Dodaj do ulubionych

spodnie dżinsy - pranie

09.11.14, 22:20
Przeczytałam kiedyś, że piorąc spodnie dżinsowe w pralce należy je przewrócić na lewą stronę. Co na to WDPD?
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: spodnie dżinsy - pranie 09.11.14, 22:54
      większości ubrań dobrze robi wywrócenie (do prania) na lewą stronę
    • maria10344 Re: spodnie dżinsy - pranie 09.11.14, 23:33
      Wszystko piorę przewrócone na lewą stronę,Dżins również.Dodatkowo niektóre dżerseje i trykoty w specjalnych woreczkach.
      • asiak44 Re: spodnie dżinsy - pranie 10.11.14, 00:05
        Dlaczego lepiej jest przewracać na lewą stronę, przecież brudzi się po prawej? Może chodzi o niszczenie tkaniny?
        • b-b1 Re: spodnie dżinsy - pranie 10.11.14, 08:45
          asiak44 napisała:

> Dlaczego lepiej jest przewracać na lewą stronę, przecież brudzi się po prawej?
          > Może chodzi o niszczenie tkaniny?
          >

Jeansy prane na prawej stronie w niskiej temperaturze w proszku mają tendencję do wybielania się w miejscach zagnieceń, albo do jaśniejszych plam po nie do końca rozpuszczonym proszku.
          Lata temu przeszłam na żel i nie odwracam już spodni na lewą stronę, bo problem przestał istnieć. Przewracam tylko bluzki z aplikacjami(cekiny itp), aby nie obijały się o pralkę.
          • maria10344 Re: spodnie dżinsy - pranie 10.11.14, 20:03
            Ciuchy w bębnie obracają się i ocierają o siebie.Zrobiłam test.2 jednakowe koszulki prałam przez parę miesięcy razem,ale różnie.Jedna na prawej stronie,druga na lewej.Po tym czasie, ta wywracana na lewą stronę straciła bardzo na kolorze.
            • megi-84 Re: spodnie dżinsy - pranie 10.11.14, 20:33
              maria10344 napisała:

> Jedna na prawej stronie,drug
              > a na lewej.Po tym czasie, ta wywracana na lewą stronę straciła bardzo na kolorz
              > e.
              A nie odwrotnie???
              • cioci_a_klocia Re: spodnie dżinsy - pranie 13.11.14, 09:08
                Ja tez zawsze wywracam na lewo i zapinam koniecznie zamek i guzik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka