05.06.14, 23:45
ciocia po operacji kolana (proteza)
i mając drugie kolano przed taka sama operacją
stara sie o orzeczenie stop niepełnospraw - to dostanie na pewno
druga sprawa to mozliwosc dofinansowania/refundacji rzeczy pomocnych w rehabilitacji (rowerek stacjonarny) i rzeczy ułatwiających funkcjonowanie - np teraz ma w łazience wanne do której trudnowejsc - podobno można starac sie o dofinansowanie remontu;
próbuję pomóc - szukam info, ale gubie sie
moze któs z Was przechodził ta drogę:
jak zacznac spawe w PFRON?
Obserwuj wątek
    • mitta Re: PFRON 06.06.14, 08:30
      (...) W uzyskaniu pomocy w formie dofinansowania ze środków PFRON na likwidację barier architektonicznych, pośredniczy Miejskie lub Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie. Tam możemy pobrać formularz wniosku i w tym samym miejscu złożyć go, po uprzednim uzupełnieniu wszystkich wymaganych danych (...)
      Resztę znajdziesz tutaj.
      Kiedyś starałam się o dofinansowanie na remont łazienki. Kolejka była strasznie długa - kilkuletnia. Należało złożyć wniosek i czekać na decyzję. Potrzebny był jakiś projekt i kosztorys. Wszystkiego musisz się dowiedzieć na miejscu. Powiedzą Ci też, jak długa na waszym terenie jest kolejka. Myśmy zrezygnowali.
      • iwonakrystyna Re: PFRON 22.08.14, 15:54
        aby otrzymać dofinansowanie do remontu MUSI być orzeczenie o niepełnosprawności. Potem należy złożyć wniosek do PCPR (druki na stronie). projekt remontu, wizja lokalna pracownika PCPR, czekanie na decyzję, podpisanie umowy, zakupy, remont, rozliczenie.... długa procedura, ja przez to wszystko przeszłam.
        Łazienka po remoncie spełnia wszystkie warunki dla osoby niepełnosprawnej - dofinansowano 80% uznanych wydatków. Ogólny koszt znacznie przekoczył wydatki uznane, ale warto było to zrobić.
    • zezol23 Re: PFRON 06.06.14, 12:06
      aby starać się o jakiekolwiek dofinansowanie najpierw trzeba mieć orzeczenie o stopniu inwalidztwa, musi to być minimum umiarkowany stopień, dofinansowanie np. rowerka uzależnione jest od dochodu, natomiast remont w znoszeniu barier architektonicznych nie, po uzyskaniu grupy inwalidzkiej musisz złożyć wniosek w MOPS zawierający projekt i kosztorys planowanego remontu, czas rozpatrywania wniosku zależy od ilości złożonych wniosków, czas realizacji zależy od ilości pieniędzy jakie posiada na ten cel MOPS, moi znajomi czekali na zatwierdzenie wniosku do realizacji i kasę na ten remont ponad pół roku, pieniędzy do ręki się nie dostaje, MOPS "płaci" wykonawcy po zakończeniu, i odebraniu przez nich robót, MOPS raczej nie uwzględnia wszystkich kwot zawartych w kosztorysie im przedstawionym, zawsze jest to niższa kwota. Materiały użyte do remontu muszą mieć atesty, no płytki na posadzkę muszą być antypoślizgowe, itp. Ważne jest aby firma remontowa wystawiała faktury vat
    • drzewkopomaranczowe Re: PFRON 06.06.14, 17:34
      Wczoraj się dowiedziałam że na wsi ktoś robi remont w łazience i dostanie dofinansowanie z unii,ale niestety nic więcej nie wiem na ten temat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka