zla_wiedzma 17.10.11, 18:41 Jako, że sezon skrobania szyb został rozpoczęty mam pytanie czy warto taką matę zakupić ? Czy spełnia ona swoją rolę ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smartlive Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 17.10.11, 18:47 myślę,że nie warto ja, jak mi się totalnie nie chce wprowadzać auta do garazu nakrywam szybę starym kocem i jest super Odpowiedz Link
dzidaa Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 17.10.11, 19:21 warto, bo spełnia swoją funkcje doskonale i grosze kosztuje i jest lekka, ja jestem zadowolona Odpowiedz Link
tymoteusz.a Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 17.10.11, 19:32 Tylko co robisz ze szronem, który osiada na tej macie? Nie zawsze można to strzepnąć. A potem w bagażniku odtaje i z karoserii robi się wodorotlenek żelaza! Odpowiedz Link
annakate Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 17.10.11, 21:43 ja nie lubie, chociaz miałam - szron szybciej zeskrobię, a jak pojawiał się śniej z deszczem, albo deszcz i potem marzło to skrobanie wąskich pasm lodu (nigdy mata nie przylegała idealnie) było bardziej czasochłonne. Przydawała się przy większych opadach sniegu. wkurzające było też to, że moczyła bagaznik. Odpowiedz Link
schiraz Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 17.10.11, 23:39 Mnie pasuje idealnie taka mata, w sezonie kupowałam za 4 zł z groszami w marketach. Dobieram taką wielkość, żeby zakryła mi całą szybę i nie zostają żadne "paski" a jeżdżę VW T4 więc szyba jest pokaźna. Ja mam taką aluminiową i w życiu mi się na niej żaden szron nie osadził, a śnieg wystarczy strzepać jednym ruchem ręki. Więcej wody ścieka mi do bagażnika z parasola w deszczowe dni a i tak nie jest to taka ilość, żeby warto było rezygnować z ochrony. Odpowiedz Link
dolmadakia Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 19.10.11, 08:16 schiraz napisała: > Mnie pasuje idealnie taka mata, w sezonie kupowałam za 4 zł z groszami w market > ach. Dobieram taką wielkość, żeby zakryła mi całą szybę i nie zostają żadne "pa > ski" a jeżdżę VW T4 więc szyba jest pokaźna. Ja mam taką aluminiową i w życiu m > i się na niej żaden szron nie osadził, a śnieg wystarczy strzepać jednym ruchem > ręki. Więcej wody ścieka mi do bagażnika z parasola w deszczowe dni a i tak ni > e jest to taka ilość, żeby warto było rezygnować z ochrony. Mam takie samo zdanie. Mamy tylko jeden garaż a auta dwa,więc najczęściej moje zostaje na dworze.Szron się na tym nie osadza,a szyba czyściutka od razu Odpowiedz Link
madzioreck Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 18.10.11, 01:31 Właśnie się sama zastanawiam, tylko dla mnie, żeby to miało sens, to powinno się chyba wszystkie szyby tym okrywać, bo jak nie, to i tak boczne i tylna do skrobania... Odpowiedz Link
dzidaa Re: plyn 18.10.11, 07:19 lepiej.......to trzymać samochód w garażu jak się go ma Odpowiedz Link
hela6 Re: plyn 18.10.11, 09:47 I ogrzewanie w przedniej szybie. Ja de lezę pralka pierze Odpowiedz Link
sadosia75 Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 18.10.11, 08:25 Do skrobania szyb idealnie nadaje się np. stara karta bankomatowa. skrobie idealnie szybko i nie trzeba poprawiać. Maty w ogóle w tym roku stosować nie mam zamiaru. Wystarczy mi karta do bankomatu i dobra zmiotka. Odpowiedz Link
babkazpiasku1 Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 19.10.11, 08:10 Mnie sprawdza się idealnie w sezonie przymrozków i skraca czas skrobania tylko do bocznych szyb (tylna rozmraża się sama). Jest pomyślana tak fajnie, że można ją przytrzasnąć bocznymi drzwiami, więc nie zadziera jej wiatr, a czasem wieje przecież mocno. Rano omiatam zmiotką większy śnieg, otrzepuje, i do bagażnika- objawów korozji nie zauważyłam, a użytkuje tę samą trzeci sezon. To, co przymarza na szybie jest różnego typu (śnieg, szron, lód), czasem zamarza woda w postaci cienkiego lodu i tego cholerstwa żadna karta i płyny nie ruszą, bo płyny mażą, a karta/skrobaczka się ślizga. A czasem rachu ciachu i już odśnieżone. Niemniej dla przedniej szyby warto, bo przyspiesza pracę bardzo. Odpowiedz Link
mieszkanie25 Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 20.11.11, 12:03 A jaka osłona jest lepsza, ta sztywniejsza srebrna czy pokrowiec? Właśnie chcę kupić i się zastanawiam. Odpowiedz Link
mancipi Re: Osłona przeciwszronowa na szybę-warto kupić? 20.11.11, 16:00 my całą ubiegłą zimę używaliśmy pokrowca na samogód-z lidla za 29 zł. bardzo udany zakup. co prawda z zakładaniem trochę zabawy-ok 2 minuty gdy robi się to samemu, tak ściąganie to 10 sekund, zwinięcie i do bagażnika (mieliśmy skrzynkę wyłożoną folią aby woda nie ściekała). jak był śnieg to trzeba było wcześniej odśnieżyć, ale normalny samochód też trzeba. w każdym razie polecam pokrowiec, bo nic nie trzeba skrobać Odpowiedz Link