maria10344
23.11.11, 13:04
Być może dziwny wyda się Wam ten wątek,ale chcę się podzielić moimi spostrzeżeniami.
Od marca mam automat do pieczenia chleba i od tego czasu nie zjadłam ani jednej kromki pieczywa białego.Pieczywo piekę z mąk z pełnego przemiału a na dodatek dodaję otręby orkiszowe,jęczmienne,żytnie,bez umiaru.
Mam/jak wiele razy zaznaczałam/już swoje lata i w ubiegłym roku podskoczył mi cholesterol i cukier.Ostatnie badania wykazały,że i cukier i cholesterol mam w normie.Nawet lekarz pytał się co brałam.Tylko ciut ograniczyłam słodycze.Dietetyk stwierdził,że to tylko zasługa mojego pieczywa.Sama byłam zaskoczona moimi wynikami.
Dlatego też drogie WDPD zachęcam wszystkie do wypiekania chleba w domu,z mąk z pełnego przemiału.Wypiekacz daje wygodę.Jeżeli któraś ma wiele czasu to i owszem można bawić się w pieczenie w foremkach i w piekarniku,ale moim zdaniem chleby w wypiekacza są równie chrupiące i piękne,nigdy nie są przypalone i nie trzeba ich pilnować.Rano wstaję,otwieram wypiekacz,wlewam 30 ml ciepłej wody 6g drożdży otwieram torebkę,wsypuję,dolewam ciut oliwy,zamykam i tylko czekam.Na dodatek jest tanio.
Jeżeli naprawdę zależy Wam na zdrowiu rodziny,to po moim doświadczeniu jest to sprawa godna polecenia.