Dodaj do ulubionych

Okopcone garnki

11.09.12, 12:00
Ostatnimi czasy gaz w butli, który regularnie kupujemy diametralnie zmienił jakość i powoduje, że moje garnki są koszmarnie okopcone. Nie ma mowy o postawieniu ich na blacie, bo od razu zostają czarne smugi, które też bardzo trudno zmyć. Próbowałam czyścic gary i patelnie Tytanem (żel do usuwania przypaleń). Część zeszła, ale nie całkiem. Macie jakieś sprawdzone środki do czyszczenia tego rodzaju brudu? Polećcie proszę jakieś firmy (myślę, że te do przypaleń mogą być).
Dodam jeszcze, że palniki też zrobiły mi się czarniusieńkie...
Obserwuj wątek
    • polikarpia Re: Okopcone garnki 11.09.12, 18:09
      Na wszelkie przypalenia idealnie działają tabletki do zmywarek. Sprawdziłam wielokrotnie: włożyć tabletkę do garnka, zalać wodą, zostawić na noc. Może mniejszy garnek wkładać w większy /żeby to dno się moczyło/, a największy w jakąś miskę? Nie narobisz się - samo zejdzie - mam nadzieję.
      • antytalentka Re: Okopcone garnki 12.09.12, 09:08
        Spróbuję dzisiaj na noc, zobaczymy, co wyjdzie.
    • asdaa Re: Okopcone garnki 11.09.12, 20:03
      Próbowałam czyścic gary i patelnie Tytanem

lepszy jest Trix
      • antytalentka Re: Okopcone garnki 12.09.12, 09:07
        asdaa napisała:

>
        > lepszy jest Trix

A które to cudo, bo gugiel mówi, że to piwo malinowe z Biedronki?smile
    • wiedzma30 magiczna gabeczka 12.09.12, 04:53

• antytalentka Re: magiczna gabeczka 12.09.12, 09:08
        Nie dała radysad
    • ja772 Re: Okopcone garnki 12.09.12, 07:49
      też to mam, ale tylko na 1 palniku, więc chyba dysza się zabrudziła
      też z tym walczę i chętnie poczytam co radzicie
    • brykanty Re: Okopcone garnki 12.09.12, 12:43
      Żel wydaje mi się za gładki. A zwykły proszek do czyszczenia typu Ajax? Albo jakieś mleczko takie jak Cif? W swoim czasie szorowałam zakopcone garnki z kuchni węglowej - schodziło b. dobrze, emaliowanych garnków nie uszkadzało, tym bardziej stalowych. O sposobach ekstremalno-wakacyjnych, typu szorowanie popiołem z ogniska lub piachem znad rzeki nie wspomnęsmile
    • elka2712 Re: Okopcone garnki 12.09.12, 22:52
      Dysze masz do pilnej wymiany. Wtedy gary są okopcone
      • antytalentka Re: Okopcone garnki 13.09.12, 07:48
        Ale ja mam nową kuchenkęsad
    • antytalentka Dziękuję za rady 13.09.12, 07:52
      Niestety, żaden ze sposobów nie usunął do końca okopceń. Zeszło sporo po Tytanie, ale dalej nie ruszyło nic. Muszę sprawdzić te dysze, może to faktycznie od tego?
      • elka2712 Re: Dziękuję za rady 13.09.12, 22:04
        no to co że nowa? jeśli masz gaz z butli to i tak trzeba zmienić bo pewnie dysze do gazu ziemnego. A może odwrotnie. Jak dysze do właściwego rodzaju gazu to nie okopcą garów. spróbuj meglio do oczyszczenia może pomoże
        • antytalentka Re: Dziękuję za rady 14.09.12, 06:16
          A widzisz, na to nie wpadłam. Sprawdzę. Dzięki
          • nostress.ka21 Re: Dziękuję za rady 14.09.12, 15:35
            Jeszcze pastą do zębów bym spróbowała smile
        • antytalentka Re: Dziękuję za rady 01.10.12, 13:24
          elka2712 napisała:

> no to co że nowa? jeśli masz gaz z butli to i tak trzeba zmienić bo pewnie dysz
          > e do gazu ziemnego. A może odwrotnie. Jak dysze do właściwego rodzaju gazu t
          > o nie okopcą garów.

Miałaś rację, o dysze chodziło, po wymianie nic mi już nie kopci. Dziękismile
    • weronika0092 Re: Okopcone garnki 13.11.12, 11:00
      ja sie przekonalam o dobrej jakosci angielskiej chemii.z nasza polska to roznie bywa.tez mialam problem z przypalonymi garnkami i uzylam pasty do czyszczenia garnkow z firmy astonish.znalazlam ja w sklepie ej-mix.mozna tez nia czyscic piekarnik.polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka