london26 13.07.08, 18:46 Witam Wiem, że jesteście niezmiernie zajętymi paniami domu, ale prócz tego inteligentnymi, oczytanymi kobietami. Polećcie mi jakaś ciekawą, czytana jednym tchem ksiażkę. Prosze.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bursztyn9 Re: Jaka ksiazke? 13.07.08, 22:21 Dobre chwile złe chwile, Gra w klasy, Kapitanówna. A cos lekkiego Od siódmej rano,Kochana córeczka Odpowiedz Link
beti76 Re: Jaka ksiazke? 13.07.08, 22:17 chmielewska - do wyboru do koloru Grochola - Podanie o miłość (ale dla tych z mocniejszymi nerwami), reszta rewelacja Joudi Picoult - jak leci, wszystkie czytane były świetne Doris Mortmann - Prawdziwe kolory Agata Christie Szwaja - jestem nudziarą/ JAkaś babska biblioteczka mi wyszła ... oczywiście jednym tchem czytam romansidła Steel (ale równie szybko zapominam) Odpowiedz Link
wiolunia79 Re: Jaka ksiazke? 13.07.08, 22:52 "Dom nad rozlewiskiem" Kalicińskiej "Nie mów nikomu" Cobena Odpowiedz Link
gika_gkc Re: Jaka ksiazke? 03.10.08, 13:45 > Joudi Picoult - jak leci, wszystkie czytane były świetne ja też je polecam mam wszystkie jakie są na polskim rynku uwielbiam je i jak już zasiadam do ich czytania, to reszta leży odłogiem i nic a nic mnie nie interesuje Odpowiedz Link
mislawa Re: Jaka ksiazke? 14.07.08, 09:29 Ja polecam wszystkie książki Szwai i Matuszkiewicz (swego czasu wydane w serii za 9 zł do kupienia w kiosku). Lekkie, czyta się jednym tchem, ale nie naiwnie głupie. Takie babskie. Co do Chmielewskiej potwierdzam, z największym naciskiem na "Całe zdanie nieboszczyka" i "Wszyscy jesteśmy podejrzani". Dla mnie to niezastąpione lektury na lato. Odpowiedz Link
aagnieszkaa1 Re: Jaka ksiazke? 14.07.08, 10:02 Z lektur lekkich także polecam Szwaję. Poza tym większośc ksiązek Joanne Harris, tej pani od "Czekolady" (był film). Jak lubisz wruszające o życiu to Joudi Picoult. Z ciut ambitniejszych "Lato przed zmierzchem" Doris Lessing, albo "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki" Mario Vargasa Llosy. Niedawno też odkryłam "Miasteczko Salem" Kinga. Intrygująca jest "Złodziejka książek", gdzie narratorem jest śmierć... Odpowiedz Link
london26 Re: Jaka ksiazke? 14.07.08, 10:11 Jestescie kochane, dziekuje za podpowiedzi, juz biegne na allegro ale wczesniej oczywiscie postprzatam, co by mi sie te ksiazki przyjemnie czytalo. Odpowiedz Link
f.l.y Re: Jaka ksiazke? 14.07.08, 10:14 Trzepot skrzydeł - ostatnia książka K Grocholi Dom nad rozlewiskiem M Kalacińskiej ktoś już tam wyżej polecał, ja polecam zacząć od drugiego 'tomu' czyli Powroty nad rozlewisko Opowiadania letnie - zbiór opowiadań polskich autorów Odpowiedz Link
verdeschi Re: Jaka ksiazke? 14.07.08, 11:12 Wszystkie Pratchetty. Dla niewtajemniczonych - to nie jest fantasy, to genialne satyry! Odpowiedz Link
ana119 Re: Jaka ksiazke? 14.07.08, 11:26 polecam Krakowską żałobę natomiast nie zachwycił mnie Dom nad rozlewiskiem i Wyspa Odpowiedz Link
olusias77 Re: Jaka ksiazke? 01.10.08, 14:42 Dla mnie najcudowniejszą książką świata jest "Jeździec miedziany" Pauliny Simons oraz dwa pozostałe tomy "Tatiana i Aleksander" i "Ogród letni" Wiem że to stare i pewnie każdy już to zna ale jeśli nie to warto przeczytać. Kilka miesięcy temu przeczytałam i wciąż jeszcze jak sobie przypomnę to nie mogę się otrząsnąć Odpowiedz Link
johana19 Re: Jaka ksiazke? 01.10.08, 14:55 "Jasne, błękitne okna" Edyty Czepiel. Była tego nawet filmowa ekranizacja ale nawet w 1/4 nie oodaje treści książki. Jak ktoś nie oglądał filmu to szczerze polecam książkę. Tym, które oglądały też - będą miały porównanie... A poza tym "Szkarłatny płatek i biały" Michela Febera. Odpowiedz Link
kasia_zielone_wzgorze Re: Jaka ksiazke? 01.10.08, 15:18 Widze, że czytamy to samo. Ja jeszcze dodam "Samotność w sieci". Książką przeczytałam jednym tchem. Niestety film poniżej oczekiwań. Bardzo poniżej więc nie polecam. Odpowiedz Link
ladyjm Re: Jaka ksiazke? 01.10.08, 15:24 ja tam lubię Sapkowskiego ale ponieważ wiem, ze to nie jest typowa literatura kobieca polecam "Pod słońcem Toskanii". Odpowiedz Link
monia76 Re: Jaka ksiazke? 01.10.08, 15:38 ostatnim moim zaskoczeniem są książki cejrowskiego, którego generalnie nie trawię. nie jestem też fanką literatury podróżniczej, ale te lektury akurat połknęłam jednym tchem. z klasyki to oczywiście sapkowski, chmielewska, diabeł ubiera się u prady. Odpowiedz Link
borsukfil Re: Jaka ksiazke? 01.10.08, 19:24 A ja polecam uroczą książkę Małgorzaty Kalicińskiej "Dom nad rozlewiskiem" - urocze wiejskie siedlisko, spokojny, wyciszający tryb życia, na dodatek trochę przepisów kulinarnych. Jeśli ktoś wypoczywa przy takich klimatach - nie powinien być zawiedziony. Polecam też Francis Mayes "Pod słońcem Toskanii', A TAKżE - ZUPEłNIE INNEGO RODZAJU LEKTURę-Wiersze Franciszka Klimka o KOTACH!!! Odpowiedz Link
koontza2 Re: Jaka ksiazke? 07.10.08, 08:34 Pod postem "Monia76" o Cejrowskim podpisuje się i ja , pKsiążki naprawdę napisane z humorem i ciekawe, polecam też Koonta parę lat temy zasmiewałam sie po nocach z Chmielewskiej -najbardziej z Lesia, Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki też mi się podobały, Odpowiedz Link
lukrecja34 Re: Jaka ksiazke? 01.10.08, 16:24 ja dla odmiany proponuję Koontza-ja czytam do upadłego.poza tym ofkors Chmielewska,"Kolor purpury","Dziennik Bridget Jones" obowiązkowo (jeśli jeszcze ktoś nie czytał). Odpowiedz Link
aann01 Re: Jaka ksiazke? 01.10.08, 20:06 Chmielewska zwłaszcza na jesieni Lesio , zawsze poprawia mi humor Odpowiedz Link
sheilunia Nie będę oryginalna :P 02.10.08, 11:39 Pratchett już się pojawił, a to generalnie mój ukochany autor. Przekonałam do niego nawet moją mamę, która fantastyki nie trawi. Stwierdziła później, że to w sumie nie jest taka fantastyka i poprosiła o kolejne książki. Najbardziej mi się podobały "Trzy wiedźmy", polecam gorąco! Poza tym kocham Neila Gaimana, np Koralina, Gwiezdny pył, Amerykańscy Bogowie czy Nigdziebądź. Każda z tych książek jest inna, ale wszystkie są niesamowite. Z typowo babskiej literatury również poleciłabym Chmielewską, moja ulubiona książka to "Wszystko czerwone" i wymieniany już "Lesio". Ma kobieta talent Odpowiedz Link
siliana1 Re: Jaka ksiazke? 02.10.08, 12:06 marley i ja - to najbardziej wzruszajaca ksiazka, jaka ostatnio przeczytalam. i nie mam psa. Odpowiedz Link
smok18 Re: Jaka ksiazke? 02.10.08, 12:26 Jeszcze dołożę dla wielbicielek mrocznych klimatów: Marek Krajewski i cała seria "BRESLAU....." ciemna strona mocy A na lekko: Elizabeth Gilbert "Jedz,módl się i kochaj" Odpowiedz Link
osmanthus Re: Jaka ksiazke? 03.10.08, 03:29 Jesli znasz angielski (i masz poczucie humoru) polecam ponizsza pozycje: www.amazon.co.uk/Dont-Tell-Mum-Work-Rigs/dp/1857883772 Odpowiedz Link
truscaveczka Re: Jaka ksiazke? 03.10.08, 07:00 Jeśli obszerna to: "Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa, "Władca Pierścieni" Tolkiena itd. - czyli klasyka. Osobiście np. nie wyobrażam sobie roku bez przeczytania "Nad Niemnem", które uwielbiam Po drugie XIX-wieczna proza kobieca - Jane Austen, Charlotta i Emily Bronte itd. Po trzecie - współczesne piszące kobiety polskie - Szwaja, Matuszkiewicz, Kozłowska, Chmielewska itd. Po czwarte - Pratchett. Klasa sama w sobie, nie ma sobie równych - wymagany zmysł absurdu Odpowiedz Link
alex_k Re: Jaka ksiazke? 03.10.08, 10:25 Szwaja, jeśli masz ochotę na coś lekkiego i przyjemnego, po odłożeniu czego bez emocji przejdziesz do porządku dziennego. Jeśli chcesz coś bardziej refleksyjnego, skłaniającego do zadumy, napisanego pięknym językiem, coś, co chce się czytać jednym tchem i jednocześnie powoli delektując się każdym akapitem, proponuję sięgnać po Terakowską (np Samotność Bogów, Córka czarownic, Tam gdzie spadają Anioły i Poczwarka) Odpowiedz Link
lukrecja34 Re: Jaka ksiazke? 03.10.08, 17:02 Poczwarkę czytałam kilka razy żałując,że zrobiłam to przed zajściem w ciążę.. piękna,przejmująca,zawsze płaczę czytając ją..jedna z najpiękniejszych książek jakie przeczytałam w swoim życiu. Odpowiedz Link
kasia-1971 Re: Jaka ksiazke? 05.10.08, 20:07 Polecam książki Stanisławy Fleszarowej- Muskat, odkryłam jakiś czas temu i pochłaniam. Np. "Pozwólcie nam krzyczeć" i kolejne części "Przerwa na życie" i "Wizyta", jak również inne tytuły tej autorki. Nastraja refleksyjnie i pokrzepiająco. Coś akurat na jesienne i zimowe wieczory. Odpowiedz Link
martinkau Re: Jaka ksiazke? 06.10.08, 15:44 "Katedra w Barcelonie" - autor chyba Alfonso Falcon ( wybaczcie jesli źle napisałam) - wciągająca na maxa oraz "Marley i ja" - niemożliwie wzruszająca - ryczałam jak przysłowiowy bóbr nie dlatego, że też mam psa ale dlatego, że tak świetnie, po ludzku napisana... Odpowiedz Link
ana119 Re: Jaka ksiazke? 06.10.08, 17:32 zajmuje mnie ostatnio "Widnokrąg" Myśliwskiego jeśli lubisz kryminały to Mankel i już polecana tu Marynina Murakami Odpowiedz Link
asiak44 Re: Jaka ksiazke? 07.10.08, 12:13 Książki Katarzyny Leżeńskiej, bardzo dobrze się czyta Odpowiedz Link