toja.1 19.08.08, 02:15 Proszę o podpowiedź, jakie przetwory można zrobić z aronii. Nie mogę znależć w żadnej książce kucharskiej . A przecież to wyjątkowo zdrowy owoc i szkoda, żeby się marnował. Może ktoś ma jakieś wypróbowane przepisy - będę bardzo wdzięczna. Dziękuję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiedzma30 Re: aronia 19.08.08, 05:25 Mozesz zrobic dzem. Tylko najpierw przemroz owoce, to nie beda tak cierpkie. Dzemik dobrze jest zrobic aroniowo-jablkowy, bedzie mniej cierpki. Odpowiedz Link
71gosik Re: aronia 19.08.08, 07:51 ja robię sok z aronii, żeby nie był cierpki aronię gotuje sie z liścmi wiśni, ja na koniec dodaje troche soku z cytryny, pycha ja zaczynałam od takiego przepisu, ale go modyfikuję nie dajac tyle wody (wolę rozcieńczyc potem): 5 szklanek aronii ; 1,5 paczki kwasku cytrynowego lub sok z pięciu cytryn, garść liści wiśni, 3 l. wody, 75 dag cukru. Aronię i liście wiśni umyć i razem z sokiem z cytryny (lub kwaskiem cytrynowym) zagotować w 3 litrach wody. Gotować przez 10 minut. Przecedzić aby sok był czysty i klarowny, dodać 75 dag cukru i ponownie zagotować. Wlać do słoiczków i pasteryzować. (to przepis ściągniety ze strony z przepisami kkkarla) Odpowiedz Link