Dodaj do ulubionych

Jak zdalnie przygotować Wielkanoc - RATUNKU

22.03.12, 16:59
Wysyłają mnie w delegację - cały tydzień przed świętami.
Wracam w Wielką Sobotę późnym wieczorem (właściwie to w nocy) sad
M pójdzie z dziećmi jajka poświęcić, ale na więcej pomocy nie liczę bo przecież musi się nimi zająć (mam troje pociech).
No więc błagam o wszystkie rady.
2 już wymiśliłam:
- Zakupy zamówię przez internet (mąż tylko odbierze i wsadzi do lodówki).
- Żurek będzie z kartonu sad
Co jeszcze żeby mieli choć namiastkę świąt? I dało się to zrobić?
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Jak zdalnie przygotować Wielkanoc - RATUNKU 22.03.12, 17:50
      żeby święta nie były całkowicie sztuczn,e poproś męża o wstawienie ciasta drożdżowego(bez wyrabiania) w sobotę rano, jak przyjedziesz późno w nocy tylko upieczesz, i będziesz miała przynajmniej pachnące drożdżowe ciasto.
      • kasiak37 Wadera 22.03.12, 17:53
        Wadera daj przepis na to drozdzowe bez wyrabiania.Jak ja nienawidze wyrabiac drozdzowca to nie masz pojeciauncertain
        • wadera3 Re: Wadera 22.03.12, 18:17
          Wieczorem wkleję, bom w pracy(chyba, że znajdę gdzieś na forum, bo kiedyś komuś wklejałam).
        • wadera3 Znalazlam 22.03.12, 18:41
          Przygotowanie 15 min.
          Oczekiwanie 10-12 godz.
          Pieczenie 30-40 min.

2 szklanki mąki, szklanka cukru, 1/2 kostki masła, 5 dkg(5 dekagramów) drożdży, ca. pół szklanki mleka, aromat cytrynowy, łyżeczka startej skórki cytrynowej, 10 dekagramów rodzynków,2 łyżki cukru pudru, tłuszcz do formy.

Wykonanie:
          Masło stopić i wystudzić. Jajka, cukier, pokruszone drożdże, masło(rozpuszczone) i mleko wymieszać łyżką, aż składniki się połączą.
          Miskę przykryć, odstawić na 10-12 godzin.
          Po tym czasie do miski z "rozczynem" dodać mąkę, aromat, skórkę cytrynową i sparzone rodzynki. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec ok. 30-40 minut w temp. 160 stopni, pod koniec pieczenia zwiększyć temp. do 180 stopni.
      • jolka009 Re: Jak zdalnie przygotować Wielkanoc - RATUNKU 23.03.12, 10:56
        o - z tego pomysłu skorzystam. Mam taki porzepis. Wystarczy wymieszać wieczorem, a upiec można rano.
    • kasiak37 Jolka 22.03.12, 17:54
      nie wiem co planujesz ale moze warto wczesniej cos pogotowac i pomrozic?
    • magdalaena1977 Re: Jak zdalnie przygotować Wielkanoc - RATUNKU 22.03.12, 17:59
      jolka009 napisała:

> Co jeszcze żeby mieli choć namiastkę świąt? I dało się to zrobić?

Może zastanów się czym są dla Was święta? Chodzi o malowanie jajek? specjalne potrawy? spotkania rodzinne? przeżycia religijne? prezenty "na zająca"?
      Co jest najważniejsze?
      Co z tego możesz zrobić na odległość?

moje tipy na szybko:
      - część jedzenia możesz zrobić wcześniej i zamrozić np. pasztet czy kiełbasę
      - w jakim wieku są dzieci - czy jest szansa że one coś upieką ? - proste ciasto może upiec już 10latek
      - czy idziecie do kogoś w gości i możecie liczyć na wyżerkę?
      - czy któraś kuzynka czy przyjaciółka nie upiekłaby Ci babki przy okazji własnych przygotowań?
      • horpyna4 Re: Jak zdalnie przygotować Wielkanoc - RATUNKU 22.03.12, 18:05
        Ciasta też można zamrozić już upieczone. Wtedy nie czerstwieją i po rozmrożeniu udają świeże. A upiec i zamrozić można nawet teraz, grunt to nie dać się zwariować.
        • magdalaena1977 Re: Jak zdalnie przygotować Wielkanoc - RATUNKU 22.03.12, 18:08
          Można. Ja z zasady piekę dużą porcję np. makowca i część zamrażam.
      • jolka009 Re: Jak zdalnie przygotować Wielkanoc - RATUNKU 23.03.12, 11:01
        > - w jakim wieku są dzieci - czy jest szansa że one coś upieką ?
        same "smarkacze" 3, 5 i 8 lat.
        Pytałam ich jak to widzą i orzekli, że święta przygotuje tata, a w tym czasie najstarszy będzie się opiekował dwójką młodszych smile Nie sądzę żeby to przeszło bez rozlewu krwi wink
    • mitta Re: Jak zdalnie przygotować Wielkanoc - RATUNKU 22.03.12, 18:11
      Ja wszystkie mięsa (surowe) przygotowuje wcześniej. Np robię rolady wołowe, zawijam i zamrażam, a w niedzielę tylko smażę. Kaczkę nacieram przyprawami, wkładam kawałki jabłek i do rękawa foliowego i też zamrażam. Wieczorem w sobotę wyciągam, a w niedzielę rano do piekarnika razem z tym rękawem i sama się piecze. Żurek też możesz zamrozić. Jeżeli z kartonu to można podrasować białą kiełbasą i jajkami. Ciasto zamów wcześniej w cukierni. Pieczywo najlepiej też - mąż tylko wszystko odbierze w drodze z kościoła. Niektóre zakupy możesz zrobić sama wcześniej - majonez, chrzan, ćwikła z chrzanem, dobrej jakości wędliny (do zamrażarki), sery, jajka itp.
      Myślę, że da radę wyprawić normalne święta, a nie tylko namiastkę.
      • kitkat22 Re: Jak zdalnie przygotować Wielkanoc - RATUNKU 22.03.12, 20:32
        jeszcze nigdy tak nie robiłam napisz proszę dokładnie całą procedurę z kaczką, z checią skorzystam, czyli mrozisz w rekawie i odmarazasz zanim wsadzisz do piekarnika?
        • mitta Re: Jak zdalnie przygotować Wielkanoc - RATUNKU 23.03.12, 08:11
          kitkat22 napisała:
          > jeszcze nigdy tak nie robiłam napisz proszę dokładnie całą procedurę z kaczką,
          Wcześniej kaczkę nacieram zewnątrz i wewnątrz przyprawami (majeranek, czosnek, sól), do środka wkładam 2 jabłka ze skórką, pokrojone w ćwiartki (więcej raczej się nie zmieści, bo kupuję kaczki ok. 1,5 - 2 kg), tak przygotowaną wkładam do rękawa foliowego, zamykam na końcach i do zamrażarki. Dzień przed pieczeniem wyciągam do lodówki, a następnego dnia piekę na ceramicznej brytfance 2 godziny w temp. 180 st.
          • kitkat22 Re: Jak zdalnie przygotować Wielkanoc - RATUNKU 23.03.12, 08:36
            Dziękuję spróbuję w tym rokusmile
          • jolka009 Re: Jak zdalnie przygotować Wielkanoc - RATUNKU 23.03.12, 10:57
            czy to ląduje w tej brytfance razem z rękawem? czy "wysypujesz"?
    • cuda-na-kiju Re: Jak zdalnie przygotować Wielkanoc - RATUNKU 22.03.12, 21:11
      Wszystko zależy od tego, co tradycyjnie przygotowujesz na Święta- część, np. mięsa- można zrobić wcześniej i zamrozić( a w sobotę wieczorem Twój M po prostu wydobędzie z zamrażarki) a ciasta zamówić w dobrej cukierni(M niech odbierze). Poza tym to tylko 2 dni- zróbcie wcześniej pisanki z wydmuszek, trochę żółciutkich kurczaczków i już będzie świątecznie!
    • gacekkot5 Re: Jak zdalnie przygotować Wielkanoc - RATUNKU 22.03.12, 22:17
      Witam

cześć potraw można również zamówić.

Może załatwić wyjazd całej rodziny w miejsce Pani delegacji na święta ?
      • jolka009 Re: Jak zdalnie przygotować Wielkanoc - RATUNKU 23.03.12, 10:54
        > Może załatwić wyjazd całej rodziny w miejsce Pani delegacji na święta ?
        lepiej ich do tej "dziury" nie zabierać smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka