Dodaj do ulubionych

"Parapet" balkonu - czyj problem?

21.08.12, 15:11
W moim bloku na balkonach są takie drewniane, szerokie na 40 cm "parapety". W moim "pionie" balkony zaprojektowano chyba nieprawidłowo i podczas deszczu woda z wyższego leje w jednym miejscu na niższy. Pomimo zabezpieczania i malowania kawałek tego "parapetu" jest u mnie zbutwiały i niemal rozłazi się w rękach (a i tak jest o niebo lepiej niż u sąsiada pode mną).
Mieszkanie jest własnościowe. Czy wymiana jest moim problemem, czy mogę wystąpić do spółdzielni?
Obserwuj wątek
    • hamerykanka Re: "Parapet" balkonu - czyj problem? 21.08.12, 15:38
      Mszkanie wlasnosciowe czy spoldzielcze? Wydaje mi sie ze w drugim przypadku idziesz do administracji, w pierwszym-wymieniasz sama.
      • hela6 Re: "Parapet" balkonu - czyj problem? 21.08.12, 15:49
        Po mojemu robisz na własny koszt.
        Tu jest artykuł który trochę rozjaśnia porady.domiporta.pl/poradnik/1,126927,6933844,Balkon___czyja_stanowi_wlasnosc_.html

U nas był przypadek/wspólnota/ kiedy właśnie przerdzewiały niezadbany parapet był przyczyną podciekania wody na balkon poniżej, administrator na podstawie jakiejś tam wykładni przepisów ocenił że to problem który winien załatwić właściciel balkonu.
    • alikate Re: "Parapet" balkonu - czyj problem? 21.08.12, 15:46
      Ponoć obowiązuje taka zasada: co na zewnątrz, to sprawa spółdzielni i nie ma znaczenia, czy mieszkanie jest własnościowe, czy nie jest.
    • marynika123 Re: "Parapet" balkonu - czyj problem? 21.08.12, 15:51
      Elewacja budynku to sprawa spółdzielni. A balkon to przecież element elewacji. U mnie jeżeli od czasu do czasu sypie się gruz z góry to zgłasza się to do sp-ni. W końcu zrobili generalnie naprawę wszystkich balkonów i się nie sypie.
      • ophelia78 Re: "Parapet" balkonu - czyj problem? 21.08.12, 16:50
        >Elewacja budynku to sprawa spółdzielni. A balkon to przecież element elewacji.

Też mi się tak wydaje.
        • stef63 Re: "Parapet" balkonu - czyj problem? 21.08.12, 17:04
          Najlepiej zapytac w spółdzielni. Ja też ma mieszkanie własnościowe i balkon malowałam na własny koszt, natomiast jak miałam trzy raz gniazdo os na balkonie, to porządek z osami robiła spółdzielnia.
          • raszefka Re: "Parapet" balkonu - czyj problem? 21.08.12, 21:15
            Też malowałam sama, bo brzydki był. Ale już za grzyb na ścianie z powodu źle zamontowanego parapetu zewnętrznego odpowiada spółdzielnia.

Nie wiem, jacy ludzie są w Waszym administracjach, ale do mojej trzeba iść na bezczela i się domagać, bo inaczej tyłka nie ruszą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka