23.11.12, 08:19
Co roku sobie obiecuje,że zatroszczę się o to wcześniej.Czasem się udaje,ale w tym roku jakoś nie wyszłosad Co roku tez zapowiadamy rodzicom,żeby było skromnie z prezentami,a oni sie z tym zgadzaja a potem pod choinka tzw. wypas-oni lubią kupowac i lubią dawać. W tej chwili mam pustkę w głowie,bo kompletnie nie mam pomysłu na prezenty dla nich.Dla męża i synów już obgadane.
Kiedyś prezenty były dla mnie strasznie ważne pod choinka.Teraz są raczej obowiązkiem,bo wszyscy wszystko mają.
Podzielcie się pomysłami-co już kupiłyście,co macie zamiar kupić,może skorzystam z Waszych pomysłów.
Obserwuj wątek
    • hela6 Re: Prezenty 23.11.12, 09:03
      Książki, płyty jak ktoś czytaty czy lubi muzykę bo tego nigdy nie masz dość ew. ładne drobiazgi hobbystyczne jeśli ktoś hobby posiada. Np. porządny brelok na skipass /zwykle kupujemy przy stoku badziew który jest do niczego i szybko się psuje/, ładny worek basenowy bo stary już ma swoje lata a teraz można kupić ładniejsze niż kiedyś, fajny odblask dla osoby biegającej, pędzelek z nożem do grzybów zbierającemu grzyby /na pewno gubi albo jeszcze nie ma/
      Jak ktoś nie ma hobby to za kare skarpety, szal, rękawiczki, paczka porządnej kawy smile
    • ani-kk Re: Prezenty 23.11.12, 09:17
      Myślę, że taki zestaw pościeli świetnie się sprawdzi. tego typu rzeczy nigdy nie jest za dużo, a poza tym folk wrócił do łask wink
      www.facebook.com/photo.php?fbid=324225654342685&set=pb.167513103347275.-2207520000.1353658621&type=3&theater
    • agpagp Re: Prezenty 23.11.12, 09:24
      u mnie w tym roku każdy chce coś z mojego dłubania koralikowego lub z decu więc nie mam tego problemu smile
    • angazetka Re: Prezenty 23.11.12, 09:30
      Moim zdaniem teraz zaczyna się właściwy czas myślenia o prezentach na Gwiazdkę, wcześniej nie ma to dla mnie sensu. Z wymyślaniem prezentów nie mam problemu - są to przede wszystkim książki i filmy, plus jakieś kosmetyki, szale, takie tam. Wiem, co kto lubi, podpytuję, co kto by chciał i już.
      • kamunyak Re: Prezenty 23.11.12, 10:16

> Moim zdaniem teraz zaczyna się właściwy czas myślenia o prezentach na Gwiazdkę,

A moim zdaniem nie masz racji. Po pierwsze, robi się nerwowo i często kończy się na kupieniu czegokolwiek.
        Po drugie, sprzedawcy też o tym wiedzą i żyłują ceny, o tym wiadomo nie od dziś.
        Juz nie wspomnę, że większość pań jednak nie za bardzo ma czas na latanie po sklepach w tym czasie. Jeśli już lata to po spożywczych.
        Dlatego zdecydowanie lepiej jest kupować wcześniej. Albo jak jak ja - wtedy kiedy wpadnie mi w oko cos atyrakcyjnego dla konkretnej osoby.
        Jesli zaś chodzi o wzmankowanych rodzicach to nie przejmowałabym się "wypasem". Skoro ustaliliście to ich problem jesli się wyłamią. Moze następnym razem tego nie zrobią.
        Kupiłabym więc coś symbolicznego i tyle.
        Trudno doradzic co, bo to twoi rodzice przecież. Nie wiem czym się interesują, co lubią.
        • angazetka Re: Prezenty 23.11.12, 11:11
          1. Mówię tylko, jak ja robię, nikogo nie zmuszam.
          2. Żyłowanie cen? Raczej fajne promocje wszędzie.
          3. I tak zamawiam przez net, więc tłumy w sklepach mnie nie ruszają.
          4. Do Gwiazdki jest jeszcze MIESIĄC. Będziesz przez ten cały czas siedzieć w kuchni? No i przez miesiąc to naprawdę da się przemyśleć, co komu kupić.
          • kamunyak Re: Prezenty 23.11.12, 13:00
            a ja ciebie/kogokolwiek do czegos zmuszam? też mam swoje zdanie, z którym zgadzam się na dokładkę.

Promocje... jasne, jak sie tydzień wcześniej podniesie cene o 50% to potem można robić promocję o 25%. Mozna też wypchnąć towar, ktiory zalega półki od miesięcy.
            Przeciez to wszystko to znane sztuczki, przepraszam, socjotechnika, kreacja, manipulacja czy jak kto woli. Wiadomo że okres przedświąteczny to wypas dla wszystkich handlujących.
            Jeśli teraz zaczniesz myśleć to akurat zakupy wypadną w szczycie zakupow.
            I pracy "przesyłodawców" różnych.
            Ale przecież to twoje zakupy i naprawdę, mało mnie one obchodzą więc się tak nie bulwersuj.
            • angazetka Re: Prezenty 23.11.12, 13:38
              > Promocje... jasne, jak sie tydzień wcześniej podniesie cene o 50% to potem możn
              > a robić promocję o 25%. Mozna też wypchnąć towar, ktiory zalega półki od miesię
              > cy.

LOL. Nie kupuję rzeczy nieprzemyślanych, dlatego, że są w promocyjnej cenie. WIEM przed pójściem do sklepu, co chcę komu dać. Oglądam ceny w róznych e-sklepach, kupuję tam, gdzie mi się opłaca. No i znam orientacyjne ceny prze ew. obniżką. Jestem klientem myślącym.
        • ookaa Re: Prezenty 23.11.12, 13:14
          kamunyak napisała:

> Dlatego zdecydowanie lepiej jest kupować wcześniej. Albo jak jak ja - wtedy kie
          > dy wpadnie mi w oko cos atyrakcyjnego dla konkretnej osoby.

Też tak robię. Zwykle wykorzystuję jakieś okazje. We wrześniu np. kupiłam w promocji komplety kieliszków do wina (do białego i czerwonego). Klasyczne, bez durnych ozdóbek, bardzo porządnie zrobione. Dla moich bardzo praktycznych odbiorców prezentów będą jak znalazł. Poza tym lubię kupować i dawać książki.
    • shachar Re: Prezenty 23.11.12, 12:08
      może bilety od teatru, na kabaret, karnet do kina, na basen, smycz dla psa, ktorego jesxcze nie maja, a powinni, bo spacery to jest to? smile
    • hela6 Re: Prezenty 23.11.12, 14:24
      Nie kupuje prezentów wcześniej bo nie wytrzymam i rozdam big_grin
      Dziadkom żadnych biletów na kabaret ani książek politycznych czy o wkroczeniu wojsk Armii Radzieckiej, bo się nakręcają i jest kłopot.
      • dolmadakia Re: Prezenty 23.11.12, 14:46
        hela6 napisała:

> Dziadkom żadnych biletów na kabaret ani książek politycznych czy o wkroczeniu w
        > ojsk Armii Radzieckiej, bo się nakręcają i jest kłopot.

smile)))) coś w tym jest. Mój tato jest z tych nakręcających sięsmile)
        Też uważam,że fajnie jest mieć prezenty wcześniej,ale w tym roku wyprana jestem z pomysłów zupełnie.
        Smycz dla psa??? którego jeszcze nie mają?? też fajne,ale jakoś czarno to widzę. Coś się wymyśli-mama już bąknęła,że przydałby jej się sweterek...
        No,nic.Dziękuję za odzew i życzę udanych wypraw po prezenty.
    • budzik11 Re: Prezenty 23.11.12, 15:01
      Najprościej - bony upominkowe, można w zasadzie wszędzie. Do sklepu z ciuchami, do księgarni, do sklepu z wyposażeniem wnętrz, do spa itp. A obdarowany wybierze sobie to, na co ma ochotę.
    • squirk Re: Prezenty 23.11.12, 15:32
      dolmadakia napisała:

Kupuję prezenty tylko mamie i mężowi, nie z okazji świąt, bo nie obchodzimy, po prostu tak sie utarło i miło, że mamie jest miło, z mężem kupujemy sobie książki, Passoę i inne umilacze długich wieczorów. Bliskim znajomym robię kolczyki, przygotowuję paczuszki z domowymi orzechami w karmelu, kandyzowanymi owocami, w tym roku dorzucę chyba jakieś inne słodkości, może także małe, ozdobne buteleczki z domowym ekstraktem waniliowym itp.
      smile
    • slim.fast Re: Prezenty 23.11.12, 20:11
      Częściowo mam już zrobione lub rozplanowane, dla mamy i babć ażurowe szale i chusty własnej roboty z jedwabiu, dla taty i męża - szaliki, czapki z ciepłej wełny, tez przeze mnie robione, do tego wszystkim kosmetyki i książki, bo tak lubimy i już. smile
    • squirk Re: Prezenty 23.11.12, 23:54
      Spodziewałam się zalewu spamerów w tym wątku i wuala - masa osób "przypadkowo wpadnie" na jakąś stronę albo będzie się "zastanawiała" nad zakupem na innej. Czary z mleka po prostu.
      • megi-84 Re: Prezenty 24.11.12, 21:44
        moze ramka cyfrowa?
        szczoteczki elektryczne do zebow?
    • humbat Re: Prezenty 25.11.12, 10:55
      Ja kupiłem moim rodzicom trzydniowy wyjazd do Zamościa. Precyzyjniej mówiąc, to zarezerwowałem im tam hotel na trzy dni w trakcie ferii zimowych, kiedy obydwoje mają na pewno urlopy. Zawsze darzyli tamten region wielkim sentymentem, bo rodzina mojej mamy pochodzi z okolic Zamościa. Myślę, że bardzo chcieliby tam pojechać i zobaczyć jak teraz wygląda ich ukochane miasto. Zarezerwowałem im hotel przy tuż przy rynku, żeby mogli pospacerować trochę pod arkadami i pójść wieczorem do klimatycznych knajpek. Od tego hotelu Mercure jest też niedaleko do zamojskiego Muzeum.
      • dmb41 Re: Prezenty 25.11.12, 16:52
        Ktoś tam wyżej pisał, że mu spamu reklamowego brak smile Czyżby zamojski hotel M. tak kiepsko prządł, że aż marketing trzeba uprawiać w takiej formie?
    • stara-a-naiwna Re: Prezenty 25.11.12, 18:48
      zobacz tutaj

www.pakamera.pl

wszystko ręcznie robione
      albo może coś do domu? jeśli jest u Ciebie w mieście idź do TK maxx - można trafić fajne rzeczy (pościel albo do kuchni o innym designie niż w typowych polskich sklepach)

ja nie mam pojęcia co jeszcze komu kupię - niby jakieś "dodatki" do prezentów mam (kosmetyki itp) ale każdemu czegoś mi brakuje
    • misiowazona Re: Prezenty 29.11.12, 13:08
      Ja wymyśliłam dla mamy frezarkę do stóp. Będzie mogła wygodniej robic padicure w domu, a ma w tym zakresie potzreby dosć specyficzne. Nie wiem, jakiej firmy są dobre, ale pomysł mam właśnie taki. Poza tym sama chętnie bym dostała cos takiegosmile
      Z następnych podpowiedzi, to może lampa antydepresyjna na czas burości na dworze (pół roku byle jakiej poogody bez światła, wiec to sensowne). Sobie kupiłam cos takiego w lecie, gdy ceny opadły.
      Inne pomysły: radio podwieszane do kuchni, waga łazienkowa o ładnym designie, kalendarz ścienny z rodzinnymi zdjęciami na każdy miesiac innymi, lampa sollux na reumatyzm, dobra włóczka w ilości pozwalajacej na zrobienie sweterka na drutach (jeśli ktoś to lubi i doceni. Ja bym doceniłasmile, ziemię egipską, bo to fajny kosmetyk, ciepły szlafrok na zimowe przechodzenie z ciepłego łóżeczka do łazienki, parasolkę, kosmetyki nietypowych firm, ładną koszulkę np. Triumpha dla mamy, zegarek na rękę.
      • gosiownik Re: Prezenty 29.11.12, 14:44
        Nie widze nic zlego w kupowaniu prezentow pod choinke duuuzo wczesniej, sama zwykle staram sie robic to w okolicach listopada, a planuje - caly rok. Staram sie miec ucho wyczulone na to, co mowia moi bliscy, co im sie podoba, co by sie im przydalo. W tym roku prawie wszystko mam juz kupione. Do pomyslow dokladam: stacje pogodowa, koc elektryczny (sama bym chciala!), pedometr dla tych, co lubia spacerowac, kosz podarunkowy z delikatesami...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka