an-i-ka 24.03.16, 14:18 Kto może polcecić dobry i niedrogi spray do dezynfekcji? Najlepiej taki szybkoschnący, w dużej butli (będę przelewać do mniejszego opakowania - spray). Chodzi o przetarcie blatów, umywalki, sedesu itp. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olivkah Re: Spray do dezynfekcji 24.03.16, 15:23 Podobno taki jest skuteczny: Dezynfekcja powierzchni: - przygotować 1 butelkę ze spryskiwaczem napełnioną octem i 1 ciemną butelkę ze spryskiwaczem napełnioną wodą utlenioną - umyć powierzchnię - spryskać jednym z płynów - odczekać 5 minut, przetrzeć - spryskać drugim z płynów. NIE łączyć octu i wody utlenionej w jednej butelce. Odpowiedz Link
ana119 Re: Spray do dezynfekcji 24.03.16, 21:28 To jeszcze przejdź po klamkach, klawiaturze, włącznikach światła i przycisku spluczki do sedesu bo wg badań to są miejsca brudniejsze od deski sedesowej Odpowiedz Link
an-i-ka Re: Spray do dezynfekcji 24.03.16, 22:02 Klamki i włączniki światła w łazience i przedpokoju, przycisk od spłuczki, blaty w kuchni i deskę sedesową czyszczę codziennie! Resztę klamek i inne włączniki raz na tydzień. Wolałabym jakiś gotowy płyn niż własnej roboty. Na razie używam Astonish 4w1, ale trudno go dostać... Odpowiedz Link
an-i-ka Re: Spray do dezynfekcji 24.03.16, 22:17 Chciałam dodać, ze nie zwariowałam z tą dezynfekcja... Po prostu mam w domu starszą i niepełnosprawną osobę, która z racji wieku zapomina o higienie; natomiast ze względu na choroby i podwyższone ryzyko infekcji wskazane jest utrzymywanie takich warunków. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
leszkowa Re: Spray do dezynfekcji 25.03.16, 21:14 Środki do dezynfekcji/bakteriobójcze najszybciej kupisz w firmie sprzedającej tzw. chemię profesjonalną. Nie są najtańsze, ale za to mocno skoncentrowane. Z poprzedniej pracy kojarzę nazwy 2 producentów Voigt i Diversey. Moja mama w podobnej sytuacji używała na zmianę roztworu octu lub sody oczyszczonej i środka dezynfekującego. Odpowiedz Link
lovage2 Re: Spray do dezynfekcji 26.03.16, 07:36 My mamy w takim celu 5-litrową butlę czystego spirytusu, który przelewamy do małej butelki ze spryskiwaczem. Jedyna wada, że do 5 minut śmierdzi, zwłaszcza, jak się bujnie sprzęta w łazience popsika. Odpowiedz Link
misiowazona Re: Spray do dezynfekcji 29.03.16, 15:38 Czysty spirytus=bardzo cenna dezynfekcja. Moze taniej wyszłoby denaturatem? Odpowiedz Link
wadera3 Re: Spray do dezynfekcji 29.03.16, 16:30 Najtańszy i najbardziej skuteczny jest zwykły ocet. Nie na darmo pracownice Sanepidu pobierające tzw. wymazy w oddziałach szpitalnych, zabraniały (czemu nie wiem) stosowania octu, bo po przetarciu octem nigdy się nic nie hodowało. Odpowiedz Link
olivkah Re: Spray do dezynfekcji 29.03.16, 17:12 Ocet nie wybija wszystkiego, dlatego w tym przepisie, który wcześniej podałam, używa się też wody utlenionej (która sama też wszystkiego nie wytrzebi, ale się uzupełniają wzajemnie). Odpowiedz Link
wadera3 Re: Spray do dezynfekcji 29.03.16, 23:34 Woda utleniona, owszem, ale zostawia na sprzęcie osad, co przy wyłączniku czy klamce nie będzie miało znaczenia zaś przy ewentualnej dezynfekcji drobnego sprzętu medycznego, owszem, może mieć. Ocet w domowej dezynfekcji wystarczy w zupełności. Zaś jego złe "notowania" prawdopodobnie biorą się z tego, że jest tani , więc konkurencyjny. Tak jak wiele preparatów robionych domowymi sposobami, o których producenci "profesjonalnych" źle się wyrażają, ba ostrzegają przed używaniem. Zwykłe prawa rynku, znaczy buszu. Odpowiedz Link
linn_linn Re: Spray do dezynfekcji 29.03.16, 18:41 Troche informacji: www.ptwm.org.pl/base/czyszczenie-i-dezynfekcja-sprzetu-medycznego Odpowiedz Link
kaor Re: Spray do dezynfekcji 30.03.16, 09:26 aerodesin 2000 najlepszy jaki znam polcam Odpowiedz Link
ailza Re: Spray do dezynfekcji 30.03.16, 15:52 Środek dezynfekujący Jacques Briochin. Świetnie dezynfekuje (zabija 99,9% bakterii), ładnie pachnie i jest w 100% ze składników pochodzenia roślinnego (nie zawiera chloru). Odpowiedz Link
dalenne Re: Spray do dezynfekcji 05.04.16, 14:58 Idziesz do sklepu medycznego (mają tam pieluchy, sprzęt rehab. i inne) i tam zawsze jest jakis płyn dezynfekujący. albo sklep dla stomatologów. Może być to np. Mikrozid Odpowiedz Link