Dodaj do ulubionych

9 latek i PSP ?

21.11.12, 10:00
Mam problem, może ktos doradzi?
Mój syn bardzo lubi gry na kompie, od 2 lat marzy o PSP, ja mu nie kupiłam do tej pory ponieważ boje się że sie, że go od tego dziadostwa nie odciągnę...Na kompie moze grać tylko w weekend po 1 h. W dni powszednie ma wykupiony taki portal chyba Kosmikus się nazywa który uczy matematyki dla 3 klasy i tam rozwiązuje dodatkowe zadania w co dzień. Jak ma czas wolny to na kompie nie robi nic innego tylko gra, nic go nie interesuje...
Więc mam problem bo to jego marzenie to PSP i teraz na gwiazdkę ewentualnie mogłabym mu kupić. Zaproponowałam mu miniwieżę to powiedział że muzyka nie interesuje go az tak bardzo....sad
Uczy się średnio, ale trzeba z nim przysiąść i popracować...
Zastanawiam się a do gwiazdki coraz bliżej...
Obserwuj wątek
    • pamana Re: 9 latek i PSP ? 21.11.12, 10:39
      Nie sposób nie siedzieć gdy się nie ma ale potrafić zachować odpowiednią dawkę gdy się posiada konsolę smile
      Może to dobry czas na zmotywowanie do nauki, naukę rozkładania czasu.
      Spisać wspólnie umowę korzystania z konsoli i się tego trzymać. Kupić minutnik co by dziecko samo go nakręcało i kończyło z dzwonkiem.
      Jako osoba dorosła napiszę, że można fajnie grać razem smile
      p.
      • johana75 Re: 9 latek i PSP ? 21.11.12, 10:43
        ps. on chce ta przenośna konsolę PSP więc wspólne granie odpada? nie wiem czy ja tez mozna do TV podłączyć?
        • zla_wiedzma Re: 9 latek i PSP ? 21.11.12, 11:28
          Mój ma teraz 10 lat dostał w zeszłym roku najpierw był szał wink musieliśmy limitować czas wink. Teraz jest w czwartej klasie nie ma zbytnio czasu na granie czasem gra, częściej na komputerze w Galaxylife wink. Spokojnie kwestia waszego zdrowego podejścia do tematu i nie będzie źle. Na początku strasznie chciał grać bo dostał Fife czy jak tam tej piłce nożnej...
          • szczeciniankawpoznaniu Re: 9 latek i PSP ? 21.11.12, 12:07
            Mogę powiedzieć coś z własnego doświadczenia, bo mam teraz 23 lata i pamiętam jak z moim bratem błagaliśmy rodziców o konsolę PS 1. Ile lat temu to było!? Nieważne...

Piszę, żeby powiedzieć, że rodzicie postawili nam ultimatum, chcieli chyba sprawdzić jak bardzo nam zależy. Mieliśmy do zrealizowania plan i po jego wypełnieniu mieliśmy dostać wymarzone cudo. Chyba nie muszę się rozpisywać, że nagle zaczęliśmy dostawać same 5, a w naszych pokojach był wzorcowy porządek. Wiem, że to trochę tresowanie dzieci, ale czy w życiu nie działa zasada "za dobrze wypełnione zadanie jest nagroda"??

Najlepiej ustal czego oczekujesz od syna, powieś kartkę na szafce nad biurkiem (my taką mieliśmy, hihi big_grin), a pod spodem napisz, czego on oczekuje od Ciebie w zamian, np. Play Station. I tyle. Jeśli się nie wywiąże to będziesz miała "podkładkę".
            • kluska2cv Re: 9 latek i PSP ? 21.11.12, 12:35
              Weszłam poczytac wątek bo myślałam że to o 9 latku i straży pożarnej o_O chyba się starzeje...
              • zla_wiedzma Re: 9 latek i PSP ? 21.11.12, 12:47
                hahah dobre smile pewnie gdyby nie syn miała bym podobne skojarzenia wink
                • hela6 Re: 9 latek i PSP ? 22.11.12, 09:14
                  Ja myślałam że to jakaś choroba.

Moje dziecko już dorosłe na wspomnienie czasu spędzonego przed komputerem w dzieciństwie odpowiada "głupia byłam". Tylko jak wytłumaczyć dziecku ze głupie?
                  • zla_wiedzma Re: 9 latek i PSP ? 22.11.12, 09:42
                    Mój syn dostał w okolicach komunii, nie było problemu z nauką. Generalnie tak czy siak limitujemy komputer i tv więc z PSP było tak samo.
              • plecha1 Re: 9 latek i PSP ? 22.11.12, 21:39
                Ja, chociaż sama gram w gry komputerowe, też pomyślałam o straży pożarnej. Najwidoczniej spaczyły mnie studia, na których miałam przedmiot "krajowy system ratowniczo-gaśniczy", na którym nas przeczołgano tak, że aż dziekan przepraszał za dobór prowadzących tongue_out
    • agneska88 Re: 9 latek i PSP ? 21.11.12, 14:27
      witam serdecznie. Moja córka 9 lat też marzy o owym PSP i powiedzilam jej ze owszem dostanie jesli na koniec roku bedzie miała dobre oceny. Mysle że to lepszy pomysł podarowac mu na koniec roku tym bardziej, że beda wakacje i nie bedziesz sie denerwować o naukę. Mały może jeszcze poczekać a tak sama sobie nakręcisz problem ...
    • tuvalu1 Re: 9 latek i PSP ? 21.11.12, 16:56
      Żona suszy mi głowę o jakieś buty które gdzieś tam widziała. Myślicie że jak pozwolę jej w nich pochodzić przez 1 godzinkę w weekend a przez resztę tygodnia będzie chodzić w jakichś strasznych trepach to będzie wychowawcze? wink
      • johana75 Re: 9 latek i PSP ? 21.11.12, 17:02
        wiesz co to chyba bez porównania, bo jesli mi podobają sie jakies buty to ide i sobie je kupuje a nie pytam sie męża o zgodę wink jestem na tyle dorosła że wiem co robię, no i dodatkowo sama swoja ciężką praca na nie zarabiam ;D
        Jesli swoja zonę traktujesz jak dziecko to wychowaj ja sobie na trepach ;DDD
        Ewentualnie moze jej sie nie chciec i poszuka sobie takiego "pana" który jej to zapewni ...;P
        • tuvalu1 Re: 9 latek i PSP ? 22.11.12, 21:14
          Sytuacja jest analogiczna. Jak sama przyznajesz, chętnie kupiłabyś dziecku komputer lub PSP ale pod warunkiem że będzie rzadko korzystał a najlepiej wcale. Tak samo jakbyś swoje ciężko zarobione pieniądze wydała na wymarzone buty i odłożyła je do szafy by ich nigdy nie założyć. Dzieciństwo jest tylko jedno i tylko wtedy można się prawdziwie cieszyć z prezentu. Nie chcesz kupować, nie kupuj ale skoro już kupiłaś to niech mały używa aż iskry polecą wink
    • eo_wina Re: 9 latek i PSP ? 22.11.12, 20:41
      Opcje sa dwie: albo przepadnie i zatraci sie w tych cholernych grach, albo w koncu sie znudzi i zacznie interesowac czyms zupelnie innym. Moj 7-latek dostal Nintendo. Gral do bolu, a teraz konsolka sobie lezy i jest otwierana sporadycznie. Moje dziecko natomiast zaczelo czytac komiksy (mojego starego "Kleksa") i interesowac sie kosmosem!!!! smile Zadzialala wiec tu opcja nr 2. Roznie to bywa z dzieciakami.
      • joanna_poz Re: 9 latek i PSP ? 22.11.12, 21:02
        pocieszę - jest też opcja 3.
        będzie korzystal z umiarem.

my mamy akurat Xboxa.
        syn dostal go jak mial 5 lat. teraz ma 8. zazwyczaj gra z ojcem. odpalają to 1-2 razy w tygodniu. a nieraz i nie.
        jeast to po prostu u nas jedna z WIELU opcji spędzania czasu.

ps: kosmikusa tez robi, bo jest w III klasiesmile
      • johana75 Re: 9 latek i PSP ? 25.11.12, 19:24
        Mam nadzieje to wypróbować w niedalekiej przyszłości...oby zaczęło funkcjonować...
    • deszcz.ryb Re: 9 latek i PSP ? 23.11.12, 14:20
      Pozwalasz dzieciakowi z łaski posiedzieć na komputerze po 1 godzinie 2 dni w tygodniu i ty się dziwisz, że siedzi do oporu? No przecież biedak musi się nasiedzieć, bo wie, że kiedy indziej nie będzie mógł. uncertain Stanowczo powinnaś mu poszerzyć przywileje komputerowe, bo to nie sztuka przerwać grę po godzinie kiedy się MUSI. Dziecko powinno samo się nauczyć regulować czas spędzany na komputerze, z tym systemem nie ma szans [przy czym oczywiście nie mam na myśli całkowitego rozprzężenia, owszem - kontroluj, ile dziecko gra. ale niech samo zdecyduje, kiedy zagra i kiedy skończy żeby np. odrobić lekcje].

Skoro biedak marzy od 2 lat o PSP, to mu to KUP! Nie kupuj mu tego, co ty uważasz za pożyteczne; to ma być w końcu PREZENT! Przy czym miej świadomość, że jeżeli na PSP wprowadzisz takie same restrykcyjne ograniczenia, to będzie identycznie jak z komputerem - nie będziesz mogła dziecka od niego odciągnąć, bo - całkiem rozsądnie - będzie chciał wykorzystać swój limit do maksimum.
      • johana75 Re: 9 latek i PSP ? 25.11.12, 19:22
        Nie pozwalam mu z laski posiedzieć przy kompie tylko, tak ustaliliśmy z partnerem i sa to 3 dni w tygodniu gdzie ma gry, a w tygodniu na kompie nauka. Wiem że dla niektórych rodziców komputer to wybawienie, ale u nas sa takie zasady i tyle. Tych zasad nie mam zamiaru zmieniać i nie prosiłam o porady na temat zasad.
        Postanowiłam że nie kupie mu na gwiazdkę PSP. Dostanie je na urodziny latem, jesli wyniki w szkole będa ok...
        Gdyby on miał decydować kiedy ma skończyć to bylby to czas pójścia do łóżka...niestety uncertain
        • agneska88 Re: 9 latek i PSP ? 25.11.12, 20:23
          widzę że postanowiłaś tak jak doradzałam smile myśle że to dobry pomysł, moja córka też sie nie może doczekać smile
        • deszcz.ryb Re: 9 latek i PSP ? 25.11.12, 23:20
          > Gdyby on miał decydować kiedy ma skończyć to bylby to czas pójścia do łóżka...n
          > iestety uncertain

No, przeczytaj jeszcze raz to, co napisałam - to twoje zasady są powodem tego, że dzieciaka nie da się oderwać od komputera. wink Bo wie, że ma np. tylko dwie godziny w tygodniu na granie - nic dziwnego, że próbuje wykorzystać to, co ma, do maksimum. I to jest normalne. Gdybyś mu zwiększyła liczbę godzin, to i zainteresowanie by się zmniejszyło.

Oczywiście bez przesady - nie można dziecku pozwalać na siedzenie przy kompie non stop, ale mogłabyś mu zwiększyć limit, powiedzmy, z dwóch do pięciu godzin z możliwością dowolnego wykorzystania w tygodniu [czyli np. albo przez pięć dni po godzinie albo w pn 2, wt 2, sobota jedną, albo wt 3, nd 2 - zależy, jakby to sobie rozłożył]. Nie zaszkodziłoby to znacząco jego nauce, a komputer przestałby być dla niego takim pożądanym towarem.

> Postanowiłam że nie kupie mu na gwiazdkę PSP. Dostanie je na urodziny latem, je
          > sli wyniki w szkole będa ok...

A to wredne z twojej strony. Dzieciak od 2 lat [DWÓCH LAT!] marzy o jakiejś zabawce, a matka mu nie da. Byłam w takiej samej sytuacji [tylko u mnie chodziło o lalkę Barbie], więc wiem, jak biedak musi się czuć. Do tej pory mi szkoda, że tej lalki w końcu nie dostałam. A poza tym wredne jest samo uzależnianie spełnienia marzenia od wyników w nauce. Dziecku może niechcący powinąć się noga, może trafić na niesprawiedliwą panią, która go nie lubi albo wreszcie może nie będzie na tyle zdolne, żeby uczyć się tak dobrze, jak tego wymagasz. I już z marzenia nici... sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka