Dodaj do ulubionych

Szybkie desery

29.04.12, 17:50
Ja specjalistką nie jestem, więc ratuję się czymś prostym i szybkim. Ostatnio zaskoczył mnie smak budyniu wymieszanego z serkiem typu bieluch+ jakieś orzechy rodzynki.

Pewnie macie coś wypróbowanego. Pochwalcie się
Obserwuj wątek
    • niusowo Re: Szybkie desery 29.04.12, 18:57
      wymyslilam terazsmile :
      w kielichu, badz wiekszej szklance, umiescic kolejno: herbatniki pokruszone, albo jakies moze ciasteczka zbozowe. na to bita smietana, albo mascarpone, na to sezonowe owoce, mozna posypac uprazonymi platkami migdalow albo orzechamismile

albo zamiast ciastek pokruszona beza, na to bita smietana, na to full owocow i moze starta czekolada?smile
    • niusowo Re: Szybkie desery 29.04.12, 19:26
      jeszcze mi sie przypomnialo.. jak zostały Wam mrozone truskawki (jakims cudem), to proponuje zrobic sorbet. Nalezy wyjac je na 15-30 min z zamrazarki, zeby odrobine odpuscil mróz i blenderem zmiksowac z cukrem i odrobiną wodki (wazne!). I taki zmisowany mus jest idealny na upalne dnismile
      • ivaz Re: Szybkie desery 30.04.12, 16:04
        ja do takiego musu z truskawek dodaje jeszcze banany pokrojone w plastry dekoruje kleksem z bitej smietany i posypuje wiórkami z gorzkiej czekolady, wychodzi niebo w gębie, dopóki nie spróbowałam nie wiedziałam ze banany tak świetnie smakuja z truskawkami. Polecam banalne i pyszne
    • lirio Re: Szybkie desery 29.04.12, 19:32
      1. Lody waniliowe, biszkopty polane rumem, odrobina dżemu wiśniowego i wiórki czekolady gorzkiej wink
      2. Musli crunchy, bita śmietana (ja wolę lody waniliowe), owoce - moje typy borówka amerykańska lub truskawki.
    • budzik11 Re: Szybkie desery 30.04.12, 09:02
      Muffinki, a ostatnio robiłam czekokubki (wg Nigelli) - rewelacja.
    • karlakarla Re: Szybkie desery 30.04.12, 18:10
      Tężejąca galaretka (zrobiona z połowy wody) wymieszana z bitą śmietaną i do lodówki żeby stężało, można wylać na biszkopty do salaterek, albo zrobić wielowarstwowy "tort" z różnokolorowych galaretek.
      Crumble - po prostu owoce posypane kruszonką, bardzo szybkie, łatwe i chyba nie da się zepsuć smile
      • mitta Re: Szybkie desery 30.04.12, 19:29
        Banany przecięte wzdłuż na pół, obsmażone z obu stron na maśle i posypane jeszcze na patelni cukrem pudrem, ew. orzechami, migdałami itp. Można zjeść same, ale najlepsze są takie gorące z lodami.
        Ale najbardziej lubię ten: pokruszone (ale nie za drobno) bezy, bita śmietana i truskawki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka