Dodaj do ulubionych

Półki w lodówce

06.08.13, 11:27
Prosze powiedzcie mi czy jest mozliwość wyjęcia (?), odczepienia (?) tych plastikowych zakończeń szklanych pólek w lodówce? Nie wiem jak to opisać więc tutaj macie zdjęcie :

img04.tablica.pl/images_tablicapl/74779947_1_644x461_szklane-polki-2-szt-do-lodowki-indesit-warszawa.jpg
Chodzi mi o te białe elementy. Lodówka Indesit. Pytam dlatego że rozlał mi się jogurt w lodówce i nie da się tego wymyć i najlepiej było by zdemontować te białe częsci. Próbowałam ale nie udało mi się a nie chce na siłe tego robić zeby nie uszkodzić. Jak się okaże że to nie jest do ściągnięcia to nie mam pojęcia co z tym zrobić.
Obserwuj wątek
    • alojw Re: Półki w lodówce 06.08.13, 13:06
      Mam co prawda lodówkę electrolux, ale identyczne półki. Bez problemu zdejmuję te plastiki przy każdym myciu lodówki.
      • zetka31 Re: Półki w lodówce 07.08.13, 15:13
        Ja niestety mam identyczny Indesit (pierwszy i ostatni raz) i nigdy nie udało mi się tego plastiku zdjąć. Jest identyczny, jak ten na zdjęciu.

U mnie jeszcze wchodzi brud w zakamarki pojemników - masakra. Właśnie zbieram na nową lodówkę.

Spróbuj to potraktować środkiem dr backmann (nie pamiętam jak to się pisze) do lodówek. Może pomoże.
        • agnes181jaw2008 Re: Półki w lodówce do Zetka31 07.08.13, 15:26
          No wlasnie po poście że da sie je bezproblemowo ściągnąć poczułam się jak ... niepełnosprytna wink

Zetka31 ciesze sie że napisałaś że też masz taki problem. Ja mam serdecznie dość tych elementów pod którymi zbiera się brud i nie moge tego umyć sad na samą myśl jakie mi się tam ilości bakterii mnożą robi mi się słabo sad

Spróbuje tego środka bo wiem ze ma fajne produkty, tylko powiedz mi Zetka31 nie masz tak ze ten brud wszedł tak głęboko że nie ma szans nawet wydłubać go nożem czy czymś? jak właśnie z tym robie radzisz? Rozbierałaś może te szuflady na czynniki pierwsze żeby domyć te zakamarki? Nie chce połamac tych plastików sad
          • zetka31 Re: Półki w lodówce do Zetka31 07.08.13, 15:33
            Niestety, nie radzę sobie z tym. Myślałam, że ten jogurt w miarę świeży masz - to może jeszcze coś podziała.

Ja tez myślałam o sobie, że fleja jestem, czy co. Ale naprawdę nie da się tego wyczyścić. Szczególnie tych szuflad pod półkami. Mi też tam wchodzi brud, pleśń i inne badziewia. Nie znalazłam możliwości rozkręcenia tego. Tak jak mówisz - musiałabym połamać te szuflady.
            Dlatego zbieram na nową lodówkę i przynajmniej wiem, czego unikać w przyszłości.

Na te zakamarki ten płyn niestety Ci się nie przyda. Nic oprócz brudu nie dostaje się w te szpary.

No chyba, że ktoś zna sposób - konkretnie do tych nieszczęsnych Indesitów.
            • agnes181jaw2008 Re: Półki w lodówce do Zetka31 07.08.13, 17:11
              NO niby jogurt świeży stosunkowo ale jak wiesz z doświadczenia zbiera się tam wszystko siłą rzeczy.

Przyszło mi do głowy coś .... ale nie wiem jak z wykonaniem. Może poprostu wyjąć te półki, włożyć do wanny wypełnionej wodą z detergentem i zaczekać niech się odmoczy? Skoro brud jest w stanie się tam dostać to woda napewno i może chociaż zabije bakterie?

Niestety nie mam mozliwości finanowych aby sprezentować sobie nową lodówke. Ale tak jak mowisz człowiek wyciaga wnioski i na przyszłośc wiem (jak ta cholera się kiedyś zepsuje) że nie kupie lodówki z takimi "haczykami" sad
              • abc143 Re: Półki w lodówce do Zetka31 07.08.13, 20:45
                Każdorazowo przy rozmrażaniu lodówki i zamrażarki / lodówka niby rozmraża się samodzielnie ale przy chcąc rozmrozić zamrażarkę / przy jednym agregacie trzeba wyłączyć całość / wszystkie półki, / szklane /elementy plastikowe półeczki z drzwiczek, pojemniczki myje w zmywarce. Wszystko pięknie lśni .
    • agnes181jaw2008 Re: Półki w lodówce 07.08.13, 17:24
      ZETKA !!!! ściaga sie !!! na zatrzask smile napewno te tylne częsci co są jakby od tylnej ścianki lodówki.

Mój M stwierdził że te elementy są na "klik" i trza je umiejetnie sciagnąć. Jak umyje (big_grin) to Ci fotki wysle z instrukcją smile
      • zetka31 Re: Półki w lodówce 07.08.13, 19:01
        No co Ty gadasz? Ale jaja smile To niech jeszcze może Twój mąż rozpracuje pojemniki. Ale numer, ja się ba lam, że to popęka
        • agnes181jaw2008 Re: Półki w lodówce 07.08.13, 19:13
          Niestety ceną za tą wiedze było GŁOŚNO wypowiedzane zdanie : No i co ja bym bez Ciebie zrobiła.

Ale warto bylo smile

Musze teraz Go zagonić do pomocy bo jak ja połamie to się będzie darł a jak On połamie to ja będe górą smile

Dam znać smile
        • agnes181jaw2008 Re: Półki w lodówce 12.08.13, 20:17
          Zetka .... wysłałam Ci maila na gazetowego smile
          • nadzieja05 Re: Półki w lodówce 13.08.13, 08:00
            dobre jestescie kobitki,
            agnes, czy ja moge tez poprosic o zdjecia bo mam ten sam problem.Dzikuje.
            • agnes181jaw2008 Re: Półki w lodówce 13.08.13, 11:42
              jasne

wyśle Ci zaraz fotostory made by mój M na gazetowego smile
              • lavelial Re: Półki w lodówce 14.08.13, 02:08
                jeśli udało się zdjąć plastiki w indesit bez połamania to jestescie debeściary.
                ja bym namoczyla w wannie i myła jakąś szczotką . a płyn do lodówek to cudo .
                • agnes181jaw2008 Re: Półki w lodówce 14.08.13, 16:10
                  Udało się smile

Moge Ci wysłać fotki nawet hehe
                  Niestety mnie moczenie nic nie dało - co wyszło dopiero po ściągnięciu plastików smile Byłam mocno dziwiona ile "śmieci" tam było :p
                  • eaglepl007 Re: Półki w lodówce 28.09.13, 12:53
                    witam,
                    czy też mogę prosić o fotki na maila bo mam dokładnie ten sam problem ;-(
                    • ada16 Re: Półki w lodówce 28.09.13, 15:57
                      ja tez, ja też sad
          • tojaezs Re: Półki w lodówce 07.11.13, 00:15
            Czy mogłabyś tutaj umieścić zdjęcia? Nie pamietam "gazetowego"...
            • agnes181jaw2008 Re: Półki w lodówce 07.11.13, 13:10
              Napisz do mnie na gazetowego ze swojego innego- tutaj zdjęć nie wrzuce bo nie umie a po 2 mam cały opis do tego.

• marlenaniez Re: Półki w lodówce 10.04.18, 15:41
            Witam czy ja też mogę prosić o wskazówki dotyczące demontażu tych białych plastików? Pozdrawiam
            • aankaa Re: Półki w lodówce 10.04.18, 20:59
              jak po 3 latach poprzedniczka się nie doczekała, to ty po 5 masz kiepskie szanse tongue_out
              • irenazu Re: Półki w lodówce 11.04.18, 19:48
                W moim elektroluxie jest w wyposażeniu taka plastikowa jakby łopatka, ok.10cm szer. Tym ustrojstwem podważam listwę i ona powoli odskakuje od półki. Też długo się głowiłam jak je zdjąć i kiedyś wybrałam się na spacer po rozum do głowy i wyszło. Jeżeli nie masz czegoś takiego na wyposażeniu to pokombinuj nawet z plastikową linijką, po prostu musi mieć w miarę cienki brzeg żeby dało się lekko wsunąć pomiędzy listwę i szkło.
                • kaga9 Re: Półki w lodówce 11.04.18, 20:56
                  irenazu napisała:
                  kiedyś wybrałam się na spacer po rozum do głowy

Pięknebig_grin
                  https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/PFZktkpTURBXy83YzYwNTRiZTQzNTUzNjY2YjE1MGZhZTJkN2YxZDFlZS5wbmeTlQLNAxQAwsOVAgDNAvjCw5UH2TIvcHVsc2Ntcy9NREFfLzFkNzRjYjQxNzA1OTUwNDM2NjI5Y2FiZDYwNmY1MGY2LnBuZwfCAA
    • agnes181jaw2008 Re: Półki w lodówce 28.09.13, 19:42
      Poszło na gazetowego smile

• agnes181jaw2008 Re: Półki w lodówce 05.11.13, 17:56
        Teraz ja mam do Was pytanie o tą nieszczęsną lodówkę.

Jak rozmrażacie ją to gdzie wam woda leci? Ja albo jakaś lewa jestem albo musze M. poprosić co by zerknął swym fachowym okiem bo ja tam nie widze żadnej rynienki czy pojemniczka gdzie sie ta woda zbiera.

W tym tygodniu mam zamiar dokonać tego rozboju na lodówce i zastanawiam sie jak? jak to zrobic?

Dodam że czytanie instrukcji obsługi na niewiele się zdaje
        • maklekwakle Re: Półki w lodówce 01.03.16, 19:01
          hey czy mogę prosić o poradnik jak ściągać te ramki ze szklanych polek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka