Dodaj do ulubionych

Szafa typu komandor

03.05.13, 18:32
Potrzebuję szafę z drzwiami przesuwnymi 230 wys. 200 szer. 60 głęb.
Czy robiła któraś z Was coś takiego i oceni mi ile kosztowało.
Alternatywa - szafa Pax ikea:
www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S69931820/?query=699.318.20
Jakieś opinie??
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Szafa typu komandor 03.05.13, 18:51
      pax jest super jezeli chodzi o wnetrze szafy,fajne polki,szufladki,sortery.Komandor ma wysoka jakos wykonania.
    • aniuta75 Re: Szafa typu komandor 03.05.13, 20:58
      Swego czasu obliczyłam sobie ile bym musiała wydać na cześci do samodzielnego złożenia takiej szafy właśnie. Po rozeznaniu cen w firmie zajmującej się między innymi takimi szafami (nie żaden komandor czy senator) stwiersziłam, że nie opłaca się robić samemu, bo taka firma będzie mnie kosztowała zaledwie 200zł drożej, a przynajmniej mam pewność, że nic nie skopią, bo się tym zajmują a wiadomo jak to człowiek sam robi, czasem coś tam omsknąć się może wink.
    • kol.3 Re: Szafa typu komandor 04.05.13, 07:36
      Szafa powinna mieć 65 cm głębokości bo inaczej ubrania będą przeszkadzać przy zasuwaniu drzwi.
      • b-b1 Re: Szafa typu komandor 04.05.13, 15:03
        Komandor wycenę i projekt robi za darmo(przynajmniej tak było)-zaproś konsultanta do domu-pooglądaj katalogi-może Ci jeszcze coś ciekawego wpadnie do głowy.
        Ja mam dwie szafy komandora-koszyków w sumie sześć, są większe(jedna 360X260X90, druga 200X260X70) i zapłaciłam za obie ok 5 tyś.-ale kilka lat temu.
        ...wszędzie gdzie mieszkałam zamawiałam komandora i uważam, że szafy są nie do zajechaniabig_grin. Nawet kiedy dzieci korzystają-nic się nie dzieje.
    • asdaa Re: Szafa typu komandor 04.05.13, 17:40
      nie wiem gdzie mieszkasz
      ja zmawiałam ok.4 lata temu tutaj: elmir.pl/
      ceny przystępne, ekipa przyjechala,wymierzyła, dopasowała do krzywych ścian, po kilku dniach była szafa, ceny nie pamiętam ale wyszło niedrogo, zresztą u mnie trochę inne wymiary
      • lirio Re: Szafa typu komandor 04.05.13, 19:17
        Dziewczyny, ale ile to jest w pieniądzach wink za szafę o podanych przeze mnie wymiarach - czy zapłacę 2, 3, 4 czy 5 koła.
        Ja jak zwykle nie mam czasu, szukam w sumie usprawiedliwienia dla szafy PAX wink jadę, kupuję skręcam i mam. Nie mam czasu na delegacje panów z mierzeniem, czekanie na montaż - mam taki burdel bez tej szafy, że dramat. Jeżeli taka szafa przekracza znacznie 3 tyś. to już dla mnie informacja wystarczająca.
        • nicol.lublin Re: Szafa typu komandor 04.05.13, 20:11
          to zależy co chcesz do środka.
          • lirio Re: Szafa typu komandor 04.05.13, 20:32
            Do środka tylko drewniane półki, żadnych koszy i cudów. To będzie szafa nr 2 do przechowywania pudeł.
        • kklekss Re: Szafa typu komandor 04.05.13, 20:17
          Mam szafy PAX i jestem zadowolona , z czasem można wymienić drzwi np. na inny kolor , jak obecny się np. znudzi.
    • sasilla Re: Szafa typu komandor 04.05.13, 23:29
      Jesli tylko wielkosc PAXa Cie urzadza to bierz. Ja mam juz druga szafe z drzwiami przesuwanymi i obu szczerze nieznosze (dostalam z calym dobrodziejstwem mieszkania i musze sie meczyc). Drzwi sie zaczepiaja, spadaja z prowadnic, gubia wozki. Dodatkowo taka szafa jest bardzo zobowiazujaca we wnetrzu. Zmiana wystroju i chec wymiany drzwi oznacza powazny remont za ciezka kase (jestem wlasnie w temacie - firmy zawolaly 2000zl za wymiane drzwi na najprostsza biala plyte). Paxa zawsze mozna prosto wymienic, przestawic na inne miejsce - samodzielnie, bez wolania ekipy do kazdej glupoty. A szafa zabudowana - wielki kloc, prowadnice wpuszczone w tynk, przykrecone do parkietu. Jedyne szafy zabudowane jakie mi sie podobaja i wydaja mi sie wygodne to bezramowe - ale to wyjdzie na pewno drozej niz Pax.
      • kamunyak Re: Szafa typu komandor 05.05.13, 02:08
        > Jesli tylko wielkosc PAXa Cie urzadza to bierz. Ja mam juz druga szafe z drzwia
        > mi przesuwanymi i obu szczerze nieznosze (dostalam z calym dobrodziejstwem mies
        > zkania i musze sie meczyc). Drzwi sie zaczepiaja, spadaja z prowadnic, gubia wo
        > zki. Dodatkowo taka szafa jest bardzo zobowiazujaca we wnetrzu.

Szafa zabudowana drzwiami przesuwanymi jest, rzeczywiscie, zobowiazująca, przestawić ją raczej ciężko. Dlatego tez takie szafy (garderoby) robi sie zwykle w sypialniach, przedpokojach, w miejscach przemyślanych, gdzie nic innego nie wykorzysta tak dobrze miejsca i nic innego wstawiać nie ma potrzeby.
        Natomiast z całą resztą trudno sie zgodzić. Zaczepianie drzwi, spadanie z prowadnic - to jakas kpina, masz po prostu szafę zrobioną przez patałachów i z kieopskich materiałów. Ja mam juz przeszło 10 lat Komandora i nic takiego się nie dzieje. Chociaz własnie akurat Komandora polecać tu za bardzo nie chciałam to jednak widzę, że przy twojej szafie to byli profesjonalisci.
        Ze zmianą wystroju też dramatu nie ma. Właśnie chcę to zrobić bo zmieniłam kolorystykę sypialni. Za pomocą tapety, którą mam zamiar nakleic na drzwi. Można tez je pomalować. Samodzielnie, bez ekipy.
        Tak, że nie przesadzajmy.
        Drzwi przesuwane mają wiele zalet, główna jest ta, że pozwalają, jak żadne inne, wykorzystac przestrzeń.
        • sasilla Re: Szafa typu komandor 05.05.13, 12:47
          Moja szafa ma sporo wiecej niz 10 lat, prawdopodobnie kolo 20 lat. Odkad ja mam zaczela gubic oslony wozkow, co przyczynialo sie do zacinania. A w ostatnim tygodniu 3 razy spadly drzwi z gornych prowadnic - czyli w sumie spadly calkiem, dobrze, ze nie na kogos. Nie wiem czy robili to patalachowie, bo jak pisalam - szafa byla w mieszkaniu do ktorego sie sprowadzilam. Byc moze poczatkowi wlasciciele byli zadowoleni, ciezko powiedziec.

Zmiana wygladu nie jest taka prosta. Oklejenie tapeta nie daje nic, bo pozostaja caly czas nierownomierne profile boczne (plus profile na lustrach) oraz caly system jezdny (dolna, gorna i boczne prowadnice). W mojej szafie nie sa one aluminiowe (jak sie robi obecnie) tylko z jakiegos dziwnego tworzywa, nawet pomalowanie tego nie wchodzi w gre. Moja szafa jest ciemno bordowa (mahon?), a mi potrzeba czegos jasnego, bialej ewentualnie szarej plyty. Ni dudu nie bedzie pasowac z tym co jest obecnie.
          Dodatkowo nikt nie chce sie podjac naprawy czy lekkiego odswiezenia tej szafy (chcialam zamowic naprawe wozkow, wymiane gladkich plyt z pozostawieniem luster) - przelecialam wszystkie firmy w okolicy - nikt nie chce poprawiac starego, jedyne co proponuja to zrobienie od nowa - minimum 2000zl.
          Jestem z tej szafy tak bardzo obecnie niezadowolona, ze gdybym mogla to wynienilabym ja na Paxa chocby dzis. Ale to jednak za duzy kloc (ponad 4metry dlugosci), w danej chwili mnie nie stac. sad
          • kamunyak Re: Szafa typu komandor 05.05.13, 19:38
            Jeśli szafa ma ponad 20 lat, jest robiona w jakimś dziwnym standardzie, z ubiegłej epoki, którego już nikt nie stosuje, to nadużyciem jest dyskredytowanie drzwi przesuwanych jako takich.
            Po prostu masz grata, ktorego trzeba sie pozbyć. 2000 zł to i tak mało chcą. Moja garderoba, przeszło 10 lat temu i "tylko" 3 m, kosztowała więcej niż 3000 zł, dziś pewnie byłoby to jeszcze więcej.
            Cały czas wygląda dobrze, nie ma mozliwości, ze względów konstrukcyjnych, wystąpienia takich usterek, jak u ciebie, np. spadanie z górnych prowadnic. Jedynie, że mi sie potrzeby estetyczne zmieniły - stąd ta tapeta. W dodatku ja nie mam luster więc przyklejenie tapety jest stosunkowo proste.
            Natomiast żadna szafa "stacjonarna" na pewno nie pozwoliłaby mi tak ekonomicznie wykorzystać miejsca, w którym jest obecnie garderoba z drzwiami przesuwanymi.
            • sasilla Re: Szafa typu komandor 05.05.13, 20:12
              Kazda technologia sie starzeje. Za klika lat i twoja szafa zrobi sie z "zeszlej epoki". wink
              Choc jak patrze na szafy na stronie producenta, to nadal wygladaja podobnie jak moja. Tylko profile boczne czesciej z aluminium niz dobrane pod kolor.

Dla mnie wielka zaleta wolnostajacej szafy jest jej ewentualna mobilnosc. Mozna ja nawet zabrac ze soba do nowego mieszkania. W razie potrzeb rozstawic na oddzielne segmenty, wymienic drzwi na inne. I jak najbardziej mozna zrobic rowniez drzwi przesuwane.

A 2000 za same drzwi to bardzo duzo. Wyliczylam z ciekawosci ile kosztowaloby mnie zabudowanie tej wneki z Ikea - wyszlo okolo 3600zl razem z calym wewnetrznym umeblowaniem - szufladami, pudlami i wieszakami. Jak na razie na pewno nic nie zrobie, bo obecnie laduje kase w inne, bardziej potrzebne pomieszczenia.
              Ale gdybym miala sama wybierac i wymiary wneki by sie zgadzaly, to osobiscie na pewno poszlabym w tym temacie w rozwiazania z Ikea.

Bardzo podobaja mi sie rowniez szafy bezramkowe, dobrze "gubia" sie w scianie - ale taka u mnie nie przejdzie, bo drzwi otwieraja sie czesciowo do przodu, a tam u mnie stoi sofa. sad
    • lirio Re: Szafa typu komandor 19.05.13, 07:30
      Kupiłam PAX, jest super.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka