15.11.12, 23:03
dostałam receptę na moje pierwsze okulary (+0,5), przy wadzie +1
i co dalej?
płacę za szkła 100%, czy są jakoś refundowane?
(nie jestem pracownikiem żadnej instytucji, formalnie jestem rolnikiem na KRUS i zarabiam podpisując umowy o dzieło)
czy koszt szkieł/okularów może wrzucic w koszty mąz prowadzący DG?
a może można odpisać od podatku?
Obserwuj wątek
    • kluska2cv Re: okulary 16.11.12, 11:02
      Refunduje pracodawca jesli pracujesz przy komputerze. Nie można wrzucać w koszty jeśli masz działalność. Wydaje mi się, że w Twoim przypadku zapłacisz 100%
      • hela6 Re: okulary 16.11.12, 13:01
        Ta "praca przy komputerze" jest również obwarowana pewnymi zasadami.
        Do sprawdzenia w KP i ustawie.
        Albo tu www.sgk.gofin.pl/11,2248,120503,wydatki-na-zakup-okularow-szkiel-korekcyjnych-dla-pracownikow.html
    • karlakarla Re: okulary 16.11.12, 13:17
      2 albo 3 lata temu też musiałam, kupić okulary. Okulistka powiedziała mi że mogę starać się o częściową refundacje, która wynosi aż 8 zł. Więcej wydałabym na bilety do urzędów... Może teraz coś się zmieniło w co wątpię.
      • dorka556 Re: okulary 16.11.12, 16:01
        karlakarla napisała:

> 2 albo 3 lata temu też musiałam, kupić okulary. Okulistka powiedziała mi że mog
        > ę starać się o częściową refundacje, która wynosi aż 8 zł. Więcej wydałabym na
        > bilety do urzędów... Może teraz coś się zmieniło w co wątpię.

Nic się nie zmieniło. Wczoraj byłam u okulisty. Dopłata nadal wynosi 8 PLN (po uprzedniej rejestracji w NFZ).
    • alex_k Re: okulary 16.11.12, 13:23
      Żeby odliczyć sobie od podatku zakup okularów, należy najpierw postarać się o orzeczenie o niepełnosprawności ze względu na wzrok, przynajmniej w stopniu lekkim. Niestety taką wadą masz zero szans na uzyskanie takiego orzeczenia.
    • kasiek-kd Re: okulary 16.11.12, 14:58
      dzięki, tak własnie myślałam, że sama w 100%
      • klara551 Re: okulary 16.11.12, 16:38
        Poszukaj promocji w dużych sieciach optycznych. Nie podam nazw bo posądzicie mnie o reklamę ale 3 m-ce temu zaoszczędziłam całkiem niezła sumę ,bo druga para okularów była za darmo z wybranymi oprawami. Przy horrendalnej cenie za szkła progresywne/1800 zł/ to była duża ulga bo okulary do czytania nic mnie nie kosztowały.
        • ja.dorcia Re: okulary 16.11.12, 19:10
          Sieciówki mają nieraz horrendalne ceny samych szkieł - za to samo, co w sieciówce chcieli 360, w "małym" zakładzie zapłaciłam 170 (tez +0,5)
          • iwona402 Re: okulary 17.11.12, 19:18
            Kilka lat temu skusiłam się na promocję w VE, gdzie druga para była gratis, nie dość że wydałam sporo pieniędzy to nie byłam zadowolona z żadnej pary okularów. Później przez kilka lat używałam soczewek kontaktowych, niedawno zdecydowałam się na zakup nowych okularów przez internet, długo się wahałam, dlatego na pierwszy rzut wybrałam niedrogie oprawki, szkła plastikowe z antyrefleksem i utwardzeniem, dodatkowo skorzystałam z extra rabatu 20%, całość kosztowała tylko 86 zł. Przed kupnem można było "przymierzyć" oprawki w wirtualnej przymierzalni- wgrywając swoje zdjęcie. Od ponad miesiąca używam tych okularów i jestem bardzo zadowolona. Na pewno będę zamawiać następne.
            • hela6 Re: okulary 19.11.12, 14:26
              A możesz dać namiar gdzie kopiłaś?
              Potrzebuję okulary "zastępcze" czy "tymczasowe" i zależy mi żeby było tanio.

Co do sieciówek optycznych to również nie polecam. Ceny z komina tak że druga para gratis to nie atrakcja a zejście do sensownego poziomu cen. Tyle że nie zawsze potrzebujemy tej drugiej pary. Zresztą nie wiem jak dziś ale kiedy jeszcze zainteresowana byłam ofertą sieciówek to te "gratisy" ze śmietnika historii chyba były wyciągnięte. I wcale nie piszę o designie ale o komforcie użytkowania. Strasznie prymitywny towar.
              • autumna Re: okulary 20.11.12, 10:31
                Przyłączam się do opinii. Tanie okulary z Fielmanna uwierały w nos, a oprawki bardzo szybko się poluzowały i wypadło szkło. Niestety jak na złość, do umywalki, więc się stłukło.
                Inna para, z zakładziku optycznego, służy mi latami. Poza tym takie małe punkty zwykle prowadzą optycy fachowcy z wieloletnim doświadczeniem. A w sieciówkach często ludzie po krótkim przeszkoleniu. W każdym razie taką pracę dostała jedna z moich koleżanek ze studiów, niemających nic wspólnego z okulistyką i optyką.
                • hela6 Re: okulary 20.11.12, 11:02
                  U nas wisiało ogłoszenie do pracy w sieciówce. Stanowisko nazywało się bardzo profesjonalnie, wystarczyło mieć prezencje i komunikatywność. Byłam z lekka zaszokowana.
                  U optyków w moim mieście obsługa jednym sięgnięciem ręki wyciąga z półki okulary w których wyglądasz pociągająco, leżą na tobie jak by na ciebie zrobione i w dodatku bez żadnego problemu da się w nich zamontować odpowiednie soczewki bez zamawiania szkieł specjalnych /pogrubionych, pocienionych czy powiększonych za czym idą dodatkowe pieniądze/.
                  No i półka cenowa też całkiem niezła jest.
                  • budzik11 Re: okulary 14.12.12, 18:17
                    Mój mąż też raz skusił się na okulary z VE. Po kilku poprawkach, reklamacjach (a to noski uwierały, a to szkło nie takie, a to coś tam) w końcu poprosił o zwrot kasy i zrobił okulary u "normalnego" optyka, które pasowały od początku i nic złego się z nimi nie działo. I po grzyba komu druga para okularów?
                    Mnie też czeka niedługo ta "przyjemność", wybieram się do tego samego optyka, z którego korzystał mąż.
                • meganka_1 Re: okulary 14.12.12, 16:07
                  ja się nie mogę zgodzić z tą opinią. Kupiłam tanie okulary w fielmannie i jakościowo wcale nie odbiegały od tych dobrych. Służą mi już 2 lata i nic się z nimi nie dzieje. Czasem chyba jednak nie warto przepłacać smile
              • iwona402 Re: okulary 20.11.12, 13:03
                Zamawiałam tu Tekst linka
                Przez kilka lat w tym sklepie zamawiałam soczewki kontaktowe, aby kupić okulary zastanawiałam się ponad rok, dlatego wybrałam najtańsze oprawki. Od dawna dostaje z tego sklepu newsletter i dlatego skorzystałam z dodatkowej okazji -20%. W swoim miasteczku mam niezły zakład optyczny, ale sama wymiana szkieł na zwykłe plastikowe bez żadnej powłoki kosztuje tam 60zł. Przesyłka była darmowa i niezwykle szybka, od złożenia zamówienia czekałam 2dni. W domu mam jeszcze dwóch okularników, dlatego jeszcze nie jeden raz będę zamawiać w tym sklepie . Przy zamówieniu oprócz mocy szkieł i cylindrów podaje się również rozstaw źrenic, nie zawsze okulista wypisuje to na recepcie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka