asiak44 09.11.14, 22:20 Przeczytałam kiedyś, że piorąc spodnie dżinsowe w pralce należy je przewrócić na lewą stronę. Co na to WDPD? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aankaa Re: spodnie dżinsy - pranie 09.11.14, 22:54 większości ubrań dobrze robi wywrócenie (do prania) na lewą stronę Odpowiedz Link
maria10344 Re: spodnie dżinsy - pranie 09.11.14, 23:33 Wszystko piorę przewrócone na lewą stronę,Dżins również.Dodatkowo niektóre dżerseje i trykoty w specjalnych woreczkach. Odpowiedz Link
asiak44 Re: spodnie dżinsy - pranie 10.11.14, 00:05 Dlaczego lepiej jest przewracać na lewą stronę, przecież brudzi się po prawej? Może chodzi o niszczenie tkaniny? Odpowiedz Link
b-b1 Re: spodnie dżinsy - pranie 10.11.14, 08:45 asiak44 napisała: > Dlaczego lepiej jest przewracać na lewą stronę, przecież brudzi się po prawej? > Może chodzi o niszczenie tkaniny? > Jeansy prane na prawej stronie w niskiej temperaturze w proszku mają tendencję do wybielania się w miejscach zagnieceń, albo do jaśniejszych plam po nie do końca rozpuszczonym proszku. Lata temu przeszłam na żel i nie odwracam już spodni na lewą stronę, bo problem przestał istnieć. Przewracam tylko bluzki z aplikacjami(cekiny itp), aby nie obijały się o pralkę. Odpowiedz Link
maria10344 Re: spodnie dżinsy - pranie 10.11.14, 20:03 Ciuchy w bębnie obracają się i ocierają o siebie.Zrobiłam test.2 jednakowe koszulki prałam przez parę miesięcy razem,ale różnie.Jedna na prawej stronie,druga na lewej.Po tym czasie, ta wywracana na lewą stronę straciła bardzo na kolorze. Odpowiedz Link
megi-84 Re: spodnie dżinsy - pranie 10.11.14, 20:33 maria10344 napisała: > Jedna na prawej stronie,drug > a na lewej.Po tym czasie, ta wywracana na lewą stronę straciła bardzo na kolorz > e. A nie odwrotnie??? Odpowiedz Link
cioci_a_klocia Re: spodnie dżinsy - pranie 13.11.14, 09:08 Ja tez zawsze wywracam na lewo i zapinam koniecznie zamek i guzik. Odpowiedz Link