21.07.14, 19:20
Hej, a co robicie z patisonow? Wyjatkowo w tym roku mi obrodzily, zamrozilam juz calkiem sporo, i w kawalkach i juz przerobione na leczo.
Pamietam, ze kiedys robilam kotleciki ale teraz raczej unikam panierowanych potraw.
Marynowanych nie chce.
Nadziewac mi sie nie chce, bo prawie codziennie nadziewam cukinie (tez obrodzily smile )
Mam ochote na cos nieoczywistego a prostego/szybkiego smile
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Patisony 21.07.14, 19:27
      brooks44 napisała:

> Hej, a co robicie z patisonow? Wyjatkowo w tym roku mi obrodzily, zamrozilam ju
      > z calkiem sporo, i w kawalkach i juz przerobione na leczo.

Zazdroszczę smile
      Nafaszerowałabym, np. jak gołąbki, i podała z sosem, faszeruję co się da. Albo zgrillowała z innymi różnościami i podała z dipami na lekką kolację. Albo w szaszłykach.
      smile
      • brooks44 Re: Patisony 21.07.14, 19:34
        Okragla cukinia czeka na nadziewanie, wlasnie takie golabkowe...
        Ale moze faktycznie je zgriluje?
        Wymyslilam jeszcze sos do makaronu, po prostu patison + pomidory, duzo czosnku, jakas zielenina.
        • squirk Re: Patisony 21.07.14, 19:40
          brooks44 napisała:

> Wymyslilam jeszcze sos do makaronu, po prostu patison + pomidory, duzo czosnku,
          > jakas zielenina.

Jeszcze zapiekanki, zwyczajne, takie jak ziemniaczane - prażonki, po nelsońsku (właśnie robię na kolację) czy briami, ale z dodatkiem patisona.
          smile
          • brooks44 Re: Patisony 21.07.14, 20:42
            O to pisz pisz szczegoly, bo takie cos zwykle robi sie samo i juz mi sie podoba smile
            • squirk Re: Patisony 21.07.14, 23:05
              brooks44 napisała:

> O to pisz pisz szczegoly, bo takie cos zwykle robi sie samo i juz mi sie podoba
              > smile

Po raz pierwszy zrobiłam dziś ziemniaki po nelsońsku, wg tego przepisu - gotujmy.pl/ziemniaki-po-nelsonsku,przepisy-ziemniaki-przepis,31225.html - jesteśmy zachwyceni, świetny przepis, rewelacyjna, aromatyczna zapiekanka. No ale nie robi się sama, chwilę na przygotowania trzeba poświęcić. Zdecydowanie warto.

Prażonki to inna bajka - układasz warstwami w formie z pokrywką, na 1-2 łyżkach oleju czy smalcu (u mnie olej) ziemniaki, cebulę, kiełbasę a potem już w zasadzie co się chce, u nas zwykle cukinia, boczek albo kiełbasa, na spód czasem daję liście kapusty, na każdą warstwę sól i pieprz, zamykam i piekę do miękkości. Potrawa jest ogniskowa/kociołkowa ale gdybym się tylko tym kierowała jadłabym tę zapiekanką raz na rok a chcemy częściej, proste, ekonomiczne i można dorzucić jakieś resztki wędlin czy przywiędłą cebulę. Z patisonem jak najbardziej się uda. W wersji na 1-2 osoby można zrobić na patelni z pokrywką, zwłaszcza jeśli ktoś lubi przysmażone na złoto ziemniaki ze spodu - u nas jest to mąż, dostaje wszystkie.

Świetny przepis na briami jest u Bei - www.beawkuchni.com/2011/08/briami-warzywna-grecka-zapiekanka.html
              Zapiekanki można modyfikować na wiele sposobów, a do tego przeważnie faktycznie robią się same. Składniki w plastry, przyprawić i do piekarnika, większość jest dobra także na zimno. Z patisonem zrobiłabym też ratatouille, nieortodoksyjnie ale nie ma szans się nie udać imho.
              smile
            • squirk Re: Patisony 22.07.14, 02:59
              Zapomniałam o foodgawkerze, zobacz - foodgawker.com/?s=pattypan
              Myślę, że sporo przepisów na dynie też da się przerobić na patisonowe.
              smile
              • brooks44 Re: Patisony 22.07.14, 17:27
                O dzieki wielkie, zapomnialam o Foodgawkerze!
                A te zapiekanki to przeciez i ja podobne robie, ale zapomnialam, ze mozna i tam naszego poczciwego patisona wkomponowac smile Mimo koniecznkosci podgotowywania ziemniakow (a czasem nawet nie podgotowuje) to i tak uwazam, ze samo sie robi wink
                Dzieki raz jeszcze, jutro sie pobawie bo bede miala prawdopodobnie nieco wiecej czasu.
                • squirk Re: Patisony 23.07.14, 01:45
                  brooks44 napisała:

> O dzieki wielkie, zapomnialam o Foodgawkerze!
                  > A te zapiekanki to przeciez i ja podobne robie, ale zapomnialam, ze mozna i tam
                  > naszego poczciwego patisona wkomponowac smile Mimo koniecznkosci podgotowywania z
                  > iemniakow (a czasem nawet nie podgotowuje) to i tak uwazam, ze samo sie robi wink

Do ziemniaków po nelsońsku podgotowałam po raz pierwszy, nie robię tego bo i tak zmiękna, szkoda mi czasu.

> Dzieki raz jeszcze, jutro sie pobawie bo bede miala prawdopodobnie nieco wiecej
                  > czasu.

Jeszcze coś mi się - popatrz na te pakieciki www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/z_warzywami/przepis.html - moim zdaniem patison też się tu sprawdzi, robiłam z cukinią a koleżanka z dynia, obie wersje bardzo udane, warto przyprawić żeby nie były mdłe.
                  smile
                  • brooks44 Re: Patisony 23.07.14, 18:28
                    Wygladaja swietnie, zapisze sobie do wykonania jak sie pogoda zepsuje i bede miala wiecej energii do stania w kuchni smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka