Dodaj do ulubionych

Jajowar - pytanie

05.08.12, 12:55
Cześć, zapewne wiele osób tutaj korzysta z Jajowaru do gotowania jajeksmile
Fakt bardzo fajne urządzenie, tylko, że moje zostało zakupione z wyprzedaży przez allegor, za dosłownie kilka grosze i nie mam ani oryginalnego opakowania, ani żadnej książeczki ze wskazówkami "jak gotować".
i za każdym razem gotuję "na oko", jeśli ktoś z Was byłby na tyle miły, żeby napisać jaki jest czas gotowania np. na miękko, na twardo itd., bo mam nadzieje, że jest to podane w książeczkach.
lub chociaż ile wody się wlewa na dana miękkość.
z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • galadriella Re: Jajowar - pytanie 05.08.12, 13:28
      Wszystkie (dwa) używane przeze mnie miały specjalny plastikowy kubeczek z zaznaczeniami ile wody trzeba nalać żeby ugotować 1-6 jajek na miękko/średnio/twardo. Czas gotowania wynikał z ilości wody bo po jej wygotowaniu się włączał się pipczek żeby wyłączyć urzędzenie.
      Nigdy nie mierzyłam ani ilości wody ani czasu gotowania, dostosowywałam się do wskazań kubeczka.
      Jeśli kubeczna nie ma to nie pozostaje chyba nic innego jak sobie doświadczalnie ustalić ile wody potrzebujesz żeby jajka były takie jak lubisz.
      • galadriella Re: Jajowar - pytanie 05.08.12, 13:33
        Aha, jajka przez gotowaniem trzeba nakłuć z tępego końca, mój jeden jajowar miał szpikulec w podstawce do jajek a drugi w podstawie kubeczka. Bez nakłucia jajka grożą wybuchem smile
        • kamw1807 Re: Jajowar - pytanie 05.08.12, 15:10
          wiem o tym ja mam w podstawie taki szpikulec i stosuje się do tegosmile
          tylko z tą wodą ciężko.. raz są za mało ściągnięte raz za bardzo w sumie problem z tymi na miękko bo na twardo np do sałatki, no to daje im np 10 min i są dobre, ale na miękko ciężko trafić
          • galadriella Re: Jajowar - pytanie 05.08.12, 16:40
            Przy użyciu kubka z miarką (albo wręcz garnka z wodą na gazie) też nie zawsze się trafia zrobić idealne na miękko, bo to też zależy od wielkości jajek przecież. I jeszcze idealne dla każdego oznacza co innego - od "płynne całe żółtko i część białka" do "płynny tylko sam środek żółtka".
            Gotuj parę razy notując ilość wody (lub czas) i jak wyjdą dobre, to będziesz miała swój przepis.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka