Dodaj do ulubionych

Suszenie owoców

07.10.11, 11:26
Z powodu dużego spożycia chipsów jabłkowych w moim domu postanowiłam sama je wyprodukować. Te gotowe suszone jabłka są w sprzedaży w bardzo małych opakowaniach i wychodzą dosyć drogo, gdyż stanowią "zdrową żywność". Na różnych forach podczytałam, że kupno suszarki do grzybów/warzyw/owoców/ziół jest bardziej ekonomiczne niż suszenie tego wszystkiego w piekarniku (mam elektryczny). Poza tym nie trzeba ich przewracać na drugą stronę ani uchylać piekarnika, żeby odparowały. Jednak w instrukcji doo suszarki przeczytałam, że np. jabłka i morele trzeba przed włożeniem do suszarki "na 2 minuty zanurzyć w marynacie". O samej marynacie nie ma już ani słowa. Wiem, że jabłka można posypać cynamonem czy nawet trochę cukrem i cynamonem, ale co to za marynata ma być? Nie znalazłam nigdzie przepisu na tą marynatę. Może ktoś wie, albo ma doświadczenia związane z suszeniem owoców, zwłaszcza jabłek.
Obserwuj wątek
    • gat_t_a Re: Suszenie owoców 07.10.11, 19:33
      Nie jestem pewna ale prawdopodobnie chodzi o wodę z cytryną, tak by jabłka nie ściemniały zanim wyschną. Nie mam pojęcia w jakich proporcjach.
      • dorcia1234 Re: Suszenie owoców 07.10.11, 19:44
        Nie zanurzałam w marynacie i nie ściemniały. Ale suszyły się strasznie długo, aż sobie pomyślałam czy nie lepiej byłoby je ususzyć jednak w piekarniku ?
    • lirio Re: Suszenie owoców 07.10.11, 19:48
      Przeczytałam właśnie instrukcję z netu i to chyba chodzi o wspomniany nieco wyżej w tekście sok z cytryny lub sok z ananasa.
      Tu jest instrukcja, którą czytałam:
      optimum.hoho.pl/files/pliki_do_pobrania/0000000071.pdf
      • jadwiga_r Re: Suszenie owoców 07.10.11, 21:32
        W ubiegłyn roku ususzyłam prawie 80 kg surowych jabłek.
        Wyszło z tego z 8 kilogramów suszonych czipsów jabłkowych.
        Suszyłam na kaloryferze konwektorowym.
        Jabłka obierałam ze skórki, kroiłam na cząstki 15 mm szerokości, usuwałam gniazda nasienne.
        Nie moczyłam ich uprzednio w roztworze wody z cytryną.
        Położyłam je na gorącym kaloryferze, jedno obok drugiego / jedna warstwa/, jak podeschły z jednej strony, te przekładałam na drugą.
        W domu jest ogrzewanie z gazu ziemnego, więc ogrzewanie było tak zaprogramowane, aby temperatura w pomieszczeniu była 22 stopnie.
        Wystarczyła doba na wyschnięcie jednej parti jabłek
        Wysuszone jabłka przekładałam do otwartych torebek papierowych. Tak poleżały ze 3-4 dni, dobrze odparowały i następnie zamykałam torebkę.
        Nie każda odmiana jabłek jest smaczna po ususzeniu.
        Nie smakowały mi odmiany: Cortland, Gala, Lobo.
        Najlepiej mi smakują czipsy jabłkowe z odmian: Topaz, Rajka, Jonagoret.
        Jabłka muszą być dobrze dojrzałe, wybarwione, wtedy susz będzie smaczny. Z zielonych jabłek, słabo dojrzałych susz jest nie smaczny, szczególnie z odmiany Jonagoret.
        Wysuszone jabłka trzeba chronić przed molami spożywczymi, szczególnie tymi, które siedzą w produktach mącznych, kaszach.
        Moja wnusia jak miała 2 latka, bardzo zajadała się tymi czipsami jabłkowymi.
        W tym roku nie będę suszyćjabłek, bo ściany są świeżo pomalowane i nie chcę ich przez nie uwagę ubrudzić.
        Ususzone własnoręcznie jabłka są o wiele smaczniejsze od tych kupionych w sklepie.
        • agatha_christie_0 Re: Suszenie owoców 10.10.11, 12:26
          Bardzo dziękuję za wszystkie porady. Będę suszyła najprawdopodobniej Jonagold. Nie mam w domu w zasadzie kaloryferów, bo ogrzewanie jest podłogowe, więc muszę działać inaczej, zwłaszcza w przypadku suszenia na większa skalę. Przeczytałam wczoraj na torebeczce takich czipsów jabłkowych, że powstały z dwóch jabłek - opakowanie zawiera 20 g.
    • hela6 Re: Suszenie owoców 10.10.11, 12:30
      Ja przypominam że wątek obok koleżanka które suszyła śliwki "metodą domową" zdziwiła się że ma w słoiku ze śliwkami mole spożywcze.
      • agatha_christie_0 Re: Suszenie owoców 10.10.11, 12:55
        Zaraz zagłębię się w tym wątku.
    • white_monikka Re: Suszenie owoców 27.09.13, 09:20
      Pozwolę sobie na odświeżenie tematu. Jakieś rady przy zakupie sprzętu suszącego dla początkującej?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka