spacerek, do zoo,
        do teatrzyku itp.
        Drugie dziecko: Bierzesz dziecko na spacer.
        Trzecie dziecko: Bierzesz dziecko do supermarketu i pralni chemicznej.

Twoje wyjścia:
        Pierwsze dziecko: Zanim wsiądziesz do samochodu, trzy razy dzwonisz do opiekunki.
        Drugie dziecko: W drzwiach podajesz opiekunce numer swojej komórki.
        Trzecie dziecko: Mówisz opiekunce, że ma dzwonić tylko jeśli pojawi się krew.

W domu:
        Pierwsze dziecko: Godzinami gapisz się na swoje dzieciątko.
        Drugie dziecko: Spoglądasz na swoje dziecko, aby upewnić się, że starsze go nie dusi i nie wkłada mu palca do oka.
        Trzecie dziecko: Kryjesz się przed własnymi dziećmi.

Połknięcie monety:
        Pierwsze dziecko: Wzywasz pogotowie i domagasz się prześwietlenia.
        Drugie dziecko: Czekasz aż wysra .
        Trzecie dziecko: Odejmujesz mu z kieszonkowego.
        WNUKI: Nagroda od Pana Boga za nie zamordowanie własnych dzieci.
        • danuu Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 16:04
          O LOL! Piekne!
        • marikooo Genialne :)) 03.08.11, 18:54
        • coco-87 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 21:32
          Już to gdzieś widziałam. Z przymrużeniem oka, ale coś w tym musi byćwink Nie mam dzieci i w najbliższej przyszłości nie zamierzam, ale wydaje mi się, że dzieciakom lepiej by się żyło z bardziej wyluzowanymi mamami. Mniej nerwów, dążenia do perfekcjonizmu, więcej uśmiechu i miłości. smile Czytam właśnie książkę Czas Kobiet (polecam) i właśnie skończyłam rozdział o kobiecie polskiej, w kontraście do kobiety amerykańskiej. Gdzieś jednak nadal pokutuje mit matki polki, doskonałej gospodyni, matki, kucharki, sprzątaczki. Wiecznie udręczonej i sfrustrowanej. Więcej luzu i będzie miło. Mężowie i dzieciaki na pewno się nie obrażą. wink
        • mag2004 rewelka:) 03.08.11, 22:14
          o matko!jakie to prawdziwewinkszczególnie to chowanie się przed dziećmi; ja szczególnie jak jem słodycze, bo zawsze któreś wyczuje i też chce!! nie to, że im żałuję....
          naprawdę rewelka !
          co do głównego wątku - dasz radę; co masz nie dać !!!
          ja mam w domu 7 latka, 5 latkę oraz roczniaka, jest wesoło, nie pamiętam kiedy obejrzałam jakieś wiadomości/film, etc; ciągle u nas gwar, wieczorem raczej już nie czytam książek, bo po 2 stronach padam, ale za to jak patrzę na moją trójcę (nie świętą bynajmniej) siedzącą na kanapie to jest naprawdę słodko...w skrócie nie jest lekko, ale nikt nie mówił, że będziesmileja na dodatek nie mam tu żadnej rodziny czy niani do pomocy, duży dom do ogarnięcia, mocno zapracowany mąż, 2 koty i od września wracam do pracy; także będzie ok, zobaczysz;
          pozdrawiam cieplutko!!
        • madzioreck Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 22:44
          Boskie big_grin

Szczególnie to ostatnie ;P
        • truscaveczka Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 07.08.11, 08:26
          Nnno cóż. Mam dwoje trzecich dzieci big_grin
        • vippera Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 07.08.11, 14:30
          Bylam taka zdolowana i zmeczona moimi malymi chlioakami ale jak to przeczytalam to ryknelam ze smiechu!!!
    • jbasko Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 10:43
      nie wiem jaką masz syt. finansową, ale jesli w miarę dobrą to głowa do góry. teraz czujesz przerazenie, ale za jakiś czas to docenisz. Ja mam 2, marzę o 3, ale z powodów mater. ciągle sie wstrzymuję. Znam sporo rodzin wielodzietnych, ile tam jest miłości w nich...
      Wróciłam z wakacji gdzie była rodzina z 3 chłopców (5,3,1,5), nie powiem żeby odpoczeła ale widać w nich dużo miłości, zaangazowania i pomocy jeden drugiemu. Z kolei druga znajoma ma 3 córki w podobnym wieku, a jeszcze inna 4 dzieci na przestrzeni 7 lat.
      Tak pomyslałam, że Twoje drugie dziecko będzie mieć kompana, bo skoro 3 letnia róznica wieku to myślę, że znajda wspólny język. Życzę Ci pozytywnego myślenia, będzie dobrze!
    • wega1975 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 11:53
      Dasz sobie radę. Ja też mam trójkę i jestem z tego powodu bardzo szczęsliwa. U mnie 3 chłopcy /9,5, 6,5 i 4 lata/ łobuzują ale bardzo się kochają i wspierają. Głowa do góry ja kiedyś usłyszałam "trzecie to się samo chowa" i coś w tym jest! Powodzenia.
    • melimej Dasz radę:-) 03.08.11, 16:40
      Mam troje syn 8 lat, syn 5,5 i córka 3 latka. Pełne ręce ,,roboty,, jednak gdy wieczorem idę poprawić kołdry gdy już śpią to nie wyobrażam sobie innego życia. Gdy pierwsze emocje opadną, będziesz się modlić aby maleństwo było zdrowe a gdy się urodzi Wszyscy je pokochacie i będzie bardzo wesołosmile
      Męża siostra urodziła teraz 4 córkę (13, 12, 3 i moworodek)
      Moja bliska znajoma ma 5-oro na przestrzeni 8 lat.
      Gdy jest mi fizycznie i emocjonalnie ciężko (bo nie przeczę, że takie chwile są) to sobie myślę o wyżej wspomianych i idę dalej!!!

Powodzenia!
      Meli
    • przeciwcialo Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 17:04
      Mam az tyle dzieci. I mam się dobrze. Trójeczka jest fajna. Poradzisz sobie, starsze sa juz podchowane. Luzik. Gorzej gdyby to była trzecia ciąża a dzieci 3 i 2 lata wink
    • sto100 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 17:41
      no, poradzisz sobie. Życie jest banalne, matka to najlepszy logistyk. Cóż są pampersy, słoiczki, dzisiaj łatwiej. Trudniej jeżeli masz plany zawodowe, a te warto mieć. Tu kłania się proza. Trzeba poradzić, poradzisz. Warto aby te ambitne zawodowo mamy pokazały swoje doświadczenia, bo to, że jest wtedy bardzo trudno to oczywiste.
    • kasiak37 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 18:14
      no jak sie wspolzyje to i sie liczyc trzeba z ciaza...Zabezpieczalas sie?
      A co do odpowiedzi,ja mam 3 dzieci ale w innym rozstrzale wiekowym-syn prawie 23 lata,corka 21 lat i Mala prawie 5 lat.
      • dolmadakia Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 18:29
        Przecież nie będziesz sama! mąz pewnie chętny do pomocy,może babcia a i 10-latka na pewno będzie chciała wozić w wózku,spiewać i kołysać. Teraz to już"po ptokach" -musisz dać radę!
        Trochę /ale tylko trochę/ zazdroszczęsmile
        • coco-87 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 21:27
          Może babcia? Hmmm, najlepiej obarczać konsekwencjami swojego postępowania innych. W Polsce może rzeczywiście jest tak jak mówisz, w większości przypadków, ale znam też kobiety, które twierdzą, że swoje dzieci odchowały i teraz chcą sobie pożyć- zdrowe podejście.
      • el-li Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 18:32
        Będzie dobrzesmile Mam dwóch dorosłych synów. Zaraz po porodzie(poród ciężki-pośladki) myślałam że zdecyduję się jeszcze na jedno może będzie dziewczynka. Jednak już w tydzień po miałam b. duże komplikacje i od tego czasu bałam sie ciąży. Synów mam fajnych ale żal, że nie mam córki.
    • dekaskow Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 19:51
      rok temu identyczna wiadomość ścięła mnie z nóg. Wiedziałam, że w dniu porodu tracę pracę i prędko nowej potem nie znajdę. Potem zaraz w 11 tc wylądowałam w szpitalu. Pierwsze usg- ciąża pojedyńcza, w porządku, serducho małego "ktosia" biło jak szalone. Potem kolejne usg dopiero w 21 tc i okazało się, że ciąża mnoga!!!! To dopiero wyłam. W domu już dwójka starszaków- 10 i 8,5 i teraz już 5 miesięczne (jutro dokładnie) Twix'y.
      Teraz nie wyobrazam sobie, że mogłoby być inaczej. Cóż z tego, ze mamy multum kredytów, tylko męża pracującego bez żadnego większego wow. Siedzę teraz robię przetwory, bo wiem że zima i wiosna będzie baaardzo krucha z kasą, ale jakoś damy rADĘ.Znajoma mi powiedziała "daje Bóg dzieci to daje i na dzieci" i tego się trzymam. I tak jak powiedziała poprzedniczka- trzecie się praktycznie samo chowa. No fakt- będę "nienadążać" za chłopcami jak zaczną raczkować, ale na razie mam mniej roboity jak miałam przy pojedyńczych starszakach.
      Acha- i zabezpieczałam się, po prostu natura zrobiła sobie z nas "jaja"

DASZ RADĘ
      • el-li Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 21:12
        ależ przyjemnie się Ciebie przeczytałosmile)) wszystkiego najlepszego smile
      • coco-87 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 21:18
        "daje Bóg dzieci to daje i na dzieci"

big_grinDD
      • gazeta_mi_placi Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 22:21
        Wszystkie na K big_grin
    • coco-87 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 21:21
      Ja mam dwa koty i na razie mi wystarczywink A swoją drogą- bez złośliwości- ciekawa jestem, jak to się odbywa, że niektórzy, twierdząc, że się zabezpieczają, zaliczają nawet kilka wpadek, a znam osoby, które nie przywiązują do tego większej wagi, a przez kilkanaście lat im się udaje...Czysty przypadek? hmm
      • kk345 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 23:09
        coco, to 87 w nicku to rocznik, jak sądzę? Bo w tym wieku życie wydaje się takie proste i czarno-białewink
        • coco-87 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 04.08.11, 00:30
          Ale jakie czarno-białe? Taka jest rzeczywistość.
          • truscaveczka Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 07.08.11, 08:30
            Przypadek pierwszy: Para stosująca tabletki antykoncepcyjne. Grypa żołądkowa. Bliźniaki.
            Przypadek drugi: Para stosująca prezerwatywy. Pęknięcie. Postinor. Obecnie trzyletnia córka.
            I to tylko wśród moich znajomych. A jak poczytasz fora, zobaczysz, że takich wpadek jest dużo.
            Mój osobisty syn jest z dni niepłodnych wink Ale my chcieliśmy drugie dziecko, a ono samo sobie termin wybrało smile
      • porzeczka_mocna Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 04.08.11, 11:45
        Być może poniższa zagadka naprowadzi cię na odpowiedź na twoje pytanie:
        Dlaczego niektórzy zachodzą w ciążę przy pierwszym stosunku, a inni starają się o dziecko i przez kilkanaście lat im się nie udaje?
      • alex_k Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 04.08.11, 14:05
        Ja jestem znacznie starsza od ciebie (obie cyferki w roczniku są mniejsze smile ), jednak też się często nad tym zastanawiam tongue_out
        Mam dwoje dzieci już nazwijmy to - odchowanych. W obie ciąże zaszłam w ten sposób, że po postanowieniu, że pora już na dziecko, po miesiącu byłam w ciąży. Obie ciąże skrupulatnie zaplanowane, zero niespodzianek. No a ja chyba właśnie chciałabym mieć chociaż jedną taką niespodziankę... kilka dni niepewności, robienie testu, zaskoczenie i takie tam. Niestety, choć od niemal dziesięciu lat kuszę czasem naturę, zostawiając jej pewien margines możliwości, natura nie chce mnie nijak zaskoczyć. Dlatego właśnie tez ciężko mi zrozumieć, jak ludzie to robią, że ot tak wpadają smile
    • coco-87 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 21:25
      Aha, jeszcze może historia z życia wzięta. Daleka rodzina moja chłopaka: dziewczyna zaliczyła wpadkę, szybki ślub, gdy dziecko miało może 1.5 roku wycieńczona dziewczyna postanowiła teraz odpocząć, zregenerować się, zacząć szukać pracy. Urodziła bliźniaki, mąż ją zostawił, ma już inną, w dodatku walczy o rozwód z orzeczeniem o winie po stronie JEJ. Przed ślubem byli parą jakieś 5 lat. Bilans: 25 lat, zero wykształcenia, trójka dzieci, sama, na obczyźnie. Myślenie nie boli.
    • mii.krogulska Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 03.08.11, 21:34
      Poradzisz sobie bez problemu! Wiele osób chciałoby mieć tabun dzieci, spokojnie dasz radę i będzie dobrze! W Polsce jest jakaś chora propaganda, że dużo dzieci to dziwactwo, a przecież powinni wszyscy wspierać płodzenie, rodzenie i wychowywanie.
      Więc przestań panikować, a zacznij się cieszyć! Gratulacje smile))
      • ada16 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 04.08.11, 14:22
        Polecam:
        forum.gazeta.pl/forum/f,16714,Rodziny_WIELODZIETNE_z_wyboru_.html
        smile
    • agava07 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 04.08.11, 14:48
      www.3plus.pl/rejestracja/krok1
      wink
    • 123ciocia_stasia Gratulacje! 04.08.11, 18:52
      Gratuluję! Moje poprzedniczki wszystko już napisały. Ale jeszcze chyba nikt Ci nie gratulował!
      • anula36 Re: Gratulacje! 04.08.11, 23:17
        Ja tez gratuluje!

Dasz rade!!
    • marcinn24 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 04.08.11, 23:31
      ja ci zazdroszcze. My mamy jedną córeczke, ciaża zaplanowana, dziecko ma 5 lat. Bardzo chcemy drugie ale ciągle odkładamy,bo sie boimy że nie damy rady finansowo.
      • malenkie7 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 05.08.11, 01:46
        gratulacje, teraz juz po ptokach, bedzie niełatwo, ale dasz rade, odchowalas juz dwoje. nie ma co biadolic.
        a co do pytan o zabezpieczanie sie - nie ma czegos takiego, jak niepokalane poczecie. zawsze jest jakis czynnik obnizajacy dzialanie antykoncepcji. przy prawidlowo stosowanej nie ma szansy na ciążę.
        i tak jak powyzej - sama chcialabym miec wiecej niz jedno, a nie da sięsad - wiec glowa do gory, bedzie dobrze, zobaczysz!
        • madzioreck Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 06.08.11, 23:20
          > a co do pytan o zabezpieczanie sie - nie ma czegos takiego, jak niepokalane poc
          > zecie. zawsze jest jakis czynnik obnizajacy dzialanie antykoncepcji. przy prawi
          > dlowo stosowanej nie ma szansy na ciążę.

Chrzanicie, koleżanko. Szansy na ciążę nie ma w przypadku bezpłodności, metody zwanej "szklanką wody zamiast" tudzież sterylizacji.
          • przeciwcialo Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 08.08.11, 11:13
            No to chyba tylko szklanka wody zamiast. Znane sa przypadki ciąż po sterylizacji. Zawsze coś może się wydarzyc.
    • winifred dopiero trzecim się cieszysz :) 05.08.11, 08:02
      moja znajoma ma teorię:
      przy pierwszym wszystko histerycznie wyparzała, o wszystko sie martwiła, kupowała i czytała tony poradników dla matek i wiedziała coraz mniej,
      przy drugim wrzuciła na luz z sprzątaniem i wyparzaniem, już była bardziej "w temacie"
      przy trzecim wreszcie "odpoczęła" - bo wszystko dzieje się samo. w związku z czym sugerowała mi "powinnaś pomyśleć o kolejnym dziecku" bo każde kolejne macieżyństwo przebiega już coraz bardziej stress-free smile
      nie wiem czy znaczenie miało dla niej to, że trzecie urodziło się już w Szwecji (poprzednie w Stanach, więc chyba też nie było źle)
      jak wszystko, trzecie dziecko ma swoje plusy smile choć jak z tą znjomą rozmawiam to czasem mówi: "wiesz jak to jest, wyjeżdżam z domu na dwa dni, zostawiam chatę zrobioną na błysk,mąż zostaje z dziewczynkami, wracam a tu jakby przez dom przeszedł huragan, no i ta ilość prania..."
      ale na serio, to posłuchaj tych mądrych co mówią, że jak dałąś rade z dwójką to trzecie nie zrobi ci dużej różnicy
      pozdrawiam, i życzę dużo siły
    • johana75 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 05.08.11, 10:38
      Wszyscy cie pocieszają, bo to nie oni będą twoje dziecko wychowywać, pewnie łatwo powiedzieć " dasz radę".
      Ja byłabym załamana gdybym zaszła w ciąże i to wcale nie z powodu finansów, po prostu nie chcę kolejnego dziecka i tyle.
      Myślę ze ty jednak będziesz sie cieszyć, więc spoko "dasz rade"!
      • zla_wiedzma Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 05.08.11, 13:50
        johana75 a co mają napisać że będzie niewyspana, zmęczona itd. ? Nie będzie miała wyjścia będzie musiała dać radę. Ja akurat zazdroszczę wink. Wiem że duża rodzina to wysiłek, wydatki itd. ale ma też swoje plusy.
        Załamana możesz być przez chwilkę ale nie dłużej. Trzeba będzie przeorganizować życie. Nie ma złotej rady jak.
        Ciesz się chwilą jest wiele kobiet, które oddały by wszystko by być na Twoim miejscu.
        Ja mam koleżankę, która ma 4 dzieci. Najmłodsze ma 3 latka a urodziła je jak miała lat 50 smile. Na początku była załamana bo i strach (wiek) i ogólnie jak da radę. Teraz jest bardzo szczęśliwa.Owszem gimnastykuje się bardzo by wszystko pogodzić ale ona to robi i Tobie się uda czego Ci szczerze życzę.
        • ookaa Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 07.08.11, 09:19
          zla_wiedzma napisała:

> Najmłodsze ma 3 latka a urodziła je jak miała lat 50 smile.

Rany boskie!
    • anxo8 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 05.08.11, 15:00
      Poradzisz sobie, poradzisz smile jestem mamą 3 dziewczynek :13, 7 i 3 latka więc loozik wink, a przy okazji BRAWO dla kr_ka_11 !!! "prawie prawda " przy 3 dziecku wink
      ...chociaż czasem to moje ostatnie dziecko bardzo rozpieszczam...

Pozdrawiam i trzymam kciuki !!!!
      • magtomal Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 06.08.11, 15:13
        Moje trzecie dziecko było "wpadkowe" - byłam przerazona, ale szybko doceniłam. Do dziś uważam, że to najpiękniejszy dar od Losu (nie wiem czy świadomie na trzecie dziecko zdecydowałabym się).
    • ladyjm Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 07.08.11, 18:29
      nas była w domu 4ka - ja i 3 moich młodszych braci. Do tego moja mama cały czas pracowała zawodowo i dawała sobie radę bez pomocy babć. Też dasz radę smile
    • autumna Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 08.08.11, 10:56
      Dasz radę. Na uczelni siedziałam w jednym pokoju z mamą trójeczki (co prawda już podrośniętej, najmłodsze w przedszkolu). Rok po mnie obroniła doktorat.
    • strzygula1 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 08.08.11, 21:30
      nie chcę żebyś mnie źle zrozumiała bo gratulucję z całego serca ale dziękuj codziennie za to, że możesz być Matką. Ja jestem mamą 2 dzieci tylko zamiast zabawek kupuję znicze i kwiaty, więc to, że 3. raz będziesz matką to wielki uśmiech losu. Moja mama miała 4 dzieci jak najmnłodysz brat się urodził, drugi miał 4 latka, ja 6 a mój starszy brat 8 to mama została sama - tata wyjechał do pracy do niemiec, nie miała "pod ręką" dziadków, nie było komórek, tylko czasami tel stacjonarny i sobie poradziła i wyrośliśmy chyba na niezlych ludzi, więc i Ty dasz sobie radę. Powodzenia
    • ivonn44 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 09.08.11, 12:23
      To wielki dar. To prawda- tyle się słyszy ( w moim bliskim otoczeniu ) o dziewczynach , które mają złe samopoczucie z powodu problemów z zajściem w ciążę aby nie napisać " doła" . Ja mam dwie córki, miałam problemy z donoszeniem drugiej córki ale się udało. Obie to mój największy życiowy sukces! Szkoda ,że nie zdecydowałam się jeszcze na jedno- teraz już na to za późno. Z całego serca życzę Tobie aby dziecko było zdrowe i abyś sobie znakomicie poradziła z obowiązkami- zobaczysz wszystko się ułoży. Niekiedy życie pisze tak wspaniałe scenariusze, o których nawet się nie śniło...- życzę abyś i Ty otrzymała od życia to co najlepsze ! Pozdrawiam
    • otterly Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 09.08.11, 15:43
      Wsadzę kij w mrowisko, ale "muszę, bo się uduszę", trudno.

Ciarki mnie przechodzą jak czytam teksty w stylu "Bóg daje dzieci i daje też na dzieci". To jest to samo co "Bóg dał, Bóg wykarmi". Czy naprawdę w to wierzycie? Dla mnie to jest skrajna nieodpowiedzialność. Dziecka miłością się nie nakarmi, nie przewinie, nie ubierze. I nie wyedukuje. Jak ma się poprawiać jakość naszego społeczeństwa, skoro cały czas pokutuje myślenie, że ilość się liczy? Nie rozumiem jak można sprowadzać człowieka na świat i traktować to tak lekkomyślnie.

Przepraszam, może jestem ciemna i mało w życiu widziałam, ale trudno mi sobie wyobrazić ewidentną wpadkę w dzisiejszych czasach (wpadka = nie chcę mieć dzieci, więc robię WSZYSTKO żeby się zabezpieczyć). Pigułka, prezerwatywa i znajomość własnego ciała dają praktycznie 100% pewność. A historie z cyklu "grypa żołądkowa" są według mnie zupełnie nieadekwatne, bo przecież delikwentka wie, że miała grypę, więc należy zachować maksymalną ostrożność.

Przerażą mnie to, że bardziej rozważnie, przemyślanie i odpowiedzialnie ludzie podejmują decyzje o kredytach niż o posiadaniu dzieci. Smutne to.
      • strzygula1 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 09.08.11, 22:51
        smutne też jest to, że ludzie, których stać na "posiadanie" dziecka nie mogą go mieć sad i nie wiem co gorsze: czy mieć dzieci i nie móc ich utrzymać czy mieć finanse a nie mieć na kogo wydawać
        • przeciwcialo Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 10.08.11, 06:53
          I to wielka prawda.
        • otterly Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 10.08.11, 12:59
          strzygula1 napisała:

> smutne też jest to, że ludzie, których stać na "posiadanie" dziecka nie mogą go
          > mieć sad i nie wiem co gorsze: czy mieć dzieci i nie móc ich utrzymać czy mieć
          > finanse a nie mieć na kogo wydawać

Tak, to jest bardzo smutne. Ale na świecie jest mnóstwo dzieci, które potrzebują rodziców, a ich nie mają...
      • przeciwcialo Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 10.08.11, 06:51
        Bóg dał dzieci Bóg da na dzieci ma w sobie duzo prawdy. Dzieci mobilizuja, robi sie rzeczy o które człowiek nigdy by sie nie posadził. Trzeba wdrapać sie na wyższą półke.
        A co do wpadek, obys sie nigdy nie przekonała o prawie 100% zabezpieczeniach.
        • anu_anu Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 10.08.11, 08:16
          Jak dla mnie to są dwie różne sytuacje
          1. "robi się rzeczy, o które człowiek nigdy by się nie posądził"
          2. Czeka się na to aby Bóg dał...
          • echtom Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 10.08.11, 14:04
            To nie są różne sytuacje, bo Bóg pomaga tym, którzy sami sobie pomagają smile
            • anu_anu Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 11.08.11, 18:58
              U mnie w domu się mawia inaczej - "umiesz liczyć - licz na siebie".
              A Bóg nie jest do tego aby odwalać za nas czarną robotę.
              • anetapzn Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 12.08.11, 09:44
                anu_anu napisała:

> U mnie w domu się mawia inaczej - "umiesz liczyć - licz na siebie".
                > A Bóg nie jest do tego aby odwalać za nas czarną robotę.
                Dokładniebig_grin, a póżniej w efekcie "Bóg dał dziecko..." płacimy my wszyscy.
        • otterly Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 10.08.11, 12:57
          przeciwcialo napisała:

> Bóg dał dzieci Bóg da na dzieci ma w sobie duzo prawdy. Dzieci mobilizuja, robi
          > sie rzeczy o które człowiek nigdy by sie nie posadził. Trzeba wdrapać sie na w
          > yższą półke.

To są dwie zupełnie nie kwestie. Czym innym jest mobilizacja i zarabianie na dzieci, a czym innym czekanie na Boga.

> A co do wpadek, obys sie nigdy nie przekonała o prawie 100% zabezpieczeniach.

Wiesz, to są kwestie ontologiczne i etyczne. Ja się nie przekonam, bo dziecko będę miała dokładnie wtedy, kiedy będę chciała je mieć. Czy to rodzone, czy adoptowane.
      • kr_ka_11 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 11.08.11, 15:36
        otterly napisała:
        > Wsadzę kij w mrowisko, ale "muszę, bo się uduszę", trudno.
        > Przepraszam, może jestem ciemna i mało w życiu widziałam, ale trudno mi sobie w
        > yobrazić ewidentną wpadkę w dzisiejszych czasach (wpadka = nie chcę mieć dzieci
        > , więc robię WSZYSTKO żeby się zabezpieczyć). Pigułka, prezerwatywa i znajomość
        > własnego ciała dają praktycznie 100% pewność. A historie z cyklu "grypa żołądk
        > owa" są według mnie zupełnie nieadekwatne, bo przecież delikwentka wie, że miał
        > a grypę, więc należy zachować maksymalną ostrożność.
        >
        > Przerażą mnie to, że bardziej rozważnie, przemyślanie i odpowiedzialnie ludzie
        > podejmują decyzje o kredytach niż o posiadaniu dzieci. Smutne to.

widzisz, jak ja podsumowałam to w podobnym tonie to oba moje posty zostały wycięte. nie rozumiem czemu.

• martialis Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 11.08.11, 15:54
          Bo to niepopularne twierdzenia - pokazujesz bezmyślność ludzką, a przecież "bóg dał dzieci...". uncertain
      • truscaveczka Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 12.08.11, 09:11
        otterly napisała:

> Przepraszam, może jestem ciemna i mało w życiu widziałam, ale trudno mi sobie w
        > yobrazić ewidentną wpadkę w dzisiejszych czasach (wpadka = nie chcę mieć dzieci
        > , więc robię WSZYSTKO żeby się zabezpieczyć). Pigułka, prezerwatywa i znajomość
        > własnego ciała dają praktycznie 100% pewność. A historie z cyklu "grypa żołądk
        > owa" są według mnie zupełnie nieadekwatne, bo przecież delikwentka wie, że miał
        > a grypę, więc należy zachować maksymalną ostrożność.

Nie ciemna, tylko myślisz prostymi drogami, a życie nie jest proste.
        Na temat tej grypy żołądkowej też mi się ulało. Tylko, że dziewczyna bzykała się po południu, potem wymiotowała nocą i prawdopodobnie zwróciła tabletkę, co opowiedziała mi we łzach. Teraz cieszy się z tamtej wpadki, ale szok był okropny w pierwszej chwili, bo akurat jej mąż stracił pracę i byli w dołku. Znalazł robotę za lepszą kasę po 2 smutnych miesiącach.
        Poza tym wydaje mi się, że i o kredytach i o dzieciach ci sami ludzie podejmują decyzje w tym samym trybie - mało to zadłużonych po uszy matołów, którzy przejadają kolejne pożyczki, a na ich spłatę biorą dalsze kredyty?
        Ja oczywiście nie popieram mnożenia się bez umiaru - ale nie każda wpadka oznacza klęskę finansową i porażkę wychowawczą, niektóre to po prostu przyspieszenie tego, co i tak się miało stać, niektóre pozwalają zmienić swoje życie. Na lepsze, a jakże.
        I tak - wydaje mi się, że życie znasz bardziej z teorii, niż z praktyki.
        • araceli Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 12.08.11, 16:17
          truscaveczka napisała:
          > Na temat tej grypy żołądkowej też mi się ulało. Tylko, że dziewczyna bzykała si
          > ę po południu, potem wymiotowała nocą i prawdopodobnie zwróciła tabletkę, co op
          > owiedziała mi we łzach.

Sorry ale.... to tak nie działa! Urban legends smile
    • meggi79 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 10.08.11, 11:51
      Ja mam trójeczkę smile I trzecie całkiem świeże, bo 3-tygodniowe smile
      A zawsze powtarzałam,że będę mieć max 1 dziecko smile
      I skoro piszę na forum to mam czas, a jak mam czas dla siebie (co prawda nie dużo, ale zawsze coś) to nie jest źle.
      Gratuluję i zyczę zdrówka smile
      • lisia312 Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 10.08.11, 15:09
        Wiesz, to są kwestie ontologiczne i etyczne. Ja się nie przekonam, bo dziecko będę miała dokładnie wtedy, kiedy będę chciała je mieć. Czy to rodzone, czy adoptowane.
        • otterly Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 10.08.11, 16:16
          Tak, pod tym względem jestem kowalem swojego losu. Co Twoim zdaniem mogłabym się wydarzyć, żebym była zmuszona mieć dziecko nie wtedy, kiedy chcę? Wiedząc, że obiema rekami popieram legalizację aborcji i in vitro.

Argument pt. "niewiele w życiu widziałaś" nie jest żadnym argumentem. W ten sposób możesz zbyć każdą dyskusję.
          • przeciwcialo Re: Jestem w ciąży z trzecim dzieckiem!! 10.08.11, 16:51
            Aborcja wymaga nakładów finansowych i łamania prawa przynajmniej w Polsce. In vitro poza kasa tez ma sporo ograniczeń więc....
          • 123ciocia_stasia kowal swojego losu (=dziecka) 11.08.11, 15:37
            > Tak, pod tym względem jestem kowalem swojego losu. Co Twoim zdaniem mogłabym si
            > ę wydarzyć, żebym była zmuszona mieć dziecko nie wtedy, kiedy chcę? Wiedząc, że
            > obiema rekami popieram legalizację aborcji i in vitro.

Pytanie nie do mnie, ale wiele rzeczy może się wydarzyć. Zapłodnienie pozaustrojowe (czyli "in vitro") nie daje żadnej gwarancji, że 9 miesięcy później urodzisz dziecko. Człowieka nie "wyprodukujesz".

A co do aborcji to zacytuje Ronalda R.: jej zwolennikami zawsze są tylko ci, którzy już się urodzili.
            • anu_anu Re: kowal swojego losu (=dziecka) 11.08.11, 19:03
              Zwolennikami kary śmierci też są wyłącznie żywi, takie zabawy słowne są nawet fajne - ale niewiele wnoszą.
              • otterly Re: kowal swojego losu (=dziecka) 12.08.11, 12:21
                Dokładnie. Podobnie jak uwielbiane przez wielu ludzi : Nigdy nie mów nigdy. Zawsze wtedy pytam: rozumiem, że nie mógłbyś powiedzieć: nigdy nie zjem dziecka? Nigdy nie zabiję człowieka? Nigdy nie uderzę swojej matki?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka