Dodaj do ulubionych

Pralka LG Six Motion - chcę kupić

04.12.11, 16:51
Myślicie, że to dobry wybór? ma już ktoś pralkę z tej serii?smile

dokładnie myślę nad modelem:
www.ceneo.pl/14237429
Obserwuj wątek
    • kamw1807 Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 07.12.11, 19:36
      mimo braku waszego odzewu pralka zamówiona, będzie w poniedziałek
      • k1234561 Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 26.10.16, 11:27
        Też się zastanawiam nad pralka LG six motion.Jeśli ktoś się może wypowiedzieć bedę wdzięczna.Dokładnie chodzi mi o ten model www.lg.com/pl/pralki/lg-F14U2TDN0
        Ma technologię 6 motion,direct drive i turbo wash.Rozważam zakup tej albo Boscha lub Siemensa.W LG podobają mi się te technologie,szczególnie 6 motion.Ale nie znam nikogo kto ma tą pralkę,użytkuje i może cos rzetelnego powiedzieć o niej.
        • ja.dorcia Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 26.10.16, 13:11
          Ja bym brała Samsunga - nie dlatego, że jest jakiś lepszy, ale tylko i wyłącznie ze względu na tą otwieraną kieszonką umożliwiającą dorzucenie czegoś w trakcie prania. Mając pralkę w kotłowni, notorycznie po drodze do niej gubię jakąś skarpetkę, serwetkę czy inne drobne rzeczy, a potem muszą czekać aż uzbiera się kolor... Czasami taki kolor zbieram i miesiąc, jak np białe rzeczy zimą (zazwyczaj wtedy noszę ciemniejsze kolory) i bardzo mi to przeszkadza smile Zresztą mam aktualnie jakiś już starszy model i porównując ceny, miał to samo a kosztował 1/2 lub 2/3 tego co Bosh czy Siemens. A zależało mi na tym, żeby na każdym programie móc sobie regulować temperaturę, ilość płukań czy obrotów i żeby miała opóźnienie startu.
          • b-b1 Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 27.10.16, 16:39
            ja.dorcia napisała:

> Ja bym brała Samsunga - nie dlatego, że jest jakiś lepszy, ale tylko i wyłączni
            > e ze względu na tą otwieraną kieszonką umożliwiającą dorzucenie czegoś w trakci
            > e prania. Mając pralkę w kotłowni, notorycznie po drodze do niej gubię jakąś sk
            > arpetkę, serwetkę czy inne drobne rzeczy, a potem muszą czekać aż uzbiera się k
            > olor... Czasami taki kolor zbieram i miesiąc, jak np białe rzeczy zimą (zazwycz
            > aj wtedy noszę ciemniejsze kolory) i bardzo mi to przeszkadza smile Zresztą mam ak
            > tualnie jakiś już starszy model i porównując ceny, miał to samo a kosztował 1/2
            > lub 2/3 tego co Bosh czy Siemens. A zależało mi na tym, żeby na każdym program
            > ie móc sobie regulować temperaturę, ilość płukań czy obrotów i żeby miała opóźn
            > ienie startu.

Miałam w swoim życiu 3 pralki-czeską Tamat 500 z 86r, Amicę i teraz Siemensa i każda z tych pralek ma opcję włożenia dodatkowej rzeczy do bębna podczas prania, więc Samsung na pewno nie jest jedynywink
            Aaaa i teraz łatwiej, bo technologia poszła do przodu i pralka dobiera ilość wody do wagi prania, więc przy otwarciu bębna ani kropla nie spada na podłogę.
            • k1234561 Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 27.10.16, 16:44
              OK,mniejsza z tym czy można coś dorzucić w trakcie pranie czy nie.Dla mnie akurat ma to podrzędne znaczenie.Może kilka razy w życiu zatrzymywałam pralkę,aby coś dołożyć.Chciałabym aby wypowiedziały się osoby posiadające pralkę LG 6 motion i zechciały podzielić się swymi spostrzeżeniami dotyczącymi użytkowania tego konkretnego rodzaju pralki.Nie Samsunga,nie Elektroluxa,nie Beko tylko właśnie LG.
              • linn_linn Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 28.10.16, 08:14
                Lepiej chyba poszukac opinii w necie: tu wielu nie dostaniesz / jesli w ogole /.
                • k1234561 Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 28.10.16, 13:51
                  linn_linn napisała:

> Lepiej chyba poszukac opinii w necie: tu wielu nie dostaniesz / jesli w ogole /
                  > .

W necie też za wiele nie ma.Raczej LG mało popularna marka wśród marek.Jak przeszłam się do 3 dużych marketów elektronicznych w moim mieście,to wszyscy polecają mi Bosch ewentualnie Siemensa.Samsunga i LG nikt nie poleca.Nawet pytałam,ale zbyto mnie wymownym milczeniem.Dowiedziałam się tylko,że LG nie we wszystkich modelach ma wszystkie temperatury i tak np.jest 20 stopni,potem zaraz 40,60 i 95.Brakuje 30.Średnio fajne.uncertain
              • marzena1210 Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 25.11.16, 09:53
                Witam, mam tą pralkę od ok miesiąca Pralka LG 6 motion DD F12B8QD szarą, do poprzedniej Amiki 700 przez 10 lat dolewałam wody ponieważ prała prawie na sucho smile więc teraz trochę dziwnie jak wody nie trzeba dolewać... pralka pierze cicho, nie "chodzi " po łazience podczas wirowania, na początku przy pobieraniu wody dość głośno i dosłownie co kilkanaście sekund słychać jak otwiera się chyba zawór i leci woda, trochę to denerwujące bo pranie sobie waży i wie ile wody powinna brać a puszcza po 2 sekundy i zamyka i tak kilka razy, nie wiem czy tylko moja czy one tak mają ... dość długie programy jeśli chodzi o temp.95 stopni ( 2,5 - 3,5 h) ilość programów wystarczająca, wiruje dobrze, śmieszna muzyczka na koniec prania, fajnie że po skończonym praniu całkiem się wyłącza i nie ciągnie już prądu ... Jeśli zapomni się coś wrzucić to pauza i nie ma problemu. Pozdrawiam.
            • ja.dorcia Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 28.10.16, 09:15
              Kurde no widzisz - a moja po właczeniu uaktywnia blokadę drzwi i awaryjnie odblokuje się dopiero 15 minut po wyłączeniu od prądu, o ile w bębnie nie ma wody. I nie spotkałam innej pralki ładowanej od frontu, gdzie w każdej chwili w trakcie prania można otworzyć drzwiczki... Chyba, że mówisz o pralkach ładowanych od góry, a to co innego smile
              • b-b1 Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 28.10.16, 09:59
                ja.dorcia napisała:

> Kurde no widzisz - a moja po właczeniu uaktywnia blokadę drzwi i awaryjnie odbl
                > okuje się dopiero 15 minut po wyłączeniu od prądu, o ile w bębnie nie ma wody.
                > I nie spotkałam innej pralki ładowanej od frontu, gdzie w każdej chwili w trakc
                > ie prania można otworzyć drzwiczki... Chyba, że mówisz o pralkach ładowanych od
                > góry, a to co innego smile

Zwykłe ładowane od frontu.
                Moja mama i teściowa mają pralki Candy-też normalnie podczas prania możesz dodać ubranie do bębna. Ja nie znam pralki w której taka opcja nie istnieje big_grin
                Sprawdź lepiej, czy w Twojej jakaś blokada dziecięca się nie uzbroiła-bo jak dla mnie niemożliwym jest brak tej funkcji.
                • linn_linn Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 28.10.16, 10:37
                  W takim razie znasz niewiele smile
                  Jest to funkcja Add Wash. Np. moja Samsung jej nie ma, ale tez mi jej nie brakuje.
                  Tak wyglada pralka z funkcja Add Wash:
                  www.dimmicosacerchi.it/wp-content/uploads/2016/04/Lavatrice-Samsung-AddWash.jpg

• b-b1 Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 28.10.16, 11:02
                    linn_linn napisała:

> W takim razie znasz niewiele smile
                    > Jest to funkcja Add Wash. Np. moja Samsung jej nie ma, ale tez mi jej nie braku
                    > je.
                    > Tak wyglada pralka z funkcja Add Wash:
                    > www.dimmicosacerchi.it/wp-content/uploads/2016/04/Lavatrice-Samsung-AddWash.jpg
                    >

Mogłabyś zacytować do czego się odnosisz?
                    Do mojego postu?
                    Czego znam niewiele? Pralek z kieszonką?
                    A jakie ma znaczenie, czy pralka ma dodatkową kieszonkę, czy jak większość opcję zatrzymania i włożenia dodatkowego ubrania? Jak dla mnie tylko wizualnewink
                    • linn_linn Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 28.10.16, 11:37
                      Do slow "Ja nie znam pralki w której taka opcja nie istnieje". W wielu pralkach nie istnieje: kieszonka czy bez kieszonki.
                      • b-b1 Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 28.10.16, 12:37
                        linn_linn napisała:

> Do slow "Ja nie znam pralki w której taka opcja nie istnieje". W wielu pralkach
                        > nie istnieje: kieszonka czy bez kieszonki.

Może jednak całość zacytujesz-będzie łatwiej zrozumieć ?
                        ""Moja mama i teściowa mają pralki Candy-też normalnie podczas prania możesz dodać ubranie do bębna. Ja nie znam pralki w której taka opcja nie istnieje."""

I poprzednie moje:
                        """Miałam w swoim życiu 3 pralki-czeską Tamat 500 z 86r, Amicę i teraz Siemensa i każda z tych pralek ma opcję włożenia dodatkowej rzeczy do bębna podczas prania, więc Samsung na pewno nie jest """

-słowa te odnoszą się do dodawania ubrań do bębna podczas trwania prania- nie do kieszonkiwink
                        Dodawanie ubrań=zatrzymanie pralki podczas cyklu prania, otwarcie bębna, wrzucenie ubrania, zamknięcie, wznowienie przerwanego cyklu.

• k1234561 Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 28.10.16, 13:53
                          Ale dziewczyny,odbiegamy od tematu.Naprawdę w tym wątku nie jest najważniejsza ( a przynajmniej dla mnie) funkcja Add wash.To jest dla mnie sprawa czwartorzędna.Może tej opcji wcale nie być.Chciałabym mimo wszystko aby wypowiedziały się osoby które POSIADAJĄ PRALKĘ LG 6 MOTION i mogą coś o niej napisać.
                          • mamana Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 06.11.16, 00:31
                            Hej,
                            ja mam LG inny model ale też 6motion. To jest jedna baza tylko pojemności lub obroty różne plus to turbo. Klnę w żywy kamień. Może to jest i dobre dla nieogarniętych facetów pardon, czy jak komu obojętne pranie byle prosto. Pralka ma swoje ustawienia automatyczne i przestawianie tego jest upierdliwe. Ja osobiście lubię sobie dobrać temp czy wirowanie. Jest tam chyba z 12 programów, z czego tylko 5 ma automatykę wagową, w nich nie można w trakcie prania nic zmienić. Nic, bo zacznie od początku. Pauza po 10 min się kasuje i pralka gaśnie. Wirowania na żadnym programie nie można wyłączyć, opcja bez wirowania dotyczy tylko ostatniego wirowania, co za bezsens. To znaczy pranie na delikatnym programie, czy wełnie też będzie wywirowane na maksa pomiędzy płukaniami. Wirowania między sobą różnią się tym, że im wyższe obroty, tym dłuższy czas wirowania - też bez sensu. Nie ma opcji 30 i 50 st, co przeszkadza, bo jednak wełna powinna być na 30, a czasem lepiej przeprać ciuchy w wyższej temp niż 40, ale nie w 60. Opcja "intensywne" w podstawowych programach dodaje 200% czasu, a w krótkich 10min. Łatwiejsze prasowanie to bulshit, bo to jest zwykłe zmniejszenie wirowania o 10%. Dodatkowe płukanie występuje tylko w jednym programie i nie można tego ustawić w innych, mozna tylko płukanie w ciepłej wodzie. Wydaje mi się, że pralka grzeje wolno i na krótszym programie nie zdąży nawet dobić do zadanej temp. a już płucze. Mega wkurzające jest wpuszczanie wody na początku, jest to takie tłuczenie po rurach chyba z 7 razy, brzmi jak seria wystrzałów, ogromnie głośne. W trakcie nie można otworzyć drzwi. Ogromny plus to jest cichuteńkie wirowanie, naprawdę super i melodyjka na koniec (lecz wiem, że niektórzy szału dostają, a tego nie można wyłączyć w tańszych modelach). Ruchy bębna 6M to chyba każda nowoczesna pralka ma to, podobnie jak silnik inwerterowy. W sumie - jestem bardzo niezadowolona. Wolałabym zwykłego indesita czy coś z pokrętłem wirowanie i temperaturą oraz dodatkowym płukaniem i opóźnieniem startu. Sory, odradzam
                            • k1234561 Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 06.11.16, 17:13
                              No wreszcie sensowna,pomocna,wyczerpująca odpowiedź na moje pytanie.Brawo i dziękuję,pewnie przyda się innym,rozważającym zakup tej pralki.Aczkolwiek rzeczywiście coś jest na rzeczy w pralkach LG.Żaden sprzedawca ich nie poleca a byłam w 2 dużych sieciowych marketach z AGD w moim mieście i wszyscy odradzali mi tą firmę.
                              • mamana Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 07.11.16, 11:38
                                Nie poleca, bo mają słaby marketing i kiepską prowizję wink Ja akurat chciałam kupić LG, bo sprawdziłam w serwisach, że ona jest najmniej awaryjna i wiruje tak cicho, że usypiać dziecko można. W innych firmach też są jakieś buble, zrobione na zalety przez marketing. Jednak LG okazało się niewypałem dla mnie, ale bratowa sobie chwali, bo włącza -cyk-wyciąga. Nic jej nie interesuje, bo i tak używa tylko jednego programu. I tak robi 90% ludzi. Ja jestem upierdliwa i lubię mieć po swojemu. I nie lubię wirować kurtki z goretexu wink Acha, do zalet dołożę jeszcze jedną. Pralka jest śliczna, szczególnie ta z wykończeniem inox, pięknie gra i w jest niedroga. Ale dla mnie to nie wystarczy.
                                Pozdrawiam
                                E.
                              • zosia_1 Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 28.11.16, 13:38
                                MAM od 2 tygodni LG 6 motion DD F10B8Q , mi ta pralka została polecana w sklepie, powiedziałam, czego chcę, czyli bez szmerów bajerów typu dobble door (za które trzeba kilkaset zł dopłacić,a pralka i tak nie oszukujmy się jest nieprzywdziana przez producenta na kilka lat), kolor też jest mi obojętny, ważne, żeby bęben był rozbieralny, w przypadku, kiedy trzeba wymienić łożyska pralki. Nie ma co prawad opcji prania w temp. 30 stopni, ale żeby uprać wełnę wystarczy wybrać program "wełna". pralka b. cicha. ja jestem zadowolona, póki co, o ważne dla mnie jest też jak długo bedzie użyteczna. Bosche , moim zdaniem są do d., maja wielek elementów plastikowych i nierozbieralny beben, czyli, jak pójdą łożyska trzeba będzie i bęben wymieniać.
                          • marzena1210 Re: Pralka LG Six Motion - chcę kupić 25.11.16, 09:57
                            Witam, mam tą pralkę od ok miesiąca Pralka LG 6 motion DD F12B8QD szarą, do poprzedniej Amiki 700 przez 10 lat dolewałam wody ponieważ prała prawie na sucho smile więc teraz trochę dziwnie jak wody nie trzeba dolewać... pralka pierze cicho, nie "chodzi " po łazience podczas wirowania, na początku przy pobieraniu wody dość głośno i dosłownie co kilkanaście sekund słychać jak otwiera się chyba zawór i leci woda, trochę to denerwujące bo pranie sobie waży i wie ile wody powinna brać a puszcza po 2 sekundy i zamyka i tak kilka razy, nie wiem czy tylko moja czy one tak mają ... dość długie programy jeśli chodzi o temp.95 stopni ( 2,5 - 3,5 h) ilość programów wystarczająca, wiruje dobrze, śmieszna muzyczka na koniec prania, fajnie że po skończonym praniu całkiem się wyłącza i nie ciągnie już prądu ... Jeśli zapomni się coś wrzucić to pauza i nie ma problemu. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka