Dodaj do ulubionych

kurtka puchowa

21.08.12, 08:42
Postanowiłam tej zimy zkupic kurtkę puchową. Pierwszy raz w życiu. Pomijam fakt, że cudowny puch zbił sie już w trakcie noszenia, to teraz mam problem z wypraniem. Wczoraj zebrałam się i zawiozłam do pralni, co by była jak nówka. Pani w pralni-znana francuska firma, powiedziała, że koszt to 60 zł i nie ponoszą odpowiedzialności "za to, co wyjdzie". Masakra. Drogo masakrycznie. I postanowiłam wyprac sama. Macie może jakiś patenet żeby ten puch nie pozbijał się kulki w czasie prania?
Ps. Nigdy więcej nie kupię kurtki puchowej...
Obserwuj wątek
    • momas Re: kurtka puchowa 21.08.12, 09:04
      Wrzuc do pralki piłeczki tenisowe.
      Te piłeczki dobrze sie sprawdzają w suszarce (o ile masz takową). Suszenie w niższej temperaturze.
      Jeśli nie masz suszarki, moze poszukaj pralni samoobsługowej z suszarkami.
    • ja.dorcia Re: kurtka puchowa 21.08.12, 09:20
      Te znane, francuskie firmy na nic nie dają gwarancji. Nawet na to, że z obrusu spierze się plama po soku pomarańczowym, a z białej koszuli zażółknięcia powstałe od wiszenia jej na wieszaku... A kase za usługę biorą jak za zboże.
      Lepiej poszukaj jakiejś mniejszej, lokalnej pralni...

A co do kurtki - co masz napisane na metce jako wypełnienie? To jest kluczowe. Widziałam już kurtki puchowe z wypełnieniem 100% poliester sad Takie się faktycznie kiepsko piorą i zawsze musiałam rozpruwać podszewkę i ręcznie roztrzepywać fragment po fragmencie.
      Co innego z wypełnieniem faktycznie puchowym. Ja swoją prałam ręcznie, suszyłam na balkonie chyba ze 3 dni (ale były upały), na koniec po prostu wytrzepałam i jest ok. Nic się nie zbiło.
      • b-b1 Re: kurtka puchowa 21.08.12, 11:42
        Jeśli kurtka jest naprawdę wypełniona puchem to postępujemy tak samo jak z poduchą. Pranie w 30 stopniach, wirowanie maxymalne i suszenie na pełnym słońcu co jakiś czas strzepując -aby puch się nie zbił.
        • asdaa Re: kurtka puchowa 21.08.12, 20:27
          suszenie na pełnym słońcu

ja puchówki suszę na wietrze albo zimą na mrozie
    • danuu Re: kurtka puchowa 21.08.12, 12:05
      A może w Twoim mieście jest pralnia wojskowa?
      Ta francuska jest o kant... potłuc wink
    • drzewkopomaranczowe Re: kurtka puchowa 21.08.12, 12:38
      Ja tez już nigdy nie kupię ,pranie to masakra nic nie pomaga tylko ręcznie roztrzepywanie poszczególnych fragmentów ,...a pani w sklepie mówiła ze wystarczy tylko 2 razy wstrząsnąć .... O ja naiwna
    • piegoosek Re: kurtka puchowa 21.08.12, 22:12
      przy mojej kurtce pileczki nie pomagaja.. piore w 30st. susze normalnie na lince w pralni, a po wysuszeniu rozbijam/wytrzepuje recznie. palcami rozczepiam kulki puchu, po wyschnieciu i kilkakrotnym trzepaniu kurtka jest jak nowa.. ale roboty z tym do diaska uncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka