laggio 23.04.08, 16:12 Drogie Kolezanki, czy macie w lazienkach kwiaty (nie sztuczne, rzecz jasna ) a jesli tak, to jakie? mam w lazience duze podwojne okno z szerokim kamiennym parapetem, ktory az prosi sie o roslinki. zebym tylko wiedziala jakie... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
staro Re: kwiaty w lazience 23.04.08, 16:29 Może zobacz na którą stronę świata Twoje okno wychodzi? Mam też duże okno w przyszłym domu, wychodzące na zachód, więc będzie u mnie "dżungla" kwiatów lubiących słońce i zarazem potrafiących cośtam zasłonić, bo jednak łazienka na parterze... Odpowiedz Link
laggio Re: kwiaty w lazience 23.04.08, 16:36 lazienke mam od wschodniej strony,w oknach sa drewniane zaluzje. jakie konkretnie kwiaty wytrzymaja "lazienkowe" warunki? Odpowiedz Link
b-b1 Re: kwiaty w lazience 23.04.08, 16:50 Zawsze mam w łazience kwiaty na parapecie-szczególnie kiedy potrzebują regeneracji-każdy w łazience odżywa,z powodu odpowiedniej wilgotności mimo, że w innym miejscu jest "padnięty". Teraz mam cos czego nazwy nie znam Wąskie liście, długie-tworzą pióropusz.. Odpowiedz Link
popirna Re: kwiaty w lazience 23.04.08, 17:57 Moim zdaniem każde kwiaty mogą rosnąć w łazience. Paproc powinna lubić wschodnie okno, tylko nie stawiaj tam roślin "południowych", które lubią slońce, ale takie które żyją pod warstwą drzew. Mogą być np. stoprczyki. Wilgotność w powietrzu większości roślin służy. Odpowiedz Link
agawa70 Re: kwiaty w lazience 23.04.08, 18:32 Polecam ciborę inaczej zwaną papirusem - jest piękna i niewymagająca. www.floranet.pl/index.php?p16,papirus-egzotyka-w-twoim-domu-piekna-roslina akwa-mania.mud.pl/rosliny/cyperusa.html www.allegro.pl/item347596221_papirus_egzotyka_w_twoim_domu.html albo w ładnym szklanym wysokim naczyniu kilka bambusów - można je później przesadzić do doniczki jak się ukorzeni dom.gazeta.pl/ogrody/1,72157,1477125.html www.agrobioekspert.pl/aktualnie/new19.JPG Odpowiedz Link
acsis Re: kwiaty w lazience 27.05.08, 02:35 ja mam taką popularną-zielone liscie i białe kwiaty podobne do anturium. bardzo dobzre rosnie choc okno jest pn. Od niedawna też wstawiłąm ciborę do reanimacji-i się sprawdza. Odpowiedz Link
agawa70 Re: kwiaty w lazience 27.05.08, 18:47 To skrzydłokwiat - on bardzo lubi wilgotne i cieniste miejsca więc w Twojej łazience było mu jak u Pana Boga za piecem Odpowiedz Link
acsis skrzydłokwiat 27.05.08, 23:32 właśnie, wyleciała mi nazwa. Co do paproci, to przeciez są tez miniaturowe odmiany, a zawsze można obrywać te zwinięte koniuszki(ze stożkiem wzrostu)i liść się nie wydłuży. Odpowiedz Link
budzik11 Re: kwiaty w lazience 27.05.08, 12:21 Ja mam okno wąskie (typowo łazienkowe), od strony wschodniej, więc jest zacienione przez większość dnia, no i roślinka musi być mała, żeby nie zasłaniała resztki światła. Mam więc piękny bluszcz, bo lubi cień i wilgoć. Podobne warunki lubią też wszelkie paprocie, ale u mnie wykluczone, bo są zbyt duże do małego okna. Odpowiedz Link
tresa5 Re: kwiaty w lazience 27.05.08, 15:09 Mialam i nawet ladnie rosly. Jednak ilosc muszek byla nie do wytrzymania. Odpowiedz Link
barka01 Re: kwiaty w lazience 27.05.08, 16:01 Mam północne okno w łazience. Na parapecie stoi paproć, a na ścianie przy oknie wisi donica z zielistką . To roślina mało wymagająca,bardzo łatwa w uprawie. Rośnie w każdych warunkach. www.terrarium.com.pl/zobacz/zielistka-chlorophytum-95.html Odpowiedz Link