Dodaj do ulubionych

Bidetta-ma ktoś

09.11.13, 23:54
Przeglądając strony dot remontu wc wpadło mi hasło Bidetta, mam malutkie wc bez umywalki i zastanawiam się że może fajnie by było mieć coś takiego,co o tym myślicie do tej pory obywałam się bez tego,bidetu też nie mam ,no ale może przy okazji remontu ...
problem ewentualny jest taki że nie ma i nie będzie tam umywalki a chyba większość bidett jest podłączana właśnie do niej
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: Bidetta-ma ktoś 10.11.13, 00:43
      Nie musi byc umywalki, wystarczy podejscie do wody, dobrze, zeby byla i ciepla i zimna, choc pewnie i sama zimna wystarczy, taka jest do wc. Osobiscie nie mam, ale jak jestem u tesciow, to korzystam, nie powiem smile minus taki, ze jesli cokolwiek cieknie ze sluchaweczki (a z tych tanich potrafi), to kapie wprost na posadzke..
    • pitahaya1 Re: Bidetta-ma ktoś 10.11.13, 02:49
      Ja mam bidetkę podłączoną do instalacji podtynkowej. Podwieszana muszla a obok bidetka.
      Umywalkę mam w zupełnie innym miejscu. Do bidetki mam podciągniętą ciepłą i zimną wodę oraz zainstalowany mieszacz podtynkowy.
      Tu masz przykładowe zdjęcia:

www.grast-mtb.com.pl/doc/oferta/inspiracje1/lazienka-po-20-tu-latach
      www.sklepbaterie.pl/baterie/baterie-lazienkowe/baterie/bidetowe/1-34-123-bidetka-bidetta_p_3285.html
      poprostulazienki.pl/product.php?id_product=11155
    • ookaa Re: Bidetta - ma ktoś 10.11.13, 08:05
      Zdecydowanie warto zamontować. To urządzenie, o którym szybko zaczyna się myśleć: jak mogłam kiedyś bez niego żyć? Te, które linkuje Pitahaya, są bardzo estetyczne. Ja mam zamontowaną do umywalki. Kiedy kilka lat temu zakładałam bidettę, na rynku były tylko Oras i Hansgrohe. Na swoje nieszczęście wybrałam tę drugą. Choć tania nie była, przecieka w pewnym położeniu, więc nie polecam.
      • johana75 oookaa 10.11.13, 22:14
        No nie strasz ja kupiłam właśnie z Hansgrohe, bidetkę z bateria umywalkową, mam teraz remont i jeszcze nie wiem czy cieknie...uncertain a tania nie była!
        • ookaa Re: oookaa 11.11.13, 07:48
          Wiesz, ja swoją zakładałam 4 lata temu. Może przez ten czas coś poprawili w konstrukcji, bo nie ja jedna narzekałam na przecieki. U mnie cieknie z miejsca, gdzie wąż łączy się ze "słuchawką" wtedy, gdy "słuchawka" znajdzie się poniżej baterii. Nie pomogły różne konfiguracje z uszczelkami. Wiem, mogłam to reklamować, ale jakoś mi się nie chciało. Nauczyłam się tak manipulować, żeby nie chlapać. No i słuchawka zamiast tkwić w zgrabnym, dość nisko (żeby było wygodnie i dyskretnie) zamontowanym uchwycie, leży w umywalce (na tej wysokości nie cieknie). Niby można by uchwyt zamontować wyżej, ale z tej bidety po użyciu zawsze trochę kapie, stąd wylądowała w umywalce. Może ta Twoja będzie lepsza. Oby.
          • johana75 Re: oookaa 11.11.13, 08:18
            Ja mam taką a ty?
            www.zielonalazienka.pl/bateria-umywalkowa-z-bidetta-dn15-hansgrohe-talis-e2-31165000,produkt,4127.html
            Nie jest może super droga, ale najtańsza tez nie...no niedługo sie przekonam...
            • ookaa Re: oookaa 11.11.13, 09:27
              Nie chcę Cię martwić, ale mam identyczną wink.
          • aquapurit_pl Re: oookaa 10.11.14, 19:23
            ookaa po co manipulować, żeby nie chlapać? polecam Ci bidetotoaletę, świetną rzecz, gdzie taki problem nie istnieje, zerknij tutaj aquapurit.pl/korzysci/ergonomia/#wygoda_uzytkowania
    • budzik11 Re: Bidetta-ma ktoś 10.11.13, 10:09
      Ja mam w domu bidet, ale w gabinecie gin. zawsze (chodzę do róznych) jest bidetta, podłączona do umywalki. Koniecznie podłącz ciepłą wodę (zimna, brrrr!).
      Rzeczywiście, to jedno z takich udogodnień, bez którego potem człowiek sobie życia nie wyobraża smile Poza podstawowym zastosowaniem - można wygodnie myć nogi, i jak ma się małe dziecko - wygodnie mu ręce myć smile
    • kwiat_aloesu Re: Bidetta-ma ktoś 10.11.13, 10:27
      Mam, nie oddałabym za nic na świecie. Kiedy dorobię się większej łazienki, bidet będzie, owszem, ale rączka koło sedesu też. Doskonale się sprawdza podczas okresu, ale też do sprzątania - jeśli trzeba "dopłukać" sedes, napełnić wiadro czy opłukać buty nad sedesem. Mam pełen zakres temperatur - nie wyobrażam sobie, żeby miała być tylko zimna woda, to zupełnie rozmija się z zastosowaniem rączki - i dodatkowo samą rączkę trzeba ściskać podczas używania. Bardzo mądre rozwiązanie; dwustopniowe zabezpieczenie się sprawdza, skoro rączka nie wisi nad wanną.
    • antytalentka Re: Bidetta-ma ktoś 10.11.13, 16:02
      No i po co taki wątek założyłaś? Miałam remont łazienki 4 lata temu i na razie kolejnego nie będzie, a nie wiedziałam o takim urządzeniu. Żyłabym spokojniej nadal nie wiedząc, a tak to będzie mi się ustrojstwo śnić po nocachwink
      A tak swoją drogą to mój ślubny pewnie też Ci wdzięczny nie będzie, bo zaraz Mu zaprezentuję wyniki wyszukiwania w graficebig_grin
    • kruszysia Re: Bidetta-ma ktoś 10.11.13, 16:54
      Moja bidetta jest tak umieszczona, że poza celem, do którego jest przeznaczona, rozwiązuje mi Wielki Paradoks Umywalkowy. W umywalce można bowiem wygodnie umyć wszystko - poza samą umywalką...
    • skarolina Re: Bidetta-ma ktoś 11.11.13, 10:54
      Mam, uwielbiam, nie oddałabym za nic w świecie. Jak dla mnie - powinno być obowiązkowe w każdej toalecie smile
    • sasilla Re: Bidetta-ma ktoś 11.11.13, 13:43
      Niech mi ktos wytlumaczy lopatologicznie jak to dziala. Bo rozumiem, ze mamy sluchawke jak prysznic, z guziczkiem - wciskamy przycisk, woda leci, nie wciskamy... no wlasnie i co w tedy? Leci w umywalce? Nie leci wcale?
      Dopytuje tak, bo nie mam miejskiej cieplej wody, tylko piec grzejacy na biezaco. I fakt faktem, zanim woda sie ogrzeje, to przez dobrych kilka sekund leci zimna.
      Marzy mi sie takie cos, ale nie wiem czy to sie u mnie da zamontowac sad
      • kruszysia Re: Bidetta-ma ktoś 11.11.13, 18:14
        Przestajemy wciskac - woda nie leci wcale.
      • budzik11 Re: Bidetta-ma ktoś 11.11.13, 18:22
        sasilla napisała:

> Niech mi ktos wytlumaczy lopatologicznie jak to dziala. Bo rozumiem, ze mamy sl
        > uchawke jak prysznic, z guziczkiem - wciskamy przycisk, woda leci, nie wciskamy
        > ... no wlasnie i co w tedy? Leci w umywalce? Nie leci wcale?

Ja spotkałam się z takimi, w których po naciśnięciu spustu w bidetcie przestawało lecieć w kranie/umywalce. Puszczało się spust - leciało z kranu.
    • johana75 jakie bidety nie ciekną? 11.11.13, 18:44
      Bo jesli Hansgrohe cieknie to co pozostaje?
      Zawsze mogę reklamować....uncertain
      • pitahaya1 Re: jakie bidety nie ciekną? 13.11.13, 19:32
        Ja mam Paffoni.
        Zestaw podtynkowy plus bidetta.
        Działa nieprzerwanie od 7 lat.
    • mierzejka Re: Bidetta-ma ktoś 11.11.13, 21:14
      od 13 lat uzywam Orasa i nie wyobrażam sobie bez tego łazienki. Używam do nocników, kaloszy, butów, wiader od mopa itp itd i oczywiście do celów bidetowych. Mozna zamontować do umywalki i kranu w umywalce, o ile jest w miarę blisko od sedesu albo z kranu ze ściany- osobna instalacja do bidetki. woda leci jesli najpierw odkreci sie kran a potem naciśnie guzik w słuchawce. Montaz do kranu w umywalce jest o tyle prosty, ze nie trzeba nic kuc ani przerabiac, wystarczy wymienić kran na taki do bidetki, dokupić słuchaweczke i wąz i działa. Ja bym stawiała ten wynalazek w jednym rzędzie pod względem ułatwiania życia z wyciaganą wylewką w kuchni i zmywarką.
      • atoja Re: Bidetta-ma ktoś 13.11.13, 03:41
        Ja mam ten, i sobie nie wyobrazam innego,nie musze wstawac "brudna" i siadac na inne urzadzenie aby sie podmyc, ani natryskiem sie myc, takie wyjscie jest super!

www.bidetsplus.com/bio-bidet-bb-2000.html
        • novalijka39 Re: Bidetta-ma ktoś 13.11.13, 22:25
          Ja kupiłam Delvac Sanitär za jakieś 150 zł do tego mieszacz podtynkowy Oras chyba za 600 zł. Od 4 lat działa rewelacyjnie.
          • novalijka39 Re: Bidetta-ma ktoś 13.11.13, 22:31
            I przede wszystkim kropla mi z niej na posadzkę nie spadła! Chyba, że ktoś sobie w ... ucelować nie umie, ale to już inna sprawa wink
    • laff.irynda Re: Bidetta-ma ktoś 10.11.14, 23:43
      Bardzo przydatne ustrojstwo. W mojej kawalerce było idealnym rozwiązaniem. W domu rodzinnym mieliśmy bidet i przyzwyczajona do wygody myślałam że będę musiała zrezygnować z tego wynalazku. A tu przy remoncie mnie mąż pozytywnie zaskoczył montując bidette. Miałam marki Oras. Działała bez zarzutu.
      Jednak to jest element podłączany di tradycyjnej baterii na wodę wiec bez montażu umywalki to chyba będzie ci ciężko takie coś zainstalować.
    • missdolka Re: Bidetta-ma ktoś 25.05.16, 16:17
      Ludzie, pewnie wyskoczę z banalnym pytaniem ale... muszę! Jestem w takich kwestiach zielona, a chcę kupić bidettkę. Chodzi mi o to, że moja umywalka posiada baterię dwuzaworową. Co w takim przypadku? Podłączyć do zimnej? Jak inaczej to rozwiązać (gdzie mogę znaleźć instrukcję montażu, np. do spłuczki) ?
      • ookaa Re: Bidetta-ma ktoś 26.05.16, 07:49
        Wg mojej skromnej wiedzy, nie można podłączyć słuchawki bidettowej do starej, zwykłej baterii (obojętnie, ile ma pokręteł). Trzeba kupić gotowy zestaw, czyli umywalkową baterię bidettową z trzema rurkami (wężykami) od spodu, słuchawką prysznicową i wężem do tej ostatniej. Albo kupić zestaw bidettowy podtynkowy, który montuje się w ścianie niezależnie (bez udziału umywalki). A kombinacje z podłączeniem bidetty wyłącznie do wody zimnej są bez sensu. Nie wyobrażam sobie mycia się lodowatą wodą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka