Dodaj do ulubionych

Materac po raz setny - tym razem firmy Hilding

19.03.12, 19:42
Jakiś czas temu podczepiłam się z pytaniem pod cudzy wątek ale nie było odpowiedzi, więc zakładam własny, z mam nadzieję lepszym skutkiem smile Poszukuję materaca, podpasował mi Select Fine firmy Hilding. Cena nie jest mała ( 2 tys.) dlatego szukam opinii użytkowników. Czy ta firma robi porządne materace? Czy ktoś coś słyszał na jej temat? Cierpię na bezsenność i problemy z kręgosłupem więc na tym jednym zakupie postanowiłam, że oszczędzać nie będę. A może WDPD znają innych dobrych producentów?
Z góry dziękuję i pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • dekaskow Re: Materac po raz setny - tym razem firmy Hildin 19.03.12, 21:33
      kiedyś byłam sprzedawcą materacy. Bardzo chwalę sobie tę firmę. 85% sprzedaży generowałam Hildingiem.Dla siebie też bym go wzięła, gdybym miała kupować. Zwróć tylko uwagę że lateks może uczulać- i wtedy ta strona z lateksem jest niefunkcyjna.
      Aby kupić dobry materac musisz się nastawić i swojego połówka do cierpliwego kładzenia się i kładzenia na dziesiątki materacy. Na nich należy się trochę powiercić i spróbować poleżeć chociaż chwilę w pozycji w jakiej śpisz. Ja np. odczuwam sprężyny na biodrach od niektórych producentów- fakt tych tańszych, ale jednak. Jak zauważyłaś materac, dobry materac to wydatek na wiele lat, na którym nie można oszczędzać- aż tak oszczędzać, bo oczywiście zakup materaca za kilkanaście tysięcy nie zapewni nam błogiego komfortu. /taki komfort to jedynie już w drewnianym pudełkuwink- sorry trochę mam wisielczy nastrój ostatnio/. Weź też pod uwagę po ile ważycie, klasa twardości niby znormalizowana, ale wg mnie Sambella jest miększa niż Hilding.
      • ahtziri Re: Materac po raz setny - tym razem firmy Hildin 19.03.12, 21:56
        Dziękuję bardzo za odpowiedź! Widzę, że trafiła mi się ekspertka z czego bardzo się cieszę smile Nie chciałabym nadużywać uprzejmości, ale właśnie... twardość. Ważę ok. 55 kg, mój mąż ok. 85 kg, obydwoje +-3 kg w zależności od pory roku, wiadomo. Nie chcemy 2 róznych materacy (feng shui i takie tam) Jaka twardość dla nas będzie lepsza? H2 czy H3? A może nabyć materac Individuality Hildinga? Ten ze stroną dla kobiety i mężczyzny. Nie wystarczy odwracać? Select Fine wydaje mi się jednak lepszy, pianka termoelastyczna, lateksowa itp. bajery.
        • dekaskow Re: Materac po raz setny - tym razem firmy Hildin 20.03.12, 07:38
          ja ważę ok. 70, w ciąży 85- "tarzałam" się na materacach i z Hildinga mnie odpowiadał H3- mam problemy z plecami. Nie jestem osobiście przekonana do damsko/męskich- materac aby długo i dobrze funkcjonował trzeba obracać- nie tylko głowa.nogi, ale też góra/dół. W opcji pół na pół odpada ta druga opcja odwracania. Poza tym jak się będziecie tulili lub np. śpicie na łyżeczkę to albo na strefie łączenia, albo na jednej z połówek- wtedy mogłaby być tendencja do odkształcenia, jeżeli mąż na połowie żony dłużej będzie leżał.
          Ikea tez ma materace Hildinga- taki kupiłam zanim "zgłębiłam" temat. Teraz wzięłabym jednak Hildinga jako Hildinga, a nie Sultana. Pokrowce są przyjemniejsze. A, a propo pokrowcy to raczej trzeba info o prniu potraktować z przymróżeniem oka. Np lato-zima powinno się tylko chemicznie, a w ogóle większość pokrowców należałoby zakładać lekko-wilgotne, bo inaczej jest ciężko naciągnąć. Lepiej położyć wilgotne prześcieradło na materacu i go potraktować trzepaczkąwink
          • ahtziri Re: Materac po raz setny - tym razem firmy Hildin 20.03.12, 09:13
            W takim razie zostaje materac, który wybrałam na początku, ten select fine. Mam nadzieję, że się sprawdzi. O praniu nie wiedziałam, fajna wskazówka z trzepaczką i prześcieradłem. Jeszcze raz wielkie dzięki, bardzo mi pomogłaś smile
            • dekaskow Re: Materac po raz setny - tym razem firmy Hildin 20.03.12, 09:42
              oczywiście przymierzcie się do takiego w sklepiewink
        • anka1904 Re: Materac po raz setny - tym razem firmy Hildin 07.06.13, 21:32
          Jaką twardość materaca wybrałaś?
    • maria10344 Re: Materac po raz setny - tym razem firmy Hildin 20.03.12, 10:41
      Ja od 7 lat mam materac Hildinga.Jestem wniebowzięta.7 lat to sporo jak na materac,a mój prawie wcale nie nosi znamion używania,a wierz mi swoje ważę.
      Co do rady,jaki materac wybrać,to nikt nie poradzi Ci lepiej niż ich przedstawiciel.
      Ja po prostu zadzwoniłam do firmy,podałam wszystko co chcieli i pani mi wybrała taki jaki mi odpowiadał i taki który w/g nich był dla mnie najlepszy.
      Łóżko też mam od nich.Są to zwykłe sosnowe,żaden tam bajer,ale sprawuje się rewelacyjnie,.
      No i oczywiście stelaż,równie ważny.
    • alicez Re: Materac po raz setny - tym razem firmy Hildin 20.07.12, 18:58
      Ja mam łóżko kontynentalne "skonstruowane" z materacy Hildinga właśnie. Śpi się bosko smile
    • dekaskow Ahtziri 20.07.12, 20:44
      i kupiłaś? Podziel się opiniamismile
      • ahtziri Re: Ahtziri 23.07.12, 13:53
        Kupiłam smile Przespałam na nim dopiero kilka nocy, więc nie wypowiem się na temat trwałości ale wygoda jest niesamowita. Pierwsza warstwa materaca wydaje się być mięciutka, jak gdyby sama dopasowywała się do nas ( a nie odwrotnie) natomiast sprężyny głębiej sprawiają, że nie ma możliwości zapaść się w materac i spać powyginanym. Bardzo fajnie i mnie i mężowi się na nim śpi, obydwoje mamy problemy z kręgosłupem więc kiepski materac odczuwamy boleśnie już na drugi dzień a z tego wstajemy bez bólu i żadnego dyskomfortu smile Jedyny "minus" jest taki, że śpię teraz po 10 godzin i ani myślę budzić się wcześniej wink
        Super, polecamy, oby tylko dalej sprawował się tak dobrze.
        PS. Pisałam o modelu select fine, o którym była mowa w wątku.

https://www.suwaczki.com/tickers/2nn3vfxmsumlcjmt.png
        • damiani6 Re: Ahtziri 17.12.12, 19:17
          Mam pewne zastrzeżenia nie do materaca ale do firmy Hilding. Bardzo zdenerwowało mnie to że dopiero po zakupie produktu, klient dowiaduje się że gwarancja na materac select thermo to nie 15 lat a 5 lat! Na stronach internetowych, w katalogach wszędzie widnieje informacja że gwarancja to 15 lat. Poniżej wklejam kilka zdań przepisanych z "karty gwarancyjnej":
          okrez gwarancji wynosi
          -15 lat na wyroby z grupy Select. Od 0 do 5 lat obowiązuje pełna gwarancja, powyżej 5 lat gwarancja ograniczona *

I ta gwiazdka oznacza ,że reklamując materac w np. 15 roku użytkowania, aby gwarancja zostałą uznana należy wpłacić 90 % ceny materaca. Moim zdaniem jest to mocno nie fair.

A co do samego materaca (kupiłęm materac Select Thermo w pokrowcu medicot velur), muszę przyznać że jest baaardzo wygodny i komfortowy. Idealnie dopasowuje się do kształtu ciała. Nie przewracam się tak z boku na bok, obojętnie jak się człowiek nie położy , jest po prostu wygodnie.
          • xo_ox Re: Ahtziri 08.10.13, 10:38
            Dzieki za te wypowiedz. Watek wygladal jak reklama te firmy.
    • niezalany Re: Materac po raz setny - tym razem firmy Hildin 23.03.13, 17:23
      witam,
      również zamierzam nabyć Hildinga - original thermo, czyli termoplastyczny. Jeżeli ktoś takowy posiada proszę o opinię i ewentualne sugestie, a czy może są jakieś alternatywy w podobnej cenie ?
      • ookaa Re: Materac po raz setny - tym razem firmy Hildin 23.03.13, 21:46
        Myślę, że alternatywą mógłby być materac z Jyska GOLD F30 WellPur. Podobnie skonstruowany do tego "original thermo". Cena też podobna. Tylko zapolowałabym, aż będzie w promocji. Takie promocje są w Jysku dość często. Teraz akurat są w promocji inne materace, ale pewnie i na te termoplastyczne przyjdzie pora. Ja swój kupilam za mniej więcej pół zwyczajowej ceny. Użytkuję go 3 lata. Jest niesamowicie wygodny. Nadal wygląda jak nowy. Zresztą te materace mają 25-letnią gwarancję.
    • kol.3 Re: Materac po raz setny - tym razem firmy Hildin 07.06.13, 22:06
      Pierwszy materac jaki kupiłam był drogi, , starannie wybrany, polecany, renomowanej firmy, nazwy niestety już nie pamiętam. Po ok. 10 latach wyrzuciłam go i kupiłam następny, tym razem idąc za radą koleżanki pracującej z branży materacowej z warstwą kokosa. Materac nie był przesadnie drogi. Faktycznie jest również bardzo wygodny, chyba bardziej wygodny od tego pierwszego. A o połowę tańszy.
      • xo_ox Re: Materac po raz setny - tym razem firmy Hildin 08.10.13, 10:45
        To kwestia osobistych upodoban. Widocznie wolisz spac na twardym. Wiekszosc osob woli miekkie, poza tym zbyt twarde spanie jest szkodliwe dla kregoslupa (tylko madrosc ludowa mowila co innego).
    • joanna_paka Re: Materac po raz setny - tym razem firmy Hildin 15.09.13, 22:08
      Z tego co się orientuje to materac Select Fine jest całkiem wygodny, największe zastrzeżenia co do firmy Hilding mam odnośnie ich gwarancji, która jest dziwnie rozpatrywana o czym wiele osób pewnie nawet nie wie, bo nie wczyta się dokładnie... W każdym razie o tym materacu można też przeczytać na jednym z portali w testach materacy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka