ry-bka 22.12.11, 00:11 W czym WDPD i jej rodzina siada do wigilii? We wszystkich reklamach okołoświątecznych wzorcowa rodzina jest ubrana super elegancko - mężczyzna pod krawatem, kobieta w sukience i szpilkach , dzieci jak na szkolną akademię Czy tak jest u Was? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dolmadakia Re: Ubranie świąteczne 22.12.11, 07:57 Ja też zawsze zachodzę w głowę jak oni dają radę tak wyglądać-sztywno,no,ale to przecież upozowane zdjęcia,a nie życie.Nie lubię chodzic w domu na obcasach. U nas pod krawatem jest tylko mój tato i /czasem /mąż. Ale panowie w białych/jasnych koszulach.Mój młodszy syn nie cierpi koszul.ale też założy z tej okazji jakąś sportową,jasną.Żeby było odświętniej.Na codzień chodzi w jakichś koszulkach i rozciągniętych bluzach /trudno go z nich wyciągnąć/ Ja raczej w spodniach,bo tak mi wygodniej.I jakaś ładna bluzka.Mama pewnie tak samo.Staranna fryzura,mały makijaż,mała biżuteria. Nigdy nie udaje mi się zrobić sobie paznokci w na Wigilię-troche brak czasu ale tez zawsze dochodzę do wniosku,że szkoda,bo i tak się zniszczy Odpowiedz Link
sajolina Re: Ubranie świąteczne 22.12.11, 08:00 U nas staramy się ubrać elegancko, ale bez przesady, czyli nie jak na szkolną akademię. Nie ma garnituru i krawata ani nie ma satynowych kreacji, ale jest ładnie. Przy czym spotykamy się w dość skromnym gronie 5 osób, dzięki czemu nasza wigilia jest tak bardziej na luzie, bez spinania się i bez udawania jacy to my piękni i wypielęgnowani Odpowiedz Link
baba06 Re: Ubranie świąteczne 22.12.11, 09:17 Przy czym spotykamy się w dość skromnym gronie 5 osób, dzięki czemu nasza > wigilia jest tak bardziej na luzie, bez spinania się i bez udawania jacy to my > piękni i wypielęgnowani a od ilu osób zaczyna się "spinanie" ?, bo u nas 10 w porywach do 12 i nikt chyba nie udaje jaki jest wyluzowany Odpowiedz Link
gika_gkc Re: Ubranie świąteczne 22.12.11, 12:03 my się właśnie tak ubieramy - elegancko ale mimo to strój nie przeszkadza nam w byciu wyluzowanym w końcu strój nie determinuje tego w jaki sposób się do siebie odnosimy po prostu miło nam że możemy ładnie i niecodziennie wyglądać, bo na co dzień rzadko mamy ku temu okazją Odpowiedz Link
mkaroli Re: Ubranie świąteczne 22.12.11, 12:17 Odświętnie czyli elegancko ale bez satyn, staram się ubrać sukienkę lub spódnicę i do tego elegancką bluzkę, mąż spodnie garniturowe koszula jasna i krawat, niekoniecznie marynarka, Potwory trochę luźniej ale raczej dżinsy i koszula. Odpowiedz Link
toya666 Re: Ubranie świąteczne 22.12.11, 12:27 U nas też elegancko, ale nie reklamowo. Tato zawsze jest w garniturze, ale on się chyba w garniaku urodził Brat "eleganckie" dżinsy i koszula. Ja i mama zazwyczaj jakaś spódnica i ładna bluzka. To będą pierwsze święta mojego M (jest muzułmaninem), więc zdaje się na mnie. Zatem ubierze jakieś dobrze wyglądające spodnie (ale nie od garniaka) i elegancką koszulę. A ja jestem z brzuszkiem (6. miesiąc ciąży), więc tym razem ubiorę chyba sukienkę z dzianiny, żeby mnie nic nie cisnęło. Babcie też będą eleganckie, choć jedna babcia już nie chodzi. Ale fryzurę każe sobie zrobić super-odlotową i bluzkę elegancką wdziać. Ot taka fajna babcia Francja elegancja po prostu Odpowiedz Link
verycherry Re: Ubranie świąteczne 22.12.11, 12:38 Nie wkładamy garniturów, krawatów i eleganckich sukni, ale strój jest zdecydowanie porządniejszy niż codzienny - mąż porządne spodnie i ładna koszula, ja zwykle w spodniach i ładnej bluzce plus biżuteria, makijaż, dzieciak za mały żeby go stroić (to jego pierwsze święta) ale założymy ubranka ładniejsze, do koloru, a nie jak zwykle co tam pierwsze w szufladzie Brat z bratową też raczej na luzie czyli podobnie jak my, z tym że bratowa bardziej sukienkowa jest niż ja, tata marynarka, a mama zakłada korale i obcas, ale ona w obcasach na co dzień chodzi. Odpowiedz Link
hela6 Re: Ubranie świąteczne 22.12.11, 12:43 Ale ubranie garniaka i kiecki jest najprostsze. Małżonek prasuje sobie samodzielnie i zawsze pyta czy mnie też coś uprasować. Wciągnąć kieckę i biżuterię ino mig. Nie widzę problemu. Odpowiedz Link
iwonadan1 Re: Ubranie świąteczne 22.12.11, 12:50 Dziewczyny, błagam. W co wy te swoje ubrania ubieracie. Ubieramy się w coś a nie ubieramy coś. Coś można założyć Odpowiedz Link
hela6 Re: Ubranie świąteczne 22.12.11, 15:20 No jak to w co, przecież napisałam wyraźnie że w męża A tak na serio to dzięki za zwrócenie uwagi, teorię znam ale robię coraz więcej błędów Odpowiedz Link
kaskahh Re: Ubranie świąteczne 26.12.11, 23:01 hm wiec buty mozna zalozyc a nie ubrac? Odpowiedz Link
kaga9 Re: Ubranie świąteczne 27.12.11, 00:36 "Czynność związaną z przywdziewaniem płaszcza można oddać w polszczyźnie za pomocą kilku czasowników: ubierać się, wkładać, nakładać, zakładać. Konstrukcja ubierać płaszcz jest niepoprawna, gdyż czasownik ubierać bez zwrotnego zaimka się oznacza czynność dotyczącą innej osoby lub przedmiotu, np. Słownik współczesnego języka polskiego pod redakcją Bogusława Dunaja podaje następującą definicję czasownika ubierać: ‘okrywać kogoś lub coś’. Poprawnymi użyciami tego czasownika są więc jego użycia w zdaniach: Dziewczynka ubiera lalkę, Mama ubiera dziecko w płaszcz. Podobnie znaczenie czasownika ubierać opisuje Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN pod redakcją Andrzeja Markowskiego. Czasownik ubierać tworzy konstrukcję ktoś ubiera kogoś w coś i nie oznacza tego samego, co wkładać." Źródło: www.polonistyka.fil.ug.edu.pl/?id_cat=295&id_art=1134&lang=pl Odpowiedz Link
set_ka1 Re: Ubranie świąteczne 22.12.11, 13:07 A u nas jednak odswietnie. Prawda jest, ze takich okazji jest tak malo wiec staram sie zebysmy wszyscy wygladali elegancko. Dzieciaczki sa male i narazie lubia wygladac inaczej niz zwykle. M koszula, krawat (co roku ten sam z gwiazdorem i pozytywka w srodku ) ale bez marynarki. Dzieciaczki biala koszula starszy, mala sukieneczka. A ja sukienka, delikatny makijaz (jak zdarze) Raczej o malowaniu paznokci nie mam co marzyc hehehe Odpowiedz Link
marzeka1 Re: Ubranie świąteczne 22.12.11, 18:14 Mąż w koszuli i krawacie, synowie- podobnie; ja- sukienka (makijaż, biżuteria)- do kolacji ubieramy też buty- nie, nie noszę szpilek w ogóle, więc będą to po prostu eleganckie pantofle. Odpowiedz Link
mjermak Re: Ubranie świąteczne 22.12.11, 18:31 Ale wam zazdroszcze! U mnie w rodzinnym domu tez tak bylo, bardzo elegancko, odwietnie, makijaze delikatny, bizuteria, fryzury, garnitury i eleganckie pantofle Moja amerykanska rodzina nie przejmuje sie takimi konwenasami i strojem na Boze Narodzenie (Wigioli sie tu nie obchodzi) sa jeansy i koszulka z kaczorem donaldem w stroju hawajskim i jakims kretynskim napisem o swietach. Kiedys sie buntowalam, sama ubieralam sie odwietnie ale dalam sobie spokoj i wkaldam czarne spodnie i jakas fajna bluzke plus delikatna bizuterie. Moj M przebiera sie za Mikolaja i rano zanosi wszystkim sasiadkom swiateczne ciasteczka z corcia przebrana za elfa i tak juz potem siedzi przy stole (brode ma swoja) ale mnie juz jest wszystko jedno... nie gonie go do krawata i koszuli. Odpowiedz Link
cilantre Re: Ubranie świąteczne 22.12.11, 18:53 U nas raczej odświętnie. Pewnej Wigilii moja siostra ( karmiąca pierwsią ) ubrała się w codzienną bluzkę (tak, aby wygodnie karmić w razie czego ). Na to moje dzieci były tak zbulwersowane, że teraz co roku to wspominają Odpowiedz Link
kasiak37 Re: Ubranie świąteczne 22.12.11, 20:45 elegancko,ja spodnica,jakas odswietna bluzka,fryzura i makijaz(paznokci nigdy nie mam czasu zrobic),malz-spodnie garniturowe,koszula,krawat,Mala-odswietna sukienka,mlodziez tez inaczej niz codziennie. Odpowiedz Link
kaga9 Re: Ubranie świąteczne 23.12.11, 00:05 To ja się wyłamię Nie ubieramy się odświętnie. Nie niechlujnie, bo tak nigdy nie wyglądamy, ale jednak najważniejsze jest, by było ciepło i wygodnie, więc ja zwykle dżinsy i sweter, mąż podobnie. Obcasy, satyny i krawaty w ścisłym, czteroosobowym, rodzinnym gronie to dla mnie osobiście zbytek i niewygoda. Odpowiedz Link
danuu Re: Ubranie świąteczne 23.12.11, 12:06 U nas panowie w garniakach - wyłamuje się szwagier, ale nawet on zakłada elegancką koszulę. Ciocie w kostiumach, mama trochę luźniej, bo jest gospodynią i walczy z potrawami, ale też elegancko. I w obcasach nie, bo szkoda parkietu, ale też nie w kapciach ) Odpowiedz Link
agatha_christie_0 Re: Ubranie świąteczne 23.12.11, 12:39 Wszyscy dorośli zawsze elegancko, żadnych papci, of kors. Nastolatki jak chcą, ale bez ekstrawagancji (w postaci np. "dziwnych" napisów czy symboli na elementach odzieży, klapki basenowe czy wystające części bielizny też wykluczone). Kiedy dzieci były małe pozwalały się "wbić" w ubranka jak z wysokobudżetowych reklam bożonarodzeniowych i mam dzięki temu dużo ładnych zdjęć. To już przeszłość. W ubiegłym roku jednego 15-to latka rodzice wtłoczyli na siłę w garnitur i pasującą resztę, kiedy zobaczył, że reszta młodzieży jest ubrana inaczej, to już do końca był skupiony na tym, że musi występować w tym stroju Ojca Chrzestnego a inni mogą wyglądać normalnie. Odpowiedz Link
angie07 Re: Ubranie świąteczne 23.12.11, 19:28 u nas bardzo odświętnie, mąż w garniturze lub w spodniach i koszuli ale zawsze z krawatem. Ja w sukience, córcia też w takiej długiej w tym roku,wyjątkowo nie z tafty, ale zdobionej cekinami, syn w koszuli i czarnych spodniach. Wszyscy tak lubimy to nam pasuje i dobrze się czujemy w takim stroju bo to wyjątkowy dzień w roku, jak mówi piosenka "tylko jeden w całym roku taki dzień" Odpowiedz Link
ofelia1982 Re: Ubranie świąteczne 26.12.11, 18:16 Nie rozumiem co jest złego w "satynach"...Wyczuwam jakieś lekkie wyszydzanie elegancji i upraszczanie, że elegancko = sztywno. My się na Wigilię ubieramy elegancko - czasem również w te "straszne" satyny, jakaś bizuteria, makijaż, mężczyźni koszule i krawaty. A atmosfera jest normalna - jest ciepło, rodzinnie. Odpowiedz Link
kaga9 Re: Ubranie świąteczne 27.12.11, 00:28 Nie wyszydzam elegancji. Bynajmniej. Podziwiam ludzi eleganckich w sposób naturalny. Napisałam, jak to jest w przypadku (podkreślam) mojej małej, najbliższej rodziny -tak, dla mnie elegancko znaczy sztywno (w kontekście stroju) i podejrzewam, że gdybyśmy ubrali się nie "po naszemu", to czulibyśmy niewygodę i wpłynęłoby to na atmosferę. Prawie nie noszę biżuterii, sukienki/ spódnice/ bluzki koszulowe wkładam parę razy w roku, więc czułabym się przebrana. Wy w eleganckich strojach, w których jest Wam wygodnie, pasujecie do swojego środowiska/rodziny, my się mieścimy w naszej konwencji. I tyle. Odpowiedz Link
monika3411 Re: Ubranie świąteczne 26.12.11, 19:15 To chyba tylko ja się wyłamię My byliśmy ubrani zwyczajnie. Jak to wieczorem w domu. T-shirt i dresowe (!!!) spodnie. I - o zgrozo - kapcie (ja, bo strasznie marzną mi stopy). Mąż i córki też pospolicie i banalnie Gdybyśmy mieli gdzieś wyjść, lub przyjmować gości u siebie, z całą pewnością bylibyśmy ubrani nieco inaczej Aha - paznokcie miałam do tego t-shirtu zrobione na ciemny fiolet Odpowiedz Link
pamana Re: Ubranie świąteczne 26.12.11, 20:14 U nas tez normalnie, osób 6. Najnormalniej byłam ubrana ja w koszule w kratę i spodnie dresowe ,wszyscy w kapciach lub boso. p. Odpowiedz Link
kaga9 Re: Ubranie świąteczne 27.12.11, 00:30 monika3411 napisała: > To chyba tylko ja się wyłamię No jak tylko Ty! Do kolejki proszę Odpowiedz Link
kaga9 Re: Ubranie świąteczne 27.12.11, 13:35 Przebaczam poświątecznie Było powiedzieć, że pani z dzieckiem, by się panią wpuściło bez kolejki Odpowiedz Link
ladyjm Re: Ubranie świąteczne 26.12.11, 21:23 Ja w tym roku miałam na sobie własnoręcznie uszytą tweedową sukienkę + czarny sweterek a na nogach turkusowe baleriny . Odpowiedz Link
ladyjm Re: Ubranie świąteczne 26.12.11, 23:23 Dzięki nawet na amerykanskim forum Burdy ją pochwalili dla ciekawskich link: www.burdastyle.com/projects/winter-dress-in-colourful-tweed Odpowiedz Link
anula36 Re: Ubranie świąteczne 26.12.11, 23:52 powinnas opatentowac ten model,nim go zobaczysz na jakims chudziutkim wieszaczku na pokazie mody w NY Masz fajne pomysly, widac w nich doswiadczenie i kreatywnosc, no i modelka super, ja sie w taka sukieneczke nie wbije, pozostaje tylko podziwiac. Odpowiedz Link
ladyjm Re: Ubranie świąteczne 27.12.11, 16:45 o dzięki BTW po 7 latach jogi kazdy ma taką figurę Odpowiedz Link
hela6 Re: Ubranie świąteczne 27.12.11, 20:48 ladyjm napisała: > BTW po 7 latach jogi kazdy ma taką figurę Nie prawda W mojej grupie jogicznej przez lata figury się nie zmieniają. Też jestem szczuplutka ale dementuję domysły znajomych że joga ma na to jakikolwiek wpływ. No chyba że ktoś praktykuje power jogę albo inne disco. Odpowiedz Link
hela6 Re: Ubranie świąteczne 27.12.11, 21:05 No i zapomniałam napisać ze niezła kiecka całkiem. Odpowiedz Link
ladyjm Re: Ubranie świąteczne 28.12.11, 10:57 A u mnie niektóre dziewczyny sie tak wylaszczyły, że szok BTW chodzę na jogę klasyczną ale 3-4 razy w tygodniu Odpowiedz Link
keepersmaid Re: Ubranie świąteczne 27.12.11, 01:00 Ojciec garnitur i krawat, mama lepsza spodnica i bluzka plus jakies korale, ja miewam odjazdy w roznych kierunkach, w tym roku na waskie czarne spodnie z ozdobnymi tunikami. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Ubranie świąteczne 28.12.11, 14:44 Mąż w eleganckiej koszuli i "pod krawatem" (chociaż nie w pełnym garniturze), dzieci ubrane elegancko, ja też - chociaż nie w perłach, satynach i szpilkach, bo nawet nie mam, ale na pewno nie "po domowemu". Mimo, że tylko w 4-osobowym, kameralnym towarzystwie, to jednak staramy się wyglądać odświętnie. Odpowiedz Link