Dodaj do ulubionych

Właścicielki suszarek proszone o radę

15.09.12, 15:49
Chciałabym kupić suszarkę do prania, z dużym wsadem, bo dość mam wilgoci w domu (piorę bardzo często). Chodzi mi o samą suszarkę, nie pralko - suszarkę. Proszę, polećcie konkretny, sprawdzony przez Was model, doradźcie na co zwracać uwagę - jakie parametry itp. Będę dozgonnie wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • irenazu Re: Właścicielki suszarek proszone o radę 15.09.12, 17:13
      Mam Elektroluxa EDI 96150. Jestem bardzo zadowolona. Wsad 7 kg, funkcja pary, no i oczywiście kondensacyjna.
    • klara551 Re: Właścicielki suszarek proszone o radę 15.09.12, 17:47
      Po pierwsze kondensacyjna,potem z programami do suszenia różnych i stopnia wysuszenia/bardzo suche ,do prasowania czyli nie przesuszone/ rzeczy a nie z ustawianiem czasu suszenia. No i ważna jest waga suszonych rzeczy bo powinna być tak sama jak pralki. Od 6 lat mam Elektrolux EDC5310 i mogły się już zmienić typy.
      • mel.la Re: Właścicielki suszarek proszone o radę 15.09.12, 19:22
        klara551 napisała:

> Po pierwsze kondensacyjna

A ja w zyciu nie chcialabym juz kondensacyjnej, przynajmniej juz nie musze sie bawic w wylewanie wody, dla mnie bylo to strasznie upierdliwe.
        • slim.fast Re: Właścicielki suszarek proszone o radę 15.09.12, 21:23
          mel.la napisała:

> klara551 napisała:
          >
          > > Po pierwsze kondensacyjna
          >
          > A ja w zyciu nie chcialabym juz kondensacyjnej, przynajmniej juz nie musze sie
          > bawic w wylewanie wody, dla mnie bylo to strasznie upierdliwe.

Ale przecież kondensacyjne można podłączyć do odpływu (oczywiście te, które mają taką funkcję, a obecnie większość ma) i problem z wylewaniem wody z głowy!

• mel.la Re: Właścicielki suszarek proszone o radę 16.09.12, 14:14
            slim.fast napisała:

> Ale przecież kondensacyjne można podłączyć do odpływu (oczywiście te, które maj
            > ą taką funkcję, a obecnie większość ma) i problem z wylewaniem wody z głowy!
            >

To wobec tego jaki ma sens kupowanie kondensacyjnej skoro masz ja podlaczyc do odplywu? To jest dobre tylko i wylaczne dla kogos, kto nie ma mozliwosci podlaczenia rury odplywu, poza tym nie ma zadnych innych zalet a jest zdecydowanie drozsza. Ja mialam kondensacyjna ponad 10 lat temu bo wtedy wydawalo mi sie ze to lepsze niz z jakas tam rura. Guzik prawda, teraz moja druga suszarka stoi na pralce na strychu i rura odplywu wychodzi do dachu.
        • klara551 Re: Właścicielki suszarek proszone o radę 15.09.12, 21:27
          To więcej płacisz za suszenie,bo suszarka wywiewowa nie podgrzewa wstępnie powietrza do suszenia/kondensacyjna ma specjalny wymiennik/ a gorące bezużytecznie wylatuje przewodem wentylacyjnym. Podczas pracy suszrka kondensacyjna wydmuchuje ciepłe powietrze do pomieszczenia w którym stoi i ogrzewa je .Przy co z regulatorami można zauważyć,że w tym czasie kaloryfer jest chłodniejszy. Przy coraz droższej energii to istotne. A wodę z pojemnika można używać do prasowania.Ja podlewam i pryskam nią moje storczyki.
          • bedmiko Re: Właścicielki suszarek proszone o radę 16.09.12, 07:19
            Dziekuję za wszelkie cenne rady. Jestem takim laikiem w tej kwestii, że każda informacja to dla mnie nius suszarkowy. I tu pojawi się pytanie laika - nie smiać się proszę jakby co - czy wsad suszarki (dopuszczalna ilość kg) nie powinien byc większy niż wsad pralki? Czy w pralce podany jest wsad suchego, a w suszarce mokrego prania?
            • irenazu Re: Właścicielki suszarek proszone o radę 16.09.12, 09:08
              Moja pralka ma wsad chyba na 5- a może 6 kg. Całe pranie suszy się jednorazowo i jest ok. Wiem, że koleżanka, która ma pralko-suszarkę musi dzielić pranie bo inaczej ma mocno zmięte, zresztą już nawet ktoś o tym pisał. A problemu z wylewaniem wody to ja nie widzę. Zbieram do pustych opakowaniach po wodzie destylowanej i mam do żelazka na lato własną, zamaczam w niej storczyki a jak mam w nadmiarze to podlewam nią wszystkie inne rośliny domowe. A można taką suszarkę ustawić wszędzie tam gdzie jest miejsce i gniazdko.
            • mag2004 Re: Właścicielki suszarek proszone o radę 16.09.12, 20:46
              tak, wg mnie powinien, pranie ma więcej luzu; od 2 lat mam boscha 8kg logixx czy jakoś tak, pralka 7kg - ogólnie polecam, chociaż gł. korzystam z programów do szafy, 2x korzystałam z programu parowego - suszyłam uprane w pralce 2 żakiety - wyszło supersmile
              pozdrawiam,
            • krypteia Re: Właścicielki suszarek proszone o radę 16.09.12, 21:32
              nie rozumiem czemu wsad suszarki ma byc taki sam jak wsad pralni, im większy będzie wsad suszarki tym mniejsza szansa że rzeczy będa pogniecione
              • irenazu Re: Właścicielki suszarek proszone o radę 17.09.12, 09:24
                O, mogłabym polemizować, ale nie o to tu chodzi. Jak dotychczas wszystkie użytkowniczki i te z forum i te znane mi osobiście zgodnie twierdzą, że luz w suszarce no i oczywiście wyjmowanie rzeczy świeżo po suszeniu są korzystniejsze dla wyglądu prania.
              • krypteia Re: Właścicielki suszarek proszone o radę 17.09.12, 11:26
                krypteia napisała:

> nie rozumiem czemu wsad suszarki ma byc taki sam jak wsad pralni, im większy bę
                > dzie wsad suszarki tym mniejsza szansa że rzeczy będa pogniecione

twierdzę to samo - wg mnie pojemnośc suszarki powinna być większa niż pojemność pralki
                dlatego nie rozumiem zasady że pojemność suszarki ma być taka sama jak pojemnośc pralki
                • irenazu Re: Właścicielki suszarek proszone o radę 17.09.12, 20:01
                  Przepraszam, źle zrozumiałam wypowiedź.sad
          • mel.la Re: Właścicielki suszarek proszone o radę 16.09.12, 14:28
            klara551 napisała:

> To więcej płacisz za suszenie

No nie sadze:

Kondensacyjne - wymagają tylko podłączenia do prądu, ponieważ para wodna jest schładzana, skraplana i zbiera się w specjalnym pojemniku. Trzeba pamiętać, by po każdym suszeniu opróżnić pojemnik. Zużywają więcej energi niż wywiewowe, ponieważ muszą schłodzić i skroplić parę wodną. Jest też możliwość podłączenia takiej suszarki do kanalizacji za pomocą specjalnej rurki. Kondesacyjne sa też nieco głośniejsze (mają dodatkowy silnik/wentylator schładzający), no i droższe.

www.pytanieomieszkanie.pl/agd/p-r-m-a-1261-suszarka_wywiewowa_czy_kondensacyjna/pralki_i_suszarki.htm
            • klara551 Re: Właścicielki suszarek proszone o radę 16.09.12, 18:14
              Para wodna w suszarce kondensacyjnej jest skraplana w wymienniku krzyżowym,czyli zimne powietrze zasysane do suszarki chłodzi gorące wilgotne powietrze wydmuchiwane z suszarki.Energia elektryczna do tego nie jest potrzebna.A po co drugi wentylator? Jak już tak mądrze piszesz to napisz wszystko,czyli suszarka wywiewowa potrzebuje kilkanaście metrów sześciennych powietrza świeżego,a gorące wyrzuca do kanału wentylacyjnego. Ogrzewa powietrze od np.20st do 100 tylko energią elektryczną a jak na dworze jest mróz to zasysane z zewnątrz powietrze ogrzewają twoje kaloryfery.. Suszarka kondensacyjna wykorzystuje ciepło odpadowe do podgrzania zasysanego i ponieważ wydmuchuje cieple powietrze do pomieszczenia mamy dodatkowy zysk energetyczny a przy okazji oczyszczone z roztoczy,kurzu,bakterii,grzybów powietrze. Wiesz co to jest rekuperator? Na tej zasadzie działa suszarka kondensacyjna. W dobie szukania oszczędności suszarka kondensacyjna jest jedynym wyjściem.Ups,ale się rozpisałam. Nie lubię jak ktoś coś słyszał ale nie wie co .Nie umiem śpiewać więc nie wypowiadam się na temat śpiewu.Z techniką nie mam problemu więc staram się wytłumaczyć co i jak.
    • aniawroclaw1 Miele 19.07.13, 12:51
      mam od kilku lat i sprawdza się. Nie mam porównania do innych, bo to mój pierwszy model ale ubrania wyjmuje suche ( lub prawie suche ), nie są zniszczone. Uzywam czesto oprócz sezonu letniego bo wolę teraz suszyc w ogródku.

Znajoma kupiła pralkę i suszarkę w jednym. Ale nie używa suszarki, bo podobno nie sprawdzila się. Nie wnikam czemu.
    • sasilla Re: Właścicielki suszarek proszone o radę 19.07.13, 15:09
      Mam ELECTROLUX EDH 97981W
      Kocham ja, suszylam w zime, susze w lato. Teraz jest to ciut upierdliwe, bo suszarka dogrzewa pomieszczenie, a i tak jest w domu goraco - ale wole to, niz suszarki stojace rozstawione po calym domu.
      Pranie wychodzi cudownie miekkie, niepogniecione, odpylone z wszelkich klaczkow i pylkow.
      Moja suszarka stoi w sypialni, bo w lazience nie bylo na nia miejsca - w niczym to jednak nie przeszkadza, wylewanie wody to doslownie moment.
      Polecam kazdemu, cudowny sprzet.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka