Dodaj do ulubionych

Urządzanie Łazienki.Pomocy!!

14.02.14, 15:31
Kupiliśmy z Mężem Domek do zamieszkania,ale jest kilka pomieszczeń do zrobienia,"wyremontowania". I muszę urządzić łazienkę od podstaw,tylko nie mam pomysłu jakie płytki,w jakim kolorze.Wanna z hydromasażem czy bez (nie wiem czy zdaje egzamin i czy jest funkcjonalna,czy to tylko wydawanie pieniędzy?!) czy zamontować Bidet,czy też nie??Bardzo podobają mi się też Umywalki z Kamienia-Marmuru,ale jakie pasowałyby do nich Baterie,czy takowe są Praktyczne??Dodam,że nie wiem do końca ile pieniążków mogę przeznaczyć,choć słyszałam że na armaturze niema co oszczędzać,bo jest ona na lata,tak jak i płytki.Więc proszę o Poradę Drogie Wdpd które są już weterankami i mają już doświadczenie w tego typu remontach.Z góry wielkie Dzięki smile
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Urządzanie Łazienki.Pomocy!! 14.02.14, 15:50
      moge zapytac z czystej ciekawosci po co w srodku zdan piszesz slowa wielkimi literami?
      • budzik11 Re: Urządzanie Łazienki.Pomocy!! 14.02.14, 16:00
        No właśnie to też mnie zaintrygowało wink Kalka z niemieckiego?

A w temacie - kolor płytek - to rzecz gustu. nie polecam jakichś ekstrawaganckich, krzykliwych, tylko raczej stonowane, które nie walą po oczach - bo takie szybko się nudzą, opatrzą się i zaczną drażnić, a to nie jest coś, co można zmienić ot tak, dla zachcianki. Na bardzo ciemnych płytkach (dotyczy to zwłaszcza podłogi), szczególnie błyszczących, widać każdy włos, czy ślad po kropli wody. Lepiej więc jasne i matowe. Kolor najpraktyczniej jakiś neutralny, klimat można "zrobić" kolorowymi dodatkami.
        Co do wanny z hydromasażem - tylko czytałam, bo nie miałam, ale wszędzie czytam, że ten bajer szybko się nudzi, natomiast konserwacja jest męcząca, bo trzeba te dysze odkażać jakimiś specjalnymi środkami.
        Co do bidetu - obowiązkowo. Nie wyobrażam sobie życia bez. Nie tylko do podstawowego zastosowania, ale np. jak chcesz latem szybko obmyć nogi, napełnić wygodnie miskę wodą, umyć dziecku nocnik (jak masz lub planujesz), w ogóle przy dzieciach to super sprawa, bo bidet jest bardziej dostępny niż umywalka nawet ze stopniem. Dla mnie to taki łazienkowy "must have".
        • budzik11 Re: Urządzanie Łazienki.Pomocy!! 15.02.14, 08:28
          Jeszcze jedno - sedes i bidet powinny być wiszące (podwieszane) - unikasz wtedy akrobacji z myciem podłogi wokół nich. Bardzo to ułatwia sprzątanie łazienki, i podwieszane sprzęty nie mają takich zakamarków jak stojące.
    • kol.3 Re: Urządzanie Łazienki.Pomocy!! 14.02.14, 16:37
      Musisz zdać się na własny gust, wiele zależy od tego ile możesz na to wszystko wydać.

Ponieważ mam za sobą urządzanie łazienki, mogę już dziś napisać co wydaje mi się praktyczne:

1. Jak najmniej wierceń w kafelkach albo i wcale. Żadnych mydelniczek przytwierdzonych do ściany, z których będzie ściekać woda po ścianie, kubków na szczotki do zębów itp. Wieszak na ręczniki najlepiej stojący, taki, który daje się przestawiać. Gdybyś jednak zdecydowała się na wieszaki na ręczniki mocowane do ściany, to zainwestuj w drogie stalowe wieszaki (zwykle są po kilkaset złotych), gdyż te hipermarketowe dość szybko się rozlatują, zwłaszcza pod ciężarem dużych ręczników kąpielowych i potem jest problem wiecznego dokręcania, odpadania itp.
      2. Starannie dobierz kolor fug na ścianach i podłodze, aby były praktyczne i nie wymagały wiecznego czyszczenia (unikaj fug białych)
      3. Omów z wykonawcą możliwość bezfugowego położenia płytek (trzeba wówczas kupić specjalne płytki do kładzenia bezfugowego) - sprawa jest kontrowersyjna
      4. Aby uniknąć "wystawy" kosmetyków w gotowej już łazience, zorganizuj sobie set z podręcznymi kosmetykami i przyborami, które są używane codziennie (płyn pod prysznic, balsam do ciała, gąbka, cążki, nożyczki, pilniczek, szampon itd.). Taką rolę może odegrać ładny koszyczek, plastikowe pudełko itp. kupione w hipermarkecie, w którym będą się znajdować wszystkie te drobiazgi, umieszczone gdzieś dyskretniej z boku.
      5. Co do kosztów to płytki można naprawdę kupić bardzo ładne niedrogo, natomiast co do armatury to poczytaj fora remontowo - budowlane, proponowano Grohe, Deante i inne. Faktem jest że na armaturze się nie oszczędza
      6. Umywalka praktyczniejsza jest bez blatu wpuszczana w szafkę (jeśli ją planujesz), najlepiej duża, chyba że przewidujecie długi blat i dwie umywalki.
      • magdalaena1977 Re: Urządzanie Łazienki.Pomocy!! 15.02.14, 11:21
        kol.3 napisała:

> 4. Aby uniknąć "wystawy" kosmetyków w gotowej już łazience, zorganizuj sobie s
        > et z podręcznymi kosmetykami i przyborami, które są używane codziennie

Dlaczego miałabym unikać prezentowania kosmetyków w łazience? Przecież chyba po to mam te wszystkie półki i półeczki, żeby wszystko stało na wierzchu i było ręką.
        • kol.3 Re: Urządzanie Łazienki.Pomocy!! 15.02.14, 13:36
          Nie twierdzę, że wszystko trzeba chować. To co ma stać na wierzchu warto ograniczyć.
          To jest kwestia gustu i trochę mody. Mnie się taki jarmark rozmaitości nie podoba. Obecnie jest moda na to, że na wierzchu stoi mało.
          Ja przekazuję tylko swoje spostrzeżenia, nie jest to obowiązujące.
        • kk345 Re: Urządzanie Łazienki.Pomocy!! 15.02.14, 20:48
          Bo im mniej przedmiotów masz na widoku, tym łatwiej się sprząta?
    • dzedlajga Re: Urządzanie Łazienki.Pomocy!! 14.02.14, 23:30
      polecam deccorię
      Tu sobie możesz obejrzeć przeróżne łazienki, zobaczysz, co Ci się podoba

• stara-a-naiwna Re: Urządzanie Łazienki.Pomocy!! 15.02.14, 08:50
      polecam jak poprzedniczki
      wygogluj łazienki i popatrz co Ci się podoba
      czy bardziej retro czy nowocześnie
      w jakich kolorach sie lepiej czujesz itp.

jedyne co odradzam to wzory na kaflach - moda mija szybko a ty zostajesz z niemodnymi kflami (wbrew temu co ktoś napisał "mocny" ; zdecydowany kolor na ścianie czy podłodze nie musza przestać być modne po kilku latach)

na podłodze nie dała bym ani czerni ani bieli ani niczego z połyskiem (widać brud)

• budzik11 Re: Urządzanie Łazienki.Pomocy!! 15.02.14, 09:12
        stara-a-naiwna napisała:

(wbrew temu co ktoś napisał "mocny" ; zdecydowany kolor na ściani
        > e czy podłodze nie musza przestać być modne po kilku latach)

Ja nie pisałam o MODZIE, tylko o odczuciach po kilku latach patrzenia na ten sam walący po oczach dekor/deseń/kolor.
        • asfo Re: Urządzanie Łazienki.Pomocy!! 15.02.14, 15:07
          To zależy jak dobrze te kolory są dobrane. Jeśli zestawienie jest dobre, to nie będzie drażniło, nawet jeśli kolory są intensywne. Np. można zestawić cytrynowy z błękitem pruskim, albo pomarańczowy z morskim, i to pasuje, mimo że jest jaskrawe.

Mi się dla odmiany nie podoba robienie wszystkiego na szaro-beżowo, bo to niby praktyczne.

Ja myślę, że na początek się trzeba zastanowić, jaki ogólnie styl wystroju chcemy mieć w domu - tradycyjny, wiejski, high-tech, kolonialny, itp. - i potem się zastanowić, jakimi środkami ten cel osiągnąć. Zaczęłabym od pooglądania rożnych czasopism i stron na temat urządzania domów, żeby sobie wyrobić pogląd co bym chciała.

Uwzględniłabym swoje ulubione kolory oraz posiadane już przedmioty które chcę umieścić w domu. Zastanowiłabym się nad swoim trybem życia - czy jeśli zastawię dom ozdobami, to czy będzie mi się chciało je odkurzać, w jakim pomieszczeniu rodzina spędza najwięcej czasu, czy domownicy mają jakieś hobby które wymaga odpowiedniego miejsca - takie kwestie.

Jak się już wie te rzeczy, to łatwiej zdecydować, gdzie jaki dać kolor i wzór i czy wanna ma być wbudowana czy na lwich łapkach.

Poza tym wynajęty architekt też jest dla ludzi. Może lepiej zapłacić komuś, niż żeby się potem okazało, że babcia się nie mieści na toalecie, bo jest za mało miejsca między sedesem i ścianą, albo że w kuchni nie można się minąć, bo się kupiło za głębokie szafki. tongue_out
          • kol.3 Re: Urządzanie Łazienki.Pomocy!! 15.02.14, 17:12
            Czy faktycznie cały dom musi być w jednakowym stylu? Ja mam kibelek nieco barokowy a łazienkę w sumie dość prostą i ascetyczną.
            Pomysły architekta też warto ocenzurować. Kopiują oni wiele trendów z innych krajów np. pralkę zabudowaną w szafie, pomysł bardzo niepraktyczny (chyba ściągnięte z USA?).
            Widziałam coś takiego w u kuzyna. Łazienka duża, zaraz przy wejściu olbrzymia szafa, na dole szafy wbudowana pralka automatyczna. Efekt taki, że pralka używana ciągle, musi się suszyć i być otwarta, w związku z czym szafa też cały czas musi być otwarta. Wchodzi się do łazienki i zawadza o rozdziawione drzwi szafy.
            • kostruszka Re: Urządzanie Łazienki.Pomocy!! 15.02.14, 22:09
              Mam pralkę zabudowaną w szafie - to rewelacyjny patent! Wcale nie trzeba jej wietrzyć - pralka cały czas jest zamknięta, a nic nie śmierdzi. Zdecydowanie polecam!

PS. Nie wycieram pralki po praniu.
              • kol.3 Re: Urządzanie Łazienki.Pomocy!! 16.02.14, 09:02
                Jeśli pralki nie suszysz masz w niej pleśń. Innej opcji nie ma.
                • maj18-98 Re: Urządzanie Łazienki.Pomocy!! 16.02.14, 11:18
                  Bidet uwazam ze bardzo praktyczny jest, nie zrezygnowalabtm z niego, wanna z hydromazasazem hmmm, w sumie fajna sprawa ale faktycznie trzeba dbac o konserwacje, koniecznie czyscic i osuszac, dobrze sie nadaja tabletki do,zmywarki, tu musisz sie zastanowic czy bedziesz korzystac czy to tylko chwilowa zachcianka, uwazam ze taka wanna ma sens jesli uzywa sie jej jako miejsca do relaksu ale myje sie pod prysznicem,
                  Ja mam bezowe, matowe kafelki, teraz baaardzo krytykowany kolor, jestem zadowolona,
                • kostruszka Re: Urządzanie Łazienki.Pomocy!! 22.02.14, 17:41
                  Choćbym chciała skłąmać - nie mam pleśni.

Mea culpa wink
                  • zuzula1976 Re: Urządzanie Łazienki.Pomocy!! 24.02.14, 09:18
                    Aktualnie też jestem na etapie "wymyślania" łazienki i wymyśliłam tak.

Płytki na podłodze i na ścianie na której będzie umywalka. Nigdzie więcej. Kolorystyka - szarości lub beże. Matowe, klasyczne, bez zdobień, dekorów i innych dupereli. Kontrast pozostawiam farbie w pozostałych miejscach na ścianach. Zarówno beże i szarości można ożywić tym sposobem, a łatwiej (i taniej) przemalować ścianę nawet z czerwonego na niebieski, niż kuć płytki.

Rezygnuję z wanny na rzecz prostokątnej kabiny z głębokim brodzikiem. Zastanawiam się jeszcze nad hydromasażem.

Umywalka na szafce, szafki na nogach lub wiszące. Żadnych półeczek zewnętrznych, wszystko zamknięte.

Problem mam z szafkami, bo te, jakie zdarzyło mi się oglądać przerażają niewielką "ładownością". Ręczniki da się ładnie poskładać, ale jak mam schować płyn do płukania w dwulitrowej butelce, czy czterokilogramowe pudło proszku w szafeczce o wymiarach 25-30-40?

Podkradam pomysł na stojący wieszach na ręczniki, świetne rozwiązanie.
    • squirk Re: SPAM 24.06.14, 13:08
      beataa_1976 napisał(a):

forum.gazeta.pl/forumSearch.do?pageNumber=1&query=&author=beataa_1976&title=&forum=
      Jaka firma taki spamer. Szkoda czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka