zapracowana6 25.11.07, 12:45 Co preferujecie: tradycyjny, biały, wykrochmalony obrus,a na nim świąteczne dodatki, czy może drewniany ładny stół nie przykryty w całości,a jedynie w centralnej części + serwetka pod kazdym nakryciem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tabita_1 Re: Obrus na stół wigilijny- koniecznie biały? 25.11.07, 14:23 U nas na Sląsku tylko śnieznobiały, wykrochmalony i koniecznie gładki jak opłatek, tzn.bez załamań powstałych przez składanie Odpowiedz Link
danutaessen Re: Obrus na stół wigilijny- koniecznie biały? 25.11.07, 14:26 Tylko sniezno bialy obrus na wigilie i tego trzymam sie rekami i nogami. Odpowiedz Link
miko_mama Re: Obrus na stół wigilijny- koniecznie biały? 25.11.07, 15:35 obrus biały lniany wyprasowany Odpowiedz Link
dragon_fruit Re: Obrus na stół wigilijny- koniecznie biały? 25.11.07, 16:00 różnie to jest lubie np obrus z surowego lnu tzn tego szarego, ale można zwariować przy prasowaniu tegoż Odpowiedz Link
truscaveczka Re: Obrus na stół wigilijny- koniecznie biały? 25.11.07, 17:22 Ja mam ecru. Nie powiem, z czego, bo się wstydzę Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: Obrus na stół wigilijny- koniecznie biały? 25.11.07, 17:36 Przescieradlo? )) Odpowiedz Link
malaniunia861 Re: Obrus na stół wigilijny- koniecznie biały? 25.11.07, 18:16 niekoniecznie biały ale z motywami świątecznymi Odpowiedz Link
irenazu Re: Obrus na stół wigilijny- koniecznie biały? 25.11.07, 18:47 U mnie koniecznie biały,wykrochmalony,wyprasowany,a pod nim sianko. Odpowiedz Link
ajlii Re: Obrus na stół wigilijny- koniecznie biały? 25.11.07, 19:38 Miałam już błękitny (błękitne płótno + błękitny szyfon na wierzchu) i borodowo-złoty. Do tego biała zastawa. Ślicznie wyglądało ))) Odpowiedz Link
zapracowana6 Re: Obrus na stół wigilijny- koniecznie biały? 25.11.07, 19:42 Ja właśnie mam białą zastawę i rzeczywiście bordo-żółty bardzo by mi się podobało. Odpowiedz Link
popirna Re: Obrus na stół wigilijny- koniecznie biały? 26.11.07, 15:20 Ale jest tradycja, że w Wigilię powinno być prosto. Był obyczaj stylizowania wnętrza na stajenkę - z sianem. Nie bardzo do tego pasują mocne barwy. Odpowiedz Link
barka01 Re: Obrus na stół wigilijny- koniecznie biały? 26.11.07, 18:12 Lubię jak stół jest ładnie przybrany. Ponieważ przy naszym stole siada dużo osób - w tym sporo młodszych dzieci , na białą serwetę kładę jako ozdobę, pełniącą również funkcję osłony przeciwko plamom(barszczyk czerwony, śledziki, stearyna, wino, itp)kolorowe papierowe obrusy( czasem łączę dwa kolory obrusów mniejszych lub jeden większy bryt ozdobnego papieru przekładam fantazyjnie przez stół).Dobieram kolorystycznie papierowe serwetki oraz inne elementy służące do przybrania stołu ( świece, stroiki, aniołki, itp.) Stół wygląda przepięknie a przy okazji po uczcie Wigilijnej nie mam problemu z plamami, które pozostają usunięte wraz z jednorazowymi obrusami. Odpowiedz Link
kanga_roo Re: Obrus na stół wigilijny- koniecznie biały? 26.11.07, 21:56 czerwony. piękna, głęboka czerwień sama już ubiera stół. Odpowiedz Link
jezowka Re: Obrus na stół wigilijny- koniecznie biały? 26.11.07, 22:38 Kiedyś wyłącznie biały, krochmalony, prasowany i Bóg wie co jeszcze. Teraz czerwony albo zielony, z którym fajnie grają platerowane sztućce, o takim fajnym, lekko żółtawym pobłysku. Do tego ostatnio były serwetki zielone ze złotym wzorem, wyglądało fajnie. Kiedyś święta robiło się dla babci, po jej śmierci zaczynamy powoli robić je dla siebie. Odpowiedz Link
viochm1102 Re: Obrus na stół wigilijny- koniecznie biały? 29.11.07, 23:32 Biały i tylko biały, każda uroczystość nie tylko święta. Mogą być dodatkowo serwetki dla każdej osoby. Odpowiedz Link