Dodaj do ulubionych

Kiszona papryka

16.08.11, 20:56
Zamierzam poeksperymentować z kiszeniem warzyw innych niż ogórki. Natchnął mnie do tego przepis thiessy na zupę z kiszonym kalafiorem. Na pierwszy ogień pójdzie tenże kalafior, a także cukinia, patisony i papryka. No i mam pytanie dotyczące właśnie papryki. Poszperałam w necie, a tam mowa jest o kiszeniu takiej ‘normalnej’ dużej papryki, którą należy pokroić i pozbawić białych błon i pestek. Ja mam jednak małe kształtne papryczki, których kilka da się upchnąć w słoiku, dlatego pytanie – myślicie, że można je zakisić w całości? Nic przykrego nie będzie się z nią później działo?
A przy okazji, może ktoś ma pomysły na dobór dodatków do takich przetworów. Do ogórków daję koper, czosnek, chrzan, różne liście, ew. gorczycę. Czy z tymi samymi dodatkami można zakisić wspomniane powyżej warzywa, czy może coś usunąć, zmienić, dodać?
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut A co ma się przykrego dziać? 16.08.11, 22:08
      Normalnie się zakisi tyle, że w środku będzie płyn jak w niektórych ogórkach i tyle. Z nietypowych kiszeniaków polecam czosnek (kisi się cały bez obierania z łupin) i mistrzostwo świata qbraczkowy seler. Tutaj linki:
      www.przepisykulinarne.org/czosnek_kiszony_9971.html
      www.przepisykulinarne.org/kiszony_seler_7332.html
      www.przepisykulinarne.org/barszcz_selerowy_10845.html
      • dumb.waitress Re: A co ma się przykrego dziać? 16.08.11, 22:19
        No właśnie nie wiem co, nigdy nie probowałam, dlatego pytam - na wszelki wypadek. Dzięki za przepisy.
    • krzysztofsf Re: Kiszona papryka 16.08.11, 22:45
      Kiedys poczestowano mnie kiszona fasolka szparagowa - pyszna byla.
      • Gość: Gosc987 Re: Kiszona papryka IP: *.pools.arcor-ip.net 16.08.11, 23:11
        Papryka nadziewana kapustą i ukiszona, przebój Bałkanów.
        Smakuje wspaniale.
        • dumb.waitress Re: Kiszona papryka 17.08.11, 22:38
          A to ciekawe... Wygulałam paprykę z kapustą kiszoną w zalewie octowej i paprykę ze zwykłą kapustą, zakiszoną. Możesz dorzucić jakieś szczegóły?
          • dumb.waitress Re: Kiszona papryka 17.08.11, 22:46
            Jeszcze raz przeczytalam Twoj post i zdałam sobie sprawę, że zadałam głupie pytanie;)
            • Gość: Gosc987 Re: Kiszona papryka IP: *.pools.arcor-ip.net 18.08.11, 22:28
              Nie zadałaś głupiego pytania, paprykę nadziana kapusta kisi się tak samo jak kapustę, tylko z jedna uwaga, należy najpierw kapustę posolić i odstawić ja na parę godzin by zmiękła a potem nadziewać paprykę i zalać płynem który pozostanie z kapusty, na wierzch naczynia powinno się nalać trochę oleju by zapobiec wytwarzania się pleśni.
              • kosmopolitesiorbut Re: Kiszona papryka 18.08.11, 22:33
                Gość portalu: Gosc987 napisał(a):

>kisi się tak samo jak kapustę, tylko z jedna uwaga, należy najpierw kapustę posolić i odstawić ja na pa rę godzin by zmiękła

Właśnie tak się kisi kapustę...to jaka to uwaga?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka