Dodaj do ulubionych

Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić?

17.10.11, 18:41
Jako, że sezon skrobania szyb został rozpoczęty wink mam pytanie czy warto taką https://www.opc.net.pl/image_func.php?img=gfx/fb0609a44bba57ae22533a248253160a.jpg&maxwidth=230 matę zakupić ? Czy spełnia ona swoją rolę ?
Obserwuj wątek
    • smartlive Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 17.10.11, 18:47
      myślę,że nie warto
      ja, jak mi się totalnie nie chce wprowadzać auta do garazu nakrywam szybę starym kocem i jest super
    • dzidaa Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 17.10.11, 19:21
      warto, bo spełnia swoją funkcje doskonale i grosze kosztuje i jest lekka, ja jestem zadowolona
      • tymoteusz.a Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 17.10.11, 19:32
        Tylko co robisz ze szronem, który osiada na tej macie? Nie zawsze można to strzepnąć. A potem w bagażniku odtaje i z karoserii robi się wodorotlenek żelaza!
        • annakate Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 17.10.11, 21:43
          ja nie lubie, chociaz miałam - szron szybciej zeskrobię, a jak pojawiał się śniej z deszczem, albo deszcz i potem marzło to skrobanie wąskich pasm lodu (nigdy mata nie przylegała idealnie) było bardziej czasochłonne. Przydawała się przy większych opadach sniegu. wkurzające było też to, że moczyła bagaznik.
          • schiraz Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 17.10.11, 23:39
            Mnie pasuje idealnie taka mata, w sezonie kupowałam za 4 zł z groszami w marketach. Dobieram taką wielkość, żeby zakryła mi całą szybę i nie zostają żadne "paski" a jeżdżę VW T4 więc szyba jest pokaźna. Ja mam taką aluminiową i w życiu mi się na niej żaden szron nie osadził, a śnieg wystarczy strzepać jednym ruchem ręki. Więcej wody ścieka mi do bagażnika z parasola w deszczowe dni a i tak nie jest to taka ilość, żeby warto było rezygnować z ochrony.
            • dolmadakia Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 19.10.11, 08:16
              schiraz napisała:

> Mnie pasuje idealnie taka mata, w sezonie kupowałam za 4 zł z groszami w market
              > ach. Dobieram taką wielkość, żeby zakryła mi całą szybę i nie zostają żadne "pa
              > ski" a jeżdżę VW T4 więc szyba jest pokaźna. Ja mam taką aluminiową i w życiu m
              > i się na niej żaden szron nie osadził, a śnieg wystarczy strzepać jednym ruchem
              > ręki. Więcej wody ścieka mi do bagażnika z parasola w deszczowe dni a i tak ni
              > e jest to taka ilość, żeby warto było rezygnować z ochrony.

Mam takie samo zdanie. Mamy tylko jeden garaż a auta dwa,więc najczęściej moje zostaje na dworze.Szron się na tym nie osadza,a szyba czyściutka od razusmile
    • madzioreck Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 18.10.11, 01:31
      Właśnie się sama zastanawiam, tylko dla mnie, żeby to miało sens, to powinno się chyba wszystkie szyby tym okrywać, bo jak nie, to i tak boczne i tylna do skrobania...
    • wiedzma30 plyn 18.10.11, 05:02
      A nie lepiej kupic zimowy plyn do spryskiwaczy?
      • dzidaa Re: plyn 18.10.11, 07:19
        lepiej.......to trzymać samochód w garażu big_grinbig_grinbig_grinbig_grin jak się go ma
        • hela6 Re: plyn 18.10.11, 09:47
          I ogrzewanie w przedniej szybie.
          Ja de lezę pralka pierze big_grin
    • sadosia75 Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 18.10.11, 08:25
      Do skrobania szyb idealnie nadaje się np. stara karta bankomatowa. skrobie idealnie szybko i nie trzeba poprawiać. Maty w ogóle w tym roku stosować nie mam zamiaru. Wystarczy mi karta do bankomatu i dobra zmiotka.
    • babkazpiasku1 Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 19.10.11, 08:10
      Mnie sprawdza się idealnie w sezonie przymrozków i skraca czas skrobania tylko do bocznych szyb (tylna rozmraża się sama). Jest pomyślana tak fajnie, że można ją przytrzasnąć bocznymi drzwiami, więc nie zadziera jej wiatr, a czasem wieje przecież mocno.

Rano omiatam zmiotką większy śnieg, otrzepuje, i do bagażnika- objawów korozji nie zauważyłam, a użytkuje tę samą trzeci sezon.

To, co przymarza na szybie jest różnego typu (śnieg, szron, lód), czasem zamarza woda w postaci cienkiego lodu i tego cholerstwa żadna karta i płyny nie ruszą, bo płyny mażą, a karta/skrobaczka się ślizga. A czasem rachu ciachu i już odśnieżone.
      Niemniej dla przedniej szyby warto, bo przyspiesza pracę bardzo.
      • mieszkanie25 Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 20.11.11, 12:03
        A jaka osłona jest lepsza, ta sztywniejsza srebrna czy pokrowiec? Właśnie chcę kupić i się zastanawiam.
        • mancipi Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 20.11.11, 16:00
          my całą ubiegłą zimę używaliśmy pokrowca na samogód-z lidla za 29 zł. bardzo udany zakup. co prawda z zakładaniem trochę zabawy-ok 2 minuty gdy robi się to samemu, tak ściąganie to 10 sekund, zwinięcie i do bagażnika (mieliśmy skrzynkę wyłożoną folią aby woda nie ściekała). jak był śnieg to trzeba było wcześniej odśnieżyć, ale normalny samochód też trzeba. w każdym razie polecam pokrowiec, bo nic nie trzeba skrobać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka