21.03.15, 20:14
Orientujecie się gdzie (i jakie) można kupić kakao? Ale takie zwykłe, normalne, naturalne... Wszędzie w sklepach widzę tylko to o obniżonej zawartości tłuszczu sad To teraz jakaś nowa norma czy jak?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: kakao... 21.03.15, 20:21
      ja.dorcia napisała:

> Orientujecie się gdzie (i jakie) można kupić kakao? Ale takie zwykłe, normalne,
      > naturalne... Wszędzie w sklepach widzę tylko to o obniżonej zawartości tłuszcz
      > u sad To teraz jakaś nowa norma czy jak?

Też to zauważyłam jeszcze w Polsce, porażka. Na szczęście nadal dało się dopaść DecoMorreno (najlepsze imho), bodajże w Marcpolu.
    • anirat Re: kakao... 21.03.15, 20:40
      DecoMorreno widziałam w Polo Markecie.
    • pies-li-kot Re: kakao... 21.03.15, 21:23
      Bez problemu, w ciągłej sprzedaży, w Piotrze i Pawle - o ile sklep tej sieci znajduje się w Twojej miejscowości, marka j.w.smile
    • mammajowa Re: kakao... 21.03.15, 21:39
      ja kupuję w sklepie osiedlowym ze słodyczami pluskwa, herbata, kakao...
    • a.lato Re: kakao... 21.03.15, 22:47
      aż poszłam do kuchni sprawdzić moje kakao i faktycznie jest napisane "o obniżonej zawartości tłuszczu". hmm...
      • rapunzel72 Re: kakao... 22.03.15, 11:05
        Zapytam być może głupio, a po co wam ten tłuszcz w kakao?wink
        Wszak od dawna stosuję takie do ciasta głównie i sporadycznie do picia i naprawdę nie widzę żadnej różnicy.
        • squirk Re: kakao... 22.03.15, 14:21
          rapunzel72 napisała:

> Zapytam być może głupio, a po co wam ten tłuszcz w kakao?wink
          > Wszak od dawna stosuję takie do ciasta głównie i sporadycznie do picia i napraw
          > dę nie widzę żadnej różnicy.

Różnica między DecoMorreno a takim o obniżonej ilości tłuszczu jest kolosalna. Inny zapach, kolor, efekt końcowy po dodaniu do czegoś, no wszystko po prostu. Ciasta z tym drugim słabo pachną, są blade, takie nijakie w kolorze. Beznadziejne są te niskotłuszczowe. Poza tym nie używa się tego przecież tak dużo kakao żeby ten dodatkowy gram czy pięć tłuszczu miał człowiekowi zrujnować dietę.
        • a.lato Re: kakao... 22.03.15, 14:24
          też nie widzę w tym problemu, również stosuję takie kakao zwłaszcza do ciasta ale zaciekawiło mnie to czemu jest o obniżonej zawartości tłuszczu, bo chyba nie jest to podyktowane troską producentów o nasze smukłe linie wink
          • budzik11 Re: kakao... 22.03.15, 14:32
            a.lato napisała:

> zaciekawiło mnie to czemu jest o obniżonej zawartości tłuszczu, bo chyba nie
            > jest to podyktowane troską producentów o nasze smukłe linie wink

No przecież tłuszcz kakaowy jest wykorzystywany np. do produkcji czekolady, czy kosmetyków. Tak samo jak siemię lniane jest odtłuszczone nie z troski o klienta, ale dlatego, że olej lniany jest bardzo drogi wink

• budzik11 Re: kakao... 22.03.15, 14:35
              Ale Decomorreno tez jest odtłuszczone, nie mam wprawdzie w domu, ale z tego, co widzę, to tak:

https://decoruje.pl/zdjecia/kakao5.jpg
              • squirk Re: kakao... 22.03.15, 15:10
                budzik11 napisała:

> Ale Decomorreno tez jest odtłuszczone,

Tak ale jakimś cudem jest ciemne, mocne, aromatyczne i świetne, ciasto z coca-colą bez tego kakao to prawie porażka - zostanie zjedzone, owszem, bo przepis dobry sam w sobie, ale nie ma tego koloru, aromatu, jest inne po prostu.
                smile
                • bestraga Re: kakao... 22.03.15, 15:41
                  to tłuszcze są nośnikami smaku.A czy mleko odtłuszczone to dalej "prawdziwe mleko" i czy smaczne?
                  i czy pełnowartościowe?
                  • mammajowa Re: kakao... 22.03.15, 17:26
                    jezeli kakao jest w formie proszku to po prostu musi być odtłuszczone. a jakość kakao (proszku) niekoniecznie jest podyktowana zawartością tłuszczu. proponuję poczytać o van houtenie. na polskim rynku nie widziałam nieodtłuszczonego nigdy.
                    • draniczka Re: kakao... 23.03.15, 01:26
                      Właśnie miałam napisać o Van Houten, ono ma 21% tłuszczu. Do kupienia w Piotrze i Pawle, bardzo drogie, bardzo dobre, to kakao można przyrządzić na wodzie, bez cukru i będzie smaczne, w odróżnieniu od chudszego np. Decomoreno (11%). W mleku ja aż tak dużej różnicy nie czuję. Jest nieco jaśniejsze, ale w końcu masło kakaowe ma kolor jasnokremowy. Tylko że te 21% tłuszczu to i tak jest już chyba po częściowym odtłuszczeniu? Dobrze mi się zdaje?
                      • mammajowa Re: kakao... 23.03.15, 08:55
                        van houten, holender, opracował proces odtłuszczania kakao. ponoć inaczej psułoby się za szybko.
                      • chris1970 Re: kakao... 23.03.15, 09:06
                        Zgadza się. Ziarno kakaowca zawiera ponad 50% tłuszczu. Aby udało się zmielić kakao do fromy proszku, najpierw powstają wytłoki po usunięciu tłuszczu. Te wytłoki mają około 20-25% tłuszczu. Z tych wytłoków daje się dopiero zrobić proszek kakaowy. kakao pełnotłuste o zawartości tłuszczu 20-22% stosuje się raczej do produkcji czekolady w proszku do przygotowania czekolady do picia.
                      • ookaa Re: kakao... 23.03.15, 09:12
                        O właśnie, holenderskie kakao Van Houten. Jedno z nielicznych o normalnej zawartości tłuszczu (21%). Z kakao to jest tak: surowe ziarna zawierają ponad 50% tłuszczu. Teoretycznie można by takie ziarna sobie kupić, ale domowym młynkiem tak tłustych chyba nie dałoby się zemleć. W fabrykach ziarna poddaje się obróbce: fermentuje, podgrzewa, tłoczy itp. i z tego uzyskuje się tłuszcz i wytłoki. Wytłoki po sproszkowaniu to handlowe kakao, normalnie o zawartości tłuszczu nieco pow. 20%. Ale ogromna większość tego półproduktu poddawana jest dodatkowemu odłuszczaniu (ogólny europejski "trynd"), w wyniku czego na półkach sklepowych króluje kakao odtłuszczone (poniżej 20 %, a najczęściej ok. 10% tłuszczu). Bardzo trudno jest teraz upolować takie normalne, nieodtłuszczone. Jeśli ktoś zna jakieś inne, może dopisze...
                        • olivkah Re: kakao... 18.08.16, 08:59
                          "Teoretycznie można by takie ziarna sobie kupić, ale domowym młynkiem tak tłustych chyba nie dałoby się zemleć. "
                          Surowe ziarna dają się dobrze zmielić w młynku do kawy. Rezultatem nie jest proszek tylko taka maź.
                          Odkryłam też, że są bardzo dobre do jedzenia w całości razem z daktylem. smile
                • budzik11 Re: kakao... 24.03.15, 09:01
                  squirk napisała:

> Tak ale jakimś cudem jest ciemne, mocne, aromatyczne i świetne,

zgadzam się, mam takie same doświadczenia, też lubię Decomoreno, ale jaki to ma związek z tłuszczem? Myślę, że to po prostu kakao zrobione z dobrych jakościowo ziaren, nie z jakichś plewów. Kawy też są rózne, ich jakość oceniana jest na podst. jakości ziaren, wypalenia itd. Ziarna kakaowca też są różne, też przechodzą różne procesy zanim staną się proszkiem i myślę, że od tego zależy jakość tego proszku, który mimo odtłuszczenia, pozostaje mocny, aromatyczny i ciemny.
                  • a.lato Re: kakao... 24.03.15, 09:49
                    Od lat jestem "fanką" Decomoreno wink Ale zaciekawiona tematem kakao zaczęłam zwracać uwagę na ten produkt w sklepach. Zauważyłam że Cacao Magnetic sprzedawane w Biedronce jest produkowane przez Maspex, tą sama firmę co Decomoreno. Myślicie że jest to ten sam produkt, równie wartościowy?
                    • budzik11 Re: kakao... 24.03.15, 11:14
                      a.lato napisała:

> Zauważyłam że Cacao Magnetic sprzedawane
                      > w Biedronce jest produkowane przez Maspex, tą sama firmę co Decomoreno.

To tzw. oczywista oczywistość, że produkty dyskontowe produkowane są przez te same fabryki, co te markowe. Przecież Biedronka, Lidl czy inny Kaufland nie mają własnych fabryk.

Myślic
                      > ie że jest to ten sam produkt, równie wartościowy?

Różnie z tym bywa. Czasem to ten sam produkt, ale np. w mniejszych opakowaniach, a czasami niestety gorszej jakości, bo dyskont narzuca kwotę, w jakiej producent ma się zmieścić. Oglądałam kiedyś brytyjski program o tym, podany był przykład pasztecików mięsnych (meat pies) produkowanych dla Tesco i niestety były one gorszej jakości niż podobne, produkowane w tej samej fabryce pod jakąś znaną w UK marką (inną niz Tesco tongue_out ).
                      Były mniejsze, miały inną recepturę, były np. w gorszej jakości mięsa. Ale testowano je "na ludziach" czyli częstowano przypadkowych przechodniów i najczęściej albo ludzie nie czuli różnicy albo jako lepsze wskazywali te tańsze, dyskontowe smile
          • jankiel1980 Re: kakao... 22.08.16, 21:19
            Jak byście się interesowali jak to jest wyprodukopwane to kazde kakao ma 10-12% tłuszczu bo jest to odpad. Przy wyciskaniu tłuszczu kakaowego do robienia czekolady powstaje "kuch" To jest proszek odciśnięty z niego tłuszcz.Kuch to jest kakao które kupujesz w sklepie .
            Inaczej kakao nie było by kakaem tylko czekoladą. A to ze jest napisane ze obniżona zawartość tłuszczu to takie sa wymogi EU .Kakao Van houten (najlepsze na świecie) tez ma 10-12%
            • draniczka Re: kakao... 30.08.16, 17:24
              Van Houten ma 21% tłuszczu.
              • damdalen Re: kakao... 30.08.16, 22:15
                Cebe podobnie: 20,7% (opakowanie jednak 250g)
        • bogdan_bdg Re: kakao... 15.04.16, 13:04
          Po to, żeby było takie jak powinno być. Żeby było mniej przetworzone. Żeby smakowało lepiej i było zdrowsze. Po prostu takie jak chcemy aby było.
    • bogdan_bdg Re: kakao... 15.04.16, 13:02
      Ale "DecoMorreno" też jest ?o obniżonej - niech ich szlag trafi - zawartości tłuszczu? - naprawdę nie można kupić normalnego, zwykłego, naturalnego?
      • japoneczka01 Re: kakao... 17.08.16, 13:33
        Najpierw spróbujcie kakao Van Houten, Valrhona Kakao, Droste, Cebe. Jak zobaczycie jak bardzo jest ciemne, aromatyczne, aksamitne po zaparzeniu, wtedy porównajcie z tymi, które były wymienione wyżej, a wówczas zobaczycie i wysmakujecie różnicę. Te kakaa do tanich nie należą, ale można z kimś kupić na spółkę i chociaż raz spróbować. P o l e c a m
        • damdalen Re: kakao... 19.08.16, 08:16
          japoneczka01 napisał(a):

> Najpierw spróbujcie kakao Van Houten, Valrhona Kakao, Droste, Cebe. Jak zobaczy
          > cie jak bardzo jest ciemne, aromatyczne, aksamitne po zaparzeniu, wtedy porówna
          > jcie z tymi, które były wymienione wyżej, a wówczas zobaczycie i wysmakujecie r
          > óżnicę. Te kakaa do tanich nie należą, ale można z kimś kupić na spółkę

CEBE - moje ulubione. Kupuję na targu w budce z niemieckimi produktami. 10 zł za 200g, więc nie jest drogo biorąc pod uwagę wydajność. Ciasta na nim niesamowite. DecoMoreno poszło w odstawkę. Przy okazji polecam też niemieckie czekolady Chateau.
          VanHouten'a można dostać w Kuchniach Świata. Bywa na allegro. Natomiast marki Droste nie spotkałam nigdzie, nawet w sklepach internetowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka