Dodaj do ulubionych

Babska rzecz

26.04.13, 09:50
Znaczy biustonosz. Żeby jakoś wyglądać kupuję biustonosze z drutami. No i niestety po jakimś czasie, dłuższym bądź krótszym któryś z drutów wyłazi kalecząc ciało. Nie pomaga ręczne zaszycie. Po usunięciu drutów nie powinno się wychodzić z domu chyba, że w bardzo luźnej tunice. Nie wiem co warte są biustonosze reklamowane w telewizji (tv market czy coś takiego). Czy przy takich gabarytach jak moje będzie tak jak na tych laskach z ekranu. Ew. co zrobić, jak przysposobić "normalne" biustonosze, żeby te piekielne druty nie wyłaziły.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Babska rzecz 26.04.13, 10:12
      A masz dobrze dobrany stanik? Bo wiesz, ja przez większość swego życia myślałam, ze noszę (i nosiłam) 75 B lub C , a okazało się, ze właściwy to 70G i dopiero wtedy poczułam, co to znaczy dobrze dobrany stanik.
      Zerknij tutaj: zaczęłam od tej strony i tego mierzenia- zmierz się
    • brytf-anna Re: Babska rzecz 26.04.13, 11:22
      Zacznij od prawidłowego ostanikowania się.
      Tak jak przedmówczyni myślałam, że noszę 75C, a okazało się, że noszę 60FF.
      Poszukaj w okolicy sklepów z bielizną oferujących tzw. brafiting.
      Atlantic, Triumph (tak, tak) , Intimissimi i marketowe staniki są o kant d*** potłuc. Chyba, że jesteś drobna i masz maleńki biust, to może coś tam znajdziesz. Jak już się porządnie obmierzysz to szukaj takich marek jak Panache, Freya, Ewa Michalak - takie staniki są drogie, ale naprawdę warto. Na początek wystarczy jeśli kupisz sobie czarny i cielisty (jest lepszy niż biały), pod ciemne i jasne ubrania. Możesz tez zawsze przymierzyći dobrac stanik w sklepie, zapamiętać markę, model i rozmiar i poszukać okazji na Allegro, to jest najtańsza opcja.
      No i polecam poczytać stanikowe forum: Lobby Biuściastych smile
      • grecz dobrze gadają 26.04.13, 14:14
        słuchaj się ich smile
      • madzioreck Re: Babska rzecz 26.04.13, 15:15
        stanikowamapa.prv.pl
        Tu znajdziesz adresy sklepów z brafittingiem smile
        • aniuta75 Re: Babska rzecz 26.04.13, 15:54
          Też bym szukała przyczyny wyłażenia drutów w źle dobranym staniku. Jak myślałam, że mam 75C czy D to też mi wychodziły. Odkąd jestem uświadomiona nie mam tego problemu smile.
      • stara-a-naiwna Re: Babska rzecz 26.04.13, 16:07
        Intimissimi ma rizmiarowke tylko do C(!)

I akuratnie ja z triumpha jestem zadowolona

Iżeby było zabawnjej kirdyś też miałam staniki 75c/d
        Obecnie 70h

A co do autokrki - jeśli masz stanik chińskiej prosukcji z placu to zawsze Ci bedzie coś z niego wychodzić
        No i koniecznie trzeba dobrać stanik w sklepie ze specjalistką
      • ofelia1982 Re: Babska rzecz 29.04.13, 16:00
        Atlantic, Triumph (tak, tak) , Intimissimi i marketowe staniki są o kant d*** p
        > otłuc. Chyba, że jesteś drobna i masz maleńki biust, to może coś tam znajdziesz
        > . Jak już się porządnie obmierzysz to szukaj takich marek jak Panache, Freya, E
        > wa Michalak - takie staniki są drogie, ale naprawdę warto.

Można znaleźć duuużo tańsze staniki niż wymienione przez Ciebie. Raz się szarpnęłam na Panache i powiem szczerze, że żal mi tych 200zł. Stanik owszem spoko, ale w tym samym sezonie znalazłam bardzo dobre (również mój rozmiar 65E/F) - Esotiq, La Sensa (32DD u nich).
        Trzeba się dobrze ostanikować, ale niekoniecznie drogimi stanikami.
        • brytf-anna Re: Babska rzecz 30.04.13, 18:14
          > Trzeba się dobrze ostanikować, ale niekoniecznie drogimi stanikami.

A nie, no jasne. Ale Triumph też jest drogi, więc babeczkom się wydaje, że dobry. A u nich rozmiarówka się chyba na D kończy. Co śmieszniejsze, kiedyś widziałam na salonie reklamę, że oferują brafiting wink
          Z La Senzą bym uważała, bo ta nasza (np salon w Warszawie w Arkadii albo Galerii Mokotów) to zupełnie co innego niż te kanadyjskie, i rozmiarówka też chyba tylko do E.
          Ale co do reszty się zgadzam, dobre ostanikowanie się nie musi być drogie, oprócz tego, że można znaleźć tańsze marki, to można też czasem kupić tanio drogie staniki, tak jak pisałam np na Allegro, czy powymieniać się na forach. Konkretnie na markach się nie znam, weszlam kilka lat temu we Freyę i nie wychodzę, bo podpasowały mi idealnie, więc nie szukam innych smile
          Można też mieć farta i rozmiar taki, że i sieciówkowymi stanikami można się poprawnie ostanikować smile Ale to raczej mniejszość ma takie możliwości.
    • kotwtrampkach Re: Babska rzecz 26.04.13, 19:13
      tak, tak, LOBBY BIUSCIASTYCH jest na tej samej gazecie co WDPD smile

dodam tylko, ze odkąd mam dobrze dobraną miseczkę, nie mam problemów z wyłażącymi drutami i poprawianiem stanika wink
      • marzeka1 Re: Babska rzecz 26.04.13, 19:39
        To samo smile dobrze dobrany stanik to podstawa i niweluje więkoszośc niedogodności typu wyłażące druty.
    • keepersmaid Re: Babska rzecz 26.04.13, 19:42
      A jak je pierzesz? Jesli luzem w pralce, to zaden stanik (niezaleznie od rozmiaru) dlugo tego nie wytrzyma.
      • barba50 Re: Babska rzecz 26.04.13, 21:45
        Dzięki za wpisy. Chyba muszę poważniej podejść do sprawy suspicious
        • zawle Re: Babska rzecz 26.04.13, 21:50
          Polecam staniory z Cubus, KappAhl. Jeden noszę 10 rok, piorę tylko w pralce, nic mi nie wyłazi, długo utrzymują fason i świeżość materiału.
          • asfo Re: Babska rzecz 27.04.13, 13:26
            W Kappahl to są żarty, a nie rozmiarówka. Kupuje tam ciuchy, ale staników nie polecam.
      • wadera3 Re: Babska rzecz 26.04.13, 22:01
        Oprócz tego, że zgadzam się z przedmówczyniami, dodam tylko, że jestem już dość dobrze ostanikowana, ale problem z drutami i fiszbinami mam taki jak Barba. Staniki z polecanych sklepów, nie za 30, ale za około 200 zł, a druty, jak wyłażą, tak wyłażą.
        Nie wylazły jedynie z dwóch, kupionych trzy lata temu w UK. Wszystkie piorę w ręku....
        Co robić droga redakcjo?
        • ko_kartka Re: Babska rzecz 26.04.13, 22:49
          No, jak stanik nie ma za małej miseczki, czyli nie występują kosmiczne przeciążenia konstrukcji, to imho nie ma znaczenia sposób prania. Ja piorę wyłącznie w pralce i z "nowych" staników wyłaził mi ongiś drut w jednym, który de facto okazał się ciut za mały, ale za to był haftowany w stokrotki, co wyjaśnia początkowe zaćmienie zakupowe.

Może te staniki z wyłażącymi drutami mają jednak wspólny mianownik? Konstrukcja niedopasowana do piersi, za krótkie kanaliki fiszbinowe, rozłażący się materiał okalający fiszbiny?
        • madzioreck Re: Babska rzecz 26.04.13, 22:50
          Dlaczego ich nie reklamujesz? Wychodzące fiszbiny podlegają reklamacji.
          I zweryfikuj jednak rozmiar, bo z niebadziewnych staników fiszbiny nie wyłażą bez powodu, jeśli w dodatku to są staniki różnych firm.
          • wadera3 Re: Babska rzecz 26.04.13, 22:55
            Dlatego, że jeśli puszcza szew na fiszbinie, to reklamacja i tak w/g mnie nic nie da.
            A ja wolę przeszyć to miejsce na maszynie i nie bawić się w korowody - za stara już jestem chyba.
            Z rozrzewnienie wspominam czasy, kiedy dobre staniki nie musiały mieć drutów i wszystko się kupy trzymało, no, ale to bardzo stare czasy byłysmile
            • ko_kartka Re: Babska rzecz 26.04.13, 23:07
              Ale jak w wielu (różnych?) stanikach puszcza szew przy fiszbinie, to znaczy, że nie ze stanikami jest problem, ino z ich nosicielką, no cudów nie ma. Zweryfikuj dopasowanie.

Ale przecież nadal są staniki bez drutów, bardzo trwałe - czemu nosisz fiszbiny, skoro za nimi tęsknisz?
              • wadera3 Re: Babska rzecz 26.04.13, 23:46
                Tak naprawdę, to dopasowanie mam takie jakie mam, lepszego nie będę miała, bo mi w/g kalkulatora wyszło, że powinnam nosić 85O, a brytyjski 38HH. Widział ktoś w Polsce takie rozmiary?
                W UK, kupiłam 38H bo HH nie znalazłam, schodziłam cały Manchester wzdłuż i wszerz.
                Przymierzyłam dziesiątki staników, i nic...
                Tyle, że na ile niedobrze są dobrane(w czymś jednak chodzić muszę) to jednak w tych brytyjskich druty trzymają się kupy, właśnie trzeci rok, z okładem, a w tych kupionych w Polsce, wyłażą.
                • bear80 Re: Babska rzecz 27.04.13, 11:24
                  Wadero ja noszę 36JJ lub 38J w rozmiarówce brytyjskiej i jak najbardziej są do kupienia w Polsce. Koniecznie poczytaj Lobby Biuściastych.
                  • wadera3 Re: Babska rzecz 27.04.13, 13:08
                    Czytałam, byłam, zastosowałam się, ale swojego rozmiaru nigdzie nie znalazłamsmile
                    • turnesolka Re: Babska rzecz 27.04.13, 19:02
                      a może allegro:

allegro.pl/listing/listing.php?string=biustonosz+38+hh
              • dorcia1234 Re: Babska rzecz 30.04.13, 19:16
                ko_kartka napisała:
                " Ale przecież nadal są staniki bez drutów, bardzo trwałe - czemu nosisz fiszbiny
                , skoro za nimi tęsknisz?"

a które to są? bo ja mam ten problem, że fiszbiny mnie czasami uczulają. Nie wszystkie, widać zależy co kto tam włoży do środka. I chciałabym taki bez fiszbinów, ale raczej z usztywnionymi miseczkami. 30 D smile
                jak na razie nie znalazłam
      • slotna Re: Babska rzecz 29.04.13, 12:09
        > A jak je pierzesz? Jesli luzem w pralce, to zaden stanik (niezaleznie od rozmia
        > ru) dlugo tego nie wytrzyma.

Stanik dobrej jakosci wytrzyma. Nosze glownie Panache i Freya, zawsze piore w pralce i nic im nie jest. Recznie pralam tylko effuniaki, ale i tak sie niszczyly, wiec olalam i tez wrzucam do pralki (gdzie zeszmacily sie juz calkiem, no ale to nie wina prania, tylko kiepskich materialow).
    • ksywa Re: Babska rzecz 27.04.13, 16:53
      Te druty to w ogóle paskudna rzecz! Dzisiaj wyciągnęłam takiego z filtra pralki (choc od dawna piorę całą bieliznę w woreczkach). Wokól druta jeszcze owinięta chusteczka do wyłapywania kolorów, filtr zapchany na amen, i mnóstwo wody do zebrania, nie sądziłam, ze aż tyle polecisad Niezależnie od tego, że stanik trzeba mieć dobrze dobrany, to jeszcze jest taka kwestia, ze drut musi mieć zaookrąglony koniec, dobrze wygładzony. Inaczej nie ma siły, w końcu wylezie, przebije się.
      • keepersmaid Re: Babska rzecz 27.04.13, 18:08
        Ja piore w takiej plastikowej kuli kupionej w sklepie z bielizna. Od kiedy jej uzywam ani razu nie wydlubywalam fiszbinow z pralki.
        • brytf-anna Re: Babska rzecz 27.04.13, 23:02
          > Ja piore w takiej plastikowej kuli kupionej w sklepie z bielizna. Od kiedy jej
          > uzywam ani razu nie wydlubywalam fiszbinow z pralki.

Ta, tez to kiedys kupiłam. I czasem suszę na tym staniki, bo ZEWNĘTRZNA część tej kuli mieści się akurat WEWNĄTRZ miseczki, chociaż biustu nie mam jakiegoś ogromnego wink
    • jarka63 Re: Babska rzecz 27.04.13, 19:27
      Hm, jak długo noszę biustonosz, nigdy nie wylazł mi z niego fiszbin, a noszę staniki z sieciówek, Triumpha, polskich sklepów internetowych, i piorę je w pralce.
      • angazetka Re: Babska rzecz 28.04.13, 11:19
        No właśnie też się dziwię tej nagminności wyłażenia fiszbin. Mnie się to zdarzyło ze dwa razy w życiu i nie tak, by mi ciało kaleczyło. Ot, szew poszedł, zaszywałam, finito.
        • anula36 ciekawostka 28.04.13, 16:44
          kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,107881,13754321,__Ochrona_przed_dzialaniem_grawitacji_wcale_nie_sluzy.html#Cuk
          • wadera3 Re: ciekawostka 28.04.13, 19:05
            Miałam nosa?
            W domu, na działce i tam, gdzie nie wstydzę się, że jedna pierś jest większa (i to sporo) i widać to pod ubraniem, nie noszę stanika. Po przyjściu do domu zdejmuję najpierw buty - potem stanik.
            • ilse77 Re: ciekawostka 29.04.13, 13:46
              Jeśli Ci to służy to ok, ale zasadniczo nie polecałabym chodzenia bez stanika, zwłaszcza przy większym biuscie, który co do zasady jest słabo podtrzymywany naturalnie. Te artykuły zawierają twierdzenia nie zbadane empirycznie, nawet kiedyś w tv natrafiłam na dyskusję na ten temat. Wszyscy chirurdzy plastyczni odradzali palenia biustonoszy wink Nie bez kozery trafnie dobrany biustonosz nie tylko jest wygodny (i zwyczajnie sie o nim zapomina), ale może zdziałać cuda z biustem wink
    • jag_2002 Re: Babska rzecz 30.04.13, 15:59
      z effuniaka tylko raz mi wyszedl drut, zareklamowalam, przeszyli
      ale to sa jedyne staniki, w ktorych moge chodzic caly dzien
      i nie szmaca sie w pralce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka