Dodaj do ulubionych

Pomysłu potrzebuję!

22.01.18, 21:59
W piątek późnym wieczorem przyjeżdżają znajomi( są z innej strefy czasowej i na pewno zaraz nie pójdą spać) są bardzo religijni i tu mój kłopot, bo nie wiem co podać do jedzenia. Pora będzie późna ok 22, ale pewnie długo posiedzą (gdyby to nie był piątek to coś bym prędzej wymyśliła) , ale na piątek nie mam żadnego pomysłu. Co podać na kolację i nocne rozmowy? I druga sprawa; będą u mnie miesiąc i w tym czasie ich córka będzie mieć 18 urodziny - co kupić tej dziewczynie? Zawsze mam problem z prezentami i nienawidzę kupować, bo nie wiem co (swoim dzieciom daję kasę i każdy sobie kupuje co chce
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Pomysłu potrzebuję! 22.01.18, 22:05
      Kup tortille gotowe, zrób kilka rodzajów quesadillas - proste, szybkie, do tego jakieś proste dipy, to nie jest ciężkie danie, nikt się tym na noc nie opcha. Trochę sera, warzyw, ewentualnie np. piklowane jalapeno.
      Dziewczęciu kupiłabym naszyjnik albo bon do sklepu z biżuterią żeby sobie sama coś wybrała. Mam "na stanie" kilka nieletnich dziewuszek (córeczki przyjaciół) i biżuteria zawsze robi furorę.
      smile
    • horpyna4 Re: Pomysłu potrzebuję! 23.01.18, 14:54
      Spaghetti w wersji bezmięsnej, ewentualnie risotto wegetariańskie. Ale jak dłużej posiedzicie, to minie północ i już nie będą musieli pościć.
    • chynia Re: Pomysłu potrzebuję! 23.01.18, 19:14
      Dziękuję za propozycje, ale chciałabym podać coś polskiego (w razie czego gdyby im nie podeszło powiem ,że takie ma być), oni są z Ameryki Południowej i boję się, że quesadillas robią o wiele lepiej niż ja.
      • irenazu Re: Pomysłu potrzebuję! 23.01.18, 20:35
        A jaka to ma być kolacja? Wystawna, czy po prostu coś bardziej swojskiego? Na taką prostszą możesz zrobić kotlety z ziemniaków z sosem grzybowym z mrożonych prawdziwków lub podgrzybków, może pierogi z grzybami i kapustą, może gołąbki nadziewane kaszą i grzybami w sosie koperkowym. Te dania są na tyle polskie, że można się nimi pochwalić przed obcokrajowcami. Może ryba po grecku, ale nie łosoś a dorsz. Wiem, że nie odkryłam Ameryki, ale to takie zwykłe dania, które zawsze prawie wszystkim smakują.
        • damdalen Re: Pomysłu potrzebuję! 23.01.18, 21:06
          Po podróży i to jeszcze zimową porą dobrze podać zupę. Barszcz czy kapuśniak może być za bardzo egzotyczny, ale już taka pomidorówka jest uniwersalna. A na drugie pierogi - zrobiłabym ruskie.
          • anula36 Re: Pomysłu potrzebuję! 23.01.18, 22:59
            ja bym chyba tez w pierogi poszla - 2 3- rodzaje- ruskie, z kapusta i grzybami, z kasza gryczana.
            Nawet kupic w jakims prawdzonym miejscu. wczesniej podsmazyc troche cebulki a jak goscie dojada wrzucac pierogi do gara.

Prezent, nawet dla 18 latki chyba bym jednak skonsultowala z rodzicami, zwlaszcza jak nie jestes z nia na codzien. Moze prezent niematerialny - jakis wypad do ladnego/ znanego miejsca w poblizu?
            • chynia Re: Pomysłu potrzebuję! 25.01.18, 00:01
              anula36 napisała:

> Prezent, nawet dla 18 latki chyba bym jednak skonsultowala z rodzicami, zwlaszc
              > za jak nie jestes z nia na codzien. Moze prezent niematerialny - jakis wypad d
              > o ladnego/ znanego miejsca w poblizu?

Też o tym myślałam, chciałam ich zabrać do Pragi, ale wszystko się pochrzaniło.Prawdą jest powiedzenie,że jak sobie w głowie uradzisz to nigdy do skutku nie doprowadzisz.Wszystko sobie zaplanowałam: mąż miał mieć urlop; niestety wysłali go już w grudniu, bo do końca roku musiał wybrać, myślałam,że syn będzie mieć prawie przerwę między semestrami ,a tu mi mówi ,że cały tydzień ma zajęty ,bo odrabiają przeniesione zajęcia.Ja miałam mieć luzik a tu dostałam zlecenie(chciałam ugrać na czasie i obiecałam wykonać do końca marca czym nagrabiłam sobie u klienta -dostałam opiernicz po niemiecku ,po angielsku i po polskiemu -nie zna polskiego i tak mu przetłumaczono). A na końcu jeszcze zapytanie czy chcę zakończyć współpracę ?Nie mogę sobie na to pozwolić ,bo to najważniejszy klient od 20lat i muszę się zabrać ostro do pracy, a gości chyba zostawię z 75 letnią babcią. I nic z planów nie wyszło.
              • damdalen Re: Pomysłu potrzebuję! 25.01.18, 10:45
                O, to może babcia pierogów narobi smile
                Przypomniało mi się, że nasza pospolita sałatka jarzynowa smakuje chyba niemal wszystkim obcokrajowcom. Także też możecie podać na przystawkę do tej obiado-kolacji, a jak zostanie to śniadanie do polskiej wędliny jak znalazł.

Chyba nie musicie aż tak dużo czasu poświęcam tym gościom. Tylko rano i wieczorem, a w ciągu dnia niech się sami sobą zajmują, duzi są. Zaproponować im jakieś jednodniowe wycieczki. Zależy jacy to ludzie, ale ja będąc takim gościem wolę mieć możliwość samodzielnie dysponowania czasem.
                • damdalen Re: Pomysłu potrzebuję! 25.01.18, 10:48
                  A na osiemnastkę może po prostu tort. Do niego może być pamiątkowy drobiazg ze wspomnianej biżuterii.
              • anula36 Re: Pomysłu potrzebuję! 25.01.18, 15:59
                to moze chociaz urwiecie chwile w weekend i jakis wspolny wypad do kawiarni na kremowki, makowca czy cos takiego,albo i tort z racasmile
                Trzymaj sie w tym zawirowaniusmile
          • horpyna4 Re: Pomysłu potrzebuję! 26.01.18, 09:04
            Czysty barszcz, a do tego odsmażone na chrupiąco pierogi z soczewicą.
    • anu_anu Re: Pomysłu potrzebuję! 23.01.18, 23:20
      Zrób pierogi. To danie, które coraz częściej jest przedstawiane jako nasze narodowe - no i da się je zrobić z mięsem i bez. Bym zrobiła trzy rodzaje: ruskie, ze szpinakiem gorgonzolą i czosnkiem, z mięsem. Można włożyć do naczynia podgrzewanego przez świeczkę, będą długo gorące i mogą towarzyszyć długim nocnym rozmowom.
      • ajaksiowa Re: Pomysłu potrzebuję! 24.01.18, 17:50
        Po konsultacji z rodicami może jaki$ voucher dla młodej?
    • kaga9 Re: Pomysłu potrzebuję! 25.01.18, 15:03
      Chyniu, a to może ci Peruwiańczycy z ubiegłego roku? Pytam pod kątem prezentów. Jeśli tak, to czy tamte prezenty się im podobały (cokolwiek kupiłaś) i czy to nie jest jakaś wskazówka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka