coco-87 07.09.11, 21:03 Orientuje się ktoś może, ile kosztuje zdjęcie simlocka z samsungha sgh u800? ucieszona, że wreszcie w play'u a tu telefon z orange... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b-b1 Re: simlock 07.09.11, 22:26 Marka telefonu raczej jest bez znaczenia-zdejmowałam z różnych-koszt 25zł. Odpowiedz Link
niektorymodbija Re: simlock 07.09.11, 23:58 Marka to moze i jest bez znaczenia, ale model (i co za tym idzie rodzaj zabezpieczen) niestety ma duze znaczenie. Mnie ostatnio zaspiewano 150 zl za zdjecie simlocka z dotykowej Nokii... W jednynym punkcie, w ktorym w ogole umieli to zrobic. Odpowiedz Link
b-b1 Re: simlock 08.09.11, 11:09 niektorymodbija napisała: > Marka to moze i jest bez znaczenia, ale model (i co za tym idzie rodzaj zabezpi > eczen) niestety ma duze znaczenie. Mnie ostatnio zaspiewano 150 zl za zdjecie s > imlocka z dotykowej Nokii... W jednynym punkcie, w ktorym w ogole umieli to zro > bic. Matko i córko-150zł?? Może punkt w jakiejś galerii, albo w innym miejscu, gdzie wysoki czynsz płacą, albo jakiś autoryzowany? Ja mam pana "Zdzisia", który prowadzi komis z komórkami-ściągałam z czterech-(ale nie hurtem)-dwie dotykowe(LG i samsung), z nokii , a najgorzej było ze starym sagemem, bo trzeba było rozkręcić na czynniki pierwsze-tu zaszalał, bo wziął całe 30zł Odpowiedz Link
sadosia75 Re: simlock 08.09.11, 23:06 Do głebokiego szoku B-b1 dodam swój Ojcze i synu - 150zł ? Ja też chodzę do Pana Zdzisia, który naprawi wszystko za grosze, zdejmie simlocka za 10zł a jak trzeba to i pomoże opony do auta zamówić 150zł za zdejmowanie simlocka. Gdzie? Gdzie takie cuda na kiju? Pisz koniecznie ku przestrodze. Odpowiedz Link
niektorymodbija Re: simlock 09.09.11, 13:28 Zaden autoryzowany punkt ani prestizowe miejsce. Telefon jest upierdliwy (dotykowa Nokia Xpress Music, nie wiem dokladnie ktory model, bo w rezultacie nie zdjelam i telefon gdzies w czelusciach szafy) i w zasadzie tylko w dwoch punktach (w W-wie) podjeli sie zdjac simlocka. Od razu mowie, ze pytalam u roznych "panow Zdzisiow" i w miejscach typu Wolumen tez. Odpowiedz Link
kk345 Re: simlock 08.09.11, 10:20 Zapytaj w Orange, czy po zakończeniu umowy nie zdejmują simlocka gratis, Plus tak robi. Odpowiedz Link
pitahaya1 Re: simlock 08.09.11, 10:22 W Plusie półtora roku czekam na zdjęcie blokady(( Powiedziano mi bezczelnie, że mogę i dziesięć lat czekać, bo nikt ich nie zmusi Odpowiedz Link
anu_anu Re: simlock 08.09.11, 11:42 Każdy operator ma obowiązek zdjęcia blokady po zakończeniu umowy ale nigdzie nie jest powiedziane, że ma być to gratis. Więc - o ile wiem - to wszyscy operatorzy biorą za to kasę. Wyjątkiem jest Play, który teraz blokad nie zakłada - więc i nie ma co zdejmować. Z tego co wiem - im nowszy model tym trudniejsze i droższe zdjęcie blokady. Najmniejszą kasę biorą tacy panowie prowadzący punkty z używanymi telefonami. Swoją drogą dlaczego wzięłaś umowę bez nowego telefonu? Odpowiedz Link
the_kami Re: simlock 08.09.11, 12:55 anu_anu napisała: [...] > Swoją drogą dlaczego wzięłaś umowę bez nowego telefonu? Zwykle umowy bez telefonu wiążą się ze znacznie lepszą ofertą abonamentową. Odpowiedz Link
anu_anu Re: simlock 08.09.11, 13:29 To jest różnie. Zauważ, że danie darmowych/tańszych rozmów (czyli lepszych warunków) nie kosztuje operatora absolurnie nic - ma tylko mniejszy zysk (no bo mniej mu płacisz). Danie telefonu - to jest koszt operatora (bo musi ten aparat kupić). I czasem faktycznie jest tak, że lepiej kupić aparat na rynku i wziąć lepszą ofertę od operatora - ale nie jest to regułą. Natomiast nie zmienianie telefonu powoduje, że człowiek nie uczy się tych nowych rzeczy i później się ma problem ze zmianą - bo się okazuje, że między starym i nowym telefonem jest przepaść... Odpowiedz Link
the_kami Re: simlock 09.09.11, 09:56 E no, daj spokój. Doprawdy, nie sądzę, żeby zmiana telefonu przy każdej nowej umowie była koniecznością, i że używanie starego aparatu zaburza rozwój usera. Jakiś czas temu używałam stareńkiej służbowej Nokii, stareńkiego modelu, 6310i. Potem dostałam do ręki nowiutkie Blackberry i nauka zajęła mi jakieś 1,5 dnia. Prywatnie używam Nokii E52, jak zaczęłam bawić się jednym z modeli dotykowych smartphone'ów, jego rozgryzienie zajęło mi nawet mniej czasu. A oferty z/bez telefonu czasem BARDZO się różnią, przy czym dobre telefony wcale nie zawsze są aż tak dużo tańsze. Kiedy przyglądałam się propozycjom jednego operatora kilka miesięcy temu, to znacznie bardziej opłacało się kupić telefon na rynku i dostać naprawdę niezwykle korzystne warunki abonamentu, niż za ten sam telefon zapłacić o 200 zł mniej w salonie, ale dopłacać w każdym rachunku. Odpowiedz Link
anu_anu Re: simlock 09.09.11, 11:49 Wiem, że czasem bardziej opłaca się kupić osobno aparat i mieć lepszą ofertę - ale żeby ta różnica była nie jakaś śladowa - to bym nie powiedziała. Możesz pokazać jakiś przykład? Odpowiedz Link
the_kami Re: simlock 09.09.11, 12:52 anu_anu napisała: > Wiem, że czasem bardziej opłaca się kupić osobno aparat i mieć lepszą ofertę - > ale żeby ta różnica była nie jakaś śladowa - to bym nie powiedziała. Możesz pok > azać jakiś przykład? Na wiosnę tego roku, któryś z wyższych modeli HTC, w Play (który jest naprawdę niezłym i proklienckim operatorem, szczególnie na tle wielkiej trójki), różnica między salonem a sklepem (w tym samym centrum handlowym) rzędu 200-250 zł. Telefon nietani, bo za ponad 1,5 tys. zł. Odpowiedz Link
anu_anu Re: simlock 10.09.11, 22:02 Pytałam raczej o to co się zyskuje jak się nie kupi aparatu. Czyli na czym polega "lepszość" oferty bez telefonu? Odpowiedz Link
the_kami Re: simlock 11.09.11, 00:44 Znacznie lepsze warunki abonamentu. Więcej minut (zauważalnie), nieporównywalny pakiet internetowy. To nie była różnica typu 50 minut albo 60 minut. Różnica była naprawdę zauważalna. Odpowiedz Link
anu_anu Re: simlock 11.09.11, 10:13 A możesz mi podesłać na priv jakiś konkretny przykład? Na gazetowego. Odpowiedz Link
kk345 Re: simlock 08.09.11, 19:02 > Każdy operator ma obowiązek zdjęcia blokady po zakończeniu umowy ale nigdzie ni > e jest powiedziane, że ma być to gratis. Więc - o ile wiem - to wszyscy operato > rzy biorą za to kasę. Plus blokad nie zakłada już od dłuższego czasu i zdejmuje gratis, przynajmniej w salonie w moim dużym mieście- więc jednak nie wszyscy biorą kasę... Tak czy inaczej warto zapytać w Orange w tym przypadku, pytanie na pewno nic nie kosztuje Odpowiedz Link
agatha_christie_0 Re: simlock 09.09.11, 10:21 A może ktoś wie, gdzie w Poznaniu można niedrogo zdjąć simlocka (era)? Odpowiedz Link
anetapzn Re: simlock 09.09.11, 10:27 Czekajcie, jednego nie rozumiem-nie wiem, może to od sieci zalezy, ja mam w T mobile, ze 2 miesiące temu wymieniałam aparat i dokladnie sie dopytałam- pan mi powiedział, że teraz wszystkie aparaty z założenia mają zdjęte simlocki. I fakt, ja ze swojego na włoskiej i greckiej karcie sim rozmawiałam i ok. Odpowiedz Link
pitahaya1 Re: simlock 09.09.11, 10:53 Teraz tak ale trzy lata temu nie. Ja po roku używania telefonu wystąpiłam do Plusa o zdjęcie blokady. Już półtora roku zdejmują. Odpowiedz Link
coco-87 Re: simlock 10.09.11, 21:20 20zł zapłaciłam, Pan w serwisie doradził mi też ustawienie zasięgu z Plusa- i miał rację. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ja.dorcia Re: simlock 11.09.11, 11:16 w Orange za zdjecie simloka, nawet z telefonu kupionego 5 lat temu, a 3 lata po zakonczeniu umowy, chcieli ponad 100 zlotych Odpowiedz Link
coco-87 Re: simlock 11.09.11, 20:47 W Orange też pytałam, pani mi powiedziała, że zdejmują jedynie w salonach firmowych, a jako że w naszym mieście nie ma takiegoż, trzeba sobie zdjąć we własnym zakresie. "If you make friends with yourself you will never be alone." Odpowiedz Link